Doğalgaz
Doğalgaz Faturasını Düşürmenin Yolları
Elektriğin ardından doğal gaza gelen zam tüketicileri kara kara düşündürüyor. Asıl fatura havaların soğumasıyla birlikte kaloriferler yanmaya başladığında gelecek olsa da kışın ödeyeceği yüksek doğal gaz faturalarını düşünen tüketiciler şimdiden üşümeye başladı.
Doğal gaza gelen zam sonrası bir açıklama yapan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, artışla birlikte kışın konutları ısıtmak için daha fazla ödenecek doğal gaz faturalarının aile bütçesini zorlayacağını belirterek yalıtımsızlık nedeniyle binalarımızdaki enerji kayıplarının faturaları kabarttığına dikkat çekti.
Türkiye’deki binaların sadece yüzde 25’inin yalıtımlı olduğunu dile getiren Eruslu, doğal gaz ve elektrik faturalarında kalıcı düşüşün binalarda doğru şekilde yapılacak ısı yalıtımıyla sağlanabileceğini söyledi.
Önce elektrik, ardından ise doğal gaz zammı
Aile bütçesinin önemli bir bölümünü oluşturan ısınma giderleri bu kış daha da artacak. Hanehalkı harcamalarında doğal gaz faturalarına ödenen rakamın artması özellikle gelirleri önemli ölçüde azalan ve alım gücü düşen kesimleri her geçen gün daha fazla zorluyor.
Isınma giderlerinin bütçedeki yükünü azaltmada yalıtımın çok önemli bir rol oynağını söyleyen İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Yalıtım, sağladığı enerji tasarrufuyla bütçe dostu bir uygulamadır. Enerji verimli, güvenli, sağlıklı ve konforlu yapılarda yaşamanın ön koşulu olan yalıtım sayesinde kışın doğal gaz, yazın ise elektrik faturalarını yarı yarıya azaltmak mümkün. Doğru malzeme ve doğru işçilikle uygulanan ısı yalıtımı, binalarımızı çepeçevre sararak ısı geçişini azaltır. Bu sayede enerji kayıpları önemli ölçüde azaldığından yalıtımlı binalarda yaşayanlar kışın evlerini ısıtmak, yazın da soğutmak için yaklaşık yüzde 50 daha az fatura öder. Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 32,7’si binalarda tüketilirken bunun da yüzde 80’inini kışın ısınma, yazın ise soğutma için kullanıyoruz. Türkiye, 2023 yılında enerji ithalatına yaklaşık 70 milyar dolar ödedi. Ülkemizdeki binaların sadece yüzde 25’i yalıtımlı olduğundan enerji faturamız ağırlaşmaya devam ediyor. Binalarımızı ısı yalıtımı ile daha az enerji tüketen yapılar haline getirmeyi başardığımızda her yıl yaklaşık 12-15 milyar dolarlık bir tasarruf elde edebiliriz” diye konuştu.
Sadece aile bütçesi değil cari açığa da katkı sunuyor
Son yapılan doğal gaz gaz zammının önümüzdeki kış aylarında aile bütçesi açısından ek bir yük oluşturacağını belirten Emrullah Eruslu, “Yalıtımsızlık nedeniyle enerji faturalarımız kabarık. Binalarımızı ısıtmak ve soğutmak için enerjimizi daha verimli kullanmamız gerekiyor. Yalıtım, aile bütçesi açısından olduğu kadar enerji ithalatı ve cari açığın azaltılması noktasında ülke ekonomisi açısından da büyük önem taşıyor. Türkiye gibi enerjide yüksek oranda ithalata bağımlı bir ülkenin öncelikle binalarındaki enerji kayıplarını en aza indirmeye odaklanması hayati öneme sahip. Doğal gaz ve elektrik faturalarında kalıcı düşüşü binalarda doğru şekilde yapılacak ısı yalıtımıyla sağlayabiliriz. Doğal gaz harcamalarının aile bütçesi ve kamu bütçesi üzerinde oluşturduğu yükün hafifletilmesi için zaman kaybetmeden harekete geçmemiz, yapılarımızı gelişmiş ülkeler seviyesindeki enerji değerlerine getirmemiz gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.
Kaynak: Ekonomim
Doğalgaz
Aksa Doğalgaz 2030 Yılına Kadar 1,5 Milyar Dolar Yatırım Yapmayı Hedefliyor
Aksa Doğalgaz’ın 2023 yılı faaliyet raporu yayınlandı. Raporda Aksa Doğalgaz’ın sadece bir yılda gerçekleştirdiği 6 bin kilometreyi aşan yatırımla Türkiye’de ve uluslararası alanda sektöründe bir rekora daha imza attığı, 2030 Strateji Planı kapsamında ise toplam 1,5 milyar dolar yatırım yapmayı hedeflediği belirtiliyor.
