Connect with us

Yenilenebilir Enerji

Yeşil hidrojen geleceğin enerjisi olacak


Türkiye Ulusal Enerji Planı’nda önemli yer tutan yeşil hidrojen geleceğin enerjisi olacak. Türkiye’yi yeşil dönüşümde üst sıraya taşıyacak hidrojen için YEO Teknoloji de çalışmalara başladı. YEO Teknoloji, yenilenebilir enerjiyle yeşil hidrojen üretmek üzere çözümler sunmak için çalışacak.

Daha temiz bir gelecek için Türkiye Ulusal Enerji Planı & Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası açıklandı. Buna göre Türkiye’de yeşil hidrojen geleceğin yakıtı olarak bu vizyonda önemli yer tutacak. 18 yıldır yenilenebilir enerji projeleri gerçekleştiren YEO Teknoloji de Türkiye’yi yeşil dönüşümde üst sıraya taşıyacak yeşil hidrojen için çalışmalara başladı. YEO Teknoloji, yenilenebilir enerjiyle yeşil hidrojen üretmek üzere çözümler sunmak için çalışacak.

Hedef 70 GW’lık enerji

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçtiğimiz gün açıkladığı Ulusal Enerji Planı’yla hidrojen enerjisinin önemine vurgu yaptı. Plana göre 2030 yılından başlayarak 2053 sonuna kadar hidrojenin doğalgaza karışım oranının yüzde 12’ye, sentetik metanın karışım oranının ise yüzde 30’a çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye’de ilk defa doğalgaz ile yenilenebilir kaynaklardan elde edilen hidrojenin yüzde 20’ye kadar karıştırılarak şebeke ve iç tesisatlarda kullanılmasının testleri yapıldı ve başarıyla sonuçlandı. Ayrıca hidrojenin sanayide kullanımına yönelik çalışmalar da sürüyor. Türkiye’de hidrojen elektrolizör kurulu gücünün 2030 yılında 2 GW’a, 2035 yılında 5 GW’a ve 2053 yılında 70 GW’a çıkması planlanıyor.

18 yıldır Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinde sürdürülebilir enerji projeleri üreten YEO Teknoloji de hidrojen alanında çalışmalarını hızlandırdı. Güneş enerjisinden, rüzgar enerjisine, hidro enerjiden biyogaza kadar birçok farklı alanda teknoloji üreten YEO, Net Sıfır hedefine yaklaştıracak tüm projeleri hızlandırdı. Türkiye’de bu alanda çalışmalar yürüten YEO Teknoloji, Avrupa pazarı için de Almanya’da YEO Hidrojen isimli iştirakini kurdu.

Tolunay Yıldız

YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, hidrojenin geleceğin enerjisi olarak kabul edildiğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklı hidrojen enerjisinin desteklendiğini görmekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu vizyonla biz de geçen yıl Almanya’da YEO Hidrojen isimli bir şirket kurduk. Hem Türkiye hem de Avrupa’da yeşil enerji kaynaklı hidrojen projeleri için çalışıyoruz. 3 kıtada 30’un üzerinde ülkede 225’ten fazla projeyle Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da dünyanın her noktasına enerji ve endüstriyel çözümler ulaştırıyoruz. Emisyonların azaltılması ve dekarbonizasyon için yeşil hidrojeni destekleyeceğiz.”

Yeşil hidrojen nedir?

