Connect with us

Yenilenebilir Enerji

Enerjisa Üretim 2023’te 600 kg hidrojen üretti


Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Enerjisa Üretim tarafından Bandırma’da hayata geçirilen Hidrojen Vadisi’nde 2023 yılında yaklaşık 600 kilogramlık hidrojen üretildiğini söyledi.

 Sabancı Holding, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2023’te kombine satışlarını yüzde 6 artışla 811,1 milyar TL seviyesine yükselden Sabancı Holding’in konsolide net kârı ise 15,4 milyar TL oldu.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, küresel belirsizliklerin devam ettiği ve Türkiye’de deprem felaketinin yaşandığı 2023 yılında bilanço kalitesini önceliklendiren, çevikliği, adaptasyonu ve esnekliği şirket kültürü haline getiren bir yaklaşımla hareket ettiklerini vurguladı. Alper, net kârda aşağı yönlü finansal performans sergilese de güçlü nakit akışı ve sağlam banka dışı öz kaynak kârlılığı ile Holding’in yeni büyük yatırımlar için iştahlı olduğunu ifade etti.

ENERJİ ALANINDA BÜYÜME

Enerji iş kolunda faaliyet gösteren Enerjisa Üretim’in devreye aldığı yenilenebilir enerji yatırımlarıyla birlikte kurulu gücünü 3.792 MW’a ulaştırdığına işaret eden Cenk Alper, “Enerjisa Üretim tarafından Bandırma’da hayata geçirilen Hidrojen Vadisi’nde geçen yıl yaklaşık 600 kilogramlık hidrojen üretimi gerçekleştirdik” dedi. Yenilenebilir enerjideki tecrübesini uluslararası pazarlara taşımak amacıyla, ABD’de ikinci güneş enerjisi yatırımını Teksas’ta hayata geçireceklerini hatırlatan Cenk Alper, “Anlaşmasını imzaladığımız 232 MW’lık güneş enerjisi santralinin hayata geçmesiyle, ABD’de güneş enerjisi yatırımlarımız 500 MW’a ulaşmış olacak” diye konuştu.

İLK HİDROJEN YAKITLI OTOBÜS

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Grup şirketlerinden Temsa’nın, Avrupa’nın ilk elektrikli şehirlerarası otobüsünden sonra, Türkiye’nin ilk hidrojen yakıtlı şehirlerarası otobüsünü hayata geçirmek için Portekizli CaetanoBus şirketi ile Ar-Ge anlaşması imzaladığını da kaydetti.

ŞARJ AĞI GÜCÜ ÜÇ KAT BÜYÜDÜ

Türkiye’nin yüzde 43’ünü kapsayan elektrikli araç şarj istasyonlarının kapasitesini 2023’te yaklaşık üç kat büyüterek 5.379 kW’ya çıkardıkları bilgisini paylaşan Cenk Alper, “Diğer yandan Kordsa’nın polimer karışımları (compaunding) iş birimini kurması, Çimsa’nın gerçekleştirdiği kalsiyum alüminat çimento (CAC) yatırımları sürdürülebilir malzemeler alanındaki büyüme kararlılığımızın da önemli göstergeleri oldu” ifadelerini kullandı.

100’ÜNCÜ YIL HAZIRLIKLARI

Cenk Alper, 2021 yılında başlattıkları Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında sekiz ana projeye ve 1.000’in üzerinde etkinliğe imza attıklarını anlattı. Sabancı Cumhuriyet Seferberliği faaliyetleri kapsamında, deprem felaketinden en çok etkilenen illerden Hatay’da, Habitat Derneği ile Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’ni hayata geçirdiklerini anlatan Alper “Gelecek yıl 100’üncü yaşını kutlayacak bir Topluluk olarak, önümüzdeki dönemde de imza atacağımız yeni yatırım, proje ve uygulamalarla Cumhuriyet ve Atatürk değerlerini yüceltmeye kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

YENİ BİR YAPILANMA…

Öte yandan bir organizasyon değişikliğine imza atan Sabancı Holding’te yapı malzemeleri ve sanayi iş kolları “Malzeme Teknolojileri” ve “Mobilite Çözümleri” olarak yeniden yapılandırıldı. Bu değişiklikle birlikte, Sabancı Topluluğu şirketlerinden Akçansa, Çimsa ve Kordsa faaliyetlerini Malzeme Teknolojileri grubu altında; Brisa, Temsa Skoda Ulaşım Araçları ve Temsa Motorlu Araçlar ise Mobilite Çözümleri grubu altında sürdürecek.

