Blog
Bayraktar: Türkiye’de gidilmedik sahalara ulaşmaya çalışıyoruz

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de petrol ve gaz aranmadık hiçbir yerin kalmaması gerektiğini belirterek, Van’da, Hakkari’de, Doğu ve Orta Karadeniz’de sondaj çalışmaları yapılacağını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerjide dışa olan bu bağımlılığın azaltılması için Türkiye’de gidilmedik sahalarda arama ve üretim mekanlarına ulaşma çabası içine girildiğini kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. Türkiye’nin enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olduğu ve yılda 50 milyon ton petrol ve petrol ürünleri ile 55 milyar m3 doğal gaz ithal ettiği bilgisini paylaşan Bayraktar, 2022’de petrol için yaklaşık 40 milyar dolar; doğal gaz için de 38,4 milyar dolar ödendiğini kaydetti. Ayrıca Türkiye’nin, 38 milyon ton kömür ithal ettiğini ve bunun parasal karşılığının da yaklaşık 9-10 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar
DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI TEMEL ÖNCELİK
Dolayısıyla enerji politikasının en temel önceliklerinden birinin dışa olan bu bağımlılığın azaltılması olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’de gidilmedik sahalarda arama ve üretim mekanlarına ulaşma çabası içine girildiğini ifade etti.
“KOMŞU DEVLETLERDE DAHA AKTİF OLMALIYIZ”
Dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin 3’te 2’sinin Türkiye’nin komşu ülkelerinde yer aldığına dikkat çeken Bayraktar, “Örneğin Libya’da örneğin Irak’ta farklı coğrafyalarda bizim Türkiye Petrolleri’ni BOTAŞ’ı özel sektörümüzü buralarda daha aktif kullanmaya başlamamız lazım. Oradaki keşifler elbette ülkemizin hanesine yazılacak” diye konuştu.
“EYLÜL’DE VAN’DA BİR SONDAJ YAPACAĞIZ”
Türkiye’nin petrol üretimine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bayraktar, “Bu yıl içerisinde petrolde müjdeli haberi milletimizle paylaştık. Gabar’daki keşif 100 bin varillik Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir. Orada üretim biraz daha hızlı ilerliyor. Bugün itibariyle 20 bin varil üretime çıkmış durumdayız. Nasıl Sakarya’da yeni müjdelere ihtiyacımız varsa aslında Türkiye’nin birkaç tane daha Gabar’a ihtiyacı var açıkçası. İnşallah Eylül ayında Van’da bir sondaj yapacağız” dedi.
“ORTA VE DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE SONDAJ PLANLIYORUZ”
Bayraktar, önümüzdeki dönemde sondaj yapılması planlanan alanlardan birinin de Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi olduğunu belirterek, “Hem Ordu’da hem Rize’de hedeflediğimiz sahalar var.” dedi.
Geçmişte de Karadeniz’de kuyular kazdıklarını belirten Bayraktar, “Onun dışında yeni müjde iki şekilde gelir. Bir; daha önce yapılmamış bir sahada sondaj yapmanız. İki; rezerv miktarının artması şeklinde olabilir. Bu konuda kazdığımız en önemli kuyulardan bir tanesi Akdeniz sondajıdır. Önümüzdeki dönemde Van’da Hakkari’de kazmayı planladığımız arama sahalarımız var” dedi.
“IRAK PETROL BORU HATTINI EN KISA SÜREDE FAALİYETE ALMAYI AMAÇLIYORUZ”
Bayraktar, en kısa süre içinde Kerkük-Ceyhan petrol boru hattını faaliyete almayı amaçladıklarını belirtti. Bayraktar, “Hedefimiz en kısa sürede Irak-Türkiye boru hattını da faaliyete almak. Bu hattın Irak tarafı çalışmıyor. Bizim Silopi’den başlayarak Ceyhan’a kadar 650 kilometrelik boru hattından bahsediyoruz. Burası 47 yıldır petrol akıtmaya devam ediyor” dedi.
Blog
AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’NİN ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞU TEYİT EDİLDİ

Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin inşaat projesini yürüten Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un iştiraki AKKUYU NÜKLEER A.Ş., entegre yönetim sisteminin, ISO uluslararası standartların gerekliliklerine uygunluğunu doğrulayan ilk denetim sürecini başarıyla tamamladı.
Denetim, Akkuyu NGS sahasında yüz yüze, ayrıca şirketin Ankara ve Moskova’daki ofislerinde uzaktan yapıldı. Denetçiler tasarım yönetimini, inşaat ve montaj işleri yönetimini, devreye alma çalışmaları yönetimini ve Akkuyu NGS’nin yaşam döngüsü aşamalarında sahibi, lisans sahibi ve yüklenici olarak görevlerin yerine getirilmesini incelediler.
