Connect with us

Doğalgaz

Rönesans Holding Türkmenistan’da GTG-2 için imza attı


Rönesans Holding şirketlerinden Rönesans Endüstri Tesisleri, Türkmenistan’da hayata geçirilen ve “Dünyanın İlk Doğalgazdan Benzin Üreten Tesisi” unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren GTG projesinin ikincisi için anlaştı. GTG-2 projesiyle ilgili olarak Türkmenhimya, Rönesans Endüstri Tesisleri, Kawasaki Heavy Industries ve Itochu Cooperation arasında MoU (Memorandum of Understanding – mutabakat zaptı) imzalandı.   

Türkiye, Avrupa, Orta Asya ve Afrika’nın da bulunduğu geniş bir coğrafyadaki 30 ülkede inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında şirketleri ile faaliyet gösteren Rönesans Holding, Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen 14. Japon-Türkmen Ekonomi Konferansı’nda,  Orta Asya’da hayata geçirilecek önemli bir proje için ön anlaşmaları tamamladı. 22 Aralık 2022 tarihinde düzenlenen konferansa, Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Başkan Yardımcısı Rashid Meredov ve Itochu Cooperation Direktörü Hiroyuki Tsubai başkanlık yaptı. Konferansı, Türkmenistan adına Türkmenhimya Bakanı, Türkmengaz Bakan, Enerji Bakanı Yardımcısı, Ekonomi Bakan Yardımcısı, Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Bankası Başkanı, Türkmenistan’nın Japonya Büyükelçisi ile bölgede projeler yürüten Türk ve Japon şirketlerin temsilcileri izledi.

Rönesans Endüstri Tesisleri adına Başkan Yardımcısı Osman Bozkurt, Türkmenistan Ülke Müdürü Mehmet Kayalar ve Türkmenistan CFO’su Erdem İrsel’in katıldığı konferansın sonunda, Türkmenistan devlet yetkilileri ile Rönesans ve iş ortakları arasında anlaşma imzalandı.

Anlaşma kapsamında, 2014-2019 yılları arasında Kawasaki Heavy Industries ile birlikte Türkmenistan’nın başkenti Aşkabat’ta hayata geçirilen, dünyanın ilk doğal gazdan benzin üretim tesisi olan ve 1.7 milyar dolar karşılığı bedel ile inşaa edilen GTG (Gas to Gasoline) projesinin ikincisi inşa edilecek. 2019 yılında hayata geçirilen ilk GTG tesisi, büyük ölçekli endüstriyel tesis olarak “Dünyanın İlk Doğalgazdan Benzin Üreten Tesisi” unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti. GTG-2 projesi için de Türkmenhimya, Rönesans Endüstri Tesisleri, Kawasaki Heavy Industries ve Itochu Cooperation arasında mutabakat zaptı imzalandı.

İmza töreni sonrası Rönesans Endüstri Tesisleri Başkan Yardımcısı Osman Bozkurt; “Rönesans olarak inovatif niteliği tescilli, büyük ölçekli endüstriyel tesislerin inşasında önemli deneyimlerimiz bulunuyor. Bu tecrübemizi, güçlü iş ortaklarımızla birlikte yeni projelere yansıtmaktan, bir Türk şirketi olarak dünyanın farklı coğrafyalarında büyük ölçekli endüstriyel işlere imza atmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doğalgaz

Aksa Enerji, Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralini Rekor Sürede Devreye Aldı


Aksa Enerji’nin 7 ay gibi rekor bir sürede devreye aldığı 430 MW kurulu güce sahip Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in katıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın çevrimiçi bağlantı ile yer aldığı görkemli bir törenle açıldı. Törende, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Berat Çonkar da yer aldı.

Özbekistan’ın en büyük Türk yatırım şirketi Aksa Enerji, 430 MW kurulu güce sahip Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ile Özbekistan’ın enerji arz güvenliği için önemli bir yatırımı daha hayata geçirdi. Taşkent ve Buhara’da halihazırda toplamda 790 MW kurulu güce sahip üç santrali kuran ve işleten Aksa Enerji, Talimercan santralinin tamamlanmasıyla birlikte Özbekistan’daki kurulu gücünü 1220 MW’ye çıkarmış olacak. İlk üniteleri 7 ay gibi rekor bir sürede devreye alınan santral, bugün itibarıyla 352 MW kapasiteye ulaşmış durumda. Santralin tüm ünitelerinin devreye alınması için çalışmaların 2025 yılı başında tamamlanması planlanıyor.

