Connect with us

Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir enerji yatırımlarının kapasitesi ve VAP sonuçları belli oldu


EN-VERİM 100 araştırma verilerine göre 2023’te yenilenebilir enerji yatırımları, 2,98 milyar TL yatırıma karşılık 117 MW kurulu güç kapasitesiyle özellikle güneş ve rüzgar projelerine odaklanırken, VAP projeleri sanayi sektörünün enerji verimliliği hedeflerini başarıyla destekliyor.

Turkishtime tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen EN-VERİM 100 araştırması, Türkiye’nin enerji verimliliği alanındaki performansını ve yenilikçi projelerini ele aldı. Araştırmada yer alan Yenilenebilir Enerji ve Verimlilik Artırıcı Projelere (VAP) ilişkin veriler, EPSOL Danışmanlık tarafından analiz edilerek yorumlandı.

EN-VERİM 100 araştırması, “yenilenebilir enerji” bölümünde bulunan sorularla, firmaların yenilenebilir enerji yatırımları ve VAP kapsamındaki faaliyetlerine odaklandı.

Analiz metodu

Analize, yalnızca yatırım maliyeti ve kurulu güç (MW) verilerini eksiksiz paylaşan firmalar dahil edildi; eksik veri sağlayan firmalar değerlendirme dışında bırakıldı. Analizde, projelerin yatırım maliyetleri ağırlıklı olarak tasarım ve mühendislik, arazi, elektromekanik sistem tedariki ve kurulumu ile inşaat gibi ana kalemlerden oluşsa da diğer maliyet unsurlarına da yer verildi.

Yenilenebilir enerji projeleri

Yenilenebilir enerji yatırımları toplamda 2,98 milyar TL yatırıma karşılık 117 MW kurulu güç sağladı. Güneş enerjisi projeleri bu alanda ağırlık taşırken, rüzgar enerjisi tek bir projeyle yer aldı.

  • Güneş enerjisi2,68 milyar TL yatırıma karşılık 111 MW kurulu güç kapasitesine ulaşıldı. Bu alanda Iskur Tekstil Enerji Tic. ve San. A.Ş. ve Toyotetsu Otomotiv Parçaları San. ve Tic. A.Ş. öne çıkan firmalar arasında.
  • Rüzgar enerjisi304 milyon TL yatırıma karşılık 6 MW kurulu güç kapasitesiyle dikkat çekti. Estaş Eksantrik Sanayi ve Ticaret A.Ş., bu kategorideki tek projeyi üstleniyor.

Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP)

Sanayi tesislerinde enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen VAP projeleri, toplamda 605 milyon TL yatırıma karşılık 26 proje ile katkı sağlıyor. Bu alanda petrokimya ve sanayi sektörlerinin liderliği dikkat çekiyor.

  • Petkim Petrokimya Holding A.Ş.322 milyon TL yatırım ile listede birinci sırada.
  • Star Rafineri A.Ş.104 milyon TL yatırım gerçekleştirirken,
  • Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş.34 milyon TL yatırım ile projelerde yer alıyor.

Diğer projeler

“Diğer” kategorisinde yer alan projeler, toplamda 11 milyon TL yatırıma karşılık üç projeyi içeriyor. Bu kategoride farklı sektörlerden firmalar ön plana çıkıyor:

  • Yataş Yatak ve Yorgan San. Tic. A.Ş.8 milyon TL yatırım ile ilk sırada.
  • Odelo Otomotiv Aydınlatma A.Ş.3 milyon TL yatırım ile listede yer alıyor.

Sonuç ve değerlendirme

EPSOL Danışmanlık tarafından yapılan analiz, Türkiye’nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarındaki kararlılığını gözler önüne seriyor.  EN-VERİM 100 araştırma verilerine göre yenilenebilir enerji yatırımları, 2,98 milyar TL yatırıma karşılık 117 MW kurulu güç kapasitesiyle özellikle güneş ve rüzgar projelerine odaklanırken, VAP projeleri sanayi sektörünün enerji verimliliği hedeflerini başarıyla destekliyor.

