Nükleer Enerji
BELARUS NGS’NİN 2’NCİ ÜNİTESİ’NDE DEVREYE ALMA AŞAMASI BAŞLADI
Belarus Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Departmanı Gosatomnadzor, genel tasarımcılığını ve genel yükleniciliğini Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Mühendislik Bölümü ASE A.Ş’nin yaptığı Belarus Nükleer Güç Santrali’nin 2’nci Ünitesi’nin devreye alma aşamasının başlatılması için onay verdi.
Alınan izin, santralin gücünde nominal gücünün %40’ına kadar kademeli olarak artırılmasını sağlıyor. ASE A.Ş Direktör Yardımcısı ve Belarus NGS İnşaat Projesi Direktörü Vitaly Polyanin, konuya ilişkin açıklamasında, “B aşamasının (devreye alma) uygulanması için verilen izin, santralin 2’nci Ünitesi’nin tüm nötron-fiziksel özelliklerinin tasarım özelliklerine uygun olduğunu ve reaktör nötron akışı güç izleme ve kontrol sistemlerinin verimli ve güvenilir bir şekilde çalıştığını kanıtlamaktadır. Reaktörün gücü nominal kapasitesinin %40’ına ulaştığında, uzmanlar türbin ünitesinin deneme çalıştırmasını ve yüksüz çalışma testini gerçekleştirecek. Ardından ünite şebekeye bağlanacak ve Belarus’un ulusal şebekesine elektrik verilecek” dedi.
Rus teknolojileriyle yurtdışında inşa edilen en yeni 3+ nesil ilk nükleer güç santrali olan Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi, 10 Haziran 2021 tarihinde ticari işletme için devralındı. Ünitenin ürettiği enerjinin ülkenin yıllık enerji dengesindeki payı yaklaşık %20. Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi’nin işletimi için kabulün 2023 sonbaharında yapılması planlanıyor.
Belarus NGS güç ünitelerinin inşası, Birlik Devleti’nde enerjiyle ilgili en büyük proje ve önemli alanları kapsayan ve devletlerin enerji güvenliğini sağlayan Rusya-Belarus etkileşiminin temeli haline geldi. Rusya ve Belarus’tan ilgili kurumların iş birliğinde kazanılan deneyim, nükleer tıp, katkı ve dijital teknolojiler de dahil olmak üzere ülke ekonomisinin çeşitli alanlarında yeni faaliyetler geliştirmeye başlanmasına ve bunların tamamen yeni bir düzeye getirilmesine olanak sağladı.
Toplam 2400 MW kapasiteli iki VVER-1200 reaktörüne sahip Belarus NGS, Belarus’un Ostrovets kentinde inşa ediliyor. Belarus’taki ilk nükleer santral için uluslararası yasalara ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) güvenlik gerekliliklerine tam olarak uyan Rus 3+ Nesil tasarımı seçildi. 10 Haziran 2021 tarihinde, Rus teknolojileri ile yurtdışında inşa edilen en yeni 3+ neslinin ilk nükleer tesisi olan Belarus NGS’nin 1’inci Ünitesi ticari işletme için devralındı.
Rosatom, küresel bir lider ve dünyada nükleer enerji santrallerinin tam ölçekli üretimini yurtdışında gerçekleştiren tek şirket olarak tanınıyor. Dünya genelinde 80’i VVER reaktörleriyle donatılmış güç üniteleri olmak üzere toplam 106 Rus tasarımı nükleer güç santrali inşa edildi. Halihazırda Rosatom’un uluslararası sipariş portföyünde, 11 ülkede farklı yapım aşamalarında olan VVER reaktörleri ile donatılmış 34 ünite bulunuyor.
Rusya, dost ülkelerle iş birliğine odaklanarak uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerini sürekli olarak geliştiriyor. Dış kısıtlamalara rağmen, enerji sektöründeki büyük uluslararası projelerin uygulanmasına devam ediliyor. Rosatom ve işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.