Santralin rekor sürede devreye alınmasını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Sn. Cemil Kazancı, “Bugün, Özbekistan ve Türkiye arasındaki güçlü siyasi ve ekonomik iş birliklerinin en somut örneklerinden biri olan Talimercan santralimizin açılışını gerçekleştirdik. 7 ay gibi rekor bir sürede devreye aldığımız bu proje, Özbekistan’ın enerji arz güvenliğine katkı sağlarken Aksa Enerji’nin uluslararası arenadaki büyüme hedeflerinin de önemli bir parçasını oluşturuyor. Tam kapasiteye ulaştığımızda, Özbekistan’da toplamda 4 santrale ve 1.220 MW kapasiteye ulaşarak bölgedeki en büyük Türk yatırımcısı konumumuzu pekiştireceğiz” dedi.

Aksa Enerji Talimercan Santrali, Özbekistan Enerji Bakanlığı’na bağlı NEGU (National Electric Grid of Uzbekistan) ile yapılan iş birliği kapsamında inşa edildi. Elektrik üretimi için gereken doğal gaz, Özbekistan Hükümeti tarafından sağlanırken, üretilen elektrik 25 yıllık ABD Doları bazlı garantili kapasite anlaşması kapsamında fiyatlandırılacak. Bu model, projenin sürdürülebilirliğinin ve iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin sağlam temeller üzerinde ilerlediğinin önemli bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali için makine ve ekipmanlar, 6 ay gibi kısa bir süre içinde, Türkiye’nin 5 farklı noktasından gerçekleştirilen büyük bir lojistik operasyonu ile Özbekistan’ın Talimercan şehrine taşındı.   Santralin inşası, büyük bir güç birliğiyle rekor hızda tamamlandı.

Bu proje, Aksa Enerji’nin uluslararası enerji yatırımlarındaki başarısını bir kez daha kanıtlarken Özbekistan’ın enerji arz güvenliğinin sağlanmasında ve iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin geliştirilmesinde de kilit bir rol oynuyor.

Continue Reading

Doğalgaz

Socar, Türkiye doğal gaz dağıtım şirketini satacak


Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (Socar), Türkiye’deki doğalgaz dağıtım şirketi Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş.’nin satışı için görüşmeler yürütüyor.

Azerbaycan kamu enerji devi Socar, Bursagaz ve Kayserigaz’ı da bünyesinde bulunduran Türkiye’deki doğalgaz dağıtım iştiraki Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım AŞ‘nin satışı için son dönemde görüşmelere başladığını duyurdu.

Şirket duyurusunda, mevcut yasal süreçler ve iş sürekliliği gereklilikleri nedeniyle devir sürecinin detaylarının şu aşamada paylaşılmayacağı, süreç ilerledikçe ve netleştikçe, tüm gelişmelerin yasal çerçeveler doğrultusunda kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulacağı ifade edildi.

 

Continue Reading

Doğalgaz

Güvenli doğal gaz kullanımı için dikkat edilmesi gereken 7 adım


Kış mevsiminin yaklaşmasıyla doğal gaz kullanımı artıyor. Ancak bu önemli enerji kaynağının emniyetli kullanımı büyük önem taşıyor. Aksa Doğalgaz, ekonomik, konforlu ve güvenli enerji doğal gazın kullanımında dikkat edilmesi gereken 7 önemli noktayı paylaştı.

Doğal gaz, ısınmanın yanı sıra dört mevsim kesintisiz sıcak suya erişim imkanı sunuyor, yemek pişirirken “Tüp bitti, yemek yarıda kaldı” sorununu ortadan kaldırarak konforlu yaşama katkı sağlıyor. Peki, bu değerli enerji kaynağı kullanılırken nelere dikkat edilmeli? Doğru ve güvenli bir kullanım için neler yapılmalı? Aksa Doğalgaz, ihmaller sonucunda istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması ve doğal gazın yaşam alanlarında 7/24 gönül rahatlığıyla kullanılabilmesi için abonelerin dikkat etmesi gerekenleri 7 maddede anlattı.