2023 YILI YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI

Toplam Yenilebilir Enerji Harcamaları MW Yatırım  Maliyeti (milyon) Proje sayısı
Güneş Enerjisi 111 2.682 17
Rüzgar Enerjisi 6 304 1
Toplam 117 2.986 18

2023 YILI GÜNEŞ ENERJİSİNE EN FAZLA YATIRIM YAPAN ŞİRKETLER

Güneş Enerjisi MW Yatirim Maliyeti (milyon) Proje sayısı
Iskur Tekstil Enerji Tic. Ve San. A.ş. 22 750 1
Toyotetsu Otomotiv Parçaları San. Ve Tic. A.ş. 16 457 2
Söke Değirmencilik San. Ve Tic. A.ş. 14 370 1
Hayat Kimya Sanayi A.ş. 14 240 1
Bmc Otomotiv San. Ve Tic. A.ş. 8 180 1
Yarış Kabin San. Ve Tic. A.ş. 11 170 1
Er-bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri A.ş. 4 127 1
Humanis Sağlık A.ş. 5 119 1
Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. Ve Tic. A.ş. 4 80 1
Ayd Otomotiv Endüstri San. Ve Tic. A.ş. 4 62 1
Tirsan Kardan San. Ve Tic. A.ş. 3 62 1
Düzce Cam San. Ve Tic. A.ş. 3 37 1
Ekiciler Süt Gıda Tarım Hayvancılık San. Ve Tic. A.ş. 1 13 1
Jantsa Jant San. Ve Tic. A.ş. 1 13 1
Erak Giyim San. Ve Tic. A.ş. 0 3 1
Zahit Alüminyum San.tic.a.ş. 1 0 1
Toplam 111 2.682 17

 

2023 YILI VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELERE (VAP)  EN FAZLA YATIRIM YAPAN ŞİRKETLER

VAP MW Yatirim Maliyeti (milyon) Proje sayısı
Petkim Petrokimya Holding A.ş. u.d 322 1
Star Rafineri A.ş. u.d 104 1
Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.ş. u.d 34 1
Cms Jant Ve Makina Sanayii A.ş. u.d 33 1
Döktaş Dökümcülük Tic. Ve San. A.ş. u.d 28 2
çimsa çimento San. Ve Tic. A.ş. u.d 20 1
Kordsa Teknik Tekstil A.ş. u.d 17 1
Hayat Kimya Sanayi A.ş. u.d 16 2
Firma 1 u.d 8 1
Türk Prysmian Kablo Ve Sistemleri A.ş. u.d 5 1
Aka Otomotiv San. Ve Tic. A.ş. u.d 5 3
Asaş Alüminyum San. Ve Tic. A.ş. u.d 3 1
Inci Gs Yuasa Akü San. Ve Tic. A.ş. u.d 2 1
Akdeniz Chemson Kimya San. Ve Tic. A.ş. u.d 2 1
Bossa Ticaret Ve Sanayi Işletmeleri T.a.ş. u.d 3 3
Yarış Kabin San. Ve Tic. A.ş. u.d 1 1
Coşkunöz Metal Form Makina Endüstri Ve Ticaret A.ş. u.d 1 1
Ayd Otomotiv Endüstri San. Ve Tic. A.ş. u.d 1 1
Zahit Alüminyum San.tic.a.ş. u.d 1 1
Asaş Ambalaj Baskı San.tic. A.ş. u.d 0 1
Toplam u.d 605 26

 

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rüzgar Enerjisi

RÜZGÂR ENERJİSİ KURULU GÜCÜNE 15 MİLYAR EURO YATIRIM YAPILDI


Ülkemizde yenilenebilir enerji dönüşümünün önemli bir parçası olan rüzgar enerjisi sektörü 2023 yılında, 500 MW’ı ancak aşan yeni kurulu güç ilavesiyle son 13 yılın en düşük yıllık kurulumuna şahit oldu. TÜREB Başkanı İbrahim Erden yaptığı açıklamada, 2024 yılında yıllık RES kurulumlarının yılsonunda 750 MW seviyesinde gerçekleşebileceği öngörüsünü açıkladı. TÜREB tarafından, bu yeni dönemin şafağında yatırımcı ve ana sanayici üyeleri ile finans sektöründe faaliyet gösteren kurumsal üye ve paydaşları arasındaki iletişimi kuvvetlendirerek, fikir alışverişi yapmak amacıyla “2. TÜREB Finansal Kurum Paydaşları Toplantısı” organize edildi…

