Yenilenebilir Enerji
DEPOLAMALI RES MEGA PROJELERİNDE ENERJİSA ÜRETİM VE KONTROLMATİK TEKNOLOJİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ

Türkiye’nin özel sektör lider elektrik üreticisi Enerjisa Üretim ve dünyanın önde gelen teknoloji ve mühendislik şirketlerinden biri olma yolunda ilerleyen Kontrolmatik Teknoloji, her iki şirketin öne çıkan kabiliyetlerini karşılıklı olarak kullanmayı hedefledikleri bir Mutabakat Sözleşmesi’ne imza attı.
- Konuyla ilgili olarak Enerjisa Üretim Genel Merkezi’nde düzenlenen imza törenine Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan ve ilgili şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı.
- Mutabakat Sözleşmesi kapsamında; farklı teknolojilerdeki yenilenebilir enerji yatırımları ile sektörün öncüsü olarak konumlanan Enerjisa Üretim’in, Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden Progresiva Enerji Yatırımları’nın Tekirdağ’da kurulacak 250 MW’lık Rüzgar Enerji Santrali ve 1.000 MWh’lık Enerji Depolama Tesisi projelerinde çözüm ortağı olması planlandı. Kontrolmatik Teknoloji’nin ise başta 500 MW kapasiteli enerji depolama tesisi olmak üzere Enerjisa Üretim portföyünde yer alan ve gelecekte yer alması muhtemel tüm depolamalı rüzgar santrallerinin elektrifikasyon ve trafo merkezlerinin anahtar teslim kurulumları ile, bu projelerin enerji depolama sistemleri tedarikinde yine Kontrolmatik iştiraklerinden Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’nin çözüm ortağı olması planlanıyor. Enerjisa Üretim’in dijital oluşumu Hollanda merkezli Senkron Energy Digital Services ise projenin dijital çözüm ortağı olarak konumlanıyor.
İş birliği kapsamında Enerjisa Üretim’in rüzgâr projelerindeki bilgi ve deneyimlerini Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden Progresiva Enerji Yatırımları’nın 250 MW’lık Rüzgâr Enerji Santrali’nin kurulumu ve işletilmesi süreçlerinde; Kontrolmatik Teknoloji’nin ise Depolamalı RES projelerindeki mühendislik, teknoloji ve kurulumu konularındaki bilgi ve tecrübelerini Enerjisa Üretim’in 500 MW Depolamalı RES projesinde değerlenmesi hedefleniyor.
Enerjisa Üretim’in Santral İşletme Tecrübesi
Türkiye’de çeyrek asırdan fazladır sektöre yön veren ve yaklaşık 5.000 MW kurulu güce sahip (4.000 MW işletme, 1.000 MW inşaat halinde) Enerjisa Üretim, iş birliği kapsamında Kontrolmatik’e ait 250 MW’lık Rüzgâr Enerji Santrali’nde proje geliştirme/yönetim, kurulum, işletme ve bakım süreçlerini üstlenecek. Ayrıca Progresiva Enerji Yatırımları’nın inşa edeceği 1 GW kapasiteye sahip enerji depolama tesisinin ise tüm piyasa operasyonları yine Enerjisa Üretim tarafından sağlanacak.
Kontrolmatik Teknoloji’nin Enerji Santrali ve Depolama Tesisi Kurulum Tecrübesi
İmzalanan sözleşme kapsamında Kontrolmatik Teknoloji’nin, mühendislik ve proje yönetimindeki uzun yıllara dayanan deneyimleri ile, Enerjisa Üretim portföyünde yer alan tüm depolamalı rüzgâr enerjisi santrallerinin elektrifikasyon ve trafo merkezleri kurulumlarını anahtar teslim gerçekleştirecek.
Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden biri olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’nin de yine sözleşme çerçevesinde Ankara Polatlı’daki Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası’nda ürettiği yerli üretim enerji depolama sistemlerini Enerjisa Üretim’e tedarik edecek. Pomega Giga Fabrikası, Türkiye’nin yerli üretim yapan ilk enerji depolama sistemleri tesisi olarak ön plana çıkıyor.