Türkiye genelinde 45 bin kilometreyi aşan şebeke uzunluğuyla 27 il merkezi, 306 ilçe ve beldede 5 milyon abonesine doğal gazı güvenle ulaştıran Aksa Doğalgaz, 2023 yılı performansını ve sürdürülebilir büyüme faaliyetlerini içeren 2023 yılı faaliyet raporunu yayınladı. Tohum Gözlemcisi Lalehan Uysal’ın Anadolu Tohumları fotoğraflarının eşliğinde, “Yurda, Doğaya, Aşa… Ve Geleceğe” temasıyla yayınlanan raporda, Aksa Doğalgaz’ın mali sonuçları, operasyonel ve yenilikçi uygulamaları ile sürdürülebilirlik çalışmalarından teknolojik gelişimine kadar kapsamlı tüm faaliyetleri genişçe aktarılıyor.
Tüm bölgelerde 5,7 milyar TL yatırım
Elde edilen sonuçları değerlendiren Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, “2023 yılında Türkiye ekonomisine ve paydaşlarımıza yönelik sorumluluğumuzun bilincinde olarak sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda mali sonuçlarımızı güçlendirdik: Tüm bölgelerimizde 5,7 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Yüzde 15,5 büyüyerek 44 bin 690 km’ye ulaşan doğal gaz şebekemiz, dünyanın etrafında bir tam tur dönecek uzunluğa erişti. Türkiye’de 38 yeni ilçe ve beldeyi daha doğal gazla buluşturduk, toplam abone sayımız 5 milyona ulaştı. Yıllık ciromuz 49,8 milyar TL oldu. Öz kaynaklarımız yüzde 17,2 artarak 11,01 milyar TL seviyesine çıktı” diye konuştu.
Şebeke büyüklüğü 70 bin kilometreye ulaşacak
2030 Strateji Planlarının yüksek müşteri memnuniyeti ve ülke ekonomisine katma değer sağlama çerçevesinde hazırlandığının altını çizen Arslan, “2030 yılına kadar yurt içi ve yurt dışında toplam 1,5 milyar ABD doları yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımla 2030 yılına kadar 25 bin km şebeke imalatı ile şebeke büyüklüğümüzü yüzde 57 artırarak 44 bin 690 km’den 70 bin km’ye, abone sayımızı yüzde 66 artırarak 4,9 milyondan 8,2 milyona ve doğal gaz dağıtım hacmimizi yüzde 78 artırarak 9,7 milyar metreküpten 17,2 milyar metreküpe çıkarmayı amaçlıyoruz. Ayrıca 2023 yıl sonu itibarıyla 158 milyon ABD doları olan FAVÖK değerimizi yıllık ortalama yüzde 14 büyüme ile 382 milyon ABD doları seviyesine ulaştırmayı, ciromuzu da 1,7 milyar ABD dolarından 3,1 milyar ABD dolarına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü
Doğa dostu ve ekonomik enerji doğal gazı abonelerine ulaştırırken yüksek müşteri memnuniyetiyle hareket ettiklerini söyleyen Arslan, “Bu görüşümüzün en büyük yansıması, kuşkusuz, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 26. Tüketici Ödülleri’nde Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü’ne değer görülmemiz oldu. Düzenlenen törende ödülümüzü Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan takdim etti. Bunun yanı sıra yapay zeka ve veri analitiği gibi ileri teknolojileri kullanarak müşteri deneyimini maksimum düzeyde tutmakta kararlıyız. Çünkü yalnızca bugünü değil, geleceği de şekillendiren bir vizyonla ilerliyoruz. Dolayısıyla toplumumuza ve çevreye olan taahhüdümüzü sürdürüyor, çevresel etki adımlarımıza büyük önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıl faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde doğal gaz kullanılmasıyla sadece 1 yılda 10,3 milyon ton daha az karbon emisyonu gerçekleşti. Bu oran, yaklaşık olarak 434 milyon ağaçtan oluşan bir ormanın temizleyebileceği karbon miktarına eş değer olmasıyla heyecanlandırıyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında yürüttüğümüz karbon ayak izini azaltmaya yönelik faaliyetlerimizle 2023 yılında da Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’ne değer görüldük. Böylelikle bu ödülü dört yıldır üst üste aldık” dedi.
