ELEKTRİK
ENERJİSA ENERJİ, FTSE4GOOD ENDEKSİ’NDE ÜST ÜSTE ÜÇÜNCÜ KEZ YER ALDI
Sürdürülebilirliği stratejisinin merkezine koyarak, insan ve teknoloji odağıyla daha akıllı ve yeşil bir dünyaya katkı sunmak için projeler üreten Türkiye’nin lider elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümleri şirketi Enerjisa Enerji; FTSE4Good Endeksi’ne üst üste üçüncü kez dahil olma başarısını elde etti. İnsan hakları, iklim değişikliği ve yolsuzlukla mücadele politikalarının da dahil olduğu çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerini karşılayarak endekse giren Enerjisa Enerji, bu yılki değerlendirmede dağıtım sektöründe 89’luk yüzde dilimine yükselerek sürdürülebilirlik odağındaki çalışmalarında da başarısını gösterdi.
Küresel anlamda büyük prestije sahip olan ve Londra Borsası’na bağlı endeks sağlayıcı FTSE Russell’ın hazırladığı FTSE4Good endeks serisine dahil olmak için, şirketlerin insan hakları, iklim değişikliği ve yolsuzlukla mücadele politikaları da dahil olmak üzere belirli çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerini karşılaması gerekiyor. Şirketler, her yıl güncellenen kapsamlı ve şeffaf bir metodoloji kullanılarak titizlikle değerlendiriliyor.
Güçlü performansıyla 3 yıl üst üste listede
Türkiye’nin enerji dönüşümüne liderlik eden Enerjisa Enerji, ‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ vizyonuyla sürdürülebilirliği iş stratejisinin merkezine koyarak faaliyetlerine devam ediyor. Çevresel sorumluluk, yönetim uygulamaları ve etik alanlarındaki performansı ve şeffaf iletişimi ile üst üste üçüncü kez FTSE4Good Endeksi’ne girme başarısını gösteren Enerjisa Enerji, bu alandaki kararlılığını bir kez daha kanıtladı. Bu yıl da FTSE4Good Endeksi’nde geçen yıl elde ettiği 4 puanlık derecesini koruyarak güçlü performansını sürdürdü ve enerji sektöründe sürdürülebilirlik konusundaki liderliğini pekiştirdi.
“Sürdürülebilirlikte Kendi Yüksek Standartlarımızı Oluşturuyoruz”
Sürdürülebilirliği tüm organizasyonun iş yapış şeklinde bir temel yapıtaşı olarak gördüklerinin ve kendilerini bu alanda geliştirmeye odaklandıklarının altını çizen Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Sürdürülebilirlik etki odağında ürün ve hizmetler geliştirmenin yanı sıra çevresel, sosyal ve yönetişim uygulamalarımızda da küresel trendleri baz alarak kendi yüksek standartlarımızı oluşturuyoruz. Bu anlamdaki kararlılığımızı tüm paydaşlarımıza aktarmak amacıyla şirketimizi bağımsız denetimlere açarak şeffaflığımızı da gösteriyoruz.
Geçmiş iki yılda küresel anlamda en önemli sürdürülebilirlik ölçütlerinden biri olan FTSE4Good Endeksi’ne girerek sektörümüzde fark yaratan bir başarı elde etmiştik. Bu yıl da 5 üzerinden 4 puanlık derecemizi koruyarak sürdürülebilirlik anlayışımızdaki kararlılığımızı ve güçlü performansımızı bir kez daha kanıtlamış olduk. Sektör sıralamasında ise Enerjisa Dağıtım Şirketlerimiz Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ ile tüm dağıtım şirketleri arasında, 89’luk yüzde dilimine girdi.
Gurur duyduğumuz bu başarıdan ötürü tüm çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Enerjisa Enerji olarak ESG ilkelerine bağlı kalmayı, çevre ve toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmayı sürdürecek ve gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
ELEKTRİK
Avrupa Birliği’nin (AB) elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı 2024’te ilk kez kömürü geride bıraktı.
Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in Avrupa Elektrik Değerlendirmesi raporuna göre, AB’nin elektrik sektörü Avrupa Yeşil Anlaşması ile derin bir dönüşüm yaşıyor.
AB’nin elektrik üretiminde geçen yıl güneş enerjisinin payı yüzde 11’e ulaşırken, kömürün payı ilk kez yüzde 10’un altına düştü. Böylece, AB’nin elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı 2024’te ilk kez kömürü geride bıraktı.
