Connect with us

Yenilenebilir Enerji

Enerji Depolama ile “Türkiye’ de Güneş Artık Hiç Batmayacak”

Dünya ve ülkemiz iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden biri olan aşırı sıcaklarla boğuşurken; Türkiye’nin sahip olduğu güneş enerjisi varlığını sürdürülebilir ve depolanabilir kılan çözümler sunarak; hem üretimde enerji maliyetlerini azaltacak, hem de iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayacak Solar+Storage NX Fuarı, 31 Ağustos-02 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyarete açılıyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvurularının pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansımasını öngörülürken, dünya enerji liderlerini İstanbul’da buluşturacak fuarın sektör için minimum 2 Milyar USD iş hacmi yaratması bekleniyor.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED iş birliği ile Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen Solar+Storage NX Fuarı’nda 12 ülkeden 100’ü aşkın firma yer alırken, Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından 51 ülkeden 10 bini aşkın sektör profesyoneli ziyaretçi ağırlanacak. 9 bin 500 m2 büyüklüğündeki fuar alanında, Güneş Enerjisi Sistemleri, Enerji Depolama Teknolojileri, Mühendislik, Tedarik ve İnşaat, EPC Projeleri, Dijitalizasyon, Akıllı Enerji Çözümleri ve E-Mobilite ürün grupları sergilenecek. Solar+Storage NX Fuarı, kamu kuruluşları, belediyeler, enerji depolama yatırımcıları, lisanslı/lisanssız elektrik üreticileri, güneş enerjisi yatırımcıları, Endüstriyel veya Ticari Tesis Yöneticileri, proje geliştiriciler, tarım, ulaşım, turizm gibi pek çok sektörden geniş yelpazede sektör profesyoneli ziyaretçinin odak noktası olacak.

Kıtalararası ticaret ortaklığı ile Alım Heyetleri yeni yatırım fırsatları sunacak

İhracata odaklanan Solar+Storage NX Fuarı Alım Heyeti Programı kapsamında; ihracatçı firmalar, CIS ülkeleri, Balkanlar, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika başta olmak üzere hedef pazar ülkelerden gelen 300’ü aşkın uluslararası satın alma heyetleri ile ikili iş görüşmeleri fırsatları sunulacak. Ayrıca, kıtalararası ticaret ortaklığı ile 12 Afrika ülkesinden gelecek 30 kişilik özel nitelikli Alım ve Ticaret Heyeti’nin, Türk firmaları ile yeni yatırım-ticaret adımları atması bekleniyor.

Güneş enerjisi ile Türkiye sıfır karbon hedefine daha da yakınlaşacak

Yaklaşan Solar+Storage NX Fuarı hakkında bilgi veren Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel,“Solar+Storage NX, güneş enerjisi ve enerji depolama çözümlerinin ve teknolojilerinin gelişimine katkıda bulunarak, iklim değişikliği ile mücadeleye ve ülkemizin yeşil mutabakat kapsamında sıfır karbon hedefine ulaşmada üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmesinde kolaylaştırıcı rol üstleniyor” dedi. Gürel, Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve depolama fuarı olarak sektöre yön verme misyonu üstlendiklerini belirtti ve Solar+Storage NX Fuarı’nın, yatırımcılarla proje geliştiricilerini, tüketicilerle arz sahiplerini ve kamu karar alıcıları ile enerji sektörünü aynı ağ içinde buluşturarak; uzun vadeli kalıcı iş birliklerine ve ticari anlaşmalara imkân yaratan fırsatlar yaratacağını kaydetti.

NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuarı ve Zirvesi eş zamanlı düzenleniyor

Gürel, Solar+Storage NX Fuarı ile eş zamanlı olarak TEHAD’ın desteğiyle gerçekleşecek NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuarı ve Zirvesi hakkında da bilgilendirmede bulundu. Fuarın elektrikli araç şarj altyapısı ile E-Mobilite endüstrisinin gereksinimlerini odağına alacağına dikkat çekti ve “NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuarı ve Zirvesi’nde 12 ülkeden 100’ü aşkın katılımcı firmanın yer alacağını ve 10 binden fazla sektör profesyonelinin ziyaret etmesinin beklendiğini ifade etti. Zirve kapsamında düzenlenecek etkinliklere 100’ü aşkın uluslararası ve ulusal düzeyde uzman konuşmacı katılacak.

