PETROL
Akaryakıtta büyük dağıtıcıların payı 9 puan azaldı

Akaryakıt bayilerinin sayısındaki azalış devam ediyor. Yılbaşında 12 bin 519 olan bayi sayısı Mart 2023 sonu itibarıyla 12 bin 447’ye düştü. Büyük dağıtıcılarının piyasadaki payında ise 3 ayda yüzde 8,8’lik bir azalma görüldü.
Akaryakıt bayilerinin sayısındaki azalış devam ediyor. Yılbaşında 12 bin 519 olan bayi sayısı Mart 2023 sonu itibarıyla 12 bin 447’ye düştü. Büyük dağıtıcılarının piyasadaki payında ise 3 ayda yüzde 8,8’lik bir azalış görüldü.
Türkiye’de akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren bayi sayısı, son 3 ayda 72 adet azaldı ve 31 Mart 2023 tarihi itibarıyla 12.447’ye düştü. Bu işletmelerden 13’ü istasyonsuz bayi olarak faaliyet gösteriyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) düzenli olarak güncellediği verilere göre, son 3 ayda toplam bayi sayısı 72 adet azaldı; aynı dönemde 129 bayi ise ya yeni açıldı veya dağıtıcısını değiştirdi. İstasyonlu bayi sayısı son 3 ayda 68 adet; istasyonsuz bayi sayısı ise 4 adet azaldı.
AKARYAKIT DAĞITIM ŞİRKETİ SAYISI 37
Türkiye akaryakıt sektöründe dağıtım lisansı ile faaliyet gösteren ve kendisine bağlı bayileri bulunan şirket sayısı 01 Ocak 2023 itibarıyla 35 iken; 31 Mart 2023 tarihi itibarıyla bu sayı 37’ye çıktı.
BÜYÜKLERİN PAYINDA %9’LUK DÜŞÜŞ VAR
Dağıtıcı lisansı sahiplerinden en büyük 10 şirket, Türkiye’deki akaryakıt bayilerinin %65,69’unu kendilerine bağlamış durumda. Bu oran yılbaşı itibarıyla %74,49 idi. Başka bir deyişle; akaryakıt dağıtım sektöründe büyüklerin payında son 3 ayda 8,8 puanlık bir düşüş gerçekleşti.
Enerji Günlüğü’nün EPDK verilerine dayandırdığı sıralamaya göre, Türkiye akaryakıt dağıtım sektörünün bayi sayısı açısından en büyük 10 oyuncusu, sektördeki 12.447 bayinin 9.267’sini kendine bağlamış durumda. Yani sektördeki her 100 istasyondan 65.69’u ilk 10 dağıtım şirketinin markalarını taşıyor.
EN ÇOK BAYİ BAĞLAYAN DAĞITIM ŞİRKETLERİ
Türkiye akaryakıt sektöründeki lisanslı dağıtım şirketleri arasında 31 Mart 2023 itibarıyla bayi sayısı en yüksek oyuncu, 1932 bayi ile çalışan ve son 3 ayda bayi sayısını 5 adet arttıran Petrol Ofisi oldu.
İkinci sırada 1814 bayi ile OPET yer aldı. OPET geçtiğimiz 3 ay içinde bayi sayısını 2 adet arttırdı.
1146 bayi ile Shell & Turcas Petrol AŞ de üçüncü sırada yer aldı. Shell & Turcas’ın bayi sayısı da son 3 ayda 2 adet arttı.
Güzel Enerji’nin (Total ve MOil) ise 3 ayda bayi sayısı 8 adet azaldı. 900 bayi ile çalışmaya devam eden şirket buna rağmen, 4’üncü sıradaki yerini korudu.
Bayi sayısını 11 adet arttıran TP Petrol, 3 ay öncesine göre bir sıra yükselerek BP’nin önünde 5’inci sıraya çıktı. TP Petrol halen 780 bayi ile anlaşmalı durumda.
3 ay önce 768 bayi ile çalışan BP Petrolleri ise bayi sayısını 8 adet düşürdü ve 768 bayi ile 6’ncı sıraya yerleşti.
