ELEKTRİK
Dicle Elektrik, kaçak elektriği tespit eden sayaç geliştirdi

Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek amacıyla “Haberleşmeli Nötrsüz Sayaç” geliştirdi. Yeni sayaç, klasik sayaçların aksine nötr hattının by pass edilmesi durumunda dahi tüketimi ölçmeye devam ediyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ilde elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik, Ar-Ge birimi tarafından kaçak elektrik kullanımına darbe vuracak bir sayaç geliştirildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu onayı alınan ‘Haberleşmeli Nötrsüz Sayaç’, klasik sayaçların aksine nötr hattının by pass edilmesi durumunda dahi tüketimi ölçmeye devam ediyor. Bu sayede kullanıcıların sayaçları yanıltarak kaçak elektrik kullanması artık mümkün olmuyor. Sayaç aynı zamanda, müdahale tespit edildiğinde bağlı bulunduğu SCADA merkezine anında bildirim göndererek alarm sistemiyle uyarı veriyor.
“KAYIP-KAÇAK AZALACAK”
Dicle Elektrik adına açıklama yapan Ar-Ge ve Dijital Süreç Yönetimi Direktörü Mustafa Çelikpençe, “Tüketicinin nötr hattı by pass ederek sayaçları yanıltmasının önüne geçtik. Bu sayaç sayesinde hem kayıp-kaçak azalacak hem de şebeke yükü hafifleyecek” dedi.
ELEKTRİK
Enerjisa’nın net kârı yüzde 169 arttı

Türkiye’nin elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümleri şirketi Enerjisa Enerji, devam eden makroekonomik zorluklara rağmen 2025 yılının ilk üç ayında net kârını, önceki yılın aynı dönemine göre %169 yükselterek 0,5 milyar TL’den 1,3 milyar TL’ye ulaştırdı.
Enerjisa, yıl sonunda ise enflasyonun oldukça üzerinde bir performans sergileyerek faaliyet kârını 52-57 milyar TL aralığına, baz alınan net kârını ise 5-6 milyar TL bandına çıkarmayı hedefliyor.
FAALİYET GELİRİ ENFLASYONLA UYUMLU
2025 yılının ilk çeyreğinde faaliyet gelirlerini enflasyonla uyumlu şekilde 13 milyar TL seviyesinde sürdüren Enerjisa Enerji, dayanıklı iş modeli doğrultusunda, 2025 yılı için 21-24 milyar TL aralığında belirlenen yatırım hedefini teyit etti. Şirketin düzenlenmiş varlık tabanının ise yıl sonunda 80–90 milyar TL düzeyine ulaşması bekleniyor.
PERAKENDE SATIŞ İŞ KOLU %66 ARTTI
Perakende satış iş kolunda faaliyet gelirleri hem düzenlemeye tabi hem de serbest piyasa segmentlerinde yaşanan gelişmelerle birlikte geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak %66 artışla 1,7 milyar TL seviyesine ulaştı. Satılan toplam enerji miktarı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine paralel olarak 12,5 TWh seviyesinde seyretti.
MÜŞTERİ ODAKLI ÇÖZÜMLER
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine odaklanan uygulamalar sayesinde müşteri çözümleri iş kolu, ilk çeyrekte faaliyet gelirlerini önceki döneme göre 200 milyon TL artırarak 800 milyon TL faaliyet geliri elde etti.
EŞARJ SOKET SAYISINI %34 ARTIRDI
Elektrikli araç şarj istasyonları alanında faaliyet gösteren iştiraki Eşarj ise Türkiye genelindeki altyapı yatırımlarını hızlandırarak soket sayısını geçen yıla göre %34 artırdı.
TOPLUMSAL YATIRIMLARA DEVAM
Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, 2025 yılı ilk çeyrek sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde “‘Herkes İçin Daha İyi Bir Gelecek’ vizyonumuz doğrultusunda Türkiye’nin enerji dönüşümüne liderlik etmeye ve bunu yaparken de iş kollarımız kadar toplumsal yatırımlar konusunda da yatırımlar yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.
“DAYANIKLI İŞ MODELLERİNİN GÜCÜ”
Yatırımları sürdürülebilirlik odağında büyütmenin tercih değil zorunluluk olduğunun altını çizen Enerjisa Enerji CFO’su Philipp Ulbrich , makroekonomik zorluklara rağmen faaliyet gelirlerini reel olarak koruyarak istikrarlı bir performans gösterdiklerini kaydetti. Baz alınan net karın geçen yıla göre iki kattan fazla artmasının ise maliyet disiplini ile etkin faiz ve borç yönetimiyle desteklenen dayanıklı iş modellerinin gücünü ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.
ELEKTRİK
EFG Elektrik, Ar-Ge Merkezi ünvanı kazandı