Teknoloji Ortağı Senkron Energy
Mutabakat Sözleşmesi’nde Enerjisa Üretim’in dijital oluşumu Hollanda merkezli Senkron Energy Digital Services ise projenin dijital çözüm ortağı olarak konumlanıyor. Türkiye ve yurt dışı santrallere hizmet veren Senkron Energy, başta hibrit enerji yatırımları olmak üzere, yenilenebilir enerji yatırımlarında karar destek sistemleri ile yapay zekanın gücünü enerji varlıklarının potansiyelini maksimum düzeye çıkarmak için kullanıyor. Yapılacak olan rüzgâr ve batarya yatırımlarının, varlık yönetimi ve market operasyonu süreçlerinde Senkron Energy’nin sunmuş olduğu dijital çözümler kullanılması da hedefler arasında yer alıyor.
Senkron Energy’nin geliştirdiği yazılımların, mevcut proje ile sınırlı kalmayarak Kontrolmatik’in enerji depolama sistemlerinde de kullanılması imza altına alınan bir diğer hedef oldu. Bu yazılımlar, yatırımcılara depolama projelerinde maksimum verim, uzun ömür, siber güvenlik, yüksek karlılık gibi konu başlıklarında dijital çözümler sağlıyor.
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, stratejik iş birliği kapsamında yaptığı açıklamada, “
Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, geçtiğimiz hafta dış finansman kullandıkları Progresiva Enerji Yatırımları’nın Tekirdağ RES ve Enerji Depolama Tesisi yatırımı için Türkiye’nin önde gelen enerji şirketlerinden biri olan Enerjisa Üretim’le çalışacak olmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Dünyanın önde gelen teknoloji, mühendislik ve enerji şirketleri arasında güçlü bir Türk markası olarak yer alma hedefiyle ilerlediklerini kaydeden Aslanhan, ‘’Türkiye, özellikle yenilenebilir enerji alanında çok büyük bir bilgi birikimine ve tecrübeye sahip. Türk şirketleri bu alanda dünya standartlarında hizmet sağlıyor. Biz de küresel bir marka olmanın gerekliliklerinden biri olarak kendi ülkemizde en iyilerle iş birliği yapmayı önemsiyoruz. Hem rüzgâr santralimizin kurulum ve işletme süreçlerinde hem de ülkemize kazandırmaktan gurur duyduğumuz GWh saat kapasitesindeki enerji depolama tesisimizin piyasa faaliyetlerinde Enerjisa Üretim’le çalışma arzusu içerisindeyiz. Biz de hem Kontrolmatik Teknoloji hem de iştiraklerimizden Pomega Enerji Depolama Teknolojileri olarak mühendislik, uçtan uca proje yönetimi ve enerji depolamada alanlarında uluslararası standartlardaki bilgi ve becerilerimizi Enerjisa Üretim’in depolamalı rüzgâr enerji projelerinde kullanma fırsatı yakalamayı hedefliyoruz. Ülkemizin teknoloji, mühendislik ve enerji alanlarında yarattığı farkı uluslararası arenada daha da görünür kılmak için çalışmaya ve Enerjisa Üretim’le farklı alanlarda iş birliği fırsatları aramaya devam edeceğiz” dedi.
Yenilenebilir Enerji
Küresel enerji talebi rekor kırdı: Türkiye, Avrupa’yı solladı

KPMG ve Enerji Enstitüsü’nün iş birliğiyle yayımlanan 2024 Dünya Enerji İstatistik Raporu, enerji sektöründe çarpıcı gerçekleri ortaya koydu. Rapora göre, küresel enerji talebi tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Elektrik tüketimindeki hızlı artış ve fosil yakıt kullanımındaki devamlılık ise enerji dönüşümüne dair yeni tartışmaları gündeme taşıdı.
ENERJİ TALEBİ ARTIYOR, ELEKTRİK TÜKETİMİ ÖNE ÇIKIYOR
EKOTÜRK’ün haberine göre 2024 yılında küresel enerji talebi önceki yıla göre %2’yi aşan bir artışla rekor kırdı. Elektrik tüketimi ise %4’ten fazla artarak enerji dönüşümünün merkezine oturdu. Bu artış, elektrifikasyonun dünya genelinde hızlandığını gösteriyor. Ancak bu gelişmelerin yanında, karbon salımı da %1 oranında artarak iklim hedeflerine ulaşmanın zorluğunu bir kez daha ortaya koydu.
