PETROL
Akaryakıtta büyük dağıtıcıların payı 9 puan azaldı

Akaryakıt bayilerinin sayısındaki azalış devam ediyor. Yılbaşında 12 bin 519 olan bayi sayısı Mart 2023 sonu itibarıyla 12 bin 447’ye düştü. Büyük dağıtıcılarının piyasadaki payında ise 3 ayda yüzde 8,8’lik bir azalma görüldü.
Akaryakıt bayilerinin sayısındaki azalış devam ediyor. Yılbaşında 12 bin 519 olan bayi sayısı Mart 2023 sonu itibarıyla 12 bin 447’ye düştü. Büyük dağıtıcılarının piyasadaki payında ise 3 ayda yüzde 8,8’lik bir azalış görüldü.
Türkiye’de akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren bayi sayısı, son 3 ayda 72 adet azaldı ve 31 Mart 2023 tarihi itibarıyla 12.447’ye düştü. Bu işletmelerden 13’ü istasyonsuz bayi olarak faaliyet gösteriyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) düzenli olarak güncellediği verilere göre, son 3 ayda toplam bayi sayısı 72 adet azaldı; aynı dönemde 129 bayi ise ya yeni açıldı veya dağıtıcısını değiştirdi. İstasyonlu bayi sayısı son 3 ayda 68 adet; istasyonsuz bayi sayısı ise 4 adet azaldı.
AKARYAKIT DAĞITIM ŞİRKETİ SAYISI 37
Türkiye akaryakıt sektöründe dağıtım lisansı ile faaliyet gösteren ve kendisine bağlı bayileri bulunan şirket sayısı 01 Ocak 2023 itibarıyla 35 iken; 31 Mart 2023 tarihi itibarıyla bu sayı 37’ye çıktı.
BÜYÜKLERİN PAYINDA %9’LUK DÜŞÜŞ VAR
Dağıtıcı lisansı sahiplerinden en büyük 10 şirket, Türkiye’deki akaryakıt bayilerinin %65,69’unu kendilerine bağlamış durumda. Bu oran yılbaşı itibarıyla %74,49 idi. Başka bir deyişle; akaryakıt dağıtım sektöründe büyüklerin payında son 3 ayda 8,8 puanlık bir düşüş gerçekleşti.
Enerji Günlüğü’nün EPDK verilerine dayandırdığı sıralamaya göre, Türkiye akaryakıt dağıtım sektörünün bayi sayısı açısından en büyük 10 oyuncusu, sektördeki 12.447 bayinin 9.267’sini kendine bağlamış durumda. Yani sektördeki her 100 istasyondan 65.69’u ilk 10 dağıtım şirketinin markalarını taşıyor.
EN ÇOK BAYİ BAĞLAYAN DAĞITIM ŞİRKETLERİ
Türkiye akaryakıt sektöründeki lisanslı dağıtım şirketleri arasında 31 Mart 2023 itibarıyla bayi sayısı en yüksek oyuncu, 1932 bayi ile çalışan ve son 3 ayda bayi sayısını 5 adet arttıran Petrol Ofisi oldu.
İkinci sırada 1814 bayi ile OPET yer aldı. OPET geçtiğimiz 3 ay içinde bayi sayısını 2 adet arttırdı.
1146 bayi ile Shell & Turcas Petrol AŞ de üçüncü sırada yer aldı. Shell & Turcas’ın bayi sayısı da son 3 ayda 2 adet arttı.
Güzel Enerji’nin (Total ve MOil) ise 3 ayda bayi sayısı 8 adet azaldı. 900 bayi ile çalışmaya devam eden şirket buna rağmen, 4’üncü sıradaki yerini korudu.
Bayi sayısını 11 adet arttıran TP Petrol, 3 ay öncesine göre bir sıra yükselerek BP’nin önünde 5’inci sıraya çıktı. TP Petrol halen 780 bayi ile anlaşmalı durumda.
3 ay önce 768 bayi ile çalışan BP Petrolleri ise bayi sayısını 8 adet düşürdü ve 768 bayi ile 6’ncı sıraya yerleşti.
