Connect with us

Sektörel

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE  SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN HAREKETE GEÇİN


Günümüz dünyasında tasarruf etmek şart. Tasarruf etmeye çalıştığımız ve daha çok çalışmamız gereken alanlardan biri enerji harcamaları… Çünkü enerji verimliliği, hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli faydalar sağlıyor. Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) enerji tasarrufu haftasında bir kez daha bu konuya dikkat çekti. 

Yapılarımızdaki ısı kayıpları, tüketicilerin bütçesini olumsuz şekilde etkilerken, binalarda tüketilen enerji her geçen gün artış gösteriyor. Geleceğimizin belirleyicisi bu önemli konuda değer yaratmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, VERİMDER kurulduğu günden bu yana yürüttüğü çalışmalarda enerji verimliliğine dikkat çekiyor.

Bugüne kadar toplam 35 ilde, kanaat önderleri, yerel yönetimler ve tüketicilerin katılımıyla iklim değişikliği, enerji verimliliği, enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik konularının el alındığı “Anadolu Buluşmaları” gerçekleştiren VERİMDER, 6-12 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası’nda bir kez daha enerji verimliliğine dikkat çekti ve herkesi sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçmeye davet etti.

“Enerjinin yaklaşık yüzde 32’si binalarda tüketiliyor”

VERİMDER olarak enerji verimliliği konusunda Türkiye’deki gelişmeler ve dünyadaki yeniliklere katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiklerini belirten VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Ülkemizde enerji kullanımı; yapılar, sanayi ve ulaşım olarak üçe ayrılmış durumda. Bu anlamda yapıların önemi gün geçtikçe artıyor. Enerjinin yüzde 32’si binalarda tüketiliyor, bunun ağırlıklı olarak ısıtma ve soğutma olduğunu biliyoruz. Mevcut yapı stokumuzun yüzde 70’e yakın bir kısmının enerji verimsiz bir şekilde yapılmış olması bulunduğumuz jeopolitik durumda, enerji maliyetlerinin artması ve enerjiye ulaşımın zorlaşmasına neden oluyor. Bu kötü senaryoyu iyiye döndürmekle ilgili önemli çalışmalar var. II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2024 yılı içinde lanse edildi. Bu plan kapsamında ülkemizde çeşitli yasa ve yönetmeliklerin faaliyete girmesiyle beraber çok hızlı bir şekilde buradaki enerji verimliliğini hayata geçirmek için çalışmalar yapılıyor. Eğer konutların tamamını enerji verimli hale getirirsek, her yıl en az 10-12 milyar dolar gibi bir tasarruf elde etme şansımız söz konusu. Bunun yanında yine ülkemiz Paris İklim Anlaşmasını imzalamış ve 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 40 oranda azaltma, 2053 yılına kadar da karbon nötr olma hedefini belirlemiştir. Enerji verimliliği konusu sadece ülkemiz değil dünyanın da önemli bir konusu” diyerek bu konuda farkındalık geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Isı yalıtımı yüzde 60’a varan tasarruf sağlıyor

Isı yalıtımının enerji verimliliğini sağlamak ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmak için hayati öneme sahip olduğunu belirten VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, ısı yalıtımı bilincinin artırılması gerektiğine vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu:

“Termal konfor, hem fiziksel sağlığımızı hem de zihinsel faaliyetlerimizi birebir etkileyen çok önemli bir kavramdır. Doğru ısı yalıtımı yapılmış evlerimizde termal konforlu yaşamı sağlıkla sürdürebiliriz. En fazla enerji tükettiğimiz ve yüksek faturalar ödediğimiz kış aylarının en büyük kurtarıcısı ısı yalıtımı olacaktır. Yüzde 60’a varan tasarruf sağlayan ısı yalıtımı, kendisini kısa sürede amorti ederek uzun vade de önemli tasarruf sağlıyor. Isı yalıtımı, daire içlerinde terleme, rutubet, mantar ve küf oluşmasını engelliyor. Aynı zamanda binanın iskeletini oluşturan kiriş ve kolonların ve binayı çevreleyen duvarların içinde bulunan demir donatıların korozyona uğramasını önleyerek binayı deprem gibi doğal afetlere daha dayanıklı hale getiriyor. Cephelerin dış etkenlere karşı korunmasını sağladığı için binalar uzun yıllar sağlam kalıyor. Enerji verimliliği ve ısı yalıtımı, bireysel ve toplumsal düzeyde sürdürülebilir enerji kullanımını teşvik etmenin önemli araçlarıdır.”

