Elektrikli Araçlar
Elektrikli Araç Sahiplerinin %22’si Elektrikli Otomobil Almanın Avantajlarını Bilmiyor
Elektrikli araç satın alımlarını artıran tüketici trendlerini belirlemek için 8 ülkede 1.900 otomotiv tüketicisini kapsayan dünya genelinde bir araştırma gerçekleştirildi. EMEA bölgesinde elektrikli araç satın alma tercihinde en önemli neden çevre bilinci olurken, Kuzey Amerika’daki tüketicilerin tercihinde yakıt tasarrufu büyük rol oynadı.
İlk kez elektrikli araç satın alanların %52’si, pandemi sürecinde yaptıkları aramalarda ulaştıkları bir markanın web sitesinde yer alan elektrikli araçların öneminin arttığı bilgisi satın alma kararlarını etkilediğini belirtti . Ek bir araştırma, otomobil satın almaya niyetlenenlerin %89’unun yaşanan çip krizinin farkında olduğunu ve bunun satın alma kararlarını etkilediğini ortaya koydu.
Dünya genelinde faaliyet gösteren Küresel Medya Platformu Teads, Kantar ile otomotiv sektöründe ortak yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Dünya genelinde gerçekleştirilen araştırma, yalnızca birkaç markanın elektrikli araçlarla (EV) hali hazırda güçlü bir ilişkiye sahip olduğunu ve katılımcıların neredeyse yüzde 40’ının elektrikli araçların tüm avantajlarından haberdar olmadıklarını, bu nedenle hala eğitime ihtiyaç duyduklarını ortaya koydu.
Tüketicilerle bağlantı kurmak ve tüketicileri elektrikli araçlar konusunda daha fazla eğitmek, elektrikli araçların geleceği için büyük önem taşıyor.
Teads platformunda, yaşanan çip sıkıntısının tüketicilerin satın alımları üzerindeki etkisine yönelik olarak otomobil satın almayı planlayanlar arasında yapılan ek anket çalışması, tedarik sorunlarının satın alma kararlarını ciddi şekilde etkilediğini ortaya koydu. Önümüzdeki altı ay ve iki yıl içinde otomobil satın almayı planlayan tüketicilerin yüzde 89’u yaşanan çip sıkıntısından haberdar. Avrupa’daki kullanıcıların yüzde 31’i yaşanan çip sıkıntısının otomobil satın alma planlarını etkileyeceğini belirtiyor. Yüzde 14’lük bir kesim ikinci el otomobile yöneleceğini, yüzde 9’luk bir kesim ise elinde otomobil mevcut olan markaları tercih edeceğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 5’i otomobil satın alma planlarını erteleyeceğini belirtiyor. Diğer taraftan tüketiciler daha fazla beklemeleri durumunda fiyatların azalacağını düşünüyor. Dünya genelinde tüketicilerin yüzde 31’i, Avrupa’daki tüketicilerin yüzde 34’ü otomobil alım planlarını ertelemeleri durumunda daha uygun fiyata otomobil alacaklarını düşünüyor.
Tüketiciler satın alma yolculuklarında dijitale daha fazla güveniyor
Otomotiv markaları açısından reklam söz konusu olduğunda geçmişten bugüne TV en baskın medya tercihi olmuştur. Ancak, Teads’in kısa süre önce yaptığı araştırma, tüketicilerin satın alma yolculuklarında giderek daha fazla dijitale güvendiğini gösteriyor. Elektrikli araç almak isteyenler arasında bu oran daha da fazla. Elektrikli araç alanların yarısı tüm satın alma süreçlerini çevrimiçi ortam üzerinden yürütmeyi (yakıt harcamalarını düşürmek için elektrikli araç satın alanların yüzde 35’i) tercih ederken, yüzde 74’ü COVID sonrasında bu alışkanlıklarını devam ettirecek. Tüketici yolculuğunda dijitalin önemi göz önüne alındığında, tüketicilerin çevrimiçi elektrikli araç yolculuklarını etkileyen çevrimiçi kanallara bakıldığında, haber sitelerinin sosyal medyadan 1,6 kat daha etkili olduğu ve tüketicilerin kısa, ilgili ve atlanabilir videolardan oluşan reklamlar görmek istedikleri en ilgi çekici noktalar arasında yer alıyor.