TEDARİKTE İLK 5 DAĞITICI YARIDAN FAZLA PAYA SAHİP
İlk beş akaryakıt dağıtıcısının toplam bayi sayısındaki ağırlığına bakıldığında ise Petrol Ofisi, Opet, Shell & Turcas, Güzel Enerji ve TP Petrol şirketlerinin Türkiye’deki toplam 12.447 bayiden 6572’sini kendilerine bağlamış oldukları ve 3 ay önceki durumu bayi sayılarını arttırarak sürdürdükleri görülüyor. Bu da ilk beş dağıtıcının, tüm bayilerin yarıdan fazlasını markalarına bağladığı anlamına geliyor.
Dağıtıcı şirketlerden olan ve 52 yeni bayi bağlayan Uzun Grubu, bayi sayısındaki artışla dikkat çekti. 29 yeni bayi ile anlaşan VTM Akaryakıt da bayi sayısındaki artışla öne çıkan şirketlerden oldu. 3 ay önce Soft Oil markasıyla çalışan 51 bayi ise şu anda bu markayla çalışmıyorlar.
PETROL
TotalEnergies İstasyonları’ndan “Bir Kural, 1 Ömür” eylem planına destek

T.C. İçişleri Bakanlığı’nın motosiklet kazalarını önleme hedefiyle başlattığı “Bir Kural, 1 Ömür” eylem planına desteğini açıklayan TotalEnergies İstasyonları, motosiklet sürücülerine özel olarak sunduğu avantajlarla plana katkı sağlamayı hedefliyor
TotalEnergies İstasyonları, motosiklet sürücülerinin güvenliğini artırmak ve kask kullanımını teşvik etmek amacıyla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan “Bir Kural 1 Ömür” adlı eylem planına katıldı. Türkiye’nin 81 ilinde hizmet veren TotalEnergies İstasyonları, söz konusu plan kapsamında motosiklet sürücülerine özel avantajlar sunacak.
Beş kat yakıt puan kazanma imkânı
Eylem planına destek kapsamında TotalEnergies İstasyonları, Club TotalEnergies mobil uygulamasında motosiklet kullanıcılarını ayrı bir kategori altında tanımlayarak, platforma ilk kez üye olan motosiklet kullanıcılarına hoş geldin puanı hediye edecek. Motosiklet kullanıcılarına beş kat yakıt puan kazanma imkânı sunan TotalEnergies İstasyonları, farklı markalarla yaptığı iş birlikleri ile sigorta, lastik, bakım gibi hizmetlerden indirimli şekilde yararlanılmasına olanak tanıyacak.
“Bir Kural, 1 Ömür” eylem planına yönelik farkındalığı artırmayı hedefleyen TotalEnergies İstasyonları, çeşitli iletişim çalışmaları da gerçekleştirecek. TotalEnergies İstasyonları, Club TotalEnergies uygulaması ve kurumsal web sitesinin yanı sıra istasyonlarındaki dijital ekranlarından bilgi ve farkındalık yaratmak amacıyla mesajlar yayınlayacak. TotalEnergies İstasyonları, iletişim izni veren motosiklet kullanıcısı Club TotalEnergies üyelerine farkındalığı artıran bildirimler de gönderecek.
PETROL
BP Petrolleri A.Ş.’nin Petrol Ofisi Grubu ile birleşme işlemleri resmen tamamlandı

28 Şubat 2025 tarihinde İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tescil edilen birleşme ile BP Petrolleri A.Ş.’nin tüm hak ve yükümlülükleri Petrol Ofisi’ne devredildi.