TEDARİKTE İLK 5 DAĞITICI YARIDAN FAZLA PAYA SAHİP
İlk beş akaryakıt dağıtıcısının toplam bayi sayısındaki ağırlığına bakıldığında ise Petrol Ofisi, Opet, Shell & Turcas, Güzel Enerji ve TP Petrol şirketlerinin Türkiye’deki toplam 12.447 bayiden 6572’sini kendilerine bağlamış oldukları ve 3 ay önceki durumu bayi sayılarını arttırarak sürdürdükleri görülüyor. Bu da ilk beş dağıtıcının, tüm bayilerin yarıdan fazlasını markalarına bağladığı anlamına geliyor.
Dağıtıcı şirketlerden olan ve 52 yeni bayi bağlayan Uzun Grubu, bayi sayısındaki artışla dikkat çekti. 29 yeni bayi ile anlaşan VTM Akaryakıt da bayi sayısındaki artışla öne çıkan şirketlerden oldu. 3 ay önce Soft Oil markasıyla çalışan 51 bayi ise şu anda bu markayla çalışmıyorlar.
PETROL
Petrol Ofisi Türkiye’nin en değerli akaryakıt markası

Petrol Ofisi Grubu, uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından yayımlanan Türkiye’nin en değerli markaları raporunda Türkiye’nin en değerli ilk 20 markası arasında yer alarak üst üste üçüncü kez akaryakıt sektörünün en değerli markası olarak gösterildi.
Dünyanın önde gelen bağımsız marka değerlendirme ve danışmanlık şirketi Brand Finance, TÜRKİYE 125 – Türkiye’nin En Değerli Markaları 2025 yılı raporunu açıkladı. Türkiye’nin enerji altyapı grubu Petrol Ofisi, sıralamada Türkiye’nin en değerli ilk 20 markası sıralamasında yer alan tek akaryakıt şirketi olarak sektörünün en değerli markası olmayı sürdürdü.
Sonuçlar hakkında değerlendirmede bulunan Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu; “Türkiye’nin en değerli ilk 20 markası arasında yer alarak bir kez daha sektörümüzün en değerlisi olmaktan gurur duyuyoruz. Bu performans uzun vadeli finansal stratejimizin ve ekosistem ekonomisine verdiğimiz özenin bir sonucu. bp satın alması ile hem akaryakıt hem de geniş perspektifte enerji sektörünün referans birleşmelerinden birine imza atmıştık. Bu önemli işlemin markamıza ve ekosistemimize kattığı değerin karşılığını görüyor olmak büyük mutluluk. Bu başarıda emeği geçen tüm ekibimize, iş ortaklarımıza ve bize güvenen milyonlarca müşterimize teşekkürlerimi sunuyorum. Sürdürülebilir büyümeye odaklı yerel ve bölgesel yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Doğalgaz
EgeGaz, Dünya LNG Piyasasının Devlerini İzmir’de Bir Araya Getirdi

LNG piyasasında küresel ölçekte söz sahibi şirketlerin üyesi olduğu Uluslararası LNG İthalatçıları Birliği “GIIGNL”, teknik ve ticari çalışma gruplarının 2025 yılı ilk toplantılarını, 5 – 7 Mayıs tarihlerinde EgeGaz’ın ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirdi.
GIIGNL’in üyeleri arasında yer alan ve Türkiye’nin en büyük gazlaştırma kapasitesi ile arz güvenliği ve çeşitliliğine önemli katkılar sağlayan EgeGaz Aliağa LNG Terminali, Akdeniz Bölgesi’nin önde gelen doğal gaz terminalleri arasında yer alıyor.
Türkiye’nin doğal gaz piyasasında her geçen gün artan ağırlığına ve enerji ticaret merkezi olma hedefine önemli katkı sağlaması beklenen organizasyon, Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarından önde gelen şirketlerin 33 terminal ve ticaret direktörleri ile üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
İki gün süren toplantılarda katılımcılar, teknik konularda bilgi ve en iyi uygulamaları paylaşırken, LNG ile ilgili piyasa dinamikleri ve düzenleyici hususlar konusunda da paylaşımlarda bulundular.
Program kapsamında, İzmir’in tarihi değerlerini tanıtan ve kültürel bir geziyi de içeren organizasyon, EgeGaz Aliağa LNG Terminali’ne düzenlenen teknik gezi ve gala yemeği ile sonlandı.