Sektörden fuara yoğun ilgi ve katılım devam ediyor

GENSED işbirliği ile düzenlenen Solar+Storage NX Fuarı’nın daha ilk yılında sektörün yoğun ilgisini kazandığını ifade eden Gürel, “HSA Grup, Asunim Grup, HENSEL, EFES Enerji, Daxler Energy, JA Solar, Dron Market, Avenof, Alkan Kablo gibi çok sayıda firma fuarımızda yer alıyor” dedi. Gürel, fuara paralel olarak Enerji ve Türk iş dünyası liderlerinin katılımıyla 31 Ağustos ve 01 Eylül’de TÜYAP Palace Hotel’de GENSED işbirliği ve konferans içerik ortağı dünyanın en saygın solar teknoloji dergisi PV Magazine Grup’un stratejik ortaklığı ile Solis Renewable Hub tarafından Solar+Storage Exclusive Forum düzenleneceğini belirtti.

African Turkish United Sisterhood oturumları Türk ve Afrikalı kadın liderleri biraraya getirecek

Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel şöyle devam etti: “İklim krizine yönelik çözüm önerileri Solar+Storage NX’de sergilenecek ve konuşulacak. Bu kapsamda çok özel bir oturumumuz da var. Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörü başta olmak üzere enerji sektörünün gelişiminde aktif rol alan kadın profesyonellerin iletişim grubu; TWRE – Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları ile enerji sektöründeki Afrikalı iş kadınlarının daha başarılı ve güçlü olması için kurulan oluşum; AWEap – Enerji ve Güç Sektörü Afrikalı Kadınları, African Turkish United Sisterhood’ oturumlarında bir araya gelecek”.

Dealroom Hibrit Fuar Platformu ile randevu talebinden, şirket tanıtımına herşey elinizin altında

Dealroom Hibrit Fuar Platformu, Solar+Storage NX Fuarı’nın katılımcı ve ziyaretçilerine sağladığı fırsatlardan sadece biri. Katılımcı ve ziyaretçiler bu alanda kendi şirket ve ürünleri hakkında bilgiler içeren sayfalar oluşturabiliyor veya var olan şirket sosyal medya hesapları, şirket web linklerini entegre edebiliyor, B2B görüşmeler için randevu talep edebiliyor, fuar esnasında Deal Room Mobil aplikasyonunun kullanarak ziyarete gelenlerin yaka kartı üzerindeki QR kodu okutarak kişisel verilerini kayıt altında toplayabiliyor. Hatta Deal Room platformu üzerinden kaydolan tüm ziyaretçilerin kişisel bilgilerini görüntüleyebiliyor.

20’den fazla stratejik partner destekliyor

Sektörü temsil eden bakanlıklar, kamu kuruluşları, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri ile güçlü iş birlikleri kuran Solar+Storage NX Fuarı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere EPDK, EPİAŞ desteği, GENSED işbirliği ve AKÜDER, ÇEDBİK, ETD, GÜYAD, MÜSİAD, TENVA, TÜROB’un stratejik partnerliği ile düzenleniyor. Efes Enerji “Ana Konferans Salonu” sponsorluğunu üstlenirken, Kontek Enerji “EPC” sponsorluğunu, HSA Enerji “Solar Panel Teknoloji” sponsorluğunu, Dron Market “Dron Teknoloji” sponsorluğunu ve Loggma Digital Energy Solutions da “Big Data” sponsorluğu ile Solar+Storage NX Fuarı’nın önemli katılımcıları arasında yer alıyor.

Solar Challenge şampiyonunu seçiyoruz

Solar+Storage NX Fuarı HSA Enerji, Kıraç Metal, Odin Safety sponsorluğunda “Solar Challenge” yarışmasına da ev sahipliği yapacak. Çatı GES Kurulum Ekipleri, çatı formatındaki alüminyum konstrüksiyon üzerine 4 adet güneş panelini en kısa sürede monte eden takımı belirlemek üzere kıyasıya yarışacak. Technicall – Kerem Çilli moderatörlüğünde gerçekleşecek renkli ve eğlenceli yarışma, her gün 10 takımın rekabetine sahne olacak. Günün hızlı takımı olmayı başaran ekip sürpriz hediyeler kazanacak ve Solar Challenge şampiyonu unvanına sahip olacak.

