Connect with us

ELEKTRİK

Dicle Elektrik 220 ton trafo yağının doğaya karışmasını önledi

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş., yürütülen çalışmayla geri dönüşüme kazandırılan 220 ton trafo yağının doğaya karışmasının engellendiğini duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kesintisiz ve kaliteli enerji sunma hedefiyle 6 ilde hizmet veren şirketin, yatırımlara ve AR-GE çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

Şirketin Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki atölyelerinde atıl durumdaki trafoların modernize edilerek geri dönüşümünün sağlandığı ifade edilen açıklamada, şirketin geri dönüşüm çalışmalarıyla sağladığı ekonomik faydanın yanında çevre kirliliğinin de önüne geçmeyi hedeflediği aktarıldı.

Özelleşme süreci öncesinde kurulan trafo geri dönüşüm atölyelerini modernize eden Dicle Elektrik’in Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki atölyelerin kapasitelerini, gerçekleştirdiği yatırımlarla artırdığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“2013’teki özelleşme sürecinden bugüne kadar 1400 hücre, 1550 kesici ve 4700 trafonun geri dönüşümünü gerçekleştirerek sisteme geri kazandıran şirket, 220 ton trafo yağının yenilenen trafolarda tekrar kullanımını sağladı. Son 10 yılda teknoloji odaklı yatırımların yanında alt yapı yatırımlarıyla 105 milyar lira ekonomiye katkıda bulunan Dicle Elektrik, sadece bu modernizasyon çalışmasıyla 630 milyon lira tutarında ekonomik kaynağın korunmasını sağladı.”

“TRAFO YAĞLARINI KULLANILMAMIŞ YAĞ SEVİYESİNE GETİRİYORUZ”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Tüzün, kullanılamaz duruma gelen trafolarda bulunan yüzlerce ton izolasyon yağının doğaya salınmasının önüne geçtiklerini vurguladı.

Atık yağ kavramının genellikle evsel atık, endüstriyel fabrikalar ya da otomotiv sektörlerinde öne çıkan konular olarak bilindiğine dikkati çeken Tüzün, şu ifadeleri kullandı:

“Hizmet verdiğimiz elektrik dağıtım sektöründe de yağ kullanımı azımsanmayacak ölçüde gerçekleşiyor. Dicle Elektrik olarak trafo yağlarını steril ortamlarda tanklara alarak özel yağ filtre cihazlarıyla rafine edip testlerini yapıyor ve kullanılmamış yağ seviyesine getiriyoruz. Bu sayede çevreye verilen zararın önüne geçerek şebekede yeniden sorunsuz biçimde kullanılmasını sağlıyoruz.”

“ENERJİ KESİNTİLERİNİ MİNİMUM SEVİYEYE İNDİRDİK”

Tüzün, trafo atölyeleri sayesinde çevrenin korunmasına yönelik katma değer ürettiklerini belirterek, Dicle Elektrik olarak özelleşme sonrasında atölyeleri modernize etmek için bazı test cihazları ve teçhizat yatırımları gerçekleştirdiklerini, iki atölyenin kapasitesini arttırdıklarını bildirdi.

Bu atölyelerde sahadaki tecrübeleri de kullanarak zamanla hasar gören teçhizatların bir kısmını yerinde onararak, değişim sürecinden kaynaklanan maliyeti azalttıklarını ifade eden Tüzün, şunları kaydetti:

“Değişime bağlı uzun süreli enerji kesintilerini de minimum seviyeye indirdik. Bu sayede abonelerimizi uzun süreli kesintilerden korumuş oluyoruz. Çok yüksek maliyetli elektrik teçhizatlarının hurdaya ayrılmasını da önlüyoruz. Trafo geri dönüşüm atölyeleri aynı zamanda saha personelinin bilgi ve birikimini artıran birer eğitim merkezi konumunda. İl ve ilçelerde aktif görev yapan saha personeli de periyodik aralıklarla atölyedeki çalışmalara dahil ediliyor. Aldıkları 2-3 haftalık eğitimler, sahada çalışanların bilgi ve birikimlerinin artmasına imkan sağlıyor. Bu sayede olası büyük teçhizat arızalarında, atölye görevlilerinin koordinasyonuyla yerinde onarım gerçekleştirebiliyorlar. Değişimden kaynaklanacak uzun süreli kesinti süreleri de minimize edilmiş oluyor.”