Hidrojen enerjisi, doğada bileşikler halinde bulunan hidrojenin dönüştürülmesiyle elde edilen enerji kaynağı olarak tanımlanıyor. Bu enerji kaynağı hidrojen atomlarının oksijen atomlarından ayrılmasıyla ortaya çıkıyor. Son dönemlerde hidrojen enerjisi Paris anlaşması kapsamındaki karbonsuzlaşma hedeflerini gerçekleştirmek için kullanılacak enerji alternatiflerinden biri olarak görülüyor. Hidrojen enerjisi farklı renklerle temsil edilen bir üretim sürecine sahip. Yani farklı enerji kaynaklarıyla hidrojen enerjisi üretilebiliyor. Bunlar; fosil yakıtlarla üretilen gri hidrojen, doğal gaz ile üretilen mavi hidrojen, henüz deneme aşamasında olan metanın termal parçalanması ile elde edilen turkuaz hidrojen ve yenilenebilir enerji ile elde edilen yeşil hidrojen olarak sınıflandırılıyor. Yeşil hidrojen, hem Paris İklim Anlaşması’nın taahhütlerini yerine getirmek için hem de dünyadaki enerji sorununun çözümü için bir fırsat olarak görülüyor. Bugün itibarıyla, tüketimi gerçekleşen 70 milyon ton hidrojen, fosil kaynaklardan elde ediliyor. 30 yıllık süre zarfında ise hidrojen üretiminin yeşil kaynaklardan üretileceği öngörülüyor.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yenilenebilir Enerji

Enis Amasyalı; “Sürdürülebilir bir dünya ve gelecek için çalışmaya devam edeceğiz”


15. yılında Türkiye’nin yeşil enerji geleceğine ışık tutuyorBorusan EnBW Enerji, 15. kuruluş yıldönümünde Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümüne öncü olma misyonunu başarıyla sürdürüyor. Rüzgârdan elektrik enerjisi üretiminde Türkiye’nin lider üretim şirketlerinden olan Borusan EnBW Enerji, tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı 796 MW’lık portföyü ile yıllık 2 TWh’i aşan yenilenebilir enerji üretimi yapıyor.

Borusan Grubu ve Energie Baden-Württemberg AG’nin (EnBW) ortak girişimi olarak 2009 yılında kurulan ve 15. yılını kutlayan Borusan EnBW Enerji, Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümünde öncü bir rol üstleniyor. Borusan EnBW Enerji, rüzgâr, güneş ve hidroelektrik olmak üzere tümü yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan, 796 MW toplam kurulu güce sahip 13 santralden oluşan portföyü ile hem Türkiye’nin hem de dünyanın sürdürülebilirliği için değer üretmeye devam ediyor. Borusan EnBW Enerji’nin kurulu gücü 2025 yılında 935 MW’a ulaşacak.

15 yıl içinde elde ettiği başarılarla sektörde çıtayı yükselten ve yenilenebilir enerji yatırımları ile Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlayan şirket, iklim değişikliği ve ekolojik krizle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarını iklim, insan ve inovasyon odak alanlarında hayata geçiren Borusan EnBW Enerji’nin %100 yenilenebilir enerji santrallerinden oluşan portföyü, yıllık 1,3 milyon ton karbon salımı engellerken 2 TWh’i aşan elektrik üretimi ile 1 milyon haneyi aydınlatıyor.

Borusan EnBW Enerji, aynı zamanda, Türkiye’nin elektrifikasyon altyapısına destek olmak amacıyla da elektrikli araç şarj istasyonları ağı yatırımlarını sürdürüyor. Rüzgârdan elektrik enerjisi üretiminde Türkiye’nin lider üretim şirketi olan Borusan EnBW Enerji, geleceğin enerji kaynağı olarak görülen güneş enerjisine yönelik yatırımlarına da hızla devam ediyor.

Sürekli gelişime verdiği değerle, yenilenebilir enerji sektöründeki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden Borusan EnBW Enerji, tesislerinin kurulumu, işletmesi ve bakımında son teknoloji ürünlerini akılcı bir şekilde kullanırken, rüzgar ve güneş enerjisi çalışmalarını üretken yapay zeka projeleriyle destekliyor.

