Connect with us

Sektörel

Aksa Enerji, Kurumsal Yönetim  Derecelendirme Notunu Artırdı 

Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, kurumsal yönetim derecelendirme notunu 91,30’dan 94,10’a yükseltti. 

7 ülkede, 10 santral operasyonu ve dört farklı ülkede eş zamanlı devam eden yatırımlarıyla bugün itibarıyla toplam 2.644 MW kurulu güce sahip olan Aksa Enerji, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan ‘Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uyum seviyesini derecelendirmek üzere, SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılan kurumsal yönetim derecelendirme çalışması sonucunda, Kurumsal Yönetim Uyum Derecelendirme Notu, 100 tam puan üzerinden 2,8 puanlık bir artışla 94,10 olarak belirlendi. Bu artışın en önemli sebeplerinden biri, Aksa Enerji’nin 2024 yılında yayınladığı Yönetim Kurulu Kadın Üye Politikası’ydı. Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan ve Haziran 2024’de gerçekleşen Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda pay sahiplerinin de bilgisine sunulan politika kapsamında, Yönetim Kurulu’nda yer alacak kadın üye oranı hedefi en geç 2030 yılına kadar ulaşılmak üzere en az %25 olarak belirlendi.

Raporda kamuyu aydınlatma ve şeffaflık bölümünde, kullanılan iletişim kanallarının etkinliği ve raporların kapsamı ele alındı. Menfaat sahipleri kısmında ise menfaat sahiplerinin çıkarları iyi niyet kuralları çerçevesinde ve şirket imkanları ölçüsünde korunduğu belirtilirken, sürdürülebilirlik uygulamalarının oldukça kapsamlı ele alındığından bahsedildi.

Ana başlıklar bazında derecelendirme sonuçları, 100’er tam puan üzerinden Pay Sahipleri Bölümü 91,78; Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık Bölümü 98,62; Menfaat Sahipleri Bölümü, 98,82 ve Yönetim Kurulu Bölümü 90,52 olarak puanlandı.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel

Mısır, Afrika’da Türkiye’nin adımlarını mı takip ediyor?

Türkiye, Afrika’da önemli enerji ve savunma anlaşmaları yaparken Mısır ise Libya’dan sonra Somali’de de masaya dahil olmak için adımlar atıyor.

Raşit Kırkağaç’ ın kaleme aldığı özel haberine göre,

Türkiye son yıllarda kurduğu enerji filosu ile arama-üretim konusunda önemli adımlar atarken özellikle Sakarya Gaz Sahası’nda edindiği tecrübeyle hidrokarbon arama-üretim faaliyetlerini dış ülkelere de taşımak için çeşitli anlaşmalar imzalıyor. 27 Kasım 2019’da Libya’yla imzalanan Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması’yla Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin (GKRY) Doğu Akdeniz’deki tek taraflı maksimalist adımlar atmasının önüne geçildi. Anlaşma Birleşmiş Milletler (BM) tarafından onaylanmış olmasına rağmen özellikle Mısır, Yunanistan, GKRY ve Avrupa Birliği (AB) tarafından tepkiyle karşılanmasına ve Libya’nın Atina Büyükelçisi Muhammed el-Menfi’nin *Persona non grata ilan edilmesine neden olmuştu. Bununla birlikte Libya’daki iç savaşta Türkiye Ulusal Birlik Hükümeti’ni (UBH) desteklerken Mısır da Hafter Hükümeti’ni (LNA) destekledi. Son dönemlerde her ne kadar Mısır ve Türkiye ilişkileri normalleşme seviyesine dönse de Mısır, Türkiye’nin Afrika ve bölgedeki Arap Birliği ülkeleri üzerinde liderlik kurmasını istemiyor.

HEDEF SOMALİ İLE ENERJİ İŞ BİRLİKLERİNİ GELİŞTİRMEK

Bununla birlikte Türkiye son dönemlerde bir yandan Somali ve Etiyopya arasında arabuluculuk konusunda öncü olurken diğer yandan da Somali’yle çeşitli önemli anlaşmalar imzaladı. Enerji başta olmak üzere savunma alanı ön plana çıktı. Önce 7 Mart 2024’te Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed’le İstanbul’da görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Somali arasında kara ve açık deniz bloklarında petrol ve doğal gaz alanında iş birliğini geliştirmek üzere hükümetlerarası anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. Bakan Bayraktar görüşmeyi şu sözlerle değerlendirdi: “Bu anlaşma ile Somali’nin sahip olduğu kaynakları Somali halkına kazandırmak üzere ortak faaliyetler gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki varlığını enerji alanındaki bu iş birlikleri ile güçlendirmeyi hedefliyoruz.”