Tüzün, Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki trafo geri dönüşüm atölyelerindeki çalışmalarla doğaya, çevreye, ülke ekonomisine önemli değer katmaya devam edeceklerini belirtti.

AA

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ELEKTRİK

Bandırma Enerji Üssü Türkiye’de bir ilke ev sahipliği yapıyor  

Enerjisa Üretim ve ENERCON arasında 2023 yılında gerçekleşen iyi niyet anlaşması kapsamında, Türkiye’nin en uzun kanat ve kule yüksekliğine sahip rüzgar türbini olan E-175 EP’nin tedarik, montaj ve bakım sözleşmeleri imzalandı. Böylece Enerjisa Üretim’in 5 farklı teknolojide üretim yapan ve birçok yenilikçi uygulamasına imza attığı Bandırma Enerji Üssü, Türkiye’de ilk kez bir rüzgar türbininin testlerine ev sahipliği yapacak ve teknolojinin ilerlemesine hizmet edecek. 

Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji hedefleri açısından stratejik öneme sahip olan rüzgar enerjisi yatırımlarını sürdüren Enerjisa Üretim, ENERCON ile yeni bir anlaşmaya imza attı. ENERCON’un geliştirdiği ve 175 metre ile dünyada en büyük rotor çaplı türbinler arasında yer alan E-175 EP5 modeli, 6 megavat kurulu güç ve artırılabilir kapasitesiyle enerji üretimi yapacak ve böylece ENERCON, yeni geliştirdiği türbinleri için yurt dışında yaptığı test çalışmalarını ilk kez Türkiye’de de sürdürecek. Bu türbinde yapılacak testler ile yüksek sıcaklıktaki iklimlerde maksimum verimin elde edilebileceği bir güç modu uygulanacak. Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir adım olan proje kapsamında rüzgar türbini kurulumunun 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, “rkiye’nin hem ekonomik hem de çevresel hedefleri açısından yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmaya ihtiyacı var. Biz de Enerjisa Üretim olarak ülkemizin yenilenebilir enerjideki güçlü potansiyelini kullanmak üzere rüzgar ve güneş yatırımlarımızı hızla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Yatırımda ve üretimde sektöre öncülük eden bir konumda olmakla birlikte sektörün gelişmesi için elimizi taşın altına koymaya ve her türlü desteği vermeye hazırız. Tüm ekosisteme fayda sağlayacak bu iş birliği ile sektörümüzde hem teknolojinin gelişmesine hem de insan kaynağının gelişimine sürdürülebilirlik açısından katkı sağlamayı hedefliyoruz. ENERCON ile imzaladığımız anlaşma ile dünyada en büyük rotor çaplı türbinler arasında yer alan E-175 EP5 türbinlerini test etmek ve gelişimine katkı sağlamak için ev sahipliği yapacağız. Yeni türbinlerin Türkiye’de Enerjisa Üretim santrallerinde test edilecek olması, bizim ve ülkemiz için çok önemli. 5 farklı teknolojiye sahip ve birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiğimiz Bandırma Enerji Üssünün bu yatırıma ev sahipliği yapacak olması ise bizler için ayrı bir gurur vesilesi. Bandırma Enerji Üssü, yüksek elektrik üretim kapasitesinin yanı sıra inovasyon ve AR-GE projeleri ile de Avrupa’nın önemli bir merkezi haline geldi.” dedi.

ENERCON CCO’su Ulrich Südhoff, ‘’E-175 EP5 türbinleri, Türkiye’deki sahalar için oldukça uygun bir model. Enerjisa Üretim ile imzaladığımız tedarik sözleşmesi, bizim için bir başlangıç noktası olacak. Türkiye pazarı ile güçlü bir bağımız var.” dedi.