Nükleer Enerji
BRICS ülkelerinden nükleer sektör temsilcileri Nükleer Enerji Platformu’nun kurulmasına destek verdi
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’dan yapılan açıklamaya göre, Rusya, Çin, Güney Afrika, Brezilya, İran, Etiyopya ve Bolivya’nın da bulunduğu BRICS+ üyesi ülkelerden ilgili büyük şirket ve kuruluşların liderleri Nükleer Enerji Platformu çerçevesinde ilk toplantıyı gerçekleştirdi.
Söz konusu yeni platform BRICS+ şirketlerine nükleer enerji geliştirme, iş birliği, en iyi uygulama değişimi, eğitim ve diğer alanlarda yardımcı olmak üzere tasarlandı.
Platformun temel amacı, BRICS ve BRICS+ pazarlarında nükleer teknolojilerin enerji ve enerji dışı barışçıl kullanımlarında en iyi uygulamaları ve ileri yaklaşımları geliştirmek ve uygulamak, ayrıca BRICS üyesi ülkelerde nükleer endüstrideki projelerin uygulanması için teşvik mekanizmaları ve modelleri geliştirmek.
Rus uzmanların tahminlerine göre 2050’ye kadar BRICS ülkeleri dünya enerji üretim ve tüketiminin en az yarısını sağlayacak ve nükleer enerji artan enerji talebinin karşılanmasında önemli bir rol oynayacak.
Dünya çapında 390 gigavatlık işletmedeki nükleer güç ünitelerine ek olarak 66 gigavatlık bir nükleer kapasite daha inşa ediliyor ve BRICS ülkeleri küresel nükleer enerjinin gelişimine belirleyici bir katkıda bulunuyor. 2030’a kadar küresel nükleer güç santrali (NGS) filosundaki büyümenin en az 3’te 2’si BRICS ülkeleri tarafından sağlanacak.
Açıklamada görüşlerin yer verilen Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, konuyla ilgili şunları kaydetti:
‘BRICS üyesi ülkelerin neredeyse tamamı nükleer enerji projelerini hayata geçiriyor. BRICS üyelerinin çoğu artık uluslararası nükleer pazarın teknolojik itici gücü konumunda. Bu ortak deneyim, BRICS alanı ve tüm gezegen genelinde kullanılabilir ve tekrarlanabilir. Bu nedenle, nükleer teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanmasını destekleyen şirketler, profesyonel nükleer topluluklar ve ticari olmayan kuruluşlardan oluşan gönüllü bir ittifak olan BRICS Nükleer Platformu bünyesindeki çabalara katılmayı öneriyoruz.’
Orpet Peixoto, Brezilya Nükleer Endüstriyi Geliştirme Derneği (ABDAN) Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı da ‘Platformun düzenlenmesi sürecinin başlamış olmasından dolayı çok mutluyum. Yeni birlik aracılığıyla BRICS ve BRICS+ ülkeleri için iş birliğinin verimli olacağından eminim. Brezilya, nükleer enerjiyi de içeren çok çeşitli bir enerji karışımına sahip. Nükleer yakıt döngüsünün tüm unsurlarına sahip olan çok az sayıda ülkeden biriyiz. Ancak desteğe ve finansmana ihtiyacımız var ve bunu BRICS ülkeleriyle iş birliği yaparak elde edebileceğimizi biliyoruz. Yeni platform bize burada büyük fırsatlar sunuyor’ değerlendirmesinde bulundu.
AA
Nükleer Enerji
TÜRKİYE VE GÜNEY KORE’DEKİ NÜKLEER ENERJİ ETKİNLİKLERİNDE İŞ BİRLİĞİ FIRSATI
Nükleer Sanayi Derneği (NSD), Güney Kore’nin en önemli kongre mekanı olan Gyeongju Hwabaek Uluslararası Kongre Merkezi (HICO) ile 10. Nükleer Santraller Zirvesi – NPPES’te bir iyi niyet anlaşması imzaladı. Anlaşmanın iki kurum arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmesi ve nükleer enerji alanında önemli projelere katkı sağlaması bekleniyor.
Anlaşmanın imza törenine; Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi ile Gyeongju Hwabaek Uluslararası Kongre Merkezi Başkanı Yong-Kook Kim katıldı. Anlaşmaya göre; her iki kurum düzenledikleri nükleer enerji organizasyonlarında iş birliği yapacak ve sektörde faaliyet gösteren şirketler için iş bağlantıları kurmayı hedefleyecekler.
