PETROL
Tüpraş ve MEB’den Robotik Kodlama Yarışması
Enerjimiz Geleceğe: Kodluyorum, Modelliyorum, Üretiyorum Projesi” kapsamındaki ilk yarışma İzmir’deki ortaokullar arasında gerçekleşti
Tüpraş’ın Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürüttüğü “Enerjimiz Geleceğe: Kodluyorum, Modelliyorum, Üretiyorum Projesi” kapsamındaki ilk yarışma İzmir’deki ortaokullar arasında gerçekleşti.
Etkinlikte Tüpraş’ın İzmir’de robotik kodlama, 3 boyutlu modelleme ve ahşap tasarım sınıfları kurduğu 8 ortaokuldan 32 öğrenci yarıştı. Tüpraş, bugün 7 il ve 45 ortaokulda kurduğu atölyeler aracılığıyla teknoloji ve inovasyon alanındaki yeniliklerle öğrencileri buluşturmaya devam ediyor.
Türkiye’nin enerjisini üretirken faaliyet gösterdiği bölgelerin gelişimini toplumsal fayda odaklı projelerle desteklemeyi amaçlayan Tüpraş, 2018’den bu yana MEB ile yürüttüğü “Enerjimiz Geleceğe: Kodluyorum, Modelliyorum, Üretiyorum” projesi kapsamında okullar arası ilk yarışmayı İzmir’de düzenledi.
27 Mayıs 2024 tarihinde Tüpraş İzmir Aliağa Rafinerisi sosyal tesislerinde İzmir Rafineri Müdürü Volkan Demirtaş ev sahipliğinde gerçekleşen yarışmaya MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nü temsilen Millî Eğitim Uzmanı Gürkan Gökhan Türker, İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Zeynep Başdaş ve Aliağa İlçe Millî Eğitim Müdürü Dr. Erdoğan Akyüz katıldı.
Etkinlikte Tüpraş’ın İzmir’de robotik kodlama, 3 boyutlu modelleme ve ahşap tasarım sınıfları kurduğu 8 ortaokul yarıştı. 7. ve 8. sınıflardan, 2’şer kız ve 2’şer erkek olmak üzere 4 kişilik takımlardan, 32 öğrencinin katıldığı yarışmada öğrenciler; robotik kodlama, 3 boyutlu modelleme ve ahşap tasarım sınıflarında öğrendiklerini, çağımızın önemli sorunlarına çözümler bulmak için kullandılar.
Su tasarrufu için akıllı seralardan, enerjide yenilikçi proje fikirlerine ödüller verildi
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı yenilikçi çözüm önerileri içeren, enerji ve su tasarrufu sağlayan inovatif ve teknolojik proje tasarımlarını sunan öğrenciler MEB ve Tüpraş yönetiminin yer aldığı jüri tarafından titizlikle değerlendirildi.
Yarışmada İzmir il birincisi Bayraklı Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu oldu. İl ikincisi Bornova Hilal Necmiye Hüsnü Ataberk Ortaokulu olurken, üçüncülük ödülünü Aliağa Atatürk Ortaokulu aldı.
İl birincileri ödül olarak dizüstü bilgisayar, il ikincileri tablet, il üçüncüleri ise akıllı saat almaya hak kazandı. Dereceye giren ekiplere sertifikaları ve ödülleri MEB ve TÜPRAŞ yetkilileri tarafından verildi.
Yarışma sayesinde Tüpraş’ın enerjisi çocuklarla buluşurken, geleceğin mimarları da hayal güçlerinin ne denli sınırsız olduğunu gösterdiler.
Çocukların küçük yaştan itibaren teknoloji ve inovasyonla tanışarak, tasarım yetkinliklerini geliştirmelerine katkı amacıyla Tüpraş; İstanbul ve rafinerilerinin bulunduğu Batman, Kırıkkale, İzmir ve Kocaeli’deki ortaokullarda 7. ve 8. sınıflar teknoloji ve tasarım dersleri müfredatına uygun olarak robotik kodlama ve 3 boyutlu modelleme eğitimlerini sürdürüyor.