TÜREB Finansal Kurum Paydaşları toplantısına; Kamu Kurumları, türbin üreticileri, kanat üreticileri, kule üreticileri, mühendislik firmaları, bankalar, danışmanlık şirketleri yetkilileri, lojistik şirketleri, Sivil Toplum Kuruluşları, yatırımcılar, sanayiciler de dahil olmak üzere 150’ye yakın sektör profesyoneli katıldı.

RÜZGÂR ENERJİSİ KURULU GÜCÜNE 15 MİLYAR EURO YATIRIM YAPILDI

Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücüne yaklaşık 15 milyar euro yatırım yaptığını dile getiren TÜREB Başkanı İbrahim Erden: “10 yıl önce dünya rüzgar enerjisi pazarının yüzde 55’i batılı türbin tedarikçileri tarafından domine edilirken bugün batılı türbin üreticileri yalnızca yüzde 36’lık bir türbin pazarına hakim durumda. COVID-19 pandemisi sürecinde uygulanan genişlemeci mali politikalar, tedarik zinciri sorunları, enerji fiyatlarındaki artış ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi faktörler, küresel çapta enflasyon oranlarını yükseltirken, birçok merkez bankası, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla faiz oranlarını artırmaya yöneldi. Türkiye özelinde yükselen ülke risk primi ile birlikte borçlanma maliyetlerinde yaşanan ilave artış, 2021 yılı itibari ile sona eren YEKDEM-1 dönemi ile birleşerek yatırım hacminin oldukça daralmasına neden oldu. Öte yandan, değişen finansal koşullara rağmen, gün itibariyle işletmedeki RES kurulu gücümüz yaklaşık 15 milyar euroluk yatırımla 12.900 MW’ı, verilen depolamalı lisanslar ve diğer projeler dahil toplam proje portföyümüz de 24.000 MW’ı aşmış durumdadır. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızca açıklanan 2035 Yenilenebilir Enerji Vizyonu ve yeni hedeflerle RES kurulu gücünün 2035 yılında 50.000 MW’a ulaşması hedefleniyor. Türkiye CDS değerlerinin görece normal düzeylere gelmiş olduğu, FED ve ECB’nin faiz indirimlerine başladığı bugünlerde önlisans/lisans almış 24 GW’lık yatırımın hayata geçebilmesi için önümüzdeki birkaç sene içerisinde bugüne kadar sağlanmış olan finansmanın 2 katı kaynağa ihtiyaç duyulacağı kaçınılmaz bir gerçek” dedi.

2. TÜREB Finansal Kurum Paydaşları Toplantısı’nı organize etme amacının, yenilenebilir enerji projelerinin finansmanındaki ihtiyaçları daha iyi anlamak ve finansal kurumlar ile sektörümüz arasında güçlü bir diyalog platformu oluşturmak olduğunu dile getiren ERDEN; “ Aramızda 26 farklı bankayı temsil eden 32 değerli bankacı, 12 farklı finansal kurum temsilcisi  ve yaklaşık 30 TÜREB Yönetim ve denetim kurulu üyemiz bulunuyor. Ayrıca üyemiz bulunan kamu kurumu temsilcileri ve yatırımcı üyelerimizin üst düzey yöneticileri, finans yöneticileri ve sektörümüzün diğer temsilcileriyle toplamda 150’ye yakın güçlü bir katılımcı grubu oluşturuyoruz. Son dönemde yenilenebilir enerjinin gelişimi için sektörümüzü ilgilendiren önemli mevzuat düzenlemeleri hayata geçiriliyor. Bu düzenlemeler, sektörü güçlendirmek ve yenilenebilir enerjiyi şebekeye ve piyasa sistemine daha fazla entegre etmek amacıyla yapılıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse;

            •           Toplayıcılık Faaliyetleri Yönetmeliği ile talep tarafı katılımı teşvik edilerek piyasanın esnekliği artırıldı.