NPPES ASO ve NSD tarafından düzenleniyor
Türkiye’nin ilk ve tek nükleer enerji etkinliği10. Nükleer Santraller Zirvesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (
Nükleer Enerji
Dünyanın ilk nükleer güç santralinin faaliyete alınmasının üzerinden 70 yıl geçti
Dünyanın ilk nükleer enerji santrali Obninsk NGS’nin faaliyete alınmasının 70’inci yılına ithafen düzenlenen törende konuşan Likhachev, Obninsk NGS’nin dünyadaki nükleer güç sanayisini başlatmasının ardından çok çeşitli alanlarda önemli gelişmelerin kaydedildiğini söyledi.
Küçük ve büyük kapasiteli NGS’lerden gemi reaktörlerine, nükleer tıptan yeni malzemelere önemli keşiflerin yapıldığını vurgulayan Likhachev, “Bugün aynı zamanda, dünyanın ilk 4. nesil enerji kompleksinin oluşturulması ve temelde farklı bir enerji üretimi türü olan termonükleer füzyona geçiş de dahil olmak üzere yeni nükleer atılımların eşiğindeyiz.” diye konuştu.
Törenin ardından, Rosatom ve Türk öğrencilerin de eğitim gördüğü Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nin (MEPhI) desteğiyle “Obninsk New” adlı forum düzenlendi.
Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki yaklaşık 100 farklı ülkeden 900’den fazla katılımcının yer aldığı forumda, Obninsk NGS’nin faaliyete alınmasının ardından geçen 70 yılda nükleer enerji alanında yaşananlar ve gelecek 70 yılda bu alanda yaşanması beklenenler çeşitli oturumlarda uzmanlar tarafından ele alındı.
Törende, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Nükleer Birliği Genel Direktörü Sama Bilbao y Leon ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi’nin katılımcılara yönelik mesajları da iletildi.
Obninsk NGS
Dünyada barışçıl atom enerjisinin doğduğu şehir olarak tanınan Obninsk, Rusya’nın teknoloji ve bilim alanında yapılan çalışmalar açısından önde gelen şehirleri arasında yer alıyor.
Obninsk’te dünyanın ilk nükleer enerji santrali, 26 Haziran 1954’te faaliyete alınırken, şehirdeki araştırma tesislerinde denizaltılar için nükleer reaktörler ve uzaya yönelik teknolojiler de geliştiriliyor.
Yaklaşık 5 bin kilovatlık düşük bir kapasiteyle faaliyete alınan Obninsk NGS, 5 yıl elektrik üretmesinin ardından nükleer enerji teknolojilerinin geliştirilmesi için kullanılmaya başlandı.
Bilimsel çalışmalarla geçen 48 yılın ardından 2002’de faaliyeti sonlandırılan Obninsk NGS’nin bulunduğu yere artık, öğrenciler ve yabancı heyetler ziyaret düzenliyor.
-
Yenilenebilir Enerji1 hafta önce
Türkiye’nin 2024 Hedefi:” yenilenebilir enerji yatırımları”
-
Güneş Enerjisi4 hafta önce
CarrefourSA ve İklimsa’dan Güneş Enerjisi Santrali İçin İş Birliği
-
Güneş Enerjisi4 hafta önce
Türkiye’nin ilk depolamalı lisanslı güneş enerjisi santrali Konya’da hayata geçiyor
-
Yenilenebilir Enerji4 hafta önce
Aydem Enerji’de üst düzey atama
-
Güneş Enerjisi4 hafta önce
Turkcell’den sürdürülebilir gelecek için dev yatırım
-
ELEKTRİK3 hafta önce
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Enter Programı ile Genç Yetenekler Enerji Sektörüne Adım Atıyor
-
Elektrikli Araçlar4 hafta önce
Yeni G-Serisi: Zamansız lüks tasarım ve benzersiz performans
-
Güneş Enerjisi3 hafta önce
Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay: “2029’a Kadar 1.337 MW’lık Yenilenebilir Enerji Projemizi Hayata Geçireceğiz”