Enis Amasyalı; “Sürdürülebilir bir dünya ve gelecek için çalışmaya devam edeceğiz”

Tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan portföyüyle dünyanın ve Türkiye’nin bugünü ve geleceği için yeşil enerji ürettiklerini belirten Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, şunları aktardı: “2009’da başladığımız bu yolculukta, Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümünde etkin bir rol üstlenmek için kararlı adımlar attık. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı büyüme stratejimiz kapsamında geldiğimiz noktada, 1352 MW’lık portföyümüzde ülkemizin önde gelen yenilenebilir enerji üreticilerinden biri haline geldik.15 yılın her günü gezegenimiz ve ülkemiz için sağlamaya çalıştığımız faydanın bilinciyle daha da motive olarak çalıştık. Bir yandan işimizin ticari anlamda devamlılığını temin ederken, her adımımızda ‘süreçlerimizi nasıl daha sürdürülebilir bir şekilde yürütürüz, nasıl insanı daha çok odağımıza alırız’ diye düşünerek ilerledik. Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de ülkemizde yeşil enerji dönüşümünün kalbinde olmaya devam edeceğiz. Bunu destekleyen tüm yeni iş alanlarını titizlikle değerlendirecek katkımızı daha katmanlı ve daha kapsamlı kılmak için çaba göstereceğiz. Tüm başarılarımızda katkısı olan çalışma arkadaşlarım başta olmak üzere bize destek veren tüm paydaşlarımıza candan bir teşekkürü borç bilirim” dedi.

Continue Reading

Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir enerji yatırımlarının kapasitesi ve VAP sonuçları belli oldu


EN-VERİM 100 araştırma verilerine göre 2023’te yenilenebilir enerji yatırımları, 2,98 milyar TL yatırıma karşılık 117 MW kurulu güç kapasitesiyle özellikle güneş ve rüzgar projelerine odaklanırken, VAP projeleri sanayi sektörünün enerji verimliliği hedeflerini başarıyla destekliyor.

Turkishtime tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen EN-VERİM 100 araştırması, Türkiye’nin enerji verimliliği alanındaki performansını ve yenilikçi projelerini ele aldı. Araştırmada yer alan Yenilenebilir Enerji ve Verimlilik Artırıcı Projelere (VAP) ilişkin veriler, EPSOL Danışmanlık tarafından analiz edilerek yorumlandı.

EN-VERİM 100 araştırması, “yenilenebilir enerji” bölümünde bulunan sorularla, firmaların yenilenebilir enerji yatırımları ve VAP kapsamındaki faaliyetlerine odaklandı.

Analiz metodu

Analize, yalnızca yatırım maliyeti ve kurulu güç (MW) verilerini eksiksiz paylaşan firmalar dahil edildi; eksik veri sağlayan firmalar değerlendirme dışında bırakıldı. Analizde, projelerin yatırım maliyetleri ağırlıklı olarak tasarım ve mühendislik, arazi, elektromekanik sistem tedariki ve kurulumu ile inşaat gibi ana kalemlerden oluşsa da diğer maliyet unsurlarına da yer verildi.

Yenilenebilir enerji projeleri

Yenilenebilir enerji yatırımları toplamda 2,98 milyar TL yatırıma karşılık 117 MW kurulu güç sağladı. Güneş enerjisi projeleri bu alanda ağırlık taşırken, rüzgar enerjisi tek bir projeyle yer aldı.

  • Güneş enerjisi2,68 milyar TL yatırıma karşılık 111 MW kurulu güç kapasitesine ulaşıldı. Bu alanda Iskur Tekstil Enerji Tic. ve San. A.Ş. ve Toyotetsu Otomotiv Parçaları San. ve Tic. A.Ş. öne çıkan firmalar arasında.
  • Rüzgar enerjisi304 milyon TL yatırıma karşılık 6 MW kurulu güç kapasitesiyle dikkat çekti. Estaş Eksantrik Sanayi ve Ticaret A.Ş., bu kategorideki tek projeyi üstleniyor.

Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP)

Sanayi tesislerinde enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen VAP projeleri, toplamda 605 milyon TL yatırıma karşılık 26 proje ile katkı sağlıyor. Bu alanda petrokimya ve sanayi sektörlerinin liderliği dikkat çekiyor.

  • Petkim Petrokimya Holding A.Ş.322 milyon TL yatırım ile listede birinci sırada.
  • Star