EFG Elektrik, inovasyona olan güveni, yaklaşımı, sürdürülebilir teknolojilere olan bağlılığı ve bilimsel temelli çalışmalarıyla Ar-Ge Merkezi ünvanı almaya hak kazandı. Böylece şirket Diyarbakır’da tescillenmiş dört Ar-Ge merkezinden biri oldu.
ÖNEMLİ İŞ BİRLİKLERİ KURULDU
EFG Elektrik, sanayi ile bilimi buluşturma hedefi doğrultusunda önemli iş birliklerine imza attı. Bu kapsamda Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Özen, Prof. Dr. Ahmet Kılıç ve Dr. Öğr. Üyesi Ünal Yılmaz ile iş birliği protokolleri imzalanarak Ar-Ge süreçlerine akademik destek sağlandı. Üretim anlayışını güçlendirmek amacıyla, EFG Elektrik bünyesinde 1 doktora ve 3 yüksek lisans mezunu uzman istihdam edildi. Ayrıca Ar-Ge merkezinde 3 farklı firma ile stratejik iş birlikleri kurularak teknoloji geliştirme faaliyetlerine ivme kazandırıldı.
“SEKTÖRÜMÜZE YENİ UFUKLAR KAZANDIRACAĞIZ”
EFG Elektrik Enerji A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Arif Üçer, Türkiye’de önemli bir konuma geldiklerini belirterek, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmış olmak, doğru yolda ilerlediğimizin önemli bir göstergesi oldu. Bu gelişmeyle birlikte, hem kendi yetkinliklerimizi daha ileriye taşıma fırsatı bulacak hem de Türkiye’nin kalkınma hedeflerine katkı sunmanın gururunu yaşayacağız. Aldığımız bu değerli destekle, birçok yeniliğe imza atacağımıza ve sektörümüze yeni ufuklar kazandıracağımıza inanıyoruz” dedi.
ELEKTRİK
Çamlıgöze ve Koyulhisar HES’in işletmesini Akkuş AŞ aldı

ÖİB’nin EÜAŞ’a ait Çamlıgöze HES ve Koyulhisar HES’in işletme hakkının Akkuş Mimarlık AŞ’ye devri yönündeki kararı onaylandı.
Cumhurbaşkanı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB), 18 Aralık 2024 tarihli ve 03 sayılı kararıyla; Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait Çamlıgöze ve Koyulhisar Hidroelektrik Santralleri (HES) ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazları bir bütün halinde ve 2.160.000.000 TL bedel karşılığında işletme hakkının Akkuş Mimarlık İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ’ye verilmesi yönündeki kararını onayladı.
Akkuş Mimarlık AŞ sözleşme imzalamaktan imtina ederse veya ihaleden kaynaklanan diğer yükümlülüklerini yerine getirmezse, ihale iptal edilecek ve Akkuş Mimarlık’ın yatırdığı teminat, ÖİB’ye gelir olarak kaydedilecek.
Sivas ilinin Suşehri ilçesinde faaliyette bulunan EÜ/126-58/100 lisans numaralı Çamlıgöze HES’in kurulu gücü 32MWm/32MWe seviyesinde.
Sivas’ın Koyulhisar ilçesindeki EÜ/126-74/116 lisans numaralı Koyulhisar HES’in ise 0,2MWm/0,2MWe’lık kurulu gücü var. Her iki tesis de tam kapasiteyle faaliyetini sürdürüyor.
-
ELEKTRİK3 gün önce
Çamlıgöze ve Koyulhisar HES’in işletmesini Akkuş AŞ aldı
-
Elektrikli Araçlar1 hafta önce
Elektrikli araç sayısındaki artışın fosil yakıt tüketimini yüzde 40 azaltması bekleniyor
-
Yenilenebilir Enerji3 gün önce
Galata Wind kurulu gücünü 348 MW’a yükseltti
-
ELEKTRİK3 gün önce
EFG Elektrik, Ar-Ge Merkezi ünvanı kazandı
-
Elektrikli Araçlar6 gün önce
T10X’te avantajlı fırsatlar mayıs ayında da sürüyor
-
ELEKTRİK3 gün önce
Enerjisa’nın net kârı yüzde 169 arttı
-
PETROL3 gün önce
Shell’in kârı yüzde 28 azaldı
-
PETROL1 hafta önce
OPET’in dijital açık cüzdanı kolaylık ve kazanç sağlıyor