BP Petrolleri A.Ş.’nin (BP), Petrol Ofisi A.Ş. çatısı altında birleşme işlemi 28 Şubat 2025 tarihinde resmen tamamlandı. Bu kapsamda, DAĞ/471-7/10208 numaralı Petrol Piyasası Dağıtıcı Lisansı sahibi Petrol Ofisi A.Ş., yüzde 100 oranında hissedarı olduğu DAĞ/471-143/10338 numaralı Petrol Piyasası Dağıtıcı Lisansı sahibi BP ile Türk Ticaret Kanunu’nun 155 ve ilgili maddeleri çerçevesinde kolaylaştırılmış birleşme usulüyle birleşti. 1282 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilen tescil işlemi ile birlikte BP, tüzel kişiliğini sona erdirerek tasfiyesiz infisah etti ve tüm hak ve yükümlülükleri külli halefiyet yoluyla Petrol Ofisi A.Ş.’ye devredildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu, “BP’nin Petrol Ofisi Grubu’na katılması hem bizim hem de sektör için yeni bir dönemin başlangıcı. Ülke genelindeki 9 terminalimizin ikmal ve tedarik gücüyle beslenen 2.700’e yakın istasyonumuzla hem tüketicimize hem de bayilerimize katma değer sağlarken Türkiye’nin enerji güvenliği stratejilerine de fayda yaratacak projelerimizi artırarak sürdüreceğiz. Sektörümüze örnek teşkil eden bu birleşmenin tamamlanmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza, iş ortaklarımıza ve düzenleyici kurumlara teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
İstasyon dönüşümleri sürüyor
BP’nin dağıtıcısı olduğu akaryakıt bayileri, 1 Mart 2025 itibariyle faaliyetlerine Petrol Ofisi dağıtıcı lisansı altında devam ediyor. Bu çerçevede “bp” markası ve “Petrol Ofisi” markası altında hizmet veren istasyonlardan akaryakıt alımı aynı şekilde sürdürülüyor. Hâlihazırda “bp” markası ile faaliyet gösteren perakende akaryakıt istasyonlarının marka dönüşüm süreci 1 Kasım 2026 tarihine kadar tamamlanmış olacak.
PETROL
Shell, Madeni Yağlar Stratejilerini Türkiye’deki Distribütörleriyle Paylaştı

Shell & Turcas Madeni Yağlar ekibi Antalya’da düzenlenen Shell Champions Club etkinliğinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve indirekt satışlarından sorumlu madeni yağlar distribütörleriyle yıllık stratejilerini paylaştı.
Küresel pazar araştırma ve danışmanlık şirketi Kline + Company’nin raporuna göre, üst üste 18’inci kez dünyanın bir numaralı madeni yağlar tedarikçisi olan Shell, Türkiye’de Shell & Turcas Madeni Yağlar ekibi olarak distribütörleriyle bir araya geldi.
Etkinliğe katılan 250 katılımcıyla, 2025 yılı ve sonrası için yeni iş birliği fırsatları, inovatif fikirler ve uygulanabilir projeler tartışılarak somut aksiyon planları oluşturuldu.
Türkiye Madeni Yağlar İndirekt Satışlar Müdürü Emre Şuyalçınkaya’nın sunumuyla başlayan etkinliğin ilk gününde, 2025 stratejileri, pazarlama planları ve teknik eğitimler katılımcılarla paylaşıldı. Yeni ürünler, teknik onay mekanizmaları ve Shell’in teknoloji faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler aktarılırken, pazarlama seansında global örnekler ve sektörel gelişmeler ele alındı. Ayrıca katılımcılar, Shell’in dijital araçları konusunda da kapsamlı eğitimler alarak bilgi ve yetkinliklerini artırma fırsatı buldu.
İkinci gün ise İş Sağlığı, Emniyet ve Çevre (İSEÇ) seansında satış ekiplerinin günlük hayatta karşılaştığı İSEÇ riskleri ve Shell’in Hayat Kurtaran Kuralları ele alınırken, Etik ve Uyum seansında güncel uygulamalar ve kanuni gereklilikler değerlendirildi. Ayrıca, Shell’in Derince’de yer alan Madeni Yağ ve Gres Üretim Tesisi’ndeki üretim süreçleri hakkında da bilgi verildi.
Saffet Üçüncü deneyimlerini paylaştı
Etkinliğin dikkat çeken anlarından biri, sektörün deneyimli ismi Saffet Üçüncü’nün de konuk olduğu, küresel gelişmeler ve Shell’in teknoloji alanındaki yenilikçi yaklaşımını anlattığı ilham verici konuşması oldu. Günün sonunda düzenlenen egzersiz seansıyla da katılımcılar hem zihinsel hem de fiziksel olarak yenilenme fırsatı buldu.