            •           Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği Değişiklikleri ile depolamalı üretim tesislerinin entegrasyonu sağlandı.

            •           Şebeke ve Yan Hizmetler Yönetmeliği Değişiklikleri ile frekans hassasiyet modları ve reaktif güç destek hizmetleri gibi yenilikler getirildi.

 

Bu düzenlemeler, sektörü daha rekabetçi hale getirirken, yenilenebilir enerjinin sistem entegrasyonunu hızlandırmayı hedefliyor” açıklamasında bulundu.

Continue Reading

Yenilenebilir Enerji

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’ye İtalya’dan Leonardo da Vinci Ödülü  


Türkiye-İtalya arasındaki ikili ticari ilişkilere yatırımlarıyla katkı sunan IC Enterra Yenilenebilir Enerji, “Leonardo Da Vinci Ödülü’nün sahibi oldu. İtalya Ticaret ve Sanayi Odası Derneği’nin “İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri” töreninde IC Enterra adına ödülü alan IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, “Son yıllarda yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımız grubumuzun stratejik vizyonunun merkezinde yer almaktadır” dedi.

IC Holding’in enerji sektöründeki çeyrek asrı aşan tecrübesi ile “yenilenebilir enerji” alanında faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji, Türkiye-İtalya arasındaki ikili ticari ilişkilere yatırımlarıyla yaptığı katkı nedeniyle, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından “Leonardo Da Vinci Ödülüne” layık görüldü. 

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği’nin “İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri Töreni”, İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ve İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Stefano Kaslowski himayesinde İstanbul’da Venedik Sarayı’nda gerçekleştirildi. Törende IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin ödülü, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ile İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Stefano Kaslowski tarafından IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen’e takdim edildi.

“İKİ ÜLKE KÜLTÜREL, EKONOMİK VE STRATEJİK HEDEFLERDE ORTAK VİZYONA SAHİP”

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay törende yaptığı konuşmada, “İtalya ve Türkiye, ticaret açısından sıkı ve verimli bir iş birliği içindedir ve bu, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin güçlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır” değerlendirmesinde bulundu. İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Marrapodi ise konuşmasında “İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkiler, güçlü bir dostluk temelinde her yıl daha da güçleniyor ve bunun için siyasi ve kurumsal düzeyde büyük bir çaba sarf ediliyor” ifadesini kullandı.

İtalya ve Türkiye’nin kültürel, ekonomik ve stratejik hedeflerde ortak bir vizyona sahip olduğunu kaydeden İtalya Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Stefano Kaslowski de, “İki ülke arasındaki ticaret hacmi 29 milyar doları aştı ve hala büyük bir büyüme potansiyeline sahip. Bu potansiyel, her iki ülkenin sunduğu yenilikçi fırsatlar sayesinde daha da genişleyebilir” diye konuştu.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ GRUBUMUZUN STRATEJİK VİZYONUN MERKEZİNDE YER ALIYOR””

IC Enterra’nın Leonardo Da Vinci Ödülü’ne layık görülmesinden dolayı mutluluk duyduklarını belirten IC Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, “IC Holding olarak, 55 yıldır inşaat, altyapı, enerji, turizm ve sanayi sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Özellikle son yıllarda yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımız grubumuzun stratejik vizyonunun merkezinde yer almakta. Bu amaçla 2024 yılında İtalya’da 3 şirketin hisselerini devralarak rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurma yönünde ilk somut adımımızı attık. Bu yatırımlar iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da geliştirilerek, yenilenebilir enerji alanında küresel bir etki yaratma amacımızı pekiştirecek. İtalya’daki yatırımlarımız dolayısıyla layık görüldüğümüz bu prestijli ödül, bizler için büyük bir onur kaynağı. Bu vesileyle, İtalya Büyükelçiliği’ne ve İtalya Ticaret ve Sanayi Odası Derneği’ne şükranlarımı sunar; dostluğumuzun ve iş birliğimizin, her geçen gün daha da derinleşerek devam etmesini temenni ederim” dedi.