Elektrik üretiminde rüzgar enerjisinin payı yüzde 17, doğal gazın payı ise yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti.
Güneş enerjisindeki güçlü büyüme ve hidroelektrikten üretimin toparlanmasıyla AB geçen yıl elektriğinin yüzde 47’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladı. Fosil yakıtların elektrik üretimindeki toplam payı yüzde 29 oldu. Üretimin kalanı nükleer enerji dahil olmak üzere diğer kaynaklardan karşılandı.
AB’de Yeşil Anlaşma öncesi 2019’da fosil yakıtların elektrik üretimindeki payı yüzde 39 ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 34 olarak hesaplanmıştı.
Güneş enerjisi her AB ülkesinde büyüyor
Rapora göre, AB ülkelerinin yarısının hali hazırda elektrik üretiminde kömür yok veya yüzde 5’in altında bulunurken, her AB ülkesinde güneşten üretim büyüme gösteriyor.
Kömür 2019’da AB’nin en büyük üçüncü elektrik üretim kaynağı olmuştu. AB’de doğal gazdan elektrik üretimi de düşüş eğilimini üst üste beşinci yıla taşıdı.
Ember, AB’nin son 5 yıldaki yeni rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesiyle 59 milyar dolarlık fosil yakıt ithalatından kurtulduğunu hesapladı.
Ember Kıdemli Analisti ve raporun başyazarı Chris Rosslowe, güneş ve rüzgar enerjisiyle AB’nin kömürden elektrik üretimini ciddi ölçüde azalttığını ve gaz kullanımının yapısal bir düşüşe geçtiğini belirterek, “AB’nin elektrik dönüşüm süreci son 5 yılda beklenenden daha hızlı ilerledi ama daha fazla gelişim yaşanmasına kesin gözüyle bakamayız. Özellikle kendine özgü zorluklarla ve artan bir teslimat açığıyla karşı karşıya olan rüzgar sektöründe teslimatın hızlandırılması gerekiyor. 2030’a kadar, yıllık ilave rüzgar enerjisi kurulumlarının 2024 seviyelerine kıyasla iki katından fazla olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Rosslowe, öte yandan, son 5 yılda elde edilen başarıların geleceğe ilişkin güven aşılaması gerektiğini kaydetti.
AA
ELEKTRİK
Kontek Enerji 30. yılında globalleşme yolunda büyük adım atıyor
Kontek Enerji, 30 yıllık sektör deneyimi ve inovasyon odaklı yaklaşımıyla global pazardaki gücünü artırmaya devam ediyor. 2025 yılının ikinci çeyreğinde üretime başlayacak Maxxen Enerji Depolama sistemleri fabrikasıyla, üretimin %70’ini ihracata yönlendirmeyi planlayan şirket; önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık 10.000 MWh üzerinde üretim kapasitesine ulaşarak 1 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Enerji sektöründe sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlerle fark yaratan Kontek Enerji, 30 yıllık deneyimiyle globalleşme yolunda kararlı adımlar atıyor. Şirket, yeni yatırımı Maxxen Enerji Depolama sistemleri fabrikası ile enerji depolama teknolojilerinde yeni bir standart oluşturmayı ve sektöre katma değer sağlamayı hedefliyor. Sıfır karbon hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerleyen Kontek, dijitalleşme ve inovasyona dayalı çözümleriyle uluslararası pazarlarda etkin bir oyuncu olmayı amaçlıyor.
- yılı geride bırakmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Kontek Grup CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, “Kontek Enerji olarak, tam 30 yıldır sektöre yenilikçi çözümler sunarak, enerji verimliliği, otomasyon, solar EPC /yatırımcılık ve işletme bakımı gibi alanlarda öncü olmayı başardık. 2024 yılı, globalleşme hedeflerimize yönelik stratejik adımlar attığımız, kurumsal yapımızı güçlendirdiğimiz ve sürdürülebilirlik odaklı projelerle büyümemizi hızlandırdığımız bir dönem oldu. Mayıs ayında faaliyete geçecek Maxxen Enerji Depolama Sistemleri üretim fabrikamızla, enerji depolama alanında öncü konumumuzu korurken, Ar-Ge yatırımlarımızla da sektöre değer katmayı hedefliyoruz” dedi.
