Connect with us

Doğalgaz

Aksa Doğalgaz üst üste beşinci kez Düşük Karbon Kahramanı


Aksa Doğalgaz; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından düzenlenen Karbonsuz 9. İstanbul Karbon Zirvesi’nde, “Doğal Gaz Yeşilleniyor” projesiyle SÜT-D 2024 Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nün sahibi oldu. Faaliyet gösterdiği dağıtım bölgelerinde yaşam kalitesini artırmayı ve milyonlarca insanın her yeni güne daha mavi bir gökyüzünün altında başlamasını amaçlayan Aksa Doğalgaz, üst üste beşinci kez bu prestijli ödüle layık görüldü.

Türkiye genelinde 45 bin kilometreye ulaşan şebeke uzunluğuyla 27 il merkezi, 297 ilçe ve beldede 5 milyon abonesine doğal gazı güvenle ulaştıran Aksa Doğalgaz, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından gerçekleştirilen Karbonsuz 9. İstanbul Karbon Zirvesi’nde sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğine karşı etkin mücadelede örnek oluşturan kuruluşlara verilen SÜT-D 2024 Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nün sahibi oldu. Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu’nun gerekçelendirdiği ödülü, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu takdim etti.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğine hizmet ediyoruz

İklim değişikliğinin etkileriyle mücadelede alternatif yakıt ve çevreci enerji kaynaklarının önemine inandıklarını belirten Aksa Doğalgaz Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Selin Samuk, “Finansal büyüme stratejimizin yanı sıra uçtan uca tüm süreçlerimizde çevresel etki değerlendirmeleri yapıyor, adımlarımızı insana, doğaya ve sosyal yaşamın dinamiklerine karşı saygı çerçevesinde sürdürülebilir bir gelecek hedefi ile atıyoruz. Bu bakış açısıyla yürüttüğümüz Ar-Ge projelerimizden biri olan ‘Doğal Gaz Yeşilleniyor’ ile doğal gazı yeşil hidrojen ile harmanlayarak daha da çevreci hale getirmeyi ve Türkiye’nin enerji arz güvenliğini çeşitlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Doğal gaza yüzde 20 oranında yeşil hidrojen

Çocuklar başta olmak üzere toplumun her bireyine güvenle nefes alınabilen bir hava sahası sunmayı ilke edindiklerini ifade eden Samuk, “Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı tüm iş yöntemlerimizin merkezinde konumlandırıyoruz. Bu doğrultuda Avrupa ülkeleriyle paralel olarak başlattığımız ve Gazbir-Gazmer bünyesinde hayata geçirdiğimiz, Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen ‘Doğal Gaz Yeşilleniyor’ Ar-Ge projesiyle doğal gaza yüzde 20 oranında yeşil hidrojen karıştırılması işlemini başarıyla tamamladık. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen, araştırma, geliştirme ve fizibilite çalışmalarının tamamlandığı proje kapsamında hidrojen, karbon yoğunluğunu azaltma görevini üstleniyor. Hidrojen ayrıca arzın fazla olduğu durumlarda yenilenebilir enerjiyi depolama ve aktarım aracı olarak kullanılıyor” dedi.

10,3 milyon ton daha az karbon salımı

Kuruldukları ilk günden bu yana sürdürülebilirlik çalışmalarına önem verdiklerinin altını çizen Samuk, geçtiğimiz yıl faaliyetlerinden kaynaklı olarak 10,3 milyon ton daha az karbon salımının gerçekleşmesine katkı sağladıklarına dikkat çekti. Samuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğal gaz, karbon salımının düşürülmesine katkı sağlayan önemli bir yakıt olarak ön plana çıkıyor ve Yeşil Mutabakat kapsamında alternatif ve çevreci enerji kaynaklarının iklim krizine karşı birincil çözüm olduğu inancıyla hareket ediyoruz. Bu, bizim için tercihten öte üzerinde tutkuyla çalıştığımız bir sorumluluk alanı. Yeşil dönüşümü, gelecek hedeflerimizin ve süreçlerimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz.”

Karbon nötr operasyonlar için altyapı sistemi 

Sürdürülebilirlik çalışmalarının önemli bir basamağı olarak iki yıl önce pilot bölge olarak belirledikleri Trabzon-Rize illerinde başladıkları Karbon Emisyonu Hesaplanması ve Azaltılması projesini de tamamladıklarının bilgisini veren Samuk, “Bu proje ile sera gazı oluşumuna neden olan kaynakların tespit edilmesi, karbon emisyonunun kontrol altına alınması ile azaltılması amacıyla bir altyapı sistemi kurduk. Pilot illerimizde çalışmaların tamamlanmasını takiben projemizi, faaliyetlerimizden ötürü meydana gelen çevresel etkileri minimize etmek ve çevrenin korunmasına katkıda bulunabilmek amacıyla dağıtım bölgelerimizin tamamına yaygınlaştırmak üzere harekete geçtik ve 2023 yılı verileri üzerinde çalışmaya başladık” dedi. Samuk, ayrıca, faaliyetlerinden dolayı meydana gelen çevresel etkileri minimize etmek ve çevrenin korunmasına katkıda bulunabilmek amacıyla gelecek dönemde tüm raporları kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşmayı taahhüt ettiklerini vurguladı.

 

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doğalgaz

EgeGaz, Dünya LNG Piyasasının Devlerini İzmir’de Bir Araya Getirdi


LNG piyasasında küresel ölçekte söz sahibi şirketlerin üyesi olduğu Uluslararası LNG İthalatçıları Birliği “GIIGNL”, teknik ve ticari çalışma gruplarının 2025 yılı ilk toplantılarını, 5 – 7 Mayıs tarihlerinde EgeGaz’ın ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirdi.