 

İTALYA’DA 3 ŞİRKETE YATIRIM YAPILDI

IC Enterra Yenilenebilir Enerji, portföyündeki hidroelektrik ve güneş santralleri ile doğal kaynaklara dayalı enerji bağımsızlığını desteklerken, Türkiye’nin 2053 karbon sıfır hedefine de katkı sunuyor.

Yenilenebilir enerji alanında sahip olduğu tecrübeyi yurtdışına taşımayı hedefleyen IC Enterra, bu kapsamda ilk adımı İtalya’da attı. IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin, Troia Wind S.r.l. ve Bovino Wind S.r.l. şirketlerinin altında bulunan toplam 108 MW kapasiteli 2 RES projesi ile ilgili çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, ilave greenfield rüzgar ve güneş projeleri geliştirme faaliyetlerini Eterna Green S.r.l. şirketi bünyesinde sürdürüyor.

Continue Reading

Yenilenebilir Enerji

TÜRKİYE’DE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE VE YÖNETİMİNE EN FAZLA HARCAMA YAPAN SANAYİCİ VE İHRACATÇI FİRMALAR ARAŞTIRMASI SONUÇLANDI


Türkiye sanayicisi ve ihracatçısının enerji verimliliği ve yönetimi performansını ilk kez ölçen araştırma, firmaların enerji verimliliğine ve yönetimine ne kadar yatırım yaptığını ve gündemlerindeki ihtiyaçlarını belirledi

Bu yıl ilki gerçekleştirilen “Enerji Verimliliğine ve Yönetimine En Fazla Harcama Yapan Sanayici ve İhracatçı Firmalar” (Türkiye EN-VERİM 100) araştırması, Türk sanayisi ve ihracat dünyasının enerji verimliliği ve yönetimi performansını belirledi. Araştırma, ihracat sıralamasındaki ilk 1000 ihracatçı firma ile İstanbul Sanayi Odası İlk 500 firmalarına gönderilen ankete verilen yanıtlara göre şekillendi. 

Araştırma anketinin soruları, T. C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı ile Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği’nin (EYODER) öneri ve katkılarıyla hazırlandı. 

Araştırma, altı ana performans başlığındaki sorulara firmaların yanıt olarak beyan ettikleri verilerden ve bu verilere göre aşağıdaki başarı sıralamalarından oluştu.

EN-VERİM 100 ARAŞTIRMASI VERİLERİ NELERDEN OLUŞUYOR? 

 

  • Enerji Verimliliğine En Fazla Harcama Yapan Firmalar
  • Enerji Yönetimine En Fazla Harcama Yapan Firmalar
  • Enerji Etüdüne En Fazla Harcama Yapan Firmalar
  • Enerji Yönetiminde En Fazla İstihdam Yapan Firmalar
  • Enerji Yönetiminde En Fazla Kadın İstihdam Eden Firmalar
  • Enerji Yönetimi Kapsamında Eğitime En Fazla Harcama Yapan Firmalar

 

Araştırma, firmalarımızın enerji verimliliği ve yönetimi performansını dünyaya da anlatacak etkin bir referans kaynağı olması için Türkçe ve İngilizce dijital formatta hazırlanarak, dünyanın fikir liderleri ve uluslararası basınla paylaşılacak.  

EN-VERİM 100 Araştırması, her yıl tekrarlanarak, Türkiye sanayisinin enerji verimliliği ve enerji yönetimi alanındaki durumunu daha iyi anlamak ve gelecekteki gelişim süreçlerini izlemek için değerli bir referans kaynağı oluşturacak. Katılımcı firmaların, enerji verimliliği alanında gerçekleştirdikleri yatırımlar, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına ve rekabet avantajı elde etmelerine katkı sağlayacak.