Elektrikli araç satın almayı planlayan tüketicilerin yüzde 90’ı, genel anlamda otomobil satın almayı planlayanların yüzde 85’i çevrimiçi reklamlarla eyleme geçtiğinden dijital reklamlar otomotiv pazarı açısından büyük önem taşıyor. Teads’in araştırması, bir tüketicinin çevrimiçi bir otomobil reklamı gördükten sonra yaptığı en olası eylemin (yüzde 40) bir otomotiv markasının web sitesini ziyaret etmek olduğunu, yüzde 21’inin de reklamı tıkladığını gösteriyor.
Markaların web siteleri de satın alma yolculuğunda önemli bir temas noktası olarak öne çıkıyor. EMEA bölgesindeki elektrikli araç satın almayı planlayanların yüzde 49’u araştırmalarına markanın web sitesini ziyaret ederek başlıyor. Bayiye gidenlerin oranı yalnızca yüzde 28. Markaların web siteleri aynı zamanda en etkili satın alma kararı kaynağı olarak öne çıkıyor. Elektrikli araç satın almayı planlayanların yüzde 80’i web sitelerinin nihai kararlarını etkilediğini belirtiyor.
Elektrikli araçlarla ilgilenen kullanıcılar son teknolojilere çok daha ilgililer
Elektrikli araçlarla ilgilenenlere otomotivden sonra en önemli iki içerik türü olan haber ve teknoloji kanalları dahil olmak üzere çeşitli bağlamlarla ulaşmak mümkün. Elektrikli araçlarla ilgilenen kullanıcılar (yüzde 76), standart fosil yakıtlı otomobil arayanlara (yüzde 56) kıyasla en son teknolojilere daha meraklı olduklarından elektrikli araç kampanyalarında teknolojiye yönelik kanallara daha yüksek oranda yer vermek büyük önem taşıyor.
Teads Insights International Başkan Yardımcısı Ioanna Stagia, “Araştırmamız, konu otomobil satın alma olduğunda tüketicilerin çevre bilincine sahip tutumlara doğru önemli oranda kaydıklarını gösteriyor. Araştırmamızın net olarak ortaya koyduğu en önemli nokta ise çevrimiçi kanalların farkındalıktan satın almaya kadar uzanan tüketici yolculuğunu yönlendirmede giderek daha önemli hale geldiği. Otomobil üreticilerinin yaşadıkları zor zamanlardan başarıyı en üst düzeye çıkarmaları için 2022 yılındaki kampanyalarını bu iki temel anlayış üzerine kurmaları ve planlamaları gerekiyor” diyor.
Teads Küresel Kıdemli Sektör Direktörü Henner Bloemer, “Marka itibarı elektrikli araç kullanıcıları açısından en önemli kilit noktalarından biri olduğundan markaların elektrikli araç profilini geliştirmek büyük önem taşıyor. Yeni rakiplerin girişiyle her geçen gün daha da gelişen bir pazarda büyümek için yerleşik markaların, yüzde 57’si elektrikli araç için daha fazla para ödemeye hazır son derece kârlı müşteriler için cazibelerini korumaları gerekiyor” diyor.
ELEKTRİK
Up Bilişim Enerji ile mobilite hizmet sağlayıcı DKV Mobility güçlerini birleştirdi
İştiraki olduğu United Payment’ın üstün teknolojik altyapısı sayesinde akaryakıt ve elektrikli şarj istasyonları alanındaki hizmetlerini finansal yönetim çözümleriyle birleştiren Up Bilişim Enerji, karayolu ödemeleri ve çözümleri konusunda şirketten şirkete hizmet veren Avrupa’nın lider mobilite platformu DKV Mobility ile iş birliği yaptı. İki şirket, Türkiye’deki akaryakıt ağını genişletmek için birlikte çalışacak.