RES ve GES başvurularının pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması bekleniyor

GENSED’in Basın ve Medya İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Zeynep Can’ın verdiği bilgiye göre; 2035 Ulusal Enerji Planı’na göre; ülkemizin GES Kurulu gücünün 53.000 MWe, RES Kurulu gücünün ise 30.000 MWe olması hedefleniyor. Hız kazanan yatırımlar ile bugün GES kurulu gücü 10 bin megavata ulaşan Türkiye’nin GES’de önümüzdeki 12 sene içinde yaklaşık 6 kat, RES de yaklaşık 2,5 kat büyüme rakamlarına ulaşması öngörülüyor. Şubat 2022’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı sonrasındaki 15 aylık süreçte, 3 bin 818 işletme, 4 bin 600 MWe gücünde lisanssız GES ve RES yatırımı için teşvik belgesi aldı. Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvurularının pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması bekleniyor.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yenilenebilir Enerji

Elektrik kurulu gücünde fosil yakıt harici kaynak kullanımı yüzde 60’a dayandı

Yenilenebilir enerji alanında 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Enda Enerji Holding A.Ş. (Enda) Genel Müdürü Metin Tuncay, Ağustos ay sonu itibarıyla Türkiye’nin 8 aylık toplam elektrik tüketiminin 230 bin 540 gigavatsaat (GWh) olduğunu bildirdi. Yılın ilk 8 aylık toplamında bir önceki yıla kıyasla elektrik tüketiminde ortalama yüzde 6,4 artış gerçekleştiğine dikkat çeken Tuncay, “Ocak-Ağustos döneminde elektrik tüketiminde geçen yıla göre aylık bazda en yüksek artış oranının yüzde 15,2 ile haziranda ayında kaydedildiğini belirtti. TEİAŞ verilerine göre de temmuzda yüzde 9 artışla 34 bin 105 GWh’ı bulan tüketim aylık bazda tarihi rekor seviyeyi gördü. Mevsim normallerinin üzerinde yaşanan yüksek hava sıcaklıkları ve soğutma ihtiyacı bu artışın en büyük nedeni oldu. Küresel ısınma nedeniyle hali hazırda dünya genelinde tüm otoritelerin ana gündem maddesi olan sürdürülebilir kaynaklara yönelim önümüzdeki dönemde daha da artacak. Türkiye’de son 10 yılda yenilenebilir enerjiye süratle odaklanılması bizi diğer ülkelerden ayrıştırıyor. Yeşil enerji dönüşümünde dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz” diye konuştu. Tuncay, Ağustos 2024 itibarıyla 113.897 MW olan toplam kurulu gücün yüzde 58,9’unu Fosil yakıt harici kaynakların oluşturduğunu ve bu kapasite ile Türkiye’nin dünyada 12. sıraya yükseldiğini vurguladı.

Yenilenebilir enerjinin üretimdeki payı da artıyor

Artan tüketimin yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarının önemini artırdığını Metin Tuncay, Türkiye’nin elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının hızla büyüdüğüne dikkat çekti. Tuncay şunları söyledi: “Ağustos sonu itibarıyla Türkiye’nin elektrik üretimindeki kurulu gücü 113 bin 897 MW düzeyine ulaştı. Üretim santrali sayısı ise ağustos sonunda lisanssız santraller dâhil 31 bin 166’ya yükseldi. Kurulu gücün yüzde 28,3’ü hidroelektrik enerji, yüzde 21,7’si doğal gaz, yüzde 19,2’si ithal ve yerli kömür, yüzde 10,8’i rüzgâr, yüzde 16,2’si güneş, yüzde 1,5’i jeotermal ve yüzde 2,4’ü ise diğer kaynaklar şeklinde dağılım gösteriyor. Yenilenebilir enerjide kapasite artışının yanı sıra üretimdeki pay da yükseliyor. Yenilenebilir enerjinin toplam üretim içerisindeki payı Temmuz ayında yüzde 43,9, Ağustos ayında ise yüzde 40,2 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde sadece rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinden elde edilen elektriğin oranı sırasıyla yüzde 21,1 ve yüzde 19,9 olarak kaydedildi. Özetle, 12. Ulusal Kalkınma Planı doğrultusunda elektrik üretimindeki yenilenebilir enerji payının yüzde 50’ye yükselmesi hedefinde hızla yol alıyoruz.”