Onay verilmeden kullanılmamalı

Güvenlik risklerini ortadan kaldırmak ve olumsuz durumlarla karşılaşmamak için doğal gazın kullanıma başlamadan önce mutlaka dağıtım şirketinin gerçekleştirdiği kontrollerin tamamlanmış olması gerekiyor. İlk ve yenilenen sözleşmeler sonrasında yalnızca dağıtım şirketinin onayı ile doğal gaz kullanımına başlanmalı. Doğal gaz tesisatına ve yakıcı cihazlara sertifikasız kişiler tarafından müdahale edilmemeli, yapılacak her türlü müdahalede ise öncesinde dağıtım şirketine mutlaka bilgi verilmeli.

Periyodik bakım ve onarım yapılmalı

Her kış dönemi öncesinde cihazların periyodik bakımlarının ve bacaların kontrollerinin yetkili firmalara yaptırılması ihmal edilmemeli. Bu, aynı zamanda tasarruflu doğal gaz kullanımı için de önemli. Tasarruf ve güvenlik bir arada.

Eskimiş bağlantı noktaları yenilenmeli

Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için yakıcı cihazların bağlantı noktalarındaki yıpranmış veya ömrünü tamamlanmış bağlantı ekipmanları yetkili firmalar tarafından kontrol edilerek değiştirilmeli.

Menfezler kapatılmamalı

Doğal gaz bacaları ve ortama temiz hava akışı sağlayan menfezler kesinlikle kapatılmamalı. Baca boruları, dış ortama çıkan kısımlarına buz kütleleri veya benzer cisimlerin düşmesi nedeniyle yerinden çıkabilir veya hasar görebilir, böyle durumlara karşı gözle kontroller yapılmalı.

Baca ek yerleri sabitlenmiş olarak dışarıda bulunmalı

İlk gaz açma işleminden sonra onaylı tesisata müdahale edilmemeli, dış ortama açılması gereken baca çıkışının yapı içerisinde kaldığı durumlar kesinlikle olmamalı. Yakıcı cihazlar kapalı balkon veya kapalı teras gibi alanlarda yer alıyorsa bacaları mutlaka dışarıya kadar uzatılmalı ve ortamda menfez bulunmalı. Baca ek yerleri için sızdırmaya karşı önlem alınmalı, etrafı kesinlikle kapatılmamalı ve duvara sabitlenmeli. Aksi halde baca atık gazına bağlı zehirlenmeler yaşanabilir. Yakıcı cihaz ve baca işlemlerinin tamamı ilgili markanın yetkili servisleri tarafından yapılmalı.

Bacalı cihazlar özel alanlarda yer almamalı

Banyo, tuvalet veya yatak odasında kesinlikle yer almaması gereken bacalı cihazların dağıtım şirketinin bilgisi ve onayı dışında yeri değiştirilmemeli. Bulundukları odalarda uyunmamalı, uyunması gereken durumlarda cihazlar mutlaka kapatılmalı. Ayrıca bacalı cihazlar ile birlikte karbonmonoksit algılama cihazları kullanılmalı.

İzinsiz kazı çalışması yasak

Doğal gaz hattının bulunduğu sokaklarda yürütülecek kazı faaliyetleri, başta can ve mal güvenliğini sağlamak ve herhangi bir hasara sebebiyet verilmemesi için Altyapı Koordinasyon Merkezi’nin (AYKOME) yönetmeliği kapsamında doğal gaz dağıtım şirketinin bilgisi dahilinde yapılmalı. Tüm altyapı çalışmalarının daha sağlıklı bir şekilde doğal gaz hattına hasar verilmeden yürütülebilmesi için öncesinde 444 4 187 numaralı Aksa Doğalgaz Çözüm Merkezi’ne bilgi verilmeli. Doğal gaz hattı bulunan sokaklarda izinsiz kazı çalışması yapmak yasak olduğundan, duyarlı vatandaşlar şüpheli herhangi bir durumla karşılaştıklarında 7 gün 24 saat hizmet veren 187 Doğal Gaz Acil Hattını arayarak dağıtım şirketini bilgilendirmeli.

Continue Reading

En Çok Okunanlar