Continue Reading

ELEKTRİK

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Yaz Staj Programı SPARK ile Gençlerin Kariyer Yolculuğunu Destekliyor

Türkiye’nin enerji dönüşümüne ‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ vizyonuyla öncülük eden ve kaliteli, kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hedefi ile çalışmalarını sürdüren Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ Yaz Staj Programı SPARK ile bu yıl 170 üniversiteli gencin kariyerlerindeki ilk kıvılcımı yaktı. Enerji sektörüne yeni yetenekler kazandırılmasına ve ülke istihdamına katkı sağlayan SPARK Yaz Staj Programı ile üniversiteli gençler kariyer ve eğitim fırsatları ile destekleniyor.

Sürdürülebilirliği stratejisinin merkezine koyarak, insan ve teknoloji odağıyla projeler üreten ve yatırımlarını gerçekleştirerek Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük eden Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ, sektörün geleceğini şekillendirecek ve istihdama katkı sağlayacak kariyer programlarını sürdürüyor.

Enerjisa Dağıtım Şirketleri 2021 yılından bu yana yürüttüğü kişisel gelişim, koçluk desteği, proje çalışması, teknik gezi ve proje sunumu aşamalarını içeren yeni nesil yaz staj programı olan SPARK’ın 2024 yılı kapanış etkinliğini gerçekleştirdi.

SPARK’ın son gününde, yirmi gün boyunca devam eden staj programına katılan, 28 proje koçu ile projelerini hayata geçirip, çeşitli eğitimler ve teknik gezilerden faydalanan 170 katılımcı sertifikalarını alarak kariyer yolculuklarındaki ilk kıvılcımı yakmayı başardı.

3 Yılda 154 Üniversiteden 8 Bini Aşkın Başvuru

Staj dönemi boyunca Adana, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere 12 ilde ikamet eden ve üniversitelerin Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği bölümlerinde, İktisadi ve İdari Bilimler veya Sosyal Bilimler Fakülteleri’nde 3. Veya 4. Sınıfta olan adayların başvurabildiği SPARK Yaz Staj Programı bu yıl da üniversiteli öğrencilerden yoğun ilgi gördü.

Bu kapsamda 2024 yılında 154 üniversiteden yapılan 4827 başvuru değerlendirildi ve 54 üniversiteden 170 katılımcı Spark Yaz Staj Programına katılmaya hak kazandı. 2022-2024 yıllarını kapsayan son 3 yılda ise 154 üniversiteden 8418 aday başvuru yaparken, 54 üniversiteden 365 katılımcı SPARK Yaz Staj Programına katıldı.

‘’Yetenekleri geleceğe hazırlıyor, elektrik dağıtım sektöründe fark yaratıyoruz’’

Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin yetenek programlarını değerlendiren Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Oğuzhan Özsürekci, “Türkiye’de 3 elektrik dağıtım bölgesindeki, 14 ilde 22 milyondan fazla kullanıcıya kaliteli, kesintisiz ve sürdürülebilir elektrik hizmeti sunarken en değerli kaynağımızın “insan” olduğunu biliyoruz. Şirketimizin ve sektörümüzün ihtiyaç duyduğu yetenekleri desteklemek için de SPARK Yaz Staj Programı gibi kariyer programlarına çok önem veriyor ve gerekli özeni gösteriyoruz. SPARK sayesinde her yıl onlarca üniversiteli genci Enerjisa Dağıtım Şirketleri ve elektrik dağıtım sektörü ile tanıştırıyoruz. Üstelik bu program sayesinde üniversite öğrenimine devam eden gençlerin mezun olmadan önce iş hayatını tecrübe etmelerini ve deneyimlerini güçlendirmelerini destekliyoruz.” dedi.

’Şirketlerimiz ana faaliyet alanlarında olduğu gibi yeteneğe de yatırım yapıyor’’

Enerjisa Enerji İnsan ve Kültür Bölüm Başkanı Yakup Aydilek ise Enerjisa Dağıtım Şirketleri bünyesinde yürütülen She-Energy, Enter, Enbiz, Geleceğini Kuran Genç Kadınlar ve SPARK gibi eğitim, kariyer ve sosyal sorumluluk programlarının önemine dikkat çekerek “Tüm programlarımızda kapsayıcılığı, cinsiyet eşitliğini, gönüllülük kültürünü, istihdamı ve gelişim süreçlerini destekliyoruz. Kısa Dönem Yaz Staj Programı Spark ile de özenle seçtiğimiz üniversiteli gençleri proje koçlarımızla buluşturarak, projeler üretmelerine, kariyer yolculuklarını şekillendirmelerine, kişisel gelişimlerini hızlandırmalarına uygun ortamı ve desteği sağlıyoruz. Tüm faaliyetlerimizle sektörün sürdürülebilir enerji dönüşümüne öncülük ederken, genç yeteneklerimizin kariyer yolculuğuna da katkı sağlıyoruz. Bu vesile ile ülkemizin en dinamik ve öğretici sektörlerinden biri olan elektrik dağıtım sektörünü keşfetmeleri için genç yeteneklerimizi programlarımıza davet ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Continue Reading