Türkiye’nin lider fintek şirketi United Payment’ın iştiraki Up Bilişim Enerji, akaryakıt ve lojistik sektöründeki mobilite hizmetlerini daha da genişletmek amacıyla mobilite hizmet sağlayıcı DKV Mobility ile anlaşma imzaladı. Türkiye dışında yaklaşık 68.000 akaryakıt istasyonu ve 832.000 elektrikli şarj ağı ile binlerce firmaya ve milyonlarca araca akaryakıt ve elektrikli şarj hizmeti veren DKV Mobility, mobilite alanında Up Bilişim Enerji ile iş birliği yaptı. İş birliği ile Up Bilişim Enerji, DKV MOBILITY kullanıcılarına birçok avantaj sunacak. Buna göre; DKV Mobility’nin Türkiye’de hizmet verdiği istasyonlarda, kullanıcılar için indirim ve vade kolaylığı gibi fırsatlar sunulacak.
Yakıt yönetimi ve temassız ödeme
2021 yılında kurulan Up Bilişim Enerji, kurumsal akaryakıt satışları başta olmak üzere mobilite ürünlerine ihtiyaç duyan şirketlerin filo yönetim sistemleri için finansal ve teknolojik çözümler üretmektedir. Yakıt tüketimlerini mobil uygulama üzerinden anlık olarak takip etmeyi mümkün kılan Up Bilişim Enerji, firmalara özel ödeme planları ve indirimler sunarken, akaryakıt alımlarında ‘Temassız’ olarak araçtan inmeden ödeme kolaylığı sağlıyor. Ayrıca uygulama içerisinde yer alan cüzdan sayesinde ödeme yapılmak istenen kartlar uygulama içerisinde tanımlanarak ödemelerin hızlı ve rahat bir şekilde tamamlanması sağlanıyor. Up Bilişim Enerji, b2b çözümler ve teknolojik altyapı hizmetleri de sunmaktadır.
Elektrikli araçlara özel çözümlerini ve mobilite hizmetlerini genişletecek
90 yıllık geçmişe sahip Avrupa’da pek çok ülkede ofisi bulunan köklü bir Alman şirketi olan DKV Mobility, yakıt ve elektrikli şarj ikmal hizmetlerinin yanı sıra birçok ülkede kesintisiz yol geçiş ücretleri, tamir ve bakım hizmetleri, otopark ve yıkama gibi birçok mobilite hizmeti sunuyor. Up Bilişim Enerji, DKV Mobility ile ilk etapta şu ki; satın alma, finans, teknoloji ve yeni pazarlar konusunda iş birliği yapacak. İş birliği sayesinde yaygın bir istasyon ağı ile yurt dışından ülkemize gelen araçlara akaryakıt ikmali sağlanacak. DKV Mobility müşterileri, Up Bilişim Enerji iş birliği ile DKV Mobility’nin Türkiye sınırları içerisinde global olarak 832.000 adet elektrikli araç şarj ağını genişletme rolünü üstlenerek lojistik firmalarının elektrikli kamyon ve çekici kullanmasının önünü açmayı da hedefliyor. Ayrıca Up Enerji mobil cüzdan kullanıcıları yurt dışına çıktıklarında DKV Mobility’nin 68.000 akaryakıt ağını ve 832.000 (Tesla dahil) ağını başka hiçbir mobil uygulama kullanmadan kullanabilecekler.
Elektrikli Araçlar
Almanya Elektrik Otomobillere Vergi İndirimi Yapmayı Planlıyor
Almanya’da Bakanlar Kurulu, elektrikli otomobillerin azalan satışlarını hızlandırılmış amortisman uygulamasıyla canlandırmak için vergi indirimini onayladı.
Yeni düzenlemeyle birlikte şirketler yeni satın aldıkları elektrikli ve nitelikli sıfır emisyonlu araçların değerinin %40’ına kadar olan kısmını satın aldıkları yıl vergi faturalarından düşebilecek. Bu ay parlamentoya sunulacak taslakta, şirketlerde elektrikli araç ödeneğinin kullanım sınırı 70 bin eurodan 95 bin euroya yükseltildi.
Hükümet, vergi indiriminin 2024-2028 arasında hazineye yıllık ortalama 465 milyon euroya mâl olacağını hesaplıyor.
