Connect with us

Sektörel

Kazancı Holding ve Aksa Grup Şirketleri’nin Projesi “Enerjimiz Yarınlara”nın Yeni Dönemi Antalya ile Başladı


 Kazancı Holding ve Aksa Grup Şirketleri’nin gerçekleştirdiği “Enerjimiz Yarınlara” projesi, ortaöğretim öğrencilerine enerji konusunda kapsamlı eğitim vermeye devam ediyor. Şirket çalışanlarının gönüllülük prensibiyle eğitim verdiği proje kapsamında temiz enerji, enerji üretimi, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik gibi konularda öğrencilere bilgi veriliyor ve Aksa markasına özel hazırlanmış matematik oyunu oynatılıyor. Yeni dönemin ilk eğitimi, 2 – 3 Nisan tarihlerinde Antalya’da başlarken proje kapsamında dönem sonuna kadar 3 bölgede 1000 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. 

Kazancı Holding ve Aksa Grup Şirketleri çalışanları tarafından gönüllülük prensibiyle yürütülen “Enerjimiz Yarınlara” toplumsal sorumluluk projesi, beşinci yılında ilköğretim öğrencilerini enerji hakkında bilgilendirmeye devam ediyor.

Proje kapsamında şirket çalışanlarından oluşan gönüllü ekipler tarafından 6. ve 7. sınıf öğrencilerine enerji eğitimi veriliyor. Bu eğitimlerde enerji kaynakları, tasarruf yöntemleri, enerji verimliliği ve enerji okuryazarlığı gibi enerjiye dair merak edilen birbirinden farklı birçok konu, eğlenceli anlatımlarla öğrencilere aktarılıyor.

6 yılda 2000’den fazla öğrenci 

Kazancı Holding’e bağlı Aksa Grup Şirketleri çalışanları tarafından 2019 yılında hayata geçirilen ve 2000’den fazla çocuğa ulaşan proje kapsamında, çocuklara anlaşılır bir dille hem Aksa’nın faaliyet alanları anlatılıyor hem de enerji hakkında kapsamlı bilgiler paylaşılıyor.

Aksa çalışanları; kullanılan enerjinin üretimi, kullanımı ve bunun değerini kapsamlı bir şekilde aktarma fırsatı bulurken doğal gazın kullanım alanlarından jeneratörün çalışma prensibine, elektrik tarihinden bilinçli elektrik kullanımına, enerji üretiminden çevre bilinci ve sürdürülebilirliğe dair birçok konu bu eğitimlerde işleniyor.

İlköğretim öğrencileri, tüm bu eğitimlerin yanı sıra Aksa markasına özel olarak hazırlanan hem eğitici hem de eğlendirici matematik oyunlarıyla keyifli bir gün geçiriyor. Etkinlik sonunda öğrencilere; projeye özel olarak hazırlanan “Enerji Ansiklopedisi” ve kırtasiye gereçleriyle dolu sırt çantası hediye ediliyor.

İki ayda 3 bölgede toplam 1000 çocuğa ulaşılacak

2 Nisan tarihinde Antalya’da Albay Süleyman Külahçı Ortaöğretim Okulu ve Hilmi Caner Saraçoğlu Ortaöğretim Okulu ile başlayan eğitimler, 3 Nisan tarihinde Ilıca İlkokulu ve Kovanlık Ortaöğretim Okulu ile devam edecek. Kazancı Holding ve Aksa Grup Şirket çalışanları, 25 Nisan tarihinde Malatya’da, 26 Nisan tarihinde Elazığ’da, 7 Mayıs tarihinde Rize’de ve 8 Mayıs tarihinde Trabzon’daki öğrencilerle buluşacak. 2 aylık süre zarfında 3 bölgede yaklaşık olarak 1000 öğrenciye enerji konusunda kapsamlı eğitim verilecek.