Denetim sonucunda, sertifikasyon kuruluşu herhangi bir uygunsuzluk tespit etmedi ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş., entegre yönetim sistemi, uluslararası standartların gerekliliklerine uygun bulundu: ISO 9001:2015 (Kalite Yönetim Sistemi), ISO 19443:2018 (ISO 9001:2015’in nükleer enerji sektörü tedarik zinciri organizasyonları tarafından nükleer güvenlik açısından önemli ürün ve hizmetlerin sağlanması için uygulanmasına yönelik özel gereklilikler (ITNS), ISO 14001:2015 (Çevre Yönetim Sistemi) ve ISO 45001:2018 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi).
Bağımsız Sertifikasyon denetimi, Rusya Federasyonu belgelendirme kuruluşu Uluslararası Belgelendirme Servisi ve Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) uluslararası akreditasyona sahip Türkiye Cumhuriyeti belgelendirme kuruluşu Kalitest tarafından yapıldı. Belgelendirme kuruluşları, bir ortaklık anlaşması temelinde birbirleriyle iş birliği içinde çalışıyorlar. Denetim sonucunda denetçiler, tedarik zinciri denetimlerinin organize edilmesine yönelik çalışmaların yetkin bir şekilde yapılandırılması, mobil kriz merkezlerinin çalışmalarına üst seviyede hazırlıklı olunması, yüklenicilerin şantiyelerinde güvenlik kültürünün geliştirilmesi ve gelişmiş yangınla mücadele ile taktik ekipmanlarının en verimli şekilde kullanılması dâhil olmak üzere AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’nin güçlü yönlerini vurguladılar. Denetçiler, şirket personelinin, entegre yönetim sisteminin gereklilikleri konusunda eğitim programına uygun olarak eğitildiğini kaydettiler. Bağımsız denetçiler, tedarikçiler için çevre güvenliği gerekliliklerinin detaylandırılmasını ve metrolojik destek için yüklenicilerle hızlı etkileşime olanak tanıyan agile panolarının kullanımını olumlu olarak değerlendirdiler.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Sergey Butckikh, konuyla ilgili olarak, “Gözetim denetimi sonucunda belgelendirme kuruluşundan olumlu görüş aldık. Bu, AKKUYU NÜKLEER’in yönetim sistemlerinin olumlu uygulamalarını kullanarak uluslararası standartların gerekliliklerini yerine getirdiğini ve nükleer güç güvenliği normlarının uygulanmasını etkin bir şekilde geliştirdiğini gösterdi” dedi.
Belgelendirme kuruluşu, entegre yönetim sisteminin ISO 9001:2015, ISO 19443:2018, ISO 14001:2015 ve ISO 45001:2018 uluslararası standartlarının gerekliliklerini karşıladığını teyit etmek amacıyla 2025 yılında AKKUYU NÜKLEER’de ikinci bir gözetim denetimi yapacak.
Blog
KRE Kare Lojistik, Yeni Nesil Schmitz Treyler İle Filosunu Güçlendirdi

Lojistik sektöründe yenilikçi çözümleriyle dikkat çeken KRE Kare Lojistik, filosuna Schmitz Treyler ekleyerek büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. Bu önemli yatırım, operasyonel verimliliği artırmayı ve müşterilere daha hızlı, güvenilir hizmet sunmayı hedefliyor.
Yeni araçların teslimatı, Schmitz Cargobull’un Sakarya fabrikasında düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törene, KRE Kare Lojistik Genel Müdürü Berk Yalçınkaya ve Schmitz Cargobull’un üst düzey yetkilileri katıldı. Törende , iki şirket arasındaki güçlü iş birliği ve uzun vadeli ortaklık vurgulandı.
Törende konuşan KRE Kare Lojistik Genel Müdürü Berk Yalçınkaya, “Müşterilerimize en iyi hizmeti sunabilmek için filomuzu sürekli yeniliyoruz. Schmitz Treyler’lerin eklenmesi, operasyonel gücümüzü daha da artıracak ve sektördeki iddiamızı sürdüreceğiz. Bu iş birliğinin uzun soluklu olacağına inanıyorum,”dedi.