Elektrikli Araçlar
Şarj ağı işletmeci lisansı sayısı 167’ye düştü
EPDK’nın Ağustos 2024 dönemindeki 3 toplantısında bir şirkete yeni şarj ağı işletmeci lisansı vermesi ve 3 şirketin lisansını iptal etmesiyle; piyasadaki şarj ağı işletmeci lisansı sahibi şirket sayısı 167’ye düştü.
Elektrikli araçlar için şarj ağı kurmak ve şarj hizmeti vermek isteyen şirket sayısı, Ağustos ayında 2 adet azalarak 167’ye düştü. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 22 Ağustos 2024 tarihli toplantısında; Akmercan Elektrik AŞ’ye “akmcharge” markası için 49 yıllık şarj ağı işletmeci lisansı verdi.
EPDK 01 Ağustos’taki toplantısında ŞH/12298-5/00166 lisans numaralı Türkerler Charging Station Enerji ve Şarj İstasyonları Sanayi Ticaret AŞ’nin Türkerler Power markası ile ŞH/122986/00167 lisans numaralı Yetaş Yıldırım Enerji Tedarik AŞ’nin Yılpower markasına verdiği lisansları iptal etti.
Kurul; 08 Ağustos’ta ise ŞH/12334/00177 lisans numaralı Tekno Metal Ürünleri İmalat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin Tamşarj markası için verdiği lisansı da iptal etti.
Şarj hizmeti verecek olan şirketlerden 2022 yılında lisans alanların lisansları, lisans alma gereklilikleriyle ilgili değişiklik olmadığı sürece, 2071 yılına kadar; lisansı 2023’te onaylanan şirketlerin lisansları 2072 yılına kadar; lisansı 2024’te onaylanan şirketlerin lisansları ise 2073 yılına kadar şarj hizmeti verme iznine sahip olacaklar.
LİSANS SAYISINDA AZALIŞ BAŞLADI
Bugüne kadar şarj piyasasında iptal edilen ya da askıya alınan lisans olmadı. Ancak birleşme, devir ya da marka değişikliği gibi nedenlerle sonlandırılan lisans sayısı 28’e çıktı. Piyasadaki rekabetin neye benzeyeceğine dair öngörüler de bu azalışta etkili oluyor. Çeşitli nedenleriyle ilgili tartışmalar devam ederken, azalışın piyasa dengesini bulana kadar devam edeceği tahmin ediliyor.
Şarj ağı lisansı sonlandırılan şirketler ve şarj hizmeti markaları aşağıdaki gibi sıralanıyor.
- Armatec Enerji ve İnşaat Ltd. Şti. (Armatec)
- Zebra Elektronik AŞ (Voltrun)
- Özgüney Elektrik Ltd. Şti. (Aykon)
- Evtech Şarj Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ (Evtech)
- K Yatırım Enerji AŞ (K Otomotiv)
- Efamoda Tekstil AŞ (Cazador)
- Siha Enerji Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Royco)
- İmaj Dizayn Stüdyo Tanıtım ve Bilişim Sanayi Ve Ticaret AŞ (Design & Network İmaj)
- Arenya Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ (Arenya)
- Artı Kurumsal Kart ve Petrol Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. (KRNenerji Şarj İstasyonları)
- Forsel Elektrik Enerji İnşaat AŞ (Forsel Elektrik Enerji AŞ)
- Jetco Elektrik Elektronik Yüksek Teknoloji Hizmetleri AŞ (Kingpower)
- Logo Rental Filo Kiralama Turizm Oto Alım Satım AŞ (Ak Altun)
- Mir Solar Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (Mirsolar)
- Enom Elektrikli Araç Şarj Sistemleri ie Enerji Ticaret AŞ (Özaltın Proje Mühendislik ve Enerji Üretim AŞ)
- Siyam Petrolcülük Sanayi ve Ticaret AŞ (Soil)
- Yiğit Akü Malzemeleri Nakliyat Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ (Yiğit Akü).
- AEG Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ (Ecofactor).