Savunma anlaşmaları da peş peşe geldi. Tarihler 18 Temmuz 2024’ü gösterdiğinde İstanbul’da düzenlenen Türkiye ile Somali arasında Hidrokarbon Arama ve Üretim Anlaşması’na ilişkin imza töreninde konuşan Bakan Bayraktar anlaşmayla her biri 5 bin kilometrekare alanı temsil eden 3 blokta Türkiye’nin münhasıran arama ve üretim anlaşması imzalandığını ifade etti. Oruç Reis arama gemisinin eylül sonu, ekim başı gibi bölgeye gideceğini ifade eden Bakan Bayraktar, “Oruç Reis yaklaşık 50 kişilik bir ekiple Somali’ye hareket edecek ama sadece Oruç Reis değil onun yanında 5 destek gemisi de mutlaka ona eşlik edecek bu operasyon sırasında. Elbette Deniz Kuvvetleri’mizin de burada, bu gemilerimize iştirak edeceğini ifade etmem doğru olur” diye konuşmuştu.

TÜRKİYE BÖLGEDE BARIŞ İÇİN ÇALIŞIYOR

Tüm bunlar yaşanırken Türkiye aynı zamanda Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgenin iki ülkesi Etiyopya ile Somali arasında sıcak çatışmaya dönme riski olan ihtilafın çözümünde arabulucu olmak için çalışmalara başladı. Somali’yle çatışma yaşayan Somaliland’in ocak 2024’te Berbera Limanı üzerinden Etiyopya’nın Kızıldeniz’e erişim imkanı tanıyan Mutabakat Zaptı’nı imzalaması Somali’de Etiyopya’nın Somaliland’in bağımsızlığını tanıdığı anlaşma Somali egemenliğine yönelik bir ihlal olarak değerlendirildi ve diplomatik ilişkiler koptu. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali’nin Türkiye’den arabulucu olmasını istemesi ve Türkiye’nin her iki ülkeyle de güçlü diplomatik bağlara sahip olmasıyla temmuz 2024’te ilk tur görüşmeleri başladı. Akabinde 12-13 Ağustos’ta gerçekleştirilen ikinci tur görüşmelerinde barışçıl çözüm arayışlarının devam edeceği taahhüt edildi.

MISIR, TÜRKİYE’NİN ENERJİ VE SAVUNMA ANLAŞMALARINDAN RAHATSIZ MI?

Yaşanan gelişmelerin ışığında Mısır, yakın zamanda Somali ile savunma alanında anlaşma imzaladı. Ankara ve Mogadişu’nun enerji ve takip eden dönemde savunma konusunda yakınlaşmasından rahatsız olan Kahire Yönetimi Somali’ye Etiyopya ile yaşadığı gerginlikte tam destek veriyor. Halihazırda Büyük Etiyopya Rönesans Barajı konusunda Addis Ababa ile anlaşmazlık yaşayan Kahire Yönetimi aynı zamanda Türkiye’nin Libya’dan sonra Somali’de attığı adımları da dikkatle takip ediyor. Türkiye ise bir yandan arabuluculuk görevi üstlenirken bir yandan da 1991’de iç savaş başladığından bu yana kısmen dokunulmayan 30 milyar varillik Somali petrol ve gaz rezervlerini ülke ekonomisine kazandırmaya ve aynı zamanda Kızıldeniz’in girişinde bir enerji güvenlik ağı oluşturmaya çalışıyor. Çünkü Libya dahil Kuzey Afrika ülkeleriyle birlikte Afrika Boynuzu zengin mineral kaynakları ve coğrafi konumuyla Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde önemli bir rol oynuyor.