“Hedefimiz 5 yılda 1 milyar dolar ciroya ulaşmak”
Tolga Murat Özdemir, 2025 Mayıs ayında Maxxen Enerji Depolama Sistemleri fabrikasında deneme üretimlerine başlayacaklarını ve hedeflerinin ürettikleri ürünlerin %70’ini ihraç etmek olduğunu vurguladı. Hedeflerinin Maxxen için 5 yılda 1 milyar dolar ciro ve 10.000 MWh plus üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu belirten Özdemir, “Ana pazarımız Avrupa depolama sektörü olacak, ancak yakın coğrafyalar ve Latin Amerika ülkelerinde de faaliyet göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
“LEED Sertifikası ile sürdürülebilir üretim hedefliyoruz”
Kontek Enerji; 2025 yılında, ESG Komitesi (Environmental, Social, Governance) öncülüğünde sektörün gelişimine katkı sağlayacak adımlar atacak. Aydın Ortaklar bulunan fabrikanın sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda tasarlandığını dile getiren Özdemir, “Fabrikamız, çevresel standartların en üst seviyesini temsil eden LEED sertifikasına sahip bir tesis olacak. Üretim sürecinde bataryaların şarj ve deşarjında kullanılan enerjiyi temiz enerji kaynaklarından karşılayarak karbon salınımını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Haziran ayında ise LEED sertifikamızı almayı planlıyoruz” dedi.
“Enerji depolama sistemlerinin ulaşmadığı alan kalmayacak”
Enerji depolama ürün yelpazesini genişletme hedeflerine de dikkat çeken Özdemir, üretim portföylerinin yalnızca şebeke ölçekli ve kabin tipi endüstriyel batarya sistemleriyle sınırlı olmadığını belirterek, “Fabrikamızda, elektrikli araçların şarj sistemlerine entegre depolama çözümlerini de geliştireceğiz” dedi. Özdemir, marin sektörü için de enerji depolama sistemleri geliştireceklerine dikkat çekerek, “Elektrikli motorlara geçiş yapan tekneler, enerji depolama ihtiyacını doğuracak. Bu ihtiyaçlara hızlı ve esnek bir şekilde adapte çözümler sunma kapasitesine sahibiz. Ayrıca, ürünlerimizi dijital platformlarla destekleyeceğiz. Depolama alanındaki uçtan uca çözümlerimiz, üretici kimliğimizle birleşerek yüksek katma değer yaratıyor” şeklinde konuştu.
“Enerji depolama sistemlerinin satış hacmi çok hızlı büyüyor”
Enerji depolamanın günümüzde hemen her sektör için önemli olduğunun, gelecekte de her alanda yerini alacağının altını çizen Özdemir, “Elektrikli araç satışları her yıl artış gösterirken, enerji depolama sistemlerinin satış hacmi çok daha hızlı büyüyor. Bu teknolojiler, şebekeye olan bağımlılığı da ortadan kaldırıyor. Örneğin, organize sanayi bölgelerinde artık sanayicilere trafolardan kapasite sağlanamıyor. Bu noktada devreye enerji depolama sistemleri girerek çözüm sunuyor. Ayrıca COP 28’de yenilenebilir enerji kaynaklarının 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması taahhüdü verildi. COP 29’da da benzer taahhütler yinelendi. Bu bağlamda Türkiye olarak, İklim Değişikliği Kanunu’nu bir an önce hayata geçirmeliyiz. Bu hedeflere ulaşmak için enerji depolama teknolojileri kritik bir rol oynadığını da unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.
“30. yılımızı kutlamanın gururunu yaşıyoruz!”
2025 yılının şirketin hedef ve stratejileri açısından önemine değinen Özdemir, “Kontek Enerji olarak, sektöre yön veren yenilikçi çözümlerimizle enerji dönüşümünü hızlandırıyor ve geleceğin sürdürülebilir dünyasını inşa etme hedefiyle kararlılıkla ilerliyoruz. Her geçen gün büyüyen ve güçlenen ekibimizle enerji sektöründe fark yaratmaya devam ediyor, daha iyi bir yarın için çalışıyoruz. Bu yıl, 30. yılımızı kutlamanın gururunu yaşıyoruz! Otuz yıllık tecrübemiz, inovasyon odaklı yaklaşımımız ve sürdürülebilirlik vizyonumuzla global arenada daha büyük hedeflere doğru ilerliyoruz. Geçmişten aldığımız güç ve birikimle, yarının daha sürdürülebilir dünyasını birlikte inşa ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki enerjinin ötesine geçmek, birlikte mümkün!” dedi.