Kazancı Holding ve Aksa Grup Şirketleri tarafından verilen enerji eğitimleri, Türkiye’nin dört bir yanındaki ilçe ve köylerdeki ilköğretim okullarında 2024-25 eğitim ve öğretim döneminde de verilmeye devam edilecek.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel

Bayraktar: Özel Sektör Girişimlerini Teşvik Edeceğiz


Türkiye ile Kırgızistan, başta yenilebilir enerji olmak üzere enerji verimliliği ve enerji tasarrufu alanlarında projeler geliştirecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırgızistan temasları sırasında iki ülkenin enerji bakanlıkları arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Konuya ilişkin sosyal medyadan bir paylaşım yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu anlaşma ile enerji, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu alanlarında ortak projeler geliştirmeyi, başta güneş, rüzgâr ve hidroelektrik olmak üzere enerjinin farklı alanlarında özel sektör girişimlerinin teşvik edilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bişkek’te TDT Konseyi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi’ne katılmak üzere Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’e gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar da yer aldı. TDT zirvesi öncesinde Türkiye ve Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 6.Dönem Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov huzurunda anlaşmalar imzalandı.

Mutabakat Zaptı İmzalandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar ile Kırgızistan Enerji Bakanı Taalaibek İbrayev, iki bakanlık arasında enerji, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu alanlarında iş birliğine ilişkin mutabakat zaptını imza altına aldı.

Özel Sektöre Teşvik

Bu anlaşma ile ilgili alanlarda iş birliği çerçevesi oluşturulurken teknik bilgi ve uzman paylaşımının kolaylaştırılması sağlandı. Anlaşmaya göre; iki ülke, başta yenilenebilir enerji olmak üzere enerji verimliliği ve enerji tasarrufu alanlarında projeler geliştirecek. Güneş, rüzgâr ve hidroelektrik dahil olmak üzere enerji alanında özel sektör girişimleri teşvik edilecek. Mutabakat zaptı aynı zamanda enerji verimliliği ve enerji verimli teknolojilerin devreye alınması ve uygulanması konularında iş birliği tesis edilmesine yönelik bir yol haritası niteliği taşıyor.

Yenilenebilir Enerji Projeleri

Bu arada Bakan Bayraktar, Kırgız mevkidaşı İbrayev ile baş başa bir görüşme de gerçekleştirdi. Görüşmede başta yenilenebilir olmak üzere enerji alanında hayata geçirilebilecek projeler değerlendirildi.

 

 

Continue Reading

Sektörel

Sanayi sektörü nihai enerji tüketimi toplam 1 milyon 706 bin 480 terajul oldu


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Sanayi Sektörü Nihai Enerji Tüketim İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, sanayi sektöründe 2023 yılında toplam nihai enerji tüketimi 1 milyon 706 bin 480 terajul oldu.

Alt sektörler itibariyle nihai enerji tüketiminde en büyük payı, yüzde 28,6 ile “diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı” sektörü aldı. Bu sektörü sırasıyla, yüzde 22,4 ile “ana metal sanayii”; yüzde 9,4 ile “gıda ürünleri imalatı” ve yüzde 7,5 ile “tekstil ürünlerinin imalatı” sektörleri takip etti. “Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı” sektörünün nihai enerji tüketimindeki payı yüzde 7,0 olurken “inşaat” sektörünün payı yüzde 4,4 olarak gerçekleşti.

Elektrik, 475 bin 532 terajul ile en çok tüketilen enerji kaynağı oldu

Sanayi sektöründe enerji kaynaklarının paylarına göre; yüzde 27,9 ile elektrik, yüzde 24,6 ile katı fosil yakıtlar, yüzde 23,4 ile doğal gaz ve yüzde 12,6 ile petrol ürünleri nihai enerji tüketiminde en çok tüketilen enerji kaynakları oldu.

Alt sektörler itibariyle enerji tüketiminin en yoğun olduğu “diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı” sektöründe ise en çok tüketilen enerji kaynağı yüzde 28,6 ile petrol ürünleri oldu. Bu sektörde, petrol ürünlerini yüzde 28,0 ile katı fosil yakıtlar, yüzde 19,2 ile doğal gaz ve yüzde 12,8 ile elektrik takip etti.

İHA

Continue Reading

Sektörel

Bakan Bayraktar: “Bugüne kadar olduğu gibi bizim enerji politikamızın odağında dışa bağımlılığı düşürmek var.”


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji politikasının odağında dışa bağımlılığı düşürmenin olduğunu belirtti.Gaziantep Sanayi Odası’nda düzenlenen Gaziantep Enerji Zirvesi’nde konuşan Bayraktar, kentin ekonomik açıdan Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi.Dünyada enerjide büyük bir dönüşümün yaşandığını belirten Bayraktar, bu anlamda Türkiye’yi en iyi şekilde bu sürece hazırladıklarını ifade etti.