- Teknovus Şarj Teknolojileri AŞ (Teknovus)
- Hanesel Demirbaş Enerji Çözümleri Ticaret AŞ (Modoration)
- İstmar Tem Gayrimenkul Yatırım İnşaat ve Ticaret AŞ (Vegamaxi)
- Klaus Miller Yenilenebilir Enerji Sistemleri AŞ (Klaus&Miller)
- Evoltt Enerji Akıllı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Depower)
- Elektrotime Enerji Ltd. Şti. (Maraba)
- BK Bioforce Enerji ve Teknoloji AŞ (Bioforce)
- Yetaş Yıldırım Enerji Tedarik AŞ (Yılpower)
- Türkerler Charging Station Enerji ve Şarj İstasyonları Sanayi Ticaret AŞ (Türkerler Power)
- Tekno Metal Ürünleri İmalat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Tamşarj).
Lisans sayısındaki azalmanın nedenlerinden biri, lisans gereklerini süresi içinde yerine getiremeyen şirketlerin varlığı. Öte yandan EPDK, lisans almak için gereken şart sayısını arttırmakla ilgili çalışmalar yürütüyor. EPDK bir yandan kurulu tesislerin lisansa uygunluğuyla ilgili denetimleri de sıkılaştırmayı planlıyor.
Halen şarj ağı işletmeci lisansı almak için asgari 50 adet şarj ünitesi kurma zorunluluğu bulunuyor. 2024 yılı sonuna kadar bu şartın 150 üniteye çıkarılması bekleniyor. Lisans almak ve lisans sahipliği şartlarını sürdürmek zorlaştıkça lisans iptalleri ile birleşme ve devir işlemi sayısının da artmasını bekleniyor.
ŞARJ AĞI İŞLETMECİLERİ VE MARKALARI
İlk kez şarj ağı işletmeci lisansının verildiği 26 Mayıs 2022 tarihinden bugüne kadar lisans alan ve lisansları halen yürürlükte olan 167 şirketin unvanları ile şarj hizmeti alanında kullanacaklarını bildirdikleri markalar, kronolojik lisans alış sırasına göre aşağıdaki gibi listelendi.
- RHG Enertürk Enerji Üretim ve Ticaret AŞ (Enertürk RHG Enerji)
- Kalyon Electrical Vehicle Enerji Yatırım AŞ (Kalyon / Oncharge)
- En Yakıt AŞ (En yakıt)
- FCTR Elektrikli Araçlar Enerji Teknolojileri ve Hizmetleri AŞ (Ecoconnect)
- EVS Elektrikli Şarj Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Sharz Net)
- ZES Dijital Ticaret AŞ (Zes)
- Otojet Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (Şarjet / Otojet / Otojet Güzel Enerji)
- CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi AŞ (CV Enerji)
- Trugo Akıllı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Trugo)
- Wat Mobilite Çözümlerı Teknoloji ve Ticaret AŞ (Wat)
- Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri AŞ (Eşarj)
- Astor Enerji AŞ (Astor)
- ZEY Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (Green Science)
- Neva İç ve Dış Ticaret AŞ (Neva Şarj)
- Petrol Ofisi AŞ (E-POwer)
- Turuncu Mühendislik Elektrik Taahhüt Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti. (Turuncu Mühendislik)
- White Rose Motor Sanayi ve Otomasyon Ticaret Ltd. Şti. (White Rose)
- Green Watt Enerji Üretim İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ (Greenwatt)
- Dumanoğlu Enerji Yatırım AŞ (Swapp)
- Elaris Enerji Yatırımları Aş (Elaris)
- STL Solar Enerji AŞ (Samuray)
- Beefull Enerji Teknolojileri AŞ (Beeful)
- Vizyoneks Bilgi Teknolojileri AŞ (Vizyoneks)
- Tora Teknik Hizmetler İşletme AŞ (Tora)
- Aksa Müşteri Çözümleri AŞ (Aksa Şarj)
- Özka Enerji Yatırımları AŞ (Plego Advertise Charge)
- Mithra Pod Elektrik ve Elektronik Otomasyon Sistemleri İmalat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Mithra Pod)