Avrupa’da 5’inci, dünyada 12’nci sıradayız

Son 10 yıldaki yenilenebilir enerji yatırımlarının Türkiye’yi dünyadaki yeşil enerji dönüşümünde ön sıralara taşıdığını ifade eden Tuncay, “Yenilenebilir enerji kapasitesi bakımından dünyada 12’nci konumdayız. Avrupa’da kurulu yenilenebilir enerji kapasitesi 2011’den bu yana yüzde 6,6 artarak 2022’de 765 GW’a ulaşırken, Türkiye, güncel verilerle Avrupa’nın en büyük beşinci yenilenebilir enerji kurulu gücüne sahip ülke. Hidroelektrik enerji kapasitesi sıralamasında ise Avrupa’da Norveç’in ardından ikinci sırada geliyoruz. Avrupa’da son altı yılda yenilenebilir enerji kurulu güç artışında üçüncü sırada yer alıyoruz” dedi.

Enerjide elektrik daha da ön planda olacak

Türkiye’nin başta Paris Anlaşması ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı gibi uluslararası iklim politikalarına taraf olarak enerji sektöründe önemli bir dönüşümü başlattığını söyleyen Tuncay, önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarının hız kesmeden süreceğini vurguladı. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte enerjide elektriğin daha ön plana çıkacağını ifade eden Tuncay, “Nihai enerji tüketimi içerisindeki elektrik enerjisinin payının 2053 yılında yüzde 55,6’ya ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin elektrik tüketiminde, 2035’e dek ortalama olarak yıllık yüzde 3,5-4 oranında artış öngörülüyor. Bu açıdan ülkemizin enerji sektöründe üretim yatırımı ihtiyacının 2035 yılına kadar toplam 91,2 milyar olduğu tahmin ediliyor. Ulusal Enerji Eylem Planının ana hedefleri arasında kurulu güç artışının büyük bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak bulunuyor. Önümüzdeki dönemde deniz üstü YEKA projelerinde de yol almaya başlayacağız. Dolayısıyla yenilenebilir enerji yatırımları katlanarak sürecek” dedi.

‘Hedefimiz 2030’da ilk 20 şirket arasında yer almak’

Enda Enerji Holding olarak yenilenebilir enerjide 180,1 MW kapasiteye sahip olduklarını dile getiren Tuncay, bu yıl içerisinde planladıkları halka arzdan gelen gelirler ve özkaynaklarla beraber 2030’da rüzgâr ve güneş enerjisi alanında kapasitelerini 500 MW üzerine çıkarmayı planladıklarını söyledi. Tuncay, “İzmir, Türkiye geneli elektrik tüketiminde İstanbul Avrupa yakasının ardından 2’nci, elektrik üretim kurulu gücünde ise 1’inci sırada bulunuyor. İzmir’e yayılmış bir marka olarak; enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, yeşil dönüşüme katkı sağlamak ve tamamen yenilenebilir enerji kaynaklı yeni üretim projeleri geliştirerek etki alanımızı artırmak üzere faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Net nakit pozisyonu güçlü mali yapımızla 2030’a kadar olan dönemde finansal olarak sürdürülebilir projelerle kapasitemizi 500 MW üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da bugünkü şartlarda büyüklük anlamında ilk 20 şirket arasında olma hedefi anlamına geliyor” diye konuştu.

Continue Reading

Yenilenebilir Enerji

Suudi şirketten Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım planı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Suudilerin sahibi olduğu bir şirket, enerji ve diğer sektörlerde Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğinden bahsetti” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kanal 7’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Yatırım Danışma Konseyi 10. Toplantısı’na ilişkin soru üzerine Yılmaz, seçimden bugüne ekonomide, istikrarlı ve kararlı bir politika uygulandığını, güncellenen Orta Vadeli Program’ın bunu teyit ettiğini söyledi.

Ekonomi programına ciddi bir güven olduğunu, Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’na katılan yatırımcıların da bunu ifade ettiğini belirten Yılmaz, “Gerek portföy yatırımı gerekse doğrudan yatırımlarda Türkiye daha farklı bir döneme girdi. Bunun sonuçlarını önümüzdeki dönem daha fazla göreceğiz” diye konuştu.

