Doğalgaz
Socar, Türkiye doğal gaz dağıtım şirketini satacak
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (Socar), Türkiye’deki doğalgaz dağıtım şirketi Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş.’nin satışı için görüşmeler yürütüyor.
Azerbaycan kamu enerji devi Socar, Bursagaz ve Kayserigaz’ı da bünyesinde bulunduran Türkiye’deki doğalgaz dağıtım iştiraki Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım AŞ‘nin satışı için son dönemde görüşmelere başladığını duyurdu.
Şirket duyurusunda, mevcut yasal süreçler ve iş sürekliliği gereklilikleri nedeniyle devir sürecinin detaylarının şu aşamada paylaşılmayacağı, süreç ilerledikçe ve netleştikçe, tüm gelişmelerin yasal çerçeveler doğrultusunda kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulacağı ifade edildi.
Doğalgaz
Aksa Enerji, Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralini Rekor Sürede Devreye Aldı
|
|||
|
Doğalgaz
Güvenli doğal gaz kullanımı için dikkat edilmesi gereken 7 adım
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla doğal gaz kullanımı artıyor. Ancak bu önemli enerji kaynağının emniyetli kullanımı büyük önem taşıyor. Aksa Doğalgaz, ekonomik, konforlu ve güvenli enerji doğal gazın kullanımında dikkat edilmesi gereken 7 önemli noktayı paylaştı.
Doğal gaz, ısınmanın yanı sıra dört mevsim kesintisiz sıcak suya erişim imkanı sunuyor, yemek pişirirken “Tüp bitti, yemek yarıda kaldı” sorununu ortadan kaldırarak konforlu yaşama katkı sağlıyor. Peki, bu değerli enerji kaynağı kullanılırken nelere dikkat edilmeli? Doğru ve güvenli bir kullanım için neler yapılmalı? Aksa Doğalgaz, ihmaller sonucunda istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması ve doğal gazın yaşam alanlarında 7/24 gönül rahatlığıyla kullanılabilmesi için abonelerin dikkat etmesi gerekenleri 7 maddede anlattı.
Onay verilmeden kullanılmamalı
Güvenlik risklerini ortadan kaldırmak ve olumsuz durumlarla karşılaşmamak için doğal gazın kullanıma başlamadan önce mutlaka dağıtım şirketinin gerçekleştirdiği kontrollerin tamamlanmış olması gerekiyor. İlk ve yenilenen sözleşmeler sonrasında yalnızca dağıtım şirketinin onayı ile doğal gaz kullanımına başlanmalı. Doğal gaz tesisatına ve yakıcı cihazlara sertifikasız kişiler tarafından müdahale edilmemeli, yapılacak her türlü müdahalede ise öncesinde dağıtım şirketine mutlaka bilgi verilmeli.
Periyodik bakım ve onarım yapılmalı
Her kış dönemi öncesinde cihazların periyodik bakımlarının ve bacaların kontrollerinin yetkili firmalara yaptırılması ihmal edilmemeli. Bu, aynı zamanda tasarruflu doğal gaz kullanımı için de önemli. Tasarruf ve güvenlik bir arada.
Eskimiş bağlantı noktaları yenilenmeli
Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için yakıcı cihazların bağlantı noktalarındaki yıpranmış veya ömrünü tamamlanmış bağlantı ekipmanları yetkili firmalar tarafından kontrol edilerek değiştirilmeli.
Menfezler kapatılmamalı
Doğal gaz bacaları ve ortama temiz hava akışı sağlayan menfezler kesinlikle kapatılmamalı. Baca boruları, dış ortama çıkan kısımlarına buz kütleleri veya benzer cisimlerin düşmesi nedeniyle yerinden çıkabilir veya hasar görebilir, böyle durumlara karşı gözle kontroller yapılmalı.
Baca ek yerleri sabitlenmiş olarak dışarıda bulunmalı
İlk gaz açma işleminden sonra onaylı tesisata müdahale edilmemeli, dış ortama açılması gereken baca çıkışının yapı içerisinde kaldığı durumlar kesinlikle olmamalı. Yakıcı cihazlar kapalı balkon veya kapalı teras gibi alanlarda yer alıyorsa bacaları mutlaka dışarıya kadar uzatılmalı ve ortamda menfez bulunmalı. Baca ek yerleri için sızdırmaya karşı önlem alınmalı, etrafı kesinlikle kapatılmamalı ve duvara sabitlenmeli. Aksi halde baca atık gazına bağlı zehirlenmeler yaşanabilir. Yakıcı cihaz ve baca işlemlerinin tamamı ilgili markanın yetkili servisleri tarafından yapılmalı.
Bacalı cihazlar özel alanlarda yer almamalı
Banyo, tuvalet veya yatak odasında kesinlikle yer almaması gereken bacalı cihazların dağıtım şirketinin bilgisi ve onayı dışında yeri değiştirilmemeli. Bulundukları odalarda uyunmamalı, uyunması gereken durumlarda cihazlar mutlaka kapatılmalı. Ayrıca bacalı cihazlar ile birlikte karbonmonoksit algılama cihazları kullanılmalı.
