Connect with us

Jeotermal

MTA Balıkesir’de jeotermal kaynak arayacak


Balıkesir’in Karesi ilçesinde bir adet sondaj kuyusu açılarak jeotermal kaynak aranacak. Kaynağa ulaşılması halinde kaynağın işletilmesi için saha MTA tarafından ihale edilecek.

MTA, Balıkesir’in Karesi ilçesinde ihale ile devretmek amacıyla bir adet jeotermal kaynak arama sondajı gerçekleştirecek.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından Balıkesir’de ARA.10.00.2022.JEO.01 numaralı ruhsat alanının 4300 metrekarelik kısmında jeotermal kaynak arama faaliyeti planlanıyor. Batı Anadolu Jeotermal Enerji Aramaları kapsamında Balıkesir İli Karesi İlçesinde bir adet 2200 metre derinlikte sondaj çalışması yapılacak. Projenin değeri yaklaşık 10 milyon lira olarak hesaplanıyor.

Açılması planlanan jeotermal kaynak arama sondaj kuyusundan karot alınıp jeofizik kuyu logu ölçümü yapıldıktan sonra kuyu kapatılacak ve alan rehabilite edilecek. Sondaj çalışması sonrasında jeotermal akışkana ulaşılması durumda MTA Genel Müdürlüğü adına tescilli ruhsat ilgili Kanun ve Yönetmelikler kapsamında ihale yoluyla devredilecek.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Jeotermal

Balıkesir’de 18 adet jeotermal arama ruhsatı verilecek


Balıkesir’de 18 adet jeotermal kaynak sahasına arama ruhsatı vermek için ihaleler yapılacak.

Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il sınırları içindeki 18 adet jeotermal kaynak arama sahası için ruhsat vermek üzere, ayrı ayrı ihaleler yapacak.

İhaleler, 31 Mayıs 2024 günü; Balıkesir Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İhale Salonu, Karesi Mahallesi, Dokumacılar Sokak, No: 7, Karesi, Balıkesir adresinde saat 10.00’da başlayacak ve 10 dakikalık aralıklarla peş peşe yapılacak.

İhalelere katılacak olanlar şartnameleri Balıkesir Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü, Karesi Mahallesi, Dokumacılar Sokak, No: 7, Karesi, Balıkesir adresinde ücretsiz görebilecekler ve bankaya yatırılması gereken 1.000’er lira karşılığında, en geç ihale günü saat 10.00’a kadar satın alabilecekler.

İsteklilerin, tekliflerini en geç ihale günü, aşağıda ayrı ayrı belirtilen ihale saatlerine kadar, İhale Komisyonuna elden teslim etmeleri gerekiyor. Postayla yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

Ruhsatlandırılacak olan ihale konusu jeotermal kaynak arama sahalarının bulunduğu ilçeler, mahallesi, yüzölçümü, ruhsat numarası, erişim numarası, muhammen bedeli, geçici teminatı ve ihale saati; ihale sırasına göre aşağıdaki gibi listelendi.

JEOTERMAL KAYNAK ARAMA SAHALARI

İlçesi/Mahallesi: Gönen/Dereköy
Yüzölçümü: 3.431,07ha
Ruhsat numarası: ARA.10.00.2020.JEO.17
Erişim numarası: 3396589
Muhammen bedeli: 616.219,49 TL
Geçici teminatı: 18.486,58 TL
İhale saati: 10.00

 

 

İlçesi/Mahallesi: Gönen/Muratlar
Yüzölçümü: 2.116,81ha
Ruhsat numarası: ARA.10.00.2020.JEO.18
Erişim numarası: 3396591
Muhammen bedeli: 380.178,65 TL
Geçici teminatı: 11.405,36 TL
İhale saati: 10.10

İlçesi/Mahallesi: Gönen/Ilıcak
Yüzölçümü: 4.849,11ha
Ruhsat numarası: ARA.10.00.2020.JEO.22
Erişim numarası: 3397788
Muhammen bedeli: 870.899,19 TL
Geçici teminatı: 26.126,98 TL
İhale saati: 10.20

İlçesi/Mahallesi: Gönen/Armutlu-Geyikli
Yüzölçümü: 1.472,32ha
Ruhsat numarası: ARA.10.00.2020.JEO.27
Erişim numarası: 3400577
Muhammen bedeli: 269.399,10 TL
Geçici teminatı: 8.081,97 TL
İhale saati: 10.30

Continue Reading

Jeotermal

Zorlu, Alaşehir’de bir JES daha kuracak


Zorlu Jeotermal Enerji, 481 milyon TL yatırımla Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bir jeotermal santral daha kuracak. Alkan-II JES’in kurulu gücü 10 MW olacak.