Pandemi döneminde siperli maske üretimi için sağlık çalışanlarına yönelik bir gönül köprüsüne dönüştürülen sınıflar, depremlerin ardından Hatay ve Kahramanmaraş’taki Umut Kentler’de de binlerce depremzede çocuğun teknolojiye erişimlerini destekliyor.
Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, yürüttüğü projelerle okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademesindeki öğrencilere yönelik kodlama, dijitalleşme ve çevre bilinci konuları başta olmak üzere pek çok alanda kamu kurum/kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerini sürdürüyor.
Tüpraş, parçası olduğu Koç Holding’in Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki küresel taahhütlerine katkı sağlamak üzere “Enerjimiz Geleceğe: Kodluyorum, Modelliyorum, Üretiyorum” Projesini, yeni yüzyılın gereklilikleri doğrultusunda geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya devam edecek.
PETROL
Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu, 14. Türkiye Enerji Zirvesi açılışında konuştu
Türkiye enerji sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olan Türkiye Enerji Zirvesi, Petrol Ofisi Grubu’nun da sponsorluğunda başladı. “Geleceğin Enerjisi, Enerjinin Ekonomisi” temasıyla düzenlenen etkinlikte sektörün güncel sorunları, çözüm önerileri ve geleceğe yönelik stratejileri tartışılıyor.
“bp satın alımını ülkemize olan koşulsuz şartsız inancımızla gerçekleştirdik”
Zirvenin açılışında konuşan Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu: “Türkiye, yakın coğrafyanın enerji geçişi gündeminde kritik rol oynuyor. Çeperimizde yaşanan jeopolitik riskler ve küresel enflasyonda yaşanan dalgalanmalar enerji güvenliği, erişilebilirliği ve sürdürülebilirliği eksenindeki önemimizi daha da artırdı. Sektör olarak bu gerçeğe sahip çıkarak birlikte yol almak öncelikli görevimiz. Kasım başında kapanışını gerçekleştirdiğimiz bp satın alımı bizim açımızdan bu misyonun önemli hamlelerinden biri. Bu sebeple işler biraz mutedil dalgalı olmaya başladığında hızla çıkışa doğru vaziyet alanlara inat, ülkemize olan koşulsuz şartsız inancımızla imza attığımız bu referans projeden ötürü kıvançlıyız.” dedi.
“Milli kalkınmayı destekliyor, ülkemizin enerji geçişi hedeflerine hizmet ediyoruz”
Abbasoğlu konuşmasına “bp satın alımından biyodizel yatırımlarımıza, havacılık, denizcilik ve madeni yağ operasyonlarımızdan terminal ve istasyon ağımıza kadar tüm kılcallarımızdaki büyüme adımlarımızda verime, ortak faydaya ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye odaklanıyoruz. Altyapı ve üstyapı yatırımlarımızla Türkiye’nin enerji bağımsızlığı ve küresel enerji üssü olma misyonuna katkı sağlıyoruz. Amacımız; milli kalkınmayı desteklemek, ülkemizin enerji geçişi hedefleri için çalışmak ve sosyal yatırım anlayışıyla paydaşlarımızla birlikte yol aldığımız katma değeri yüksek yatırımları hızlandırarak ülkemize en iyi şekilde hizmet etmek” şeklinde devam etti.
PETROL
OPET’ten çevre dostu akıllı istasyonlar
Akaryakıt dağıtım sektöründe faaliyetlerine devam eden OPET, sektöründe fark yaratan çalışmaları ile öne çıkmaya devam ediyor. OPET, Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde acente modeliyle hizmet veren Çekmeköy Kuzey ve Kuzey Marmara Çevreyolu Poyraz Mevkii’nde, sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalarıyla sektöre örnek olacak karşılıklı iki istasyonunu İstanbul’a kazandırdı.