EgeGaz A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akbal, dünyanın lider enerji şirketlerine Türkiye piyasasını yerinde inceleme ve yakından tanıma fırsatı sunan bu değerli organizasyona ev sahipliği yapmanın verdiği gururu sektör ile paylaşmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Sürdürülebilir büyüme için iyi bir fırsat olması temennisinde bulunan Akbal, gala yemeği sonrasında katılımcılara ve GIIGNL Yönetimine teşekkürlerini iletti.
PETROL
Tüpraş’a 7 Uluslararası Bankadan 500 milyon Dolarlık 5 yıl vadeli Sürdürülebilirlik Bağlantılı Sendikasyon Kredisi

Türkiye’nin en büyük sanayi ve lider enerji şirketi olan Tüpraş, 7 uluslararası bankanın katıldığı yılın en önemli finansman işlemlerinden biriyle, 2,5 yılı ana para ödemesiz, 5 yıl vadeli 500 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi temin etti. Tüpraş, güçlü operasyonel performansı, disiplinli bilanço yönetimi, ülke notu üzerinde yer alan kredi derecelendirme notuyla sendikasyon kredisini komisyonlar dahil SOFR + %2,25 toplam maliyetle sağladı. Zorlu küresel koşullara rağmen, söz konusu kredi; çeşitli uluslararası finansal kurumlardan oluşan sendikasyon grubu, rekabetçi maliyet avantajı ve uzun vade yapısı ile öne çıkıyor.
Sürdürülebilirlik Bağlantılı olarak yapılandırılan kredinin, Tüpraş’ın sera gazı emisyonlarının azaltılması ve AB Taksonomisi ile uyumlu sürdürülebilirlik yatırımlarının finansmanında kullanılması hedefleniyor.
İşlem öncesi çeşitli finans merkezlerinde yapılan görüşmeler neticesinde şirket, Bank of America Europe DAC (Koordinatör, Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyici, Dokümantasyon Temsilcisi), ING Bank N.V. (Koordinatör, Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyici), MUFG Bank Ltd. (Sürdürülebilirlik Koordinatörü, Lider Düzenleyici), First Abu Dhabi Bank PJSC (Sürdürülebilirlik Koordinatörü, Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyici, Temsilci), Emirates NBD Capital Limited (Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyici), Société Générale (Lider Düzenleyici) ve Citibank, N.A. ADGM Branch’ın (Lider Düzenleyici) katılımıyla güçlü bir sendikasyon kurdu.
Mevcut ekonomik koşullarda kredinin sağlanmasının önemini vurgulayan Tüpraş Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Doğan Korkmaz, “Aldığımız kredi Avrupa’nın önde gelen rafinaj şirketlerinden olan Tüpraş’ın uluslararası finans çevreleri nezdinde güçlü konumunu net bir biçimde gösteriyor. Global ve bölgesel çalkantıların tereddütlere yol açabildiği dönemlerde dahi güçlü finansal politikaları olan ve disiplinli bilanço yönetimleri ile öne çıkan firmalar olumlu ayrışabiliyor.
2050 yılında karbon nötr lider enerji şirketi olma hedefiyle Stratejik Dönüşüm Planımız doğrultusunda ilerlerken, aynı zamanda fonlama portföyümüzün çeşitliliğini korumaya büyük önem veriyoruz. Ülkemizin potansiyeline ve sektörümüzün geleceğine duyduğumuz güvenle, sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmak için 2035 yılına kadar 8,25 milyar ABD doları yatırım yapacağız” dedi.
Borsa İstanbul’da en fazla yatırımcıya sahip ve son üç yılda en fazla temettü dağıtan şirket olduklarını söyleyen Doğan Korkmaz, “Tüpraş’ın yarattığı katma değere odaklanarak, paydaşlarımızın güven ve desteğiyle geleceğe yönelik sağlam adımlar atmaya özen gösteriyoruz. Bu anlayışla, disiplinli ve etkin finansman politikalarımızla güçlü bilançomuzun devamlılığını sağlayarak, sürdürülebilirlik yatırımlarımızı da kararlılıkla hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.