TÜRKİYE, AVRUPA’NIN EN HIZLI BÜYÜYEN ENERJİ ARZINA SAHİP
Raporda Türkiye’nin enerji arzındaki büyüme dikkat çekti. 2024 yılında toplam enerji arzı 7,02 EJ’ye ulaşarak yıllık %5,1 oranında artış gösterdi. Bu büyüme oranı ile Türkiye, Avrupa’da en hızlı artış gösteren ülke konumuna geldi. Türkiye, %1,2’lik enerji arzı payı ile Almanya (%1,7) ve Fransa’nın (%1,5) ardından üçüncü sıraya yerleşti.
FOSİL YAKITLARIN PAYI HÂLÂ GÜÇLÜ
Yenilenebilir enerji yatırımları hızla artsa da fosil yakıtlar küresel enerji dengesinin merkezinde kalmaya devam ediyor. 2024’te petrol üretimi %0,6 artışla 97 milyon varile ulaşırken, ABD tarihte ilk kez günlük 20 milyon varilin üzerine çıktı ve Suudi Arabistan ile Rusya’nın toplamını geride bıraktı.
ÇİN’DEN YENİLENEBİLİR ENERJİDE TARİHİ ATAK
Çin, 2024 yılında ABD, Avrupa ve Hindistan’ın toplamından daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesini devreye aldı. Avrupa’da faiz artışları ve tedarik zinciri problemleri yatırımları yavaşlatırken, Çin enerji dönüşümünde liderliğini pekiştirdi.
RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİNDE HIZLI BÜYÜME
Rüzgâr ve güneş enerjisi üretimi 2024 yılında %16’nın üzerinde artarak dikkat çekti. Bu artış, toplam enerji talebindeki yükselişin neredeyse dokuz katı seviyesinde gerçekleşti. Ancak altyapı eksiklikleri ve finansman zorlukları, bu kaynakların enerji ihtiyacını karşılamada tek başına yeterli olmadığını gösteriyor.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER DÖNÜŞÜMÜN MERKEZİNDE
OECD dışındaki ülkeler, son 10 yılda yenilenebilir enerji yatırımlarını iki kat daha hızlı artırarak enerji dönüşümünün ağırlık merkezini değiştirdi. Enerji talebindeki büyüme de bu pazarlara yönelmiş durumda.
Rüzgar Enerjisi
TÜREK 2025 VE AZERBAYCAN ENERJİ FORUMU İZMİR’DE BULUŞUYOR

Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı rüzgar enerjisi organizasyonu olan Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK), 4-5 Eylül 2025 tarihlerinde İzmir Hyatt Regency İstinyepark’ta düzenlenecek. Bu yıl IV. Azerbaycan Türkiye Enerji Forumu ile birlikte düzenlenecek olan TÜREK, 3 binden fazla ulusal ve uluslararası sektör profesyonelini bir araya getirecek. Son dönemde yaşanan uluslararası gelişmeler doğrultusunda bu yıl İzmir’de eş zamanlı düzenlenecek TÜREK – Azerbaycan Enerji Forumu kapsamında yapılacak görüşmeler daha da önem arz ediyor. Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanındaki kamu ve özel sektör kuruluşları tarafından sunumlar ve iş görüşmeleri yapılacak, uluslararası karar vericiler ve sektör profesyonelleri bir araya gelecek…
Bu yıl 14.kez düzenlenecek olan TÜREK kapsamında; sektör istişare toplantıları, teknik geziler, teknik oturumlar, uluslararası temaslar, sergi alanı ve standlar, tedarikçi-yatırımcı B2B görüşmeler yer alacak. Avrupa başta olmak üzere dünyanın rüzgar alanında öne çıkan diğer bölgelerinden de uzmanların, paydaşların, politika yapıcıların ve akademisyenlerin katılımıyla sektördeki mevcut ve gelecekteki gelişmelere ışık tutacak.
Hızla büyüyen rüzgar enerjisi yatırımları ve sanayii ile Avrupa ve dünyada rüzgar enerjisi ekosisteminin önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye, rüzgar enerjisi alanındaki iddiasını ve potansiyelini WindEurope Annual Event 2028 etkinliğine İstanbul’da ev sahipliği yaparak güçlendirmeyi hedefliyor. Bu adaylık, Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründeki güçlü konumunu uluslararası arenada sergilemek, yenilenebilir enerjiye yönelik inovasyon ve iş birliğini artırmak için önemli bir fırsat. TÜREK, bu adaylık süreci kapsamında ülkemizin potansiyelini göstermek için de önemli bir zemin oluşturuyor.