- Verdepunto Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Ar Armaksis / Ar Verdepunto)
- Yeni Model Yapay Zeka ve Robotik Teknoloji Hizmetleri AŞ (FastGo)
- Spur Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ (Carbonage)
- Evcil Yatırım Mühendislik Mimarlık Ltd. Şti. (Evcil Mühendislik)
- Anttech Bilişim ve Akaryakıt AŞ (Petroo)
- Karakuşlar Halı Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ (Halıca)
- Antkem Gıda Turizm Makina Sanayi ve Ticaret AŞ (Antkem)
- Gioev İstasyonları İşletmeleri AŞ (Gioev)
- Full Elektrikli Araçlar Şarj Ağı İstasyonları İşletmeciliği Enerji Ticaret ve Sanayi AŞ (Multi Force)
- Vitalen Enerji AŞ (Vitalen)
- İstasyon Şarj Hizmetleri AŞ (Estasyon)
- RDS Gayrimenkul Danışmanlık AŞ (Bibutton)
- ERC Sistem Elektrik Makina İmalat Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ (ERC Sistem)
- Solarpark Danışmanlık Turizm Mühendislik Enerji Üretim İnşaat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Açıkel Autoşarj)
- Proşarj Araç Şarj Sistemleri Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (Getasolar)
- Form Elektrik İnşaat Mühendislik AŞ (Epsis)
- Monokon Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ (Monokon Elektrik)
- Pirim Gıda ve Meşrubat Sanayi ve Ticaret AŞ (Pirim Gıda)
- Solarşarjet Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri AŞ (Clixolar)
- 360 Enerji AŞ (360 Enerji)
- MCZ Teknoloji Enerji AŞ (Alaska)
- Tunçmatik Şarj Teknolojileri AŞ (Tunçmatik)
- Gersan Şarj Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ (G-Şarj)
- İnterdata Veri Merkezi ve Entegrasyon Hizmetleri AŞ (Interdata)
- FZY Enerji Şarj Sistemleri AŞ (FZY Energy)
- Arcona Teknoloji AŞ (Arcona Consultancy)
- Charge Laboratory Mobility Teknoloji AŞ (B-Charge)
- RST Teknoloji Hizmetleri ve Enerji Sanayi Ticaret AŞ (RST Charge Point)
- Fotec Enerji Teknolojileri AŞ (Fotec)
- Lumhouse Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (Lumhouse).
- Blue Akaryakıt Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (Petrodem)
- Manas İplik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Mycharge)
- Atay Güç ve Enerji Sistemleri İmalat Sanayi Ticaret Ltd. Şti. (Ecobox)
- Şarjplus Elektrikli Araç Şarj Sistemleri Ltd. Şti. (Şarjplus)
- Eskişehir Endüstriyel Enerji Elektrik Üretim AŞ (EEE)
- Bölgem Mühendislik İnşaat Elektrik Makine Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Bölgem Plus)
- Bladeco Alüminyum Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Bladeco)
- Borenco Şarj Teknoloji Yatırımları Ticaret AŞ (Borenco)
- Promaster Danışmanlık Ltd. Şti. (Tech Care / Promaster)
- TT Ventures Proje Geliştirme AŞ (The Giftad)
- Volnet Enerji Sistemleri Sanayi Ticaret AŞ (Volti)
- Voltgo Şarj Hizmetleri AŞ (Voltpo)
- Tripy Mobility Teknoloji AŞ (Waygo)
- İspirli Şarj Hizmetleri Ticaret AŞ (İspirli)
- Artaş Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ (Avrupakent Enerji)
- Solar Araç Şarj Hizmetleri AŞ (Solarşarj)
- Aydem Plus Enerji Çözümleri Ticaret AŞ (OtoWatt)
- Arsima Yenilenebilir Enerji AŞ (Arsima)
- Konya Elektrikli Araçlar AŞ (Karbon Nötr Konya)
- Migen Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Hizmetleri AŞ (Everstart)
- Zeplin Turizm Taşımacılık Yatırım Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Zeplin)