 

2023 YILI ENERJİ VERİMLİLİĞİNE EN FAZLA HARCAMA YAPAN İLK 50 FİRMA
SIRA FİRMA Enerji Verimliliği Harcamaları (TL)
1 Türkiye Şişe Ve Cam Fabrikaları A.Ş. 630.000.000
2 Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. Ve Tic. A.Ş. 173.000.000
3 Cfn Kimya San. Ve Dış Tic. A.Ş. 172.025.998
4 Makine Ve Kimya Endüstrisi A.Ş. 105.124.000
5 Nadir Metal Rafineri San. Ve Tic. A.Ş. 100.000.000
6 Tirsan Kardan San. Ve Tic. A.Ş. 61.603.685
7 Elita Gıda San. Ve Tic. A.ş. 42.075.000
8 Cms Jant Ve Makina Sanayii A.ş. 33.382.766
9 Arma Filtre Sistemleri San. Ve Tic. A. ş. 32.390.281
10 Döktaş Dökümcülük Tic. Ve San. A.ş. 28.121.418
11 Kaleseramik çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.ş. 27.339.840
12 Vitra Karo San. Ve Tic. A.ş. 25.000.000
13 Petkim Petrokimya Holding A.ş. 24.991.373
14 Çimsa Çimento San. Ve Tic. A.Ş. 20.395.773
15 Star Rafineri A.ş. 20.252.894
16 Kordsa Teknik Tekstil A.ş. 16.830.104
17 Anadolu ısuzu Otomotiv San. Ve Tic. A.ş. 14.840.024
18 Ekiciler Süt Gıda Tarım Hayvancılık San. Ve Tic. A.ş. 13.800.000
19 Zahit Alüminyum San. Tic. A.Ş. 12.955.206
20 Ravago Petrokimya üretim A.ş. 12.700.000
21 Türk Prysmian Kablo Ve Sistemleri A.ş. 12.500.000
22 Norm Salihli Vida Ve Cıvata Makine San. Ve Tic. A.ş. 11.711.250
23 Asaş Alüminyum San. Ve Tic. A.ş. 11.519.979
24 Abdioğulları Plastik Ve Ambalaj Sanayi A.ş. 10.276.328
25 İsmini Açıklamak İstemiyor 8.138.406
26 Ozanteks Tekstıl San.ve Tıc.a.s. 8.000.000
27 Roketsan Roket San. Ve Tic. A.ş. 6.158.858
28 Bossa Ticaret Ve Sanayi Işletmeleri T.a.ş. 5.520.000
29 Almaxtex Tekstil San. Ve Tic. A.ş. 5.386.998
30 Doğanlar Mobilya Grubu Imalat San. Ve Tic. A.ş. 4.797.400
31 Aka Otomotiv San. Ve Tic. A.ş. 4.581.000
32 Fnss Savunma Sistemleri A.ş. 4.500.000
33 Ege Profil Tic. Ve San. A.ş. 4.361.000
34 Norm Somun San. Ve Tic. A.ş. 3.955.800
35 Hes Hacılar Elektrik San. Ve Tic. A.ş. 3.500.000
36 Odelo Otomotiv Aydınlatma A.ş. 3.244.766
37 Humanis Sağlık A.ş. 2.979.209
38 Rollmech Automotive San. Ve Tic. A.ş. 2.882.462
39 Er-bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri A.ş. 2.793.665
40 Kardemir çelik Sanayi A.ş. 2.744.000
41 Erak Giyim San. Ve Tic. A.ş. 2.500.000
42 Inci Gs Yuasa Akü San. Ve Tic. A.ş. 2.200.000
43 Tat Gıda Sanayi A.ş. 1.557.124
44  Sarkuysan Elektrolitik Bakır San. Ve Tic. A.ş. 1.500.000
45 Enka Süt Ve Gıda Mamülleri San. Ve Tic. A.ş. 1.334.691
46 Norm Civata Sanayi Ve Ticaret Anonim şirketi 1.265.000
47 İsmini Açıklamak İstemiyor 1.245.000
48 Erdemir çelik Servis Merkezi San. Ve Tic. A.ş. 1.185.000
49 Jantsa Jant San. Ve Tic. A.ş. 1.081.162
50 Europen Endüstri Inşaat San. Ve Tic. A.ş. 1.045.632
Continue Reading

En Çok Okunanlar