Schmitz Cargobull Marmara Bölge Müdürü Oral Topçuoğlu ve Schmitz Cargobull Batı Marmara Satış Müdürü Emre Yaver , tören sırasında KRE Kare Lojistik Genel Müdürü Berk Yalçınkaya’ya iş birliklerini simgeleyen plaketi takdim ettiler. Schmitz Cargobull Marmara Bölge Müdürü Oral Topçuoğlu, KRE Kare Lojistik’in sektördeki başarılarına vurgu yaparak bu güçlü iş birliğinin uzun yıllar devam edeceğini belirtti.
Değişen brandası ile yenilenen araç filosu, KRE Kare Lojistik’in uluslararası lojistik hizmetlerinde güvenlik ve esnekliği en üst düzeye çıkarma hedefi doğrultusunda atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Firma, yaptığı yatırımlar ve inovatif çözümleriyle lojistik sektöründe fark yaratmaya devam ediyor.
Kare Lojistik, yeni Schmitz Treyler’ler ile uluslararası operasyonlarında önemli avantajlar elde ediyor. Treylerlerin 0,80 mikron galvaniz şase teknolojisi sayesinde paslanma sorunları tamamen ortadan kalkarken, kaynaksız ve ısıl işlem görmemiş soğuk büküm modül yapısı, araçların dayanıklılığını artırıyor. Bu sayede Kare Lojistik, operasyonel maliyetlerini düşürürken, güvenlik ve uzun ömürlü kullanım konusunda da önemli bir adım atmış oluyor.
Blog
Türkiye’nin doğal gaz ithalatı mayısta azaldı

Türkiye’nin doğal gaz ithalatı mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,9 azalarak yaklaşık 2 milyar 882 milyon 340 bin metreküp oldu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun mayıs ayına ilişkin “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu”na göre, ithalatın 2 milyar 336 milyon 480 bin metreküpü boru hatlarıyla, 545 milyon 860 bin metreküpü de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla yapıldı.
Toplam doğal gaz ithalatı, geçen yılın mayıs ayındaki 3 milyar 692 milyon 270 bin metreküp seviyesine kıyasla yüzde 21,9 azalarak yaklaşık 2 milyar 882 milyon 340 bin metreküpe geriledi.
Mayısta en fazla doğal gaz ithalatı, 1 milyar 8 milyon 580 bin metreküple Azerbaycan’dan yapıldı. Bu ülkeyi 734 milyon 410 bin metreküple Rusya, 593 milyon 490 bin metreküple İran takip etti.
Bu dönemde Cezayir’den 371 milyon 640 bin metreküp LNG ithal edildi.
Konutlarda gaz tüketimi yüzde 53,3 azaldı
Ülkede toplam doğal gaz tüketimi mayısta yıllık bazda yüzde 26 azalarak 3 milyar 203 milyon 640 bin metreküpe geriledi.
Sanayi sektörünün doğal gaz tüketimi yüzde 9,7 artışla 1 milyar 99 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti. Elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimi yüzde 20 azalarak 633 milyon 960 bin metreküpe düştü.
Konutlardaki doğal gaz tüketimi ise mayısta yüzde 53,3 azalarak 851 milyon 530 bin metreküpe geriledi.
Türkiye’nin doğal gaz stok miktarı mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,1 düşüşle yaklaşık 3 milyar 685 milyon 300 bin metreküp oldu.
Doğal gaz stokunun yaklaşık 3 milyar 412 milyon 220 bin metreküpü yer altı depolama tesislerinde, 273 milyon 80 bin metreküpü ise LNG terminallerinde bulunuyor.
AA
-
ELEKTRİK4 hafta önce
Enerjisa Enerji’den Girişimcilere Açık Çağrı: NAR ve İVME Programları Başvurulara Açıldı
-
PETROL4 hafta önce
Shell’de yakıtlar TTS ile doluyor, filolar verimliliğe, misafirler lezzete doyuyor
-
PETROL4 hafta önce
İsveç rallisinin “en hızlı çaylağı” Team Petrol Ofisi pilotu Kerem Kazaz oldu
-
ELEKTRİK4 hafta önce
Hizmet Binasına Zarar Verip Çalışanları Darp Ettiler
-
PETROL4 hafta önce
GüzelEnerji, bayilerine dijital köprü ile bağlandı
-
Güneş Enerjisi1 hafta önce
Eksim Enerji, Viranşehir GES’te Enerji Üretimine Başladı:
-
ELEKTRİK2 hafta önce
Galata Wind’in net karı 834,4 milyon TL, EBITDA’sı 1.635,8 milyar TL oldu
-
PETROL3 hafta önce
Castrol, Türkiye’deki Büyüme İvmesini Sürdürdü ve 2024’te Pazar Liderliğini Güçlendirdi