TÜREK 2025 oturumları, sektörün önde gelen uzmanları ve kanaat önderleri tarafından yönetilecek. Oturumlarda; rüzgar enerjisi sektöründeki son teknolojik gelişmeler, yatırım fırsatları, sürdürülebilirlik konuları ele alınacak. Rüzgar enerjisi sektöründeki en son teknolojik gelişmeler, yenilikçi stratejiler ve gelecek projeksiyonları değerlendirilecek.
Yenilenebilir Enerji
Enerjisa Üretim, Afetlere Hazırlık için Kamu, Akademi ve Özel Sektörü Buluşturdu

Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne öncülük eden lider özel sektör elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, afetlere karşı kurumsal ve toplumsal dayanıklılığı artırmak amacıyla Afet Yönetimi Konferansı düzenledi. Konferans, afet yönetiminde kamu, akademi, özel sektör ve sivil toplumun birlikte çözüm üretmesine olanak tanıyan güçlü bir iş birliği sundu.
Enerjisa Üretim, İstanbul Ataşehir’deki Genel Merkez Ofisi’nde düzenlediği Afet Yönetimi Konferansı ile afet yönetimi alanında kapsayıcı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Bu konferans, şirketin organizasyonel hazırlığını güçlendirirken, Türkiye’de afetlere karşı ortak aklı ve koordinasyonu geliştirmeye de zemin oluşturdu. Etkinlikte, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, AFAD, İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bahçeşehir ve Kocaeli Üniversitesi, AKUT ve Afet Psikolojisi Platformu gibi kritik kurum ve kuruluşların temsilcileri yer aldı. Akademisyenlerden kamu temsilcilerine, özel sektör liderlerinden sivil toplum paydaşlarına uzanan geniş bir katılımla gerçekleşen konferans, Türkiye’nin afet yönetimi kapasitesini geliştirmek üzere çok paydaşlı bir diyaloğa sahne oldu. Konferansın ardından şekillenecek yol haritası, Enerjisa Üretim’in afetlere karşı kurumsal dayanıklılığını artırırken, paydaşlarla uzun soluklu iş birliklerinin temelini atacak. Ortak aklın gücüne inanan bir yaklaşımla, düzenli bilgi paylaşımı ve kapsamlı eğitim programlarıyla birlikte sürdürülebilir bir afet yönetimi ekosistemi inşa edilecek.
Risklere karşı proaktif adımlar, yangın ve deprem önlemleri
Konferans kapsamında, Türkiye’nin güncel afet gündemlerinden biri olan orman yangınları öncelikli başlıklardan biri oldu. Etki alanında yer alan bölgelerde yangınlara karşı mücadelede aktif rol üstlenen Enerjisa Üretim, santral sahaları ve etki alanlarındaki yerleşimlere destek vererek yerel müdahale kapasitesini artırıyor. İş makineleriyle yangına doğrudan müdahale sağlıyor ve gönüllü ekipleriyle bölgeye katkı sunuyor. Bu saha uygulamalarına ek olarak Muğla’da Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilecek Yangın Koordinasyon Merkezi, şirketin yangınlarla mücadelede kurumsal iş birliklerini daha da güçlendiriyor. Enerjisa Üretim, 2020 yılından bu yana 1,5 milyona yakın fidan dikimi gerçekleştirerek yangınlara karşı hem sahada hem de uzun vadeli önleme çalışmalarında aktif sorumluluk üstleniyor. Deprem riski özelinde ise olası İstanbul depremine karşı Tufanbeyli ve Bandırma santrallerini coğrafi yedeklilik planına dahil ederek, enerji üretim faaliyetlerinin kesintisiz sürdürülebilirliği için stratejik hazırlıklarını tamamladı. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından ilk 24 – 48 saat içinde bölgeye ulaşarak arama-kurtarma, lojistik destek ve sıcak yemek dağıtımını içeren çok yönlü yardım çalışmalarını gönüllü ekiplerle sahada hayata geçirdi. Bu süreçte insani ihtiyaçların karşılanmasından, koordinasyonun sağlanmasına kadar pek çok alanda aktif rol üstlendi.