*Persona non grata: İstenmeyen kişi

Raşit Kırkağaç / İstanbul /PETROTURK.com

Continue Reading

Sektörel

Doğan Holding’ten madencilik sektöründe iki satın alma açıklaması

Doğan Şirketler Grubu’ndan KAP’a yapılan açıklamalarda, Doku Madencilik’in yüzde 75’ini, Kurmel Holding (yüzde 50 pay) ve Ortadoğu Otomotiv’den (yüzde 25 pay) toplamda 13.5 milyon dolara satın almak için pay devir sözleşmesinin imzalandığı belirtildi.

İkinci bir açıklamada da, Gümüştaş Madencilik’in yüzde 50’sinin 82 milyon dolara Kurmel Holding ve yüzde 25’inin 41 milyon dolara Ortadoğu Otomotiv’den olmak üzere toplamda 123 milyon dolara devralınmasına ilişkin anlaşma imzalandığı ifade edildi.

Açıklamalarda işlemlerin tamamlanmasının resmi kurumlardan gerekli tüm yasal izinlerin alınması ve sözleşmelerde belirlenen tüm kapanış işlem ve koşullarının yerine getirilmesi şartlarına bağlı olduğu belirtildi.

Continue Reading

Sektörel

Eksim Pulse Girişimcileri Enerji Sektörüne Güç Katacak

Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı’nın bu yılki etabı tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak enerji sektörüne yönelik teknolojiler geliştiren 10 girişim, yatırımcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Programa ilişkin açıklamalarda bulunan Eksim Holding İş Geliştirme Başkanı Uğur Mutluhan Oruncak, “Girişim Hızlandırma Programı kapsamında finansal destek, eğitim ve mentorluk gibi imkânlar sunarak enerji sektöründe girişimciliği güçlendirmeyi hedefliyoruz.” dedi. Program sonunda yapılacak jüri değerlendirmesiyle birinci proje için 300 bin TL, ikinci için 200 bin TL ve üçüncü için 100 bin TL ödül verilecek.

Türkiye’nin önde gelen şirketler topluluklarından olan Eksim Holding himayesinde düzenlenen ve EPDK tarafından da desteklenen Eksim Pulse, enerji sektöründe sürdürülebilir girişimleri desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirdiği Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı’nın 2024 yılı etabı, özel eğitimler ve mentorluk çalışmalarıyla doludizgin sürüyor.

8 farklı alanda eğitim, 92 saat mentorluk

Haziran ayında başlayan program çerçevesinde bugüne kadar 6’sı online ve 2’si yüz yüze olmak üzere toplamda 8 eğitim düzenlendi. Programda şu ana kadar toplamda 92 saat mentorluk görüşmesi gerçekleştirildi. Ayrıca 30 saatlik hukuk danışmanlığı sağlandı. Temmuz ayında başlayan finans danışmanlıklarının Ağustos ayı boyunca devam etmesi ve toplamda 30 saatlik finans danışmanlığı sağlanması da planlanıyor. Bu eğitimlerle, girişimcilerin finansal yönetim, bütçeleme ve mali analiz konularında bilgi sahibi olmaları sağlanarak, projelerinin sürdürülebilirliğini artırmak amaçlanıyor.

Eğitimler kapsamında girişimcilere; sektördeki yeni trendler, regülasyonlar, ürünleşme ve prototipleme gibi konularda derinlemesine bilgiler sunularak projelerini bir üst seviyeye taşımalarına yardımcı olundu. Mentorluk görüşmeleriyle girişimcilerin; stratejik planlama, iş geliştirme ve operasyonel verimliliklerini artırmalarını sağlandı. Son olarak verilen hukuk danışmanlığıyla, girişimcilerin hukuki süreçlerde ve hakları konusunda bilinçlenmelerine katkıda bulunuldu.

Eğitimlerin tamamlanmasının ardından “Etkili Networking ve Ortaklık” ve “Yatırımcı Perspektifi: VC’lerin Startup’larda Aradığı Özellikler” konulu iki webinar ve “İnsan Kaynakları”, “Yatırım” ve “Globalleşme” konulu üç eğitim gerçekleştirilecek.