Enerji ihtiyacını kurulan güneş enerji santrali (GES) ile karşılayan istasyonlar, enerji ve suyu verimli kullanan teknolojiye sahip. Akaryakıt dolumu esnasında havaya yayılan benzin buharının yüzde 95’ten fazlasını geri kazanan BGD (Buhar Geri Dönüşüm) sistemini de bünyesinde bulunduran istasyonlarda, satış binalarının tamamında akıllı, izlenebilir ve merkezi iklimlendirme sistemi mevcut. Bu konseptin devamı niteliğinde yine Çekmeköy’de ve Başakşehir’de olmak üzere 2 istasyonun daha inşaatı sürüyor.
İstasyonların, enerji ihtiyacını çatı şekline sahip bir dış mekân yapısı olan kanopinin üzerinde kurdukları GES’ten karşılayacağını ifade eden OPET Genel Müdürü Özgür Kahramanzade, “OPET olarak faaliyetlerimizi gerçekleştirirken yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, ülkemizin ‘2053 Net Sıfır Emisyon’ hedefinin yanı sıra Koç Holding’in ‘2050 Karbon Nötr’ hedefine de hizmet ediyoruz. Bu amaçlar doğrultusunda projelendirdiğimiz istasyonlarımız sektörümüzde pek çok ‘ilk’e sahip” değerlendirmesinde bulundu.
“Elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını kanopi üzerine kurulu GES ile karşılayan istasyonlarımız kendi kendine yetebiliyor” diyen Kahramanzade sözlerine şöyle devam etti: “Çekmeköy istasyonumuzda kanopi üzerine yerleştirilen 570 adet güneş paneli ile yıllık 330 bin kWh’nin üzerinde bir enerji üretimi elde etmeyi planlıyoruz. Kurulu gücü 228 kW olan bu paneller ülkemizde kanopi üzerine kurulan en yüksek kapasite ile de ayrı bir yere sahip. Yine istasyon başına yıllık 160 tondan fazla CO₂ salımına engel olacağını öngördüğümüz istasyonlarımızın ekonomik ömrü boyunca gerçekleştireceği elektrik üretimi ile çevreye katkısı, toplamda yaklaşık 20 bin yetişkin ağacın dikilmesinden doğan faydaya denk olacak.”
İlk olarak İstanbul Çekmeköy’de hizmet vermeye başlayan yeni istasyonları ile sürdürülebilirlik alanındaki vizyonlarını ortaya koyduklarını kaydeden Kahramanzade, “Bu konsept kapsamında kendi kendine yetebilen bir tesis olarak hayata geçirdiğimiz ilk istasyonumuz Çekmeköy, inşaat aşamasının ardından LEED Platinum sertifikası almaya hak kazanarak, sektörde kendi kategorisinde bir ilk de imza attı. Çekmeköy İstasyonumuzda altyapı çalışmalarında yapay zekâ ve makine öğrenmesi ile belirlenmiş senaryolar ışığında algoritmik yöntemlerden faydalanılıyor” dedi.
İSTASYONLARDA NELER VAR?
Su tüketimi mahal bazlı bağımsız otomatik sayaç izleme sistemiyle takip edilirken geliştirilmiş arıtma sayesinde çıkan atıklar kontrollü bir şekilde atık su şebekesine gönderiliyor.
İstasyon sahası genelinde, yağmur suyunu toplama hatları ve 50’şer m³ yeraltı tankları konumlandırılarak, yağmur suyunun şehir şebeke suyu ile entegre değerlendirilmesi, su kaynaklarının verimli kullanılması ve su tüketiminde tasarruf edilmesi sağlanıyor. Bu kapsamda istasyonda saha sulama ve tuvalet rezervuarlarında kullanım sarfiyatının yüzde 10’u yağmur suyundan elde ediliyor.
Market satış ve kafe alanıyla ziyaretçilere daha geniş bir ürün yelpazesi sunulurken, akıllı, izlenebilir ve merkezi bir iklimlendirme sistemiyle de müşterilerin konforu ve sağlığı ön planda tutuluyor.
Fiyat panosuna yerleştirilmiş tam renkli yüksek çözünürlüklü dış ortam ekranları ile güncel kampanyalar, akaryakıt fiyatları, özel günlere dair mesajlar ve anlık trafik hava durumu gibi bilgilendirmeler yapılıyor.