YENİ GÖREVLENDİRMELER

19 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak değişiklikler kapsamında, hali hazırda Sabancı Holding Yapı Malzemeleri Grup Başkanı olarak görev yapan Burak Orhun, Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı olarak atanırken, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar ise Sabancı Holding Mobilite Çözümleri Grup Başkanı olarak görev yapacak. Yeni organizasyon yapılanması, Sabancı Topluluğu’nun yeni ekonomiye dayalı iş modellerine odaklanmasına destek olurken, Dünya’nın Sabancı’sı vizyonuna da önemli katkılar sunacak.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ELEKTRİK

Çeşme Marina, elektrik tüketiminin tamamını yeşil enerjiden karşılayacak


Çevreye duyarlı uygulamalarıyla sürdürülebilirliğe katkı sunan Çeşme Marina, TREPAŞ aracılığı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) aldı. Çeşme Marina, bu sertifika ile yıllık 3 bin 414 MWh’lik elektrik tüketimini yeşil enerjiden sağlayacağını belgelemiş oldu.

Çevre üzerindeki etkisini en aza indirmek ve ekosisteme katkıda bulunma hedefi ile faaliyetlerini sürdüren Çeşme Marina, tüm elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak üzere Trakya Elektrik Perakende Satış A.Ş. (TREPAŞ) aracılığı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) sahibi oldu. Bu sayede Çeşme Marina, karbon ayak izini azaltırken, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli bir adım atmış oldu.
Bu sertifika ile yıllık 3 bin 414 MWh’lik elektrik tüketimlerinin tamamını yeşil enerji kaynaklarından karşılayacaklarını belgelediklerini ifade eden Çeşme Marina Genel Müdürü Toker Gürer şunları söyledi:
“Türkiye’nin önde gelen yatırım şirketlerinden IC İbrahim Çeçen Holding ve marinacılık sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan Camper & Nicholsons Marinas International ortaklığı ile kurulan marinamızda, faaliyetlerimizin her alanında sürdürülebilirliği temel ilke olarak benimsiyoruz. Doğaya saygılı, çevresel etkilerini gözeten bir işletme anlayışını yalnızca bir sorumluluk değil, aynı zamanda geleceğe bırakacağımız en önemli miraslardan biri olarak görmekteyiz. Bu anlayışla, tüm elektrik tüketimimizi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayarak I-REC belgesi almaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Böylece karbon ayak izimizi azaltırken çevresel sürdürülebilirlik hedeflerimize daha hızlı ulaşacağız. Marina işletmeciliğinde çevreci uygulamaları artırarak bölgedeki ekosistemle daha uyumlu bir yaşam alanı sunmayı amaçlıyoruz. Bu sürecin gerçekleşmesinde çözüm ortağımız olan TREPAŞ’a da değerli katkıları için teşekkür ediyorum.”

“ÇEVRESEL SORUMLULUK ANLAYIŞININ KURUMSAL KÜLTÜRE YANSIMASI”
Küresel iklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiğine işaret eden TREPAŞ Genel Müdürü Burak Savaş da, “Kurumların enerji tercihlerinde sürdürülebilir çözümleri benimsemeleri, hem çevreye olan sorumluluklarını yerine getirmeleri hem de uzun vadeli stratejik hedeflerine ulaşmaları açısından kritik bir önem taşıyor. TREPAŞ olarak biz de enerji sektöründeki dönüşüme öncülük etme vizyonuyla, müşterilerimizi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirmek ve karbon ayak izlerini azaltmaları için çözüm ortaklığı sunmak konusunda kararlılıkla çalışıyoruz. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) süreci de bu anlayışın en somut örneklerinden biri. Çeşme Marina ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, çevresel sorumluluk anlayışının kurum kültürüne başarıyla entegre edildiğinin güçlü bir göstergesi. Marinanın yıllık elektrik tüketiminin tamamının yeşil enerjiyle karşılanacak olması, sadece sektöre değil, bölgedeki diğer işletmelere de ilham vereceğine inanıyoruz” dedi.