İzinsiz kazı çalışması yasak
Doğal gaz hattının bulunduğu sokaklarda yürütülecek kazı faaliyetleri, başta can ve mal güvenliğini sağlamak ve herhangi bir hasara sebebiyet verilmemesi için Altyapı Koordinasyon Merkezi’nin (AYKOME) yönetmeliği kapsamında doğal gaz dağıtım şirketinin bilgisi dahilinde yapılmalı. Tüm altyapı çalışmalarının daha sağlıklı bir şekilde doğal gaz hattına hasar verilmeden yürütülebilmesi için öncesinde 444 4 187 numaralı Aksa Doğalgaz Çözüm Merkezi’ne bilgi verilmeli. Doğal gaz hattı bulunan sokaklarda izinsiz kazı çalışması yapmak yasak olduğundan, duyarlı vatandaşlar şüpheli herhangi bir durumla karşılaştıklarında 7 gün 24 saat hizmet veren 187 Doğal Gaz Acil Hattını arayarak dağıtım şirketini bilgilendirmeli.
Doğalgaz
Aksa Doğalgaz, yeni dönem stratejik yol haritasını açıkladı
Türkiye’nin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi Aksa Doğalgaz, sürdürülebilir yüksek büyüme ve globalleşme odağıyla yeni dönem stratejik yol haritasını belirledi. Kazancı Holding ve Aksa Doğalgaz üst yönetiminin liderliğinde gerçekleşen strateji toplantısında 2030 yılına doğru güçlü hedeflerle ilerlendiği vurgulandı.
Aksa Doğalgaz’ın 22’nci yılında ilk günkü azimle yol aldıklarını ifade eden Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, “Biz, ‘Daha Yeni Başlıyoruz’ diyerek iştiraki olduğumuz Kazancı Holding’in yarım asrı aşan tecrübesi ve bilgi birikiminden aldığımız güçle ilerliyor, 4 bin 500’den fazla çalışanımızla, doğal gaz konforunu ve ekonomisini yaşamın olduğu her noktaya ulaştırıyor olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Bu doğrultuda Şirket, 2030 yılına kadar gerekli yatırımları yaparak şebeke uzunluğunu yüzde 57 artırmayı, abone sayısını yüzde 66 büyütmeyi ve doğal gaz dağıtım hacmini yüzde 78 genişletmeyi hedefliyor. Çevreye değer katan çalışmaları, yapay zekâ destekli müşteri deneyimi çözümleri ve erişilebilirlik projeleriyle de sektörde fark yaratıyor.
Aksa Doğalgaz, 2024 yılı gelişmelerini ve 2025 hedeflerini, Kazancı Holding ve Aksa Doğalgaz üst yönetimi liderliğinde, iki gün süren strateji toplantısında değerlendirdi. “Daha Yeni Başlıyoruz” temasıyla gerçekleştirilen toplantıda; sektöre yön veren uygulamalar, projeler, sistematik operasyonel adımlar ve kazanımlar ele alınarak 2025 yılı yol haritası oluşturuldu ve uzun dönem 2030 hedefleri paylaşıldı.
Stratejik yatırımlarla sunduğu değeri zenginleştiriyor
2023 yılında 49,8 milyar TL’lik ciroya ulaşan Şirket, aynı dönemde yapılan 5,7 milyar TL’lik yatırımla birlikte toplam yatırım tutarını bugünkü değerle yaklaşık 60 milyar TL’ye çıkardı. Güçlü atılımlarıyla 2015’te belirlenen 2025 yılı stratejik hedeflerini aşan Aksa Doğalgaz hem bu hedeflerini güncelledi hem de 2030 yılına dek gerçekleştireceği yeni yatırım planlarını açıkladı.
Bu yatırımlarla gelişim ve yenilik odaklı hizmet ağının sınırlarını genişletmeye devam edeceklerini belirten Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, “Gururla söylüyorum ki, Kazancı Holding’in yarım asrı aşan tecrübesi ve bilgi birikiminden güç alarak ilerleyen öncü bir şirketiz. Kurulduğumuz ilk günden beri illerimizin coğrafi farklarını, beklentilerini ve koşullarını iyi anlayarak bir oya gibi hizmetlerimize işliyoruz. İşte bu yüzden yol haritamız sapasağlam. Durmak bilmeden büyüyor, sektörümüzde rol model olmaya devam ediyoruz. Bugün itibarıyla 31 ilin sınırları içerisinde bulunan 27 il merkezi ile 306 ilçe ve beldede, 175 ofisimiz ve 4 bin 500’den fazla çalışanımızla 5 milyonu aşkın abonemize doğal gazı güvenle ulaştırıyoruz. Doğal gaz dağıtım şebekemiz 45 bin kilometreyi aştı. Operasyonel uygulamalarımızı ve güçlü adımlarımızı sürekli olarak çeşitli iyileştirmelerle optimize ediyor, hep daha iyisini hedefliyoruz. Her geçen gün gelişiyor ve geliştikçe daha da büyüyor, ülkemizin kalkınmasına hizmet ediyoruz. Özverimiz bize önemli tecrübeler kazandırdı, tecrübemizle de lider olduk. Bu bayrağı daha da ileri taşımak için coşkulu ve kararlıyız” dedi.