- Ayhan Teknoloji ve Otomasyon Çözümleri AŞ (Aostechnology)
- Mionti Enerji ve Teknoloji AŞ (Toger)
- Fortis Enerji Elektrik Üretim AŞ (Fortis Enerji)
- Goşarj Electrical Enerji Yatırım AŞ (Dynopower)
- Green Şarj İstasyonları Kurulum AŞ (Green Şarj İstasyonları)
- GS Mar Elektrik ve Elektronik Cihazlar Sanayi Dış Ticaret AŞ (GSM Charge)
- Filoport Araç Kiralama ve Servis AŞ (Onlife)
- Alfamet Tekstil Sanayi Dış Ticaret Ltd. Şti. (Adze)
- Dicle Kök Enerji Yatırım AŞ (Otopriz)
- Magicline Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Magic Line)
- Köfteci Yusuf Hazır Yemek Temizlik Canlı Hayvan Et Mamülleri Entegre Gıda İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ (Köfteci Yusuf)
- Ultrametrik Enerji Bilgisayar İnşaat Kuyumculuk Gıda Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti. (Vale)
- ASM Dekorasyon Mobilya Granit Mermer İnşaat Sanayi Ticaret Ltd. Şti. (Önizşarj)
- Rönesans Şarj İstasyon Enerji Yatırımları AŞ (Rönesans Holding)
- Doğuş Dijital Enerji Ltd. Şti. (dgdoğuşgıda)
- OTP Oğultürk Pano İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Oğultürk Pano)
- Energy Şarj İstasyon İşletmeciliği AŞ (Energy Enerjik)
- Smart Solargize Yeşil Mobilite Enerji AŞ (Solargize)
- Enerjiturk Enerji Yatırım AŞ (Türkşarj)
- Power Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ (Power Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ)
- Ekos Mobilite Çözümleri Teknoloji Ticaret AŞ Şirketi (Ekos)
- Meis Charge Teknolojileri AŞ (Meis Charge)
- Tunalar Otomotiv Ticaret AŞ (Tunalar)
- Tüvtürk Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ (Tüvtürk / Güven Verir / Değer Katar / Tüvtürk Araç Muayene)
- Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Ltd. Şti. (Tesla)
- Art In Systems Bilişim Teknolojileri Ticaret Limited Şirketi (Art-In Systems / Xşarj)
- Incharge Elektrikli Araçlar Hizmetleri AŞ (Incharge Electric Vehicle Charging Systems)
- Minus Energy Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (Minus Energy)
- Hunat Enerji Yatırım ve Danışmanlık Sanayi Ticaret AŞ (K-Şarj)
- Global Inovatif Enerji Teknolojileri AŞ (Energy Charging Operator Network Econ)
- Mod Malkarlar Otomotiv Sanayi Ticaret Ltd. Şti. (E-Mod Mobil Şarj İstasyonu)
- Shell & Turcas Petrol AŞ (Shell)
- Foks Enerji AŞ (Cavalier)
- Shu Arge İnovasyon ve Bilgi Teknolojileri AŞ (Chargeinn)
- Er Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ (Gel Dol)
- Charge Teknoloji Sanayi ve Ticaret AŞ (Electrise)
- Şarjmatik Enerji Bilişim Ltd. Şti. (Şarjmatik)
- Maksem Elektro Şarj AŞ (Maksem Elektro)
- 2M Elektrikli Araç Şarj Ağı ve İstasyon İşletmeciliği AŞ (RSşarj)
- Beyttürk Enerji Üretim ve Ticaret AŞ (Beyttürk)
- Obişarj Elektrikli Araç Şarj Sistemleri AŞ (Obişarj)
- Emea Energy Teknoloji AŞ (Nofuto)
- Voltrun Enerji AŞ (Voltrun)
- D-Rect Charge Elektrik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (Rug Page)
- Doğuş Şarj Sistemleri Pazarlama ve Ticaret AŞ (D-Charge)
- Egesarj Şarj Üniteleri Elektrik Üretim AŞ (Checkpoint)
- Akköprülü Otomotiv İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ (Akköprülü)
- HES Group Enerji İnşaat ve Sanayi Ticaret AŞ (HES Group)
- Mas Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ (3a)
- TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik AŞ (U-Şarj)