Zorlu Jeotermal Enerji, Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 10 MW kurulu gücünde Alkan-II Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurup işletecek. Santral 20 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 45 MW kurulu gücünde Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali işleten Zorlu Enerji şirketlerinden Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi A.Ş bir jeotermal santral daha kurmaya hazırlanıyor. Şirket tarafından Alaşehir ilçesi sınırları içinde 10 MW kurulu gücünde Alkan-II Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulması planlanıyor. Projenin değeri 481 milyon 250 bin TL olarak hesaplanıyor. Gerekli teknolojik iyileştirmelerin sağlanması ile birlikte projenin ekonomik ömrü 30 yıl olarak öngörülüyor.

20 BİN KİŞİNİN YILLIK ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Proje kapsamında kurulacak santralde 10 MWe kurulu güce sahip binary cycle (çift çevrim) sistemi ile toplamda yıllık 62 GWh (62.000.000 kWh/yıl) elektrik enerjisi üretilecek. Bu da yaklaşık 20 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Üretilen elektrik, OG/154 kV trafo ile 154 kV DM-08/TR1 ve piyadeler DM üzerinden Alaşehir Havza TM’nin OG barasına bağlanılacak. Mevcut şalt sahası üzerinden ulusal enterkonnekte hatta aktarılacak.

Projede toplamda 5 adet kuyu lokasyonu kullanılması planlanıyor. Planlanan kuyulardan 3 adedi üretim (Alkan-1, Alkan-5 ve Alkan-10A), 2 adedi ise reenjeksiyon kuyusu (Alkan-6 ve Alkan-7) olarak tasarlandı.

 

 

Continue Reading

Güneş Enerjisi

Güney Marmara Kalkınma Ajansının Yenilenebilir Gençlik Enerji Projesi’ne Başvurular Başladı


Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından başlatılan ve 480 gence istihdam sağlayacak olan Yenilenebilir Gençlik Enerji Projesi’ne (RE-You) başvurular başladı.

Teknik bölümlerden mezun olmuş 18-29 yaş grubu 480 genç için Türkiye’nin her bölgesinden başvurulara açık olan proje kapsamında, Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin işbirliğinde ücretsiz hayat boyu öğrenme programları ile yenilenebilir enerji alanında teknik eğitim, kariyer eğitimi, Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışma Belgesi ve GWO Temel Güvenlik Eğitimi verilecek.

Rüzgar, biyogaz, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olan Güney Marmara’da yürütülen projeyle gençlere, eğitimler tamamlandıktan sonra Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sektörel staj imkanları sağlanacak.

Mühendislik, fen ve teknik fakülteler (4 yıl) ve meslek yüksekokulların (2 yıl) ilgili bölümlerinden gerekli niteliklere sahip olarak mezun olan 18-29 yaşlarındaki gençler eğitim programından yararlanabilecek.

BAŞARILI OLANLARA SEVİYE-5 MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VERİLECEK

Her bir enerji sistemleri eğitiminin 3 ay süreceği programda başvuru sürecinde adaylardan, çalışma alanlarına göre enerji sistemlerinden (rüzgar, fotovoltaik, biyogaz) birini seçmeleri istenecek. Her kursiyer, yalnızca bir yenilenebilir enerji sistemi eğitimine katılabilecek.

Eğitim süresince hem uygulamalı hem de teorik dersler verilecek. Eğitimlerde yüksek başarı gösteren kursiyerler, tüm masrafları projeden karşılanacak şekilde Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenecek yenilenebilir enerji fuarlarına ve konferanslarına katılabilecek.

Kursiyerler, eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından tanınan Seviye-5 Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak.

Rüzgar alanında eğitim alacak kursiyerler, 5 günlük Global Wind Organization Basic Safety Training’e katılacak ve başarılı olmaları halinde sertifikaya hak kazanacak.

EĞİTİMLER MART AYINDA BAŞLAYACAK

Kursiyerlerin Çanakkale ve Balıkesir’e gidiş dönüş masrafları, bir kereye mahsus olmak üzere proje bütçesinden karşılanacak. Kursiyerlerin ikamet ettikleri şehre bağlı olarak en uygun seyahat seçeneği tercih edilecek. Ayrıca kursiyerlerin şehir içi seyahatleri proje tarafından organize edilecek.

Kursiyerlerin 3 aylık eğitim süresi boyunca haftanın 7 günü konaklama ve yemek giderleri karşılanacak. Kursiyerler, Balıkesir ve Çanakkale’de bulunan yurt, otel, misafirhane, lojman gibi tesislerde kalacak.

Başvurular, www.reyouproject.org web sitesi üzerinden ay sonuna kadar yapılacak.

Balıkesir’de Mart 2023’te, Çanakkale’de Nisan 2023’te başlayacak eğitimler, günde 45 dakikalık 4 ila 8 saat ders şeklinde verilecek.

AA

Continue Reading

En Çok Okunanlar