Deprem için güçlü iş birlikleri
Aksa Doğalgaz’ın geleceğe dönük stratejik iş birlikleriyle de öne çıktığını açıklayan Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl yaşadığımız ve tüm Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depremleri hepimize bir kez daha gösterdi ki biz bir deprem ülkesinde yaşıyoruz ve depreme her açıdan hazır olmalıyız. Aksa Doğalgaz’ın altyapısı kurulduğu ilk günden beri son teknolojiyle korunuyor, takip ediliyor ve kaçağa geçit vermiyor; tüm bölgelerimizde periyodik şekilde kaçak tarama çalışmalarımızı da yapıyoruz. Ancak gerekli iş birliklerine imza atmayı ve güçlü iş birlikleriyle fikir alışverişinde bulunmayı önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Bu nedenle ABD merkezli Pacific Gas and Electric Company ile afet yönetimi, deprem riskinin değerlendirilmesi ve doğal gaz arz güvenliğinin sürekli sağlanması amacıyla ortak çalışma yürütmek üzere bir araya geldik. Japon gaz şirketi Osaka Gas ve Fransa’nın en büyük doğal gaz dağıtım şirketi GRDF ile yakın temaslarımızı sürdürdük. Şirketimiz, sektörümüzde ilkeleri belirlemeye, doğal gaz dağıtımı alanında uluslararası bir referans noktası olmaya devam edecek.”
Doğalgaz
LNG piyasasında sıkılaşma bekleniyor
Norveç’in doğal gaz sahalarında 10 Ağustos’tan eylüle kadar gerçekleştireceği bakım çalışmalarının Avrupa’da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) talebini artırması ve küresel LNG piyasasında daralmaya neden olması bekleniyor.
Dünyanın en büyük petrokimya piyasası bilgi sağlayıcısı ICIS’in yayınladığı temmuz ayına ilişkin doğal gaz tahmin raporuna göre, temmuzda 2,2 milyon tonluk LNG arz fazlası bekleniyor.
Avrupa’nın LNG ithalatının temmuzda aylık bazda yüzde 17 artmasının beklendiği ifade edilen rapora göre, Norveç’in Avrupa’ya gaz arzı, temmuzda da odak noktası olmaya devam edecek.
Raporda, Norveç’te sonraki doğal gaz saha bakım döneminin 10 Ağustos’ta başlayıp eylüle kadar süreceği belirtilerek, bunun Avrupa’nın LNG talebini artıracağı ve yaz boyunca arz fazlası olan küresel LNG piyasasında sıkılaşmaya neden olacağı kaydedildi.
Avrupa’nın doğal gaz depolarının temmuzda yüzde 87 dolu olacağı tahmin edilen raporda, “Bu oran 2023’tekinden bir puan daha yüksek ve Avrupa Komisyonu’nun 1 Kasım için yüzde 90 doluluk hedefinden üç puan uzakta.” ifadesi kullanıldı.
Raporda ayrıca, Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de fiyat dalgalanmaları yaşanacağı vurgulanarak, “Ağustos başında Rus gaz transitinde ani bir düşüş yaşanacağı endişesi ve Asya’da devam eden sıcak hava dalgası nedeniyle temmuz boyunca bu dalgalanmanın devam etmesi bekleniyor.” bilgisi paylaşıldı.
Doğalgaz
Doğalgazda Temmuz’da Zam Yok
Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine temmuzda uygulayacağı satış fiyatı 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira olarak açıklandı.
Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira olarak belirlendi.
Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 12 bin lira olarak duyuruldu.
Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık hesaplanıyor.
Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruda, “Household Energy Price Index (HEPI) fiyatları esas alındığında konutlarda, Ukrayna’dan sonra Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğal gaz fiyatı ülkemizde uygulanmaktadır.” ifadesi kullanıldı.
-
PETROL4 gün önce
SOCAR Energy School’da Üçüncü Dönem Başlıyor
-
Güneş Enerjisi4 hafta önce
Erdemir Şanlıurfa’da güneşe 2,4 milyar dolar yatıracak
-
Yenilenebilir Enerji4 hafta önce
Nordex ve Akfen’den yenilenebilir enerjide dev iş birliği
-
Elektrikli Araçlar4 hafta önce
Raşit Kırkağaç: Küresel elektrikli araç pazarı büyüyor
-
PETROL5 gün önce
Oruç Reis, Somali’de 3 boyutlu sismik çalışma yapacak
-
PETROL4 gün önce
Tüpraş Tüm Rafinerilerinde Randevu Sistemi ve Temassız Satış Uygulamasını Devreye Aldı
-
Sektörel5 gün önce
ABD kömürünün ilacı Asya ve Afrika mı?
-
PETROL4 gün önce
Aytemiz Vaay ile %4’e Varan Akaryakıt İndirimi