“Geleceği birlikte düşünmeli, dayanışmayla inşa etmeliyiz”
Afet yönetiminde birlikte hareket etmenin önemini vurgulayan Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl “Geçmişte ve yakın zamanda yaşadığımız tüm afetler, bu mücadelenin ancak kurumlar arası iş birliği ve ortak hareketle başarıya ulaşabileceğini gösterdi. Afetlere karşı en büyük gücümüz, güvene dayalı dayanışma kültürümüz. Bu anlayışla İstanbul Ataşehir Ofisimizde kapsamlı bir buluşma gerçekleştirdik. Attığımız adımları değerlendirmek ve geleceğe yönelik yol haritasını ortak akılla şekillendirmek amacıyla kamu, akademi, sivil toplum ve özel sektörün paydaşlarıyla bir araya geldik. Tüm afet risklerine karşı proaktif adımlar atmak, enerji üretimindeki sürdürülebilirliğimizin ayrılmaz bir parçası. Sahadaki etkin müdahalemizi; geliştirdiğimiz iş birlikleri, gönüllü ekiplerimiz ve uzun vadeli projelerimizle daha da güçlendiriyor, kurumsal olduğu kadar toplumsal dayanıklılığı da birlikte inşa ediyoruz. Afetleri henüz yaşanmadan önce konuşmanın ve gerekli önlemleri almanın en kritik adım olduğuna inanıyoruz. Bu yaklaşımla, son üç yıldır toplumsal farkındalık çalışmalarına öncülük ediyor; akademisyenler ve uzmanlarla birlikte, orman yangınlarını önlemeye yönelik projeleri hayata geçiriyoruz. Orman alanlarının artması için yangınlarla mücadele etmenin yanı sıra ağaçlandırma faaliyetleri ile ilgili de çalışmalar yürütüyoruz. Her yıl yaşımızın 10 bin katı kadar fidanı toprakla buluşturuyoruz. Bu yılki hedefimiz en az 290 bin fidan; 2026’da ise 30. yılımızda 300 bin fidana ulaşmayı planlıyoruz. Her bir fidanın büyümesini, ormana dönüşmesini titizlikle takip ediyor; bugün 1,5 milyonu aşan bu sayıyı kararlılıkla 3 milyona, ardından 10 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz. Afetlere yönelik hazırlıklarımız, orman yangınlarıyla sınırlı kalmıyor; olası İstanbul depremi gibi büyük ölçekli senaryolar için de kritik bir rol üstleniyor. Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde bağımsızlığını koruma hedefimiz doğrultusunda, bu tür afetlere karşı enerji sürekliliğini sağlamak her zaman önceliğimiz. Bu kapsamda, İstanbul’da yaşanabilecek büyük bir depreme karşı tüm senaryoları değerlendiriyor; enerji üretimimizin kesintisiz sürdürülebilmesi adına Bandırma ve Tufanbeyli Enerji Üslerimize anlık devretme kabiliyetimizi hazır tutuyoruz. 6 Şubat depremlerinden edindiğimiz deneyimleri sistematik hale getiriyor; afetin öncesi, anı ve sonrasında nasıl daha etkin hareket edebileceğimizi birlikte ele alıyoruz. Daha dirençli, daha bilinçli ve daha hazırlıklı bir gelecek için tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.” dedi.
-
Yenilenebilir Enerji4 gün önce
Enerjisa Üretim, Afetlere Hazırlık için Kamu, Akademi ve Özel Sektörü Buluşturdu
-
Rüzgar Enerjisi4 gün önce
TÜREK 2025 VE AZERBAYCAN ENERJİ FORUMU İZMİR’DE BULUŞUYOR
-
Yenilenebilir Enerji4 gün önce
RePG Enerji, Doğadan İlham Alan Yerli Teknoloji ile Elektrik ve İçme Suyu Üretiyor
-
Sektörel4 gün önce
YENİLENEBİLİR ENERJİ SEKTÖRÜ TÜM ALANLARI İLE EIF 2025’TE
-
Yenilenebilir Enerji4 gün önce
Küresel enerji talebi rekor kırdı: Türkiye, Avrupa’yı solladı
-
ELEKTRİK4 gün önce
Bir Günde 43 Kaçak Trafo Tespit Edilen Şanlıurfa’da Korkunç Saldırı: Vatandaşa Elektrik Sağlayan Trafolar Kurşunlandı
-
Sektörel4 gün önce
Milli Turbojet Füze Motorları Küresel Vitrinde
-
Sektörel4 gün önce
Aksa’dan Portatif Jeneratörlerde %25’e Varan Yaz Fırsatı