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel

Yorglass karbon salımını 3 yılda yüzde 23 azalttı  


Cam üretiminde kullanılan enerji miktarının azaltılması, karbon emisyonlarının düşürülmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması çevreye duyarlı bir gelecek için atılabilecek en önemli adımlar arasında yer alıyor. Cam sektörünün çevresel etkilerini azaltmaya yönelik sürdürülebilir adımlar atan Yorglass ise yenilenebilir enerji kullanımı ve geri dönüşüm uygulamalarıyla öne çıkıyor. Elektrik tüketiminde yenilenebilir enerji oranını yüzde 12’den yüzde 28’e yükselten şirket, karbon emisyonlarını da yüzde 23 oranında azaltarak 582 bin 121 tondan 451 bin 077 tona düşürdü. Ayrıca, son 3 yılda geri dönüştürdüğü 550 ton kağıt ve karton atığı sayesinde 9 bin 364 ağacın kesilmesini önledi. 

Cam sektörü, enerji yoğun süreçleri nedeniyle çevresel etkileri en fazla hissedilen endüstrilerden biri olarak öne çıkıyor. Ancak sürdürülebilir üretim modelleri ve çevre dostu yaklaşımları sayesinde bu etkileri en aza indiren cam dünyasının global ve güvenilir tedarikçisi Yorglass, sektöre yeni bir yön kazandırıyor. Üretimde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin sürdürülebilirliğin temel taşlarından biri olduğunu söyleyen Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar, bu alanda attıkları öncü adımları değerlendirdi.

“550 ton kâğıt ve karton atığı dönüştürerek 9 binden fazla ağacın kesilmesini önledik”

Elektrik tüketiminde yenilenebilir enerji oranını artırarak karbon emisyonlarını önemli ölçüde azalttıklarını vurgulayan Semavi Yorgancılar; “Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiğimiz toplam elektrik tüketimimizi yüzde 12’den yüzde 28’e yükselttik. Ayrıca yaptığımız 240 milyon TL’lik GES yatırımımızla fabrikalarımızın çatılarına toplamda 28 bin 885 adet güneş paneli monte ederek yılda 17,1 milyon kWh elektrik üretmeye başlayacağız. Üreteceğimiz enerjinin büyüklüğü 3 bin 425 hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaya denk geliyor. Bu adımımız ile yıllık bazda 7 bin 507 ton karbondioksit salımının önüne geçeceğiz. Böylece sadece karbon ayak izimizi küçültmekle kalmadık aynı zamanda çevresel etkilerimizi de en aza indirmenin fırsatını yarattık. Diğer yandan sürdürülebilirlik stratejimizin temel unsurlarından biri olan geri dönüşüm ilkemiz, kaynakların verimli kullanılmasına ve ekosistemin korunmasına yönelik somut katkılar sağlıyor. Bu çerçevede son 3 yılda geri dönüştürdüğümüz 550 ton kâğıt ve karton atığı sayesinde 9 bin 364 ağacın kesilmesini önledik. Bunun yanında, atık yönetiminde çevre dostu uygulamalarla geri dönüşüm oranını artırmaya devam ediyoruz” dedi.

“Her adımda çevre dostu teknolojilere yatırım yapıyoruz” 

Karbon emisyonlarını azaltılmanın sürdürülebilir geleceğin vazgeçilmez bir parçası olduğuna vurgu yapan Yorgancılar; “Yorglass olarak enerji verimliliği projeleri ve lojistik süreçlerdeki optimizasyonlarla bu alanda dikkat çekici sonuçlar elde ettik. Bu bağlamda 582 bin 121 ton olan karbon emisyonumuzu, yüzde 23 azalarak 451 bin 077 ton seviyesine indirdik. Bu başarı, enerji tüketimini optimize etme, yenilenebilir enerji kullanımını artırma ve doğalgaz tüketiminde yapılan iyileştirmelerle mümkün oldu. Sürdürülebilirliği iş yapış modellerine entegre eden bir şirket olarak her adımda çevre dostu teknolojilere yatırım yapıyor ve bu alandaki liderliğimizi sürdürüyoruz. Cam sektöründe bu tür girişimlerin yaygınlaşması hem sektörel dönüşüm hem de küresel çevre sorunlarının çözümüne katkı sağlıyor. Cam sektöründe sürdürülebilir üretim modellerinin yaygınlaşması ve çevresel etkilerin azaltılması sadece şirketlerin değil aynı zamanda toplumun ve dünyanın geleceği için de hayati önem taşıyor. Yorglass olarak, bu dönüşümün bir parçası olmaktan gurur duyuyor ve daha yeşil bir gelecek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz, edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Sürdürülebilirlik çalışmalarımız ışığında kendi başarılarımızla yarışıyoruz”