Cevdet Yılmaz, başkanlığını yaptığı Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) mekanizması ile kamu ve özel sektörü bir araya getirdiklerini, çok güzel eylem planları yaptıklarını anlattı.

Bu mekanizmanın uluslararası boyutunu da Yatırım Danışma Konseyi’nin oluşturduğuna dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yatırım Danışma Konseyi, uluslararası CEO’ların katıldığı ve doğrudan piyasanın içinden insanların görüşlerini, önerilerini ortaya koyduğu bir platform. Çok faydalı oldu. Sonuç bildirgesi de kamuoyu ile paylaşıldı. Gelecek yıl da bunu gerçekleştireceğiz. Yatırımcılar, dünyada siyasi, jeopolitik ve ekonomik sebeplerden dolayı yatırım yapılabilir çok ülke kalmadığını söylüyorlar. Türkiye istikrarlı, politika çerçevesi belirginleştirilmiş, öngörülebilirlik sağlayan bir ülke. Her şeyden önemlisi huzurlu bir ülke. Dolayısıyla Türkiye bu dönem ciddi anlamda yatırımcıların tartıştığı, konuştuğu bir ülke haline gelmiş durumda. Önemli olan bu ilgiyi sonuca dönüştürmemiz.”

Doğrudan uluslararası sermaye yatırımları

Yılmaz, kalıcı, istihdam sağlayacak, yeni teknolojiler getirecek doğrudan uluslararası sermaye yatırımlarını artırmaları gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’nda, yatırımcıların Türkiye’ye doğrudan yatırım yapma arzusunu gördüğünü anlatan Yılmaz, “Suudilerin sahip olduğu bir şirket, enerji ve diğer sektörlerde Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğinden bahsetti. ABD’de bakanlarımız, Sayın Cumhurbaşkanımız yatırımcılarla buluştular. Hangi ortama gidersek gidelim şunu görüyoruz; Dünyadan çok ciddi bir teveccüh var, yatırımcılardan çok ciddi bir bakış var. Türkiye, ne yapabiliriz diye çok ciddi tartışılan bir ülke, ilgi odağı. Bunun sonuçlarını göreceğiz” ifadesini kullandı.

“Yatırımcıların iç siyasetle derdi yok”

Cevdet Yılmaz, Uluslararası Yatırımcılar Derneği tarafından yapılan anketlerde, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların sayısında iki kata çıkan oranda artış olduğunu gördüklerini belirtti.

Doğrudan yatırımlarda son üç ayda bir ivmelenme gördüklerini vurgulayan Yılmaz, “Doğrudan yatırımlar son 7 ayda 6 milyar doları aştı. Yıl sonu 10 milyar doların üstünde olacağız. Dünyadan yüzde 1 pay alıyoruz, amacımız yüzde 1,5’a çıkarmak” bilgisini paylaştı.

Ülkede karamsarlık yayma ve hükümetin programına gölge düşürme çabası içinde olan bir kesimin de bulunduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Yatırımcıların iç siyasetle derdi yok. Yatırımcılar ülkenin durumuna ve rakamlara bakarlar. Durum neyse onu gören insanlar. Türkiye’nin istikrarını, huzurunu, coğrafyasını, girişimci iş gücünü, genç dinamik nüfusunu birçok yönünü takdir ediyorlar. Dünyada bu sene üç kredi derecelendirme kuruluşunun da olumlu yönde not artırımı yaptığı tek ülke Türkiye. Yatırım imajımız, algımız daha iyiye doğru gidiyor. Türkiye, yeni yatırımcılarla tanışacak. Sadece Çin’den değil Latin Amerika’dan Körfez’e, Uzak Doğu’dan Avrupa’ya, Amerika’ya Türkiye ilgi odağı halinde. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım.”

Erken seçim çağrılarına yanıt

Erken seçim çağrılarına yönelik soruyu ise Yılmaz, “Türkiye’nin böyle bir gündemi yok. AK Parti döneminde cumhurbaşkanımız ile Türkiye siyasi istikrarla tanıştı. Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar da olmuyor. Yılda bir seçimler, yılda bir yeni hükümetler, 1990’lı yıllarda Türkiye bunları yaşadı ve bedellerini çok ağır ödedik ekonomik olarak. Dolayısıyla ihtiyacımız olan siyasi istikrar ve güven ortamında halkımızın gerçek sorunlarına odaklanmak ve bunlara çözüm üretmek.” diye yanıtladı.