En başarılı projeye 300 bin TL

Eksim Pulse girişimcilik programına dair bilgiler paylaşan Eksim Holding İş Geliştirme Başkanı Uğur Mutluhan Oruncak, enerji sektöründeki geleceği şekillendirmek için yenilikçi fikirlerin ve teknolojilerin desteklenmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Oruncak, “Girişim Hızlandırma Programı kapsamında girişimcilere finansal destek, eğitim ve mentorluk gibi imkânlar sunarak enerji sektöründe girişimciliği güçlendirmeyi hedefliyoruz. Programın sonunda, Eylül ayında düzenleyeceğimiz etkinlikte 10 desteklenen girişim, yatırımcıların karşısına çıkacak. Jüri değerlendirmeleri sonucunda en başarılı üç projeyi sırasıyla 300 bin TL, 200 bin TL ve 100 bin TL ile ödüllendireceğiz. Bu etkinlikte Teknopark ve kuluçka merkezi çalışanlarından, melek yatırımcılara ve akademisyenlere kadar geniş bir katılımcı yelpazesi bulunacak.” dedi.

Yatırım danışmanlığı sunulacak

Eksim Holding ve iştirakleriyle gerçekleştirilen yoğun iş geliştirme görüşmelerinin girişimcilerin iş geliştirme fırsatlarını değerlendirmelerine olanak sağladığını belirterek, “Bu görüşmeler, girişimlerin sektörle daha güçlü bağlantılar kurmalarını ve potansiyel iş ortaklıkları geliştirmelerini destekliyor. Bunun yanı sıra girişimlere program sonuna kadar 30 saatlik yatırım danışmanlığı sunulmasını da planlanıyoruz. Böylelikle girişimlerin yatırım çekme kapasitelerini ve stratejik büyüme hedeflerini gerçekleştirmeleri amaçlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Programda Yer Alan Girişimler

1. WORKYBE: Ekipman ve enerji verimliliğini artırmak için yapay zeka tabanlı enerji ve varlık yönetimi altyapısı sağlayan bir sürdürülebilirlik platformudur.

2.LUMIAN ENERGY: IoT tabanlı donanımdan bağımsız bir platform olarak enerji verilerini gerçek zamanlı olarak toplar, makine öğrenimi modelleriyle analiz eder ve enerji tasarrufu ile karbondan arındırma çözümleri sunar. Ayrıca enerji talep tarafı yönetimini optimize eder.

3.RATIO: Enerji depolama yönetimi optimizasyonu ve simülasyonu için ürünler geliştirir, enerji depolama fizibilitesi ve yönetimini gerçekleştirir.

4.ROTORBIT: Wisdom AI platformu ile endüstriyel süreçleri optimize eder, süreç takibi, kestirimci bakım ve kalite yönetimi gibi yeteneklerle operasyonel verimliliği artırır. Ayrıca karbon ayak izi hesaplama ve minimize etme kabiliyetleri sunar.

5.AYLARA: AG şebekelerinde gerilim düşümü/artışı, harmonikler, dengesizlik ve reaktif güç tüketimi problemlerini çözen güç elektroniği tabanlı gerilim düzenleyici cihazları geliştirir ve elektrik dağıtım şirketlerine yönelik çözümler sunar.

6.TORKMAN: Otonom Trafo Kablo Hazırlama Cihazı ile manuel kablo başlığı montaj süresini ve operatör hatalarını azaltarak verimliliği artırır.

7.SIGNALTON TEKNOLOJI: Akıllı şehir, bina, endüstri/üretim, ulaşım, enerji ve çevre sektörlerinde dijital elektronik IoT algılayıcı sistemleri ve yapay zeka tabanlı ileri veri analiz yöntemleri sunarak uçtan uca dijital çözümler sağlar.

8.TAYYAR ROBOTİK: Enerji santrallerinin otonom İnsansız Hava Araçları ile izlenmesini sağlar.

9.PINCIDENT İSG: Enerji sektörü için geliştirilmiş bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim yazılımıdır.

10.TECHSTUDIO: Elektrik enerjisinin verimli kullanımı için sahada elektronik donanımlarla izleme, veri toplama ve aktarma sağlar, böylece elektrik dağıtım şirketlerinin arıza müdahale hızını artırır.

Eksim Pulse ile bu heyecan verici yolculuğa takip etmek için Eksim Pulse sosyal medya hesaplarını takip edebilir veya www.eksimpulse.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Continue Reading

En Çok Okunanlar