ELEKTRİK
YILIN SON GÜNÜ ELEKTRİK TÜKETİMİ 84 MİLYON KWH OLDU
BEDAŞ’ın verilerine göre, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 31 Aralık 2024 günü elektrik tüketimi son 5 yılın son günkü tüketimine kıyasla en yüksek seviyesine ulaşarak 84 milyon kWh’yi buldu. Yılbaşı gecesi hazırlıklarının da etkisi ile yılın son günü saat 11:00 ile 19:00 arası elektrik tüketimi yüksek seviyelerde seyretti.
10 milyonun üzerindeki nüfusu ile birçok Avrupa ülkesinden daha büyük olan ve dünyanın mega kentleri arasında yer alan İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yeni yılın enerjisi yüksek oldu. İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtım hizmeti sunan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (BEDAŞ), verilerine göre 2024’ün son günü 31 Aralık’ta elektrik tüketimi 84 milyon kWh ile son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bir önceki yıl aynı gün gerçekleşen 59,8 milyon kWh’lik tüketimi ile kıyaslandığında ise geçen yıla göre elektrik kullanımının yüzde 40,46 arttığı görüldü.
YILBAŞI GECESİ HAZIRLIKLARI ERKEN BAŞLADI
Avrupa Yakası’nda 2024’ün son günü yılbaşı gecesi hazırlıklarının erken başlamasının da etkisi ile gün içinde en yüksek tüketim 4,6 milyon kWh ile 11:00-12:00 saatleri arasında yaşandı. Ardından saat 19:00’a kadar tüketim yüksek seyrini sürdürdü. Bunun yanında 2025 yılının ilk günü de elektrik tüketimi 68,1 milyon kWh ile son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
BEDAŞ YILBAŞI GECESİ PERSONEL SAYISINI YÜZDE 36 ARTIRDI
İstanbul Avrupa Yakası’nda her zaman olduğu gibi yeni yılda da kesintisiz, güvenli ve kaliteli elektrik dağıtım hizmeti hedefi ile faaliyet gösteren BEDAŞ, 31 Aralık günü personel sayısını yüzde 36 artırarak ekiplerini güçlendirdi. Arıza, onarım ve bakım ekipleri, olası enerji problemlerine anında müdahale için 7/24 sahada hazır bulundu.
Ayrıca 29 Aralık -1 Ocak tarihleri arasında yatırım kaynaklı planlı bakım çalışmalarına ara verilirken, olası arızalara müdahalenin uzun sürmesi durumunda devreye girmesi için mobil jeneratörler de işletme lokasyonlarında hazır bekletildi. Yılbaşı gecesi otel ve eğlence mekânlarındaki yoğunluk dikkate alınarak operasyon merkezinde görevli personeller tarafından bu bölgelerin anlık yük takibi yapıldı.
31 Aralık 2024 günü elektrik tüketimi 84 milyon kWh oldu
Yıl | 31 Aralık
Elektrik Tüketimi (milyon kWh) |
Yıl | 1 Ocak
Elektrik Tüketimi (milyon kWh) |
2020 | 69.8 | 2021 | 53.0 |
2021 | 81.6 | 2022 | 63.4 |
2022 | 67.3 | 2023 | 57.3 |
2023 | 59.8 | 2024 | 60.2 |
2024 | 84.0 | 2025 | 68.1 |
-
Yenilenebilir Enerji4 hafta önce
Enis Amasyalı; “Sürdürülebilir bir dünya ve gelecek için çalışmaya devam edeceğiz”
-
ELEKTRİK4 hafta önce
Aksa Enerji, Özbekistan’daki Kurulu Gücünü 1220 MW’a Taşıyor
-
ELEKTRİK4 hafta önce
Dicle Elektrik Kaçak Trafoların Yerini Yapay Zeka ile Tespit Etti
-
Sektörel4 hafta önce
Eksim Enerji 3000 Çocuğa İsrafa Karşı Farkındalık Eğitimi Hedefliyor
-
Sektörel3 hafta önce
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Mobil Eğitim Tırı 2025’te Deprem Bölgesini Ziyaret Edecek
-
Yenilenebilir Enerji2 hafta önce
Uluslararası Temiz Enerji Günü
-
Sektörel4 hafta önce
Yorglass karbon salımını 3 yılda yüzde 23 azalttı
-
Sektörel3 hafta önce
Yeni Mezunlara Güçlü Başlangıç Fırsatı Eksim Genç Enerji Programı’na Başvurular Açıldı