ELEKTRİK

Bandırma Enerji Üssü Türkiye’de bir ilke ev sahipliği yapıyor

Enerjisa Üretim ve ENERCON arasında 2023 yılında gerçekleşen iyi niyet anlaşması kapsamında, Türkiye’nin en uzun kanat ve kule yüksekliğine sahip rüzgar türbini olan E-175 EP’nin tedarik, montaj ve bakım sözleşmeleri imzalandı. Böylece Enerjisa Üretim’in 5 farklı teknolojide üretim yapan ve birçok yenilikçi uygulamasına imza attığı Bandırma Enerji Üssü, Türkiye’de ilk kez bir rüzgar türbininin testlerine ev sahipliği yapacak ve teknolojinin ilerlemesine hizmet edecek.

Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji hedefleri açısından stratejik öneme sahip olan rüzgar enerjisi yatırımlarını sürdüren Enerjisa Üretim, ENERCON ile yeni bir anlaşmaya imza attı. ENERCON’un geliştirdiği ve 175 metre ile dünyada en büyük rotor çaplı türbinler arasında yer alan E-175 EP5 modeli, 6 megavat kurulu güç ve artırılabilir kapasitesiyle enerji üretimi yapacak ve böylece ENERCON, yeni geliştirdiği türbinleri için yurt dışında yaptığı test çalışmalarını ilk kez Türkiye’de de sürdürecek. Bu türbinde yapılacak testler ile yüksek sıcaklıktaki iklimlerde maksimum verimin elde edilebileceği bir güç modu uygulanacak. Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir adım olan proje kapsamında rüzgar türbini kurulumunun 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, “rkiye’nin hem ekonomik hem de çevresel hedefleri açısından yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmaya ihtiyacı var. Biz de Enerjisa Üretim olarak ülkemizin yenilenebilir enerjideki güçlü potansiyelini kullanmak üzere rüzgar ve güneş yatırımlarımızı hızla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Yatırımda ve üretimde sektöre öncülük eden bir konumda olmakla birlikte sektörün gelişmesi için elimizi taşın altına koymaya ve her türlü desteği vermeye hazırız. Tüm ekosisteme fayda sağlayacak bu iş birliği ile sektörümüzde hem teknolojinin gelişmesine hem de insan kaynağının gelişimine sürdürülebilirlik açısından katkı sağlamayı hedefliyoruz. ENERCON ile imzaladığımız anlaşma ile dünyada en büyük rotor çaplı türbinler arasında yer alan E-175 EP5 türbinlerini test etmek ve gelişimine katkı sağlamak için ev sahipliği yapacağız. Yeni türbinlerin Türkiye’de Enerjisa Üretim santrallerinde test edilecek olması, bizim ve ülkemiz için çok önemli. 5 farklı teknolojiye sahip ve birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiğimiz Bandırma Enerji Üssünün bu yatırıma ev sahipliği yapacak olması ise bizler için ayrı bir gurur vesilesi. Bandırma Enerji Üssü, yüksek elektrik üretim kapasitesinin yanı sıra inovasyon ve AR-GE projeleri ile de Avrupa’nın önemli bir merkezi haline geldi.” dedi.

ENERCON CCO’su Ulrich Südhoff, ‘’E-175 EP5 türbinleri, Türkiye’deki sahalar için oldukça uygun bir model. Enerjisa Üretim ile imzaladığımız tedarik sözleşmesi, bizim için bir başlangıç noktası olacak. Türkiye pazarı ile güçlü bir bağımız var.” dedi.

Continue Reading

En Çok Okunanlar