- KLR Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ (KLR)
- MYZ Bilgisayar Otomotiv İnşaat Petrol Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Myzco)
- Greenleaf Yenilenebilir Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Acropol)
- PlugInn Elektrikli Taşıtlar Şarj Sistemleri ve Yazılım Hizmetleri Sanayi Ticaret AŞ (PlugInn)
- Santa Solar Enerji Ltd. Şti. (Santa Energy Solar Energy Systems)
- Asplus Şarj İstasyonları İşletmeleri AŞ (Asplus)
- Mercury Şarj Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Mercury)
- Desa Enerji Elektrik Üretim AŞ (Desa Enerji)
- Gezcar Turizm Otomotiv Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (GezCar)
- Ovolt Şarj Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ (Öztürk Enerji)
- Başer Otomotiv Petrol İnşaat Kiralama AŞ (Başer Enerji)
- PGD Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ (Plug&Drive)
- Quick Enerji AŞ (Telligrup)
- Federal Elektrik Yatırım ve Ticaret AŞ (Royal)
- Tayran Grup İnşaat AŞ (Tayran AŞ)
- Porty Smart Tech Teknoloji AŞ (Porty)
- Akden Gemi İşletmeciliği ve Denizcilik Ticaret Ltd. Şti. (Mypower)
- Ziraat İşletme Yönetimi ve Gayrimenkul Geliştirme AŞ (Ziraat İYGG)
- Mywest İnşaat Turizm Gıda Tarım Hayvancılık Reklam Eğitim Tekstil Medikal Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Sunlight)
- Orbit Enerji Haberleşme Teknoloji Sanayi ve Ticaret AŞ (Orbit Enerji)
- Altunkaya Enerji ve Şarj Teknolojileri AŞ (Evtech)
- Avel Enerji Üretim AŞ (Gladsome)
- Yeni Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri ve Üretimleri AŞ (Ekojet)
- Sky World Solar Enerji Anonim Şirketi (Ag Alza Galvaniz)
- Karkın Enerji Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. (Acrobat)
- Şarjzone Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri Sanayi Ticaret AŞ (Kapsam)
- Ntechnic Elektronik Sanayi Ticaret AŞ (Polestar)
- Kainat Hybrid Energy Stations Araç Şarj Hizmetleri AŞ (Kainat Hybrid Energy Solutions)
- Evbee Elektrikli Araç ve Şarj Sistemleri Enerji Mühendislik Arge Sanayi Ticaret AŞ (Evbee)
- Başarı Global Savunma Sanayi Teknolojileri AŞ (Aktif Şarj)
- Jetco Elektrik Elektronik Yüksek Teknoloji Hizmetleri AŞ (Hızzlan Charge / N’Drive)
- Max Charge Şarj Teknoloji AŞ (maxcharge)
- 3SM Şarj İstasyonları Sanayi ve Ticaret AŞ (Şarjen)
- Koçaslanlar Akaryakıt Enerji Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. (Al alır mısın)
- Mehmetçik Enerji Grubu AŞ (Mehmetçik Enerji, Grubu).
- Enay Enerji Gıda AŞ (Biogreen)
- Spectrum Girişimcilik Yatırımcılık Yazılım Danışmanlık AŞ (Spectrum Girişimcilik)
- CTG Elektrik AŞ (CTG Elektrik)
- Akmercan Elektrik Doğal Gaz Yatırımları AŞ (Akmcharge).
-
PETROL4 hafta önce
SOCAR Energy School’da Üçüncü Dönem Başlıyor
-
Yenilenebilir Enerji4 hafta önce
Aksa Elektrik ESKOOP’un temiz elektrik kullandığını belgeledi
-
Güneş Enerjisi4 hafta önce
BİM, bir güneş santrali daha kuruyor
-
Rüzgar Enerjisi4 hafta önce
Edirne’de 30 MW’lık depolamalı RES kurulacak
-
Sektörel3 hafta önce
Çayırhan Termik Santrali özelleştirilecek
-
PETROL4 hafta önce
Oruç Reis, Somali’de 3 boyutlu sismik çalışma yapacak
-
PETROL2 hafta önce
Küresel petrol talebindeki büyüme düşüyor
-
Rüzgar Enerjisi2 hafta önce
Nordex’ten Letonya’ya ilk türbin satışı