Hayta geçirdikleri projelerle birçok önemli derece elde ettiklerine de değinen Yorgancılar, sözlerini şöyle noktaladı: “2024 yılında çevresel, sosyal ve yönetişim faktörlerini değerlendirerek şirketlerin sürdürülebilirlik performansını analiz eden CRIF ESG değerlendirmesinde ‘A’ mükemmel düzeyde sürdürülebilirlik skorunun sahibi olduk. Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer), Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri kapsamında 2023 yılında Yönetişim Alanında İyi Uygulama, 2024 yılında ise Başarı Ödülü’nü kazandık. Dünyada en çok geçerliliği olan Ecovadis Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Bronz kategoriye yükseldik. Ödüllerimizin yanı sıra CDP’de raporlama yapan ve tüm işletmeleri Sıfır Atık Belgesi alan bir şirket olarak, müşterilerimizin enerji tüketimlerini ürün kodu bazında raporluyor, onları daha yüksek enerji tasarrufu hedeflerine yönlendiriyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız ışığında kendi başarılarımızla yarışarak gelecek nesillere daha yaşanılası bir dünya bırakmayı amaçlıyoruz.”

 

Continue Reading

Sektörel

Eksim Enerji 
3000 Çocuğa İsrafa Karşı Farkındalık Eğitimi Hedefliyor


Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, Enerji Verimliliği Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. İsrafın önlenmesine yönelik farkındalık faaliyetleri yürüttüklerini belirten Akbay, “Çatısı altında yer aldığımız Eksim Holding’in sosyal sorumluluk hareketi ‘Yeteri Kadar En Doğru Karar’ın taşıdığı israf karşıtı vizyonu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda hem gelecek nesillerin refahı hem de ülkemizin enerji bağımsızlığı, arz güvenliği ve kalitesi için enerji israfına karşı mücadeleye öncülük edeceğiz. Enerjinin verimli kullanımına yönelik farkındalık eğitimleri, yenilikçi enerji çözümlerinin önünü açacak ideathon ve benzeri yarışmalar, bilgilendirici ve bilinçlendirici seminerler sosyal sorumluluk çalışmalarımızın önemli bir parçası olacak. Projelerimiz kapsamında santrallerimizin olduğu bölgelerde 3000 çocuğa ulaşarak 120 öğretmene sürdürülebilirlik konulu eğitmen eğitimleri vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Eksim Enerji, 2025’te Türkiye’nin enerji bağımsızlığına ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamanın yanı sıra enerji israfına dair bilinçlendirme çalışmaları da yürütmeyi hedefliyor. Tamamı yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırım portföyünü büyütmeye hazırlanan şirket, Eksim Holding’in başlattığı sosyal sorumluluk seferberliği “Yeteri Kadar En Doğru Karar” doğrultusunda israfla mücadeleyi enerji sektöründe yaygınlaştırmayı da amaçlıyor.

“Enerji israfına karşı mücadeleye öncülük edeceğiz”

Açıklamaları kapsamında enerjinin bilinçli tüketimine yönelik farkındalık oluşturmanın önemine vurgu yapan Arkın Akbay, “İçinde bulunduğumuz Enerji Verimliliği Haftası’nı, kaynaklarımızın etkin kullanımını teşvik eden önemli bir farkındalık dönemi olarak görüyoruz. Sürdürülebilir bir enerji geleceği için bireylerin ve kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çiziyoruz” dedi.

Eksim Holding’in sosyal sorumluluk hareketi “Yeteri Kadar En Doğru Karar”ın paydaşlarından birisi olarak enerjinin verimli kullanımı vizyonunu yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Akbay, “Bu doğrultuda hem gelecek nesillerin refahı hem de ülkemizin enerji bağımsızlığı ve arz güvenliği için enerji israfına karşı mücadeleye öncülük edeceğiz. Enerjinin verimli kullanımına yönelik farkındalık eğitimleri, yenilikçi enerji çözümlerinin önünü açacak ideathon ve benzeri yarışmalar, bilgilendirici ve bilinçlendirici seminerler sosyal sorumluluk çalışmalarımızın önemli bir parçası olacak” ifadelerini kullandı.

3000 çocuk ve 120 öğretmene ulaşılacak

Projelere ilişkin detaylı bilgiler paylaşan Akbay, “Yeteri Kadar En Karar’ kapsamındaki projelerimizin temelini 8-11 yaş arası çocuklara yönelik hazırladığımız doğa dostu etkinlik kiti ve kitabı oluşturuyor. Bu çalışmayla çocuklara; enerji, su ve gıda israfını eğlenceli bir yolla aktarmayı, doğal kaynakların korunması ve çevreye duyarlı davranışların geliştirilmesine ilişkin davranış değişikliği kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda öncelikle santrallerimizin bulunduğu bölgelerde 120 öğretmenimize çevre ve sürdürülebilirlik temalı eğitmen eğitimleri vereceğiz. Ardından öğretmenlerimiz, sınıflarında doğa dostu kiti ve etkinlik kitabını kullanarak yaklaşık 3ooo çocuğa yönelik uygulamalı ve interaktif eğitimler gerçekleştirecek” şeklinde konuştu.