 

Continue Reading

Güneş Enerjisi

CW Enerji’den ilk çeyrekte 283.5 milyon TL net kâr


Türkiye ve Avrupa’nın en büyük güneş paneli üreticilerinden CW Enerji [CWENE], 2025 yılı ilk çeyrek mali verilerini açıkladı. Buna göre CW Enerji’nin toplam bilanço büyüklüğü, 31 Mart 2025 tarihi itibariyle 20.585.734.773 TL’ye yükseldi. Şirketin Ocak-Mart 2025 dönemindeki net dönem karı ise 283.507.050 TL oldu. Bu kalem geçtiğimiz yılın aynı döneminde 401.988.305 TL olarak kaydedilmişti.

YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR

CW Enerji Türkiye’nin enerji ekipmanı yerlileştirme hedeflerine de uygun olarak, üretti güneş panellerindeki yerlilik oranını yukarı taşıyacak yatırımlar yapmaya devam ediyor. Güneş panellerinin en önemli girdilerinden hücre üretimi yapan, ayrıca backsheet ile alüminyum çerçeve konusunda da yatırımlar yapan CW Enerji’nin ingot dilimleme aşamasından başlayan entegre güneş hücresi üretim projesi de Hit30 kapsamında devlet teşviki almış durumda. Şirketin bu konudaki yatırım hazırlıkları sürüyor.

CW Enerji ekipman üretimi ve satışının yanında anahtar teslim santral kurulum hizmetleri de sunuyor. Şirket, yakın geçmişte satış ve pazarlamada bayilik modeline geçtiğini duyurmuştu.

Continue Reading

Yenilenebilir Enerji

Galata Wind kurulu gücünü 348 MW’a yükseltti


Türkiye’nin halka arz edilen ilk yenilenebilir enerji şirketi olan Galata Wind, “Temiz bir gelecek için temiz enerji” vizyonu doğrultusunda toplam kurulu gücünü yaklaşık 348 MW’a yükseltti. Taşpınar Hibrit GES projesi ikinci fazını tamamlayan şirket, Mersin RES’te de 5 yeni türbini devreye alıyor.

Bu kapasite artışlarıyla birlikte, Galata Wind’in yıllık toplam portföy üretiminin yüzde 25 artış göstermesi, karbon emisyon azaltımına katkısının ise yıllık yaklaşık 70 bin ton CO2 yükselmesi bekleniyor.

İLK ÇEYREKTE FAVÖK 395 MİLYON TL OLDU

Galata Wind, 2025 yılının ilk çeyreğinde 556 milyon TL konsolide gelir elde etti. Galata Wind’in ilk üç ayda faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) 395 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu sonuçta, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artan kullanımı önemli rol oynadı. FAVÖK marjını %70 üzerinde koruyan şirketin vergi öncesi kârı, 315 milyon TL olarak kaydedildi.

“YATIRIM VE BÜYÜME İŞTAHIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

Galata Wind CEO’su Burak Kuyan, “Ülkemizin yeşil dönüşümü için yapılan her kapasite artırımı, çocuklarımızın ve bizim ortak geleceğimiz için yapılan bir yatırımdır. Bu sorumluluğun bilinciyle yatırım ve büyüme iştihamızı sürdürüyor, ülkemiz ve tüm paydaşlarımız için değer yaratma önceliğiyle çalışıyoruz” dedi.

Continue Reading

En Çok Okunanlar