Dünyada güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının gittikçe arttığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

‘Biz Türkiye’yi mutlaka Cumhurbaşkanı’mızın Türkiye Yüzyılı vizyonunda en önemli enerjiyle ilgili husus Türkiye’yi mutlaka tam bağımsız ülke haline getirmemiz gerekiyor. Bugüne kadar olduğu gibi bizim enerji politikası odağında dışa bağımlılığı düşürmek var. Bunu sağlarken yeni bir zorlukla karşı karşıyayız. Türkiye aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadele eden bir ülke. Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını azami düzeyde kullanması lazım. Çok kısa bir süre önce İstanbul’da uluslararası bir toplantıyla Türkiye’nin 2035 enerji vizyonunu ortaya koyduk. Çok iddialı bir program oldu. Türkiye’nin bugün kurulu gücünü yaklaşık 4 katına çıkaracak önümüzdeki 11 yıl içinde. Türkiye olarak her yıl güneşten ve rüzgardan 8-9 bin megavat yeni kurulu güç yapmamızı sağlayacak. Bizim geçmiş ortalamamıza bakın 2 bin 500-2 bin 700 megavat yapmışız 2014 sonrası ağırlık olarak. Biz şimdi bunu 3 kat artırmak istiyoruz. Dolayısıyla bunu nasıl yapacağız. Biz bu yıldan başlayarak inşallah 2024 bunun ilk adımı olacak. Biz 5 bin megavat kurulu güce sizlerin yatırımlarıyla ulaşacağız. Ama bu yetmez daha ileri gitmemiz lazım.’

Yatırımcıların önünde bazı sıkıntıların olduğunu belirten Bayraktar, bunu aşmak için yeni çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Bir rüzgar santralinin inşa aşamasına gelmesinin neredeyse 4 yılı bulduğuna işaret eden Bayraktar, bunu 1,5-2 yıla düşürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

2030’da enerji tüketiminde yenilenebilirin payının yüzde 42,5’e çıkması hedefleniyor

Programda konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, dünyada en büyük adaletsizliklerin odağında enerji mücadelesinin yer aldığını belirtti.

Küresel elektrik talebindeki artışın ilerleyen yıllarda artmasının öngörüldüğünü aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

‘Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile 2050 yılında ‘karbon-nötr ilk kıta’ olma hedefini ortaya koyarken, 2030 itibarıyla enerji tüketiminde yenilenebilir enerji payının en az yüzde 42,5’e çıkarılmasını ve enerji tüketimini de yüzde 11,7 oranında azaltmayı hedeflemektedir. Bu hedefler temiz enerji dönüşümünün benzeri görülmemiş bir hızla ilerleyeceğini bizlere göstermektedir. Sayın Bakanımız da geçtiğimiz günlerde ülkemizin yenilenebilir enerjide 2035 yol haritasını kamuoyu ile paylaştı. Rüzgar ve güneşte mevcut kurulu gücümüzü 4 katına çıkararak 120 bin megavat hedefine ulaşmak ve 80 milyar dolarlık üretim yatırımını ülke ekonomimize kazandırmak kamu özel sektör işbirliğinde elbette başarabileceğimiz bir hedeftir.’

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep’in yenilenebilir enerji konusunda son yıllarda yatırım aldığını belirterek, ‘Cumhurbaşkanı’mız enerji alanında ülkemizin tam bağımsız olması için önemli adımlar attı. Türkiye Allah’ın izniyle havada, karada güçlüdür ve güçlü olmaya devam edecektir. Gaziantep’te üretim ve istihdam sürüyor ve sürecektir.’ diye konuştu.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber de kentin bölgede cazibe merkezi olduğunu ifade ederek, kentte sanayi ve istihdamın her geçen gün arttığını dile getirdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep’in bir sanayi şehri olduğunu vurgulayarak, ‘Her geçen gün enerjiye daha çok ihtiyacımız oluyor. Şehrimizde enerjiye yapılan yatırımları görebiliyoruz. Bu bizi mutlu ediyor.’ dedi.

AA

Continue Reading

En Çok Okunanlar