2029’a kadar kurulu güç 2.200 MW’ı aşacak

Türkiye’nin yeşil dönüşümünde öncü bir rol üstlenen Eksim Enerji, çeyrek asrı aşan tecrübesiyle sektördeki güçlü konumunu koruyor. Güncel olarak 8 Rüzgar Enerjisi Santrali (RES), 3 Hidroelektrik Santrali (HES) ve Ar-Ge yatırımı kapsamında 1 Biyokütle Enerjisi Santrali (BES) ile enerji üretimi gerçekleştiren şirket, 2029’a kadar hayata geçireceği yeni projelerle toplamda 2.200 MW’ı aşan kurulu güce ulaşma yönünde çalışmalarını sürdürüyor.

Continue Reading

Sektörel

Elif Yener, Zorlu Enerji CEO’su olarak atandı


Zorlu Grubu bünyesinde 2011 yılından bu yana farklı yönetim kademelerinde sorumluluk üstlenen Yener görevini, son 8 yılı Zorlu Enerji CEO’luğu olmak üzere Zorlu Grubu içinde 25 yıla yakın süre önemli görevler yürüten İbrahim Sinan Ak’tan devralacak. Zorlu Enerji’ye 2014 yılında katılmasının ardından sırasıyla Mali İşler Grup Müdürü ve Mali İşler Direktörü olarak görev alan ve 2019 yılından bu yana Zorlu Enerji Mali İşler Genel Müdürü rolünü başarıyla yürüten Yener, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla da Zorlu Enerji’de CEO’luk görevini üstlenecek.

Zorlu Enerji’nin ilk kadın CEO’su Elif Yener oldu

Konuyla ilgili açıklama yapan Zorlu Holding CEO’su Cem Köksal“2000 yılından bu yana yol arkadaşlığı yaptığımız, 8 yıl boyunca CEO’luk görevini üstlendiği Zorlu Enerji’de yaşanan büyük dönüşüme önemli katkılar sunan İbrahim Sinan Ak’a, yenilikçi yaklaşımları ve sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığı için teşekkür ediyor ve bundan sonraki kariyer yolculuğunda başarılar diliyorum.” dedi.

Elif Yener’in bu göreve atanmasının, kendisinin uzun yıllara dayanan güçlü liderliği ve Zorlu Grubu’nun stratejik iş hedeflerinin yanı sıra Grubun çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımının, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etme konusundaki kararlılığının da bir yansıması olduğunu ifade eden Köksal, şunları söyledi:

“Elif Yener’i yeni görevinden dolayı kutluyor, öncelikle Zorlu Enerji’nin ilk kadın CEO’su olması sebebiyle bu değişimin Grubumuz için büyük önem taşıdığının altını çizmek istiyorum. Uzun yıllara dayanan deneyime sahip olan  Yener’in, mali işler alanındaki başarılı kariyeri ve liderlik becerileriyle hem şirketimizde hem de enerji sektöründe önemli değişimlerin öncülüğünü üstleneceğine inancım tam. Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejimizin ilk günden bu yana liderlerinden biri olan Yener’in stratejik düşünme yeteneği, yenilikçi yaklaşımları ile tüm kadın çalışma arkadaşlarımıza da ilham vereceğine, şirketimizi daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir geleceğe taşıyacağına gönülden inanıyorum. Kendisini tebrik ediyor, bu görev değişikliğinin kendisine ve Grubumuza nice başarılar getirmesini temenni ediyorum. Yener’in görevi devraldığı İbrahim Sinan Ak’a Grubumuza bugüne kadar sunduğu kıymetli katkıları için bir kez daha teşekkürlerimi sunuyor; kendisine sağlık ve başarılarla dolu yeni bir dönem diliyorum.‘’ dedi.

Elif Yener Hakkında

2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Elif Yener, 2004-2010 yılları arasında Denizbank’ta proje finansmanı alanında çalıştı. 2011 yılında ABD’de Columbia Üniversitesi’nde MBA programını tamamlayarak aynı yıl Zorlu Holding bünyesine katıldı.

2012 yılında Strateji ve İş Geliştirme Müdürü olarak atanan Elif Yener, 2014 yılından itibaren Zorlu Enerji Grubu’nda Mali İşler Grup Müdürü ve Mali İşler Direktörü görevlerini üstlendi. Yener, 1 Temmuz 2019 tarihinden bu yana Zorlu Enerji Grubu Mali İşler Genel Müdürü görevini yürütüyordu.

Yener, Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA) üyesi olup, UN Global Compact bünyesindeki CFO Koalisyonu tarafından yayımlanan Entegre SKA Yatırımları ve Finansman için CFO İlkeleri’nin imzacısıdır.

Elif Yener evli ve bir kız çocuğu annesidir.

Continue Reading

En Çok Okunanlar