2030 stratejik hedefleri: Güçlü yatırım, sürdürülebilir büyüme
Aksa Doğalgaz, Kazancı Holding’in stratejik vizyonu ile ilerliyor, 2030 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir yüksek büyüme, globalleşme ve kurumsallaşmaya yatırım yapıyor. Bu kapsamda Aksa Doğalgaz hem Türkiye’de hem de yurt dışı pazarlarda değer yaratan adımlar atacak. Bu yatırımlar sayesinde şirket hizmet ağını da genişletecek. Şirket 2030 yılına gelindiğinde şebeke büyüklüğünü yüzde 57 artışla 45.478 kilometreden 70 bin kilometreye çıkarmayı ve abone sayısını yüzde 66 artışla 5 milyondan 8,2 milyona ulaştırmayı amaçlıyor. Bunun yanında, doğal gaz dağıtım hacmini de yüzde 78 artışla 10 milyar metreküpten 17,2 milyar metreküp seviyesine çıkarmayı planlıyor.
Öte yandan, 2023 yılı sonu itibarıyla 158 milyon ABD dolar FAVÖK değerine ulaşan Şirket, bu rakamı yıllık ortalama yüzde 14 artırarak ilerlemeyi hedefliyor. Bugün 1,7 milyar ABD doları seviyesinde olan cirosunu ise 3,1 milyar ABD doları seviyesine yükseltmeyi öngörüyor.
Yapay zeka ile daha etkin müşteri deneyimi
Hizmet alanlarında yarattıkları başarının sürdürülebilir iş stratejilerinin ve mükemmel müşteri deneyimi hedeflerinin bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Arslan, “Stratejik hedeflerimize doğru ilerlerken yeni nesil teknoloji yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Devreye aldığımız yapay zekâ tabanlı çözümlerle birlikte müşteri deneyim yolculuğunu tüm temas noktalarımızda sürekli ölçümlüyor, abonelerimize daha etkin ve zengin bir müşteri deneyimi yaşatıyoruz. Toplumsal eşitlik ilkesiyle ilerleyerek proaktif çözümler üretiyoruz. ‘Engelsiz Aksa’ projemizle web sitemizi görme ve işitme engelli abonelerimize özel olarak erişilebilirlik standartlarına uygun olarak yapılandırdık, bilgiye erişimdeki tüm engelleri ortadan kaldırdık” dedi.
“Yemyeşil yarınlar için çalışıyoruz”
2024 yılında imza attıkları önemli atılımlar ve başarılarla gelecek dönem hedefleri için güçlü bir temel oluşturduklarına dikkat çeken Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Müşterilerimize en iyiyi sunarken, doğal ve temiz yarınlara ulaşmak için çevresel etkilerimizi gözetmeyi de temel bir sorumluluk olarak ele alıyoruz. Sürdürülebilir bir dünya, yemyeşil yarınlar için çalışıyoruz. Sera gazı kaynakların tespit edilmesi, karbon emisyonunun kontrol altına alınması ile azaltılması amacıyla hayata geçirdiğimiz Karbon Emisyonu Hesaplanması ve Azaltılması projemizi Trabzon-Rize bölgemizde başarıyla tamamladıktan sonra ikinci fazda bölgelerimizin tamamında yaygınlaştırmak üzere harekete geçtik. 21 bölgemizin 2023 faaliyet yılına ait karbon ayak izi hesabını başarıyla tamamladık. Sürdürülebilir bir dünya, yemyeşil yarınlar için ‘Daha Yeni Başlıyoruz’ diyoruz.”
-
Sektörel3 hafta önce
Aramco, Horse Powertrain Limited’ın %10 hissesini satın alma işlemini tamamladı
-
ELEKTRİK4 hafta önce
Enerji Dönüşümünde Önemli İş Birliği
-
Yenilenebilir Enerji3 hafta önce
Arkın Akbay: Küresel Enerji Talebi 2050’ye Kadar Yüzde 18 Artacak!
-
Yenilenebilir Enerji3 hafta önce
TÜRKİYE’DE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE VE YÖNETİMİNE EN FAZLA HARCAMA YAPAN SANAYİCİ VE İHRACATÇI FİRMALAR ARAŞTIRMASI SONUÇLANDI
-
Elektrikli Araçlar4 hafta önce
Hızlı Şarj Hizmetinin Yanında 1 Aylık Ücretsiz S Sport Plus Keyfi
-
Sektörel2 hafta önce
Elif Yener, Zorlu Enerji CEO’su olarak atandı
-
Sektörel4 hafta önce
Eksim Ventures’ın Desteklediği Girişim Bottoboo Robotics’e Birleşik Krallık’tan Teknoloji Ödülü
-
Sektörel2 hafta önce
Eksim Holding “Yeteri Kadar En Doğru Karar” Kampanyasını Tanıttı