Yerli ve yabancı yatırımcıların bir ülkede öncelikle öngörülebilirlik istediğini aktaran Yılmaz, bunun için de siyasi istikrarın en kilit kavram olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, Orta Vadeli Program’a yönelik piyasanın beklentisinin oldukça iyileştiğinin görüldüğünü belirterek, ama henüz tam sonuçlarını almadıklarını bildirdi.

Geçen yıl bütçe açığında yılı 5,2 ile kapattıklarını hatırlatan Yılmaz, bu yıl 6,4 öngördüklerini, şu an tahminlerinin 4,9 olduğunu söyledi.

Bu yıl 2,5 trilyon lira depreme ödenek ayırdıkları halde bütçe açığını yüzde 5’in altına çekebildiklerini anlatan Yılmaz, “Gelecek sene de yüzde 3’leri hedefliyoruz. Bütçe açığı büyük oranda toparlandı. Cari açık geçen yılın ortalarında yüzde 6’lar civarındaydı, 60 milyar dolara yakın cari açığımız vardı. Bugün geldiğimiz noktada ihracat artıyor, ithalat azalıyor, turizm gelirleri iyi gidiyor ve cari açığımız yüzde 2’ler civarında. Yıl sonunda yüzde 1,7’ye düşecek” açıklamasında bulundu.

“Enflasyonda yüzde 20’nin altında beklentimiz var”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ekonomide risklerin düşürüldüğüne, şoklara karşı direncin artırıldığına dikkati çekerek, Türkiye’nin şu an çok daha sağlam bünyeyle yoluna devam ettiğini vurguladı.

Bu riskleri azaltırken enflasyonun geçici olarak bir miktar yükseldiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

“Daha önce ‘enflasyon bir miktar yükselecek ama sonra düşecek. Özellikle yılın ikinci yarısında belirgin düşüş göreceksiniz’ dedik. Çok şükür mahcup olmadık yüzde 75,5’lere kadar çıkmıştı mayısta, hazirandan itibaren bir düşüş sürecine girdi, son 3 ayda 23,5 puan düşüş oldu ve yüzde 52’ye gelmiş oldu. Gelecek ay yakın bir tarihte açıklanacak, 50’nin altında 40’lı bir rakam bekliyoruz. Yıl sonunda da yüzde 41,5 gibi bir tahminimiz var. Gelecek yıl bu zamanlar artık yüzde 20 ile 30 arası, yıl sonunda da yüzde 20’nin altında bir beklentimiz var.”

Cevdet Yılmaz, “Halkta karamsarlık oluşturmaya çalışan, spekülatif hadiselerle ülkeye zarar vermeye çalışan bir sistematik çabayı da görüyoruz. Biz bunlara pirim vermeyeceğiz, kararlı şekilde yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Continue Reading

Doğalgaz

Afrika Enerji Odası Başkanı: Afrika ülkeleri Rusya ile güneş enerjisi projelerini görüşecek

Afrika Enerji Odası Başkanı Enrzej Ayuk, Afrika ülkelerinin Rusya ile güneş enerjisi ve doğalgaz alanındaki projeleri görüşeceğini belirtti.
Sputnik’e demeç veren Ayuk, Afrika ülkeleri Nijer, Burkina Faso ve Mali”nin Moskova’da düzenlenen Rusya Enerji Haftası Uluslararası Forumu’nda Rusya ile güneş enerjisi ve doğalgaz alanındaki projeleri görüşeceğini söyledi.
Ayuk, “Nijer, Burkina Faso ve Mali’nin katılımıyla Afrika’daki güneş enerjisi projeleri konusunda görüşmeler yapılacak. Rus şirketleri burada güneş paneli ve güneş santrali inşaatına daha fazla yatırım yapma olasılığını değerlendirecek” dedi.
Ayuk ayrıca, Afrika Enerji Odası’nın başkent Brazzaville ile liman kenti Pointe Noire arasında bir boru hattı inşa edilmesinin beklendiği Kongo Cumhuriyeti’ndeki gaz tedarik projelerini de incelediğini kaydetti.
Bu yıl yedincisi düzenlenen Rusya Enerji Haftası Uluslararası Forumu 26-28 Eylül tarihleri ​​arasında Moskova’da gerçekleşiyor.
Sputnik
Continue Reading

En Çok Okunanlar