İstasyon altyapı çalışmalarında yapay zekâ ve makine öğrenmesi ile belirlenmiş senaryolar ışığında algoritmik yöntemlerden faydalanılıyor.
Akaryakıt tesisatında yapılan iyileştirmeler ve akıllı dalgıç pompalar sayesinde, yakıt alan araçlara hızlı ve güvenli dolum imkânı sağlanıyor.
Yeşil alanlarda, bölgenin coğrafi yapısına uygun ve su gereksinimleri asgari düzeyde olan bitkilerin kullanılırken yeşil alanların sulaması için yağmur sensörleri ile desteklenen ve su tüketimini en aza indirgeyen yer altı damlama sisteminden faydalanılıyor.
Satış binasında hava kalitesinin kontrolü ve düzenlenmesi için CO₂ sensörleri ile desteklenen, akıllı, izlenebilir merkezi iklimlendirme sistemine sahip olan istasyonun işletmesinde kullanılan cihazlar merkezi bir otomasyon sistemine bağlı olup, izlenip raporlanabiliyor.
İstasyon binası ana taşıyıcıları üzerinde kurulu deprem sensörleri, tehlike anında merkezi otomasyon üzerinden gerekli önemlerinin alınmasını sağlıyor.
PETROL
Petrol Ofisi Grubu bp’nin Türkiye’deki akaryakıt ve terminal operasyonlarının satın alımını tamamladı
Petrol Ofisi Grubu, bp’nin Türkiye’deki akaryakıt ve terminal operasyonlarını satın alma sürecini tamamladığını duyurdu. İşlem kapanışıyla birlikte bp’nin BP Turkey Refining Limited ve BP Petrolleri A.Ş.’deki hisseleri ile ATAŞ, Çekisan ve Ambarlı ortak girişim terminallerindeki payları Petrol Ofisi Grubu’na devredildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu yeni dönem için heyecanlı olduklarını belirterek, “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılını sektöre referans teşkil edecek ve Türkiye’nin enerji geçişindeki hedeflerine hizmet edecek bir işlemle karşılamaktan ötürü çok mutluyuz. Toplam deneyimin iki asra yaklaştığı eşsiz bir ekosisteme erişiyoruz. Bu bilinç ve sorumlulukla sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yatırımlar yapmaya hız kesmeden devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
bp’nin Türkiye’deki akaryakıt operasyonlarının Petrol Ofisi Grubu’na satışının hisse alım sözleşmesi 14 Kasım 2023’te imzalanmış, Rekabet Kurumu onayı da 12 Eylül 2024’te verilmişti.
-
Sektörel1 hafta önce
Aramco, Horse Powertrain Limited’ın %10 hissesini satın alma işlemini tamamladı
-
ELEKTRİK2 hafta önce
Enerji Dönüşümünde Önemli İş Birliği
-
Yenilenebilir Enerji1 hafta önce
Arkın Akbay: Küresel Enerji Talebi 2050’ye Kadar Yüzde 18 Artacak!
-
Güneş Enerjisi3 hafta önce
HT Solar ve Fenerbahçe, Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin İş Birliğine Devam Ediyor
-
Doğalgaz2 hafta önce
Socar, Türkiye doğal gaz dağıtım şirketini satacak
-
Yenilenebilir Enerji3 hafta önce
GENSED, Eskişehir’de “Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri” düzenledi
-
Yenilenebilir Enerji1 hafta önce
TÜRKİYE’DE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE VE YÖNETİMİNE EN FAZLA HARCAMA YAPAN SANAYİCİ VE İHRACATÇI FİRMALAR ARAŞTIRMASI SONUÇLANDI
-
Yenilenebilir Enerji3 hafta önce
TİKAV ve Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Kadınların Güçlenmesi İçin Kırsal Bölgelere Uzanan Farkındalık Projesi ‘Dijitaldeki Ayak İzimiz’ Tamamlandı