GIIGNL’in üyeleri arasında yer alan ve Türkiye’nin en büyük gazlaştırma kapasitesi ile arz güvenliği ve çeşitliliğine önemli katkılar sağlayan EgeGaz Aliağa LNG Terminali, Akdeniz Bölgesi’nin önde gelen doğal gaz terminalleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin doğal gaz piyasasında her geçen gün artan ağırlığına ve enerji ticaret merkezi olma hedefine önemli katkı sağlaması beklenen organizasyon, Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarından önde gelen şirketlerin 33 terminal ve ticaret direktörleri ile üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

İki gün süren toplantılarda katılımcılar, teknik konularda bilgi ve en iyi uygulamaları paylaşırken, LNG ile ilgili piyasa dinamikleri ve düzenleyici hususlar konusunda da paylaşımlarda bulundular.

Program kapsamında, İzmir’in tarihi değerlerini tanıtan ve kültürel bir geziyi de içeren organizasyon, EgeGaz Aliağa LNG Terminali’ne düzenlenen teknik gezi ve gala yemeği ile sonlandı.

EgeGaz A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akbal, dünyanın lider enerji şirketlerine Türkiye piyasasını yerinde inceleme ve yakından tanıma fırsatı sunan bu değerli organizasyona ev sahipliği yapmanın verdiği gururu sektör ile paylaşmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Sürdürülebilir büyüme için iyi bir fırsat olması temennisinde bulunan Akbal, gala yemeği sonrasında katılımcılara ve GIIGNL Yönetimine teşekkürlerini iletti.

Continue Reading

Doğalgaz

Aksa Enerji, Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralini Rekor Sürede Devreye Aldı


Aksa Enerji’nin 7 ay gibi rekor bir sürede devreye aldığı 430 MW kurulu güce sahip Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in katıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın çevrimiçi bağlantı ile yer aldığı görkemli bir törenle açıldı. Törende, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Berat Çonkar da yer aldı.

Özbekistan’ın en büyük Türk yatırım şirketi Aksa Enerji, 430 MW kurulu güce sahip Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ile Özbekistan’ın enerji arz güvenliği için önemli bir yatırımı daha hayata geçirdi. Taşkent ve Buhara’da halihazırda toplamda 790 MW kurulu güce sahip üç santrali kuran ve işleten Aksa Enerji, Talimercan santralinin tamamlanmasıyla birlikte Özbekistan’daki kurulu gücünü 1220 MW’ye çıkarmış olacak. İlk üniteleri 7 ay gibi rekor bir sürede devreye alınan santral, bugün itibarıyla 352 MW kapasiteye ulaşmış durumda. Santralin tüm ünitelerinin devreye alınması için çalışmaların 2025 yılı başında tamamlanması planlanıyor.

Santralin rekor sürede devreye alınmasını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Sn. Cemil Kazancı, “Bugün, Özbekistan ve Türkiye arasındaki güçlü siyasi ve ekonomik iş birliklerinin en somut örneklerinden biri olan Talimercan santralimizin açılışını gerçekleştirdik. 7 ay gibi rekor bir sürede devreye aldığımız bu proje, Özbekistan’ın enerji arz güvenliğine katkı sağlarken Aksa Enerji’nin uluslararası arenadaki büyüme hedeflerinin de önemli bir parçasını oluşturuyor. Tam kapasiteye ulaştığımızda, Özbekistan’da toplamda 4 santrale ve 1.220 MW kapasiteye ulaşarak bölgedeki en büyük Türk yatırımcısı konumumuzu pekiştireceğiz” dedi.

Aksa Enerji Talimercan Santrali, Özbekistan Enerji Bakanlığı’na bağlı NEGU (National Electric Grid of Uzbekistan) ile yapılan iş birliği kapsamında inşa edildi. Elektrik üretimi için gereken doğal gaz, Özbekistan Hükümeti tarafından sağlanırken, üretilen elektrik 25 yıllık ABD Doları bazlı garantili kapasite anlaşması kapsamında fiyatlandırılacak. Bu model, projenin sürdürülebilirliğinin ve iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin sağlam temeller üzerinde ilerlediğinin önemli bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali için makine ve ekipmanlar, 6 ay gibi kısa bir süre içinde, Türkiye’nin 5 farklı noktasından gerçekleştirilen büyük bir lojistik operasyonu ile Özbekistan’ın Talimercan şehrine taşındı.   Santralin inşası, büyük bir güç birliğiyle rekor hızda tamamlandı.

Bu proje, Aksa Enerji’nin uluslararası enerji yatırımlarındaki başarısını bir kez daha kanıtlarken Özbekistan’ın enerji arz güvenliğinin sağlanmasında ve iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin geliştirilmesinde de kilit bir rol oynuyor.

Continue Reading

Doğalgaz

Socar, Türkiye doğal gaz dağıtım şirketini satacak


Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (Socar), Türkiye’deki doğalgaz dağıtım şirketi Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş.’nin satışı için görüşmeler yürütüyor.

Azerbaycan kamu enerji devi Socar, Bursagaz ve Kayserigaz’ı da bünyesinde bulunduran Türkiye’deki doğalgaz dağıtım iştiraki Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım AŞ‘nin satışı için son dönemde görüşmelere başladığını duyurdu.

Şirket duyurusunda, mevcut yasal süreçler ve iş sürekliliği gereklilikleri nedeniyle devir sürecinin detaylarının şu aşamada paylaşılmayacağı, süreç ilerledikçe ve netleştikçe, tüm gelişmelerin yasal çerçeveler doğrultusunda kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulacağı ifade edildi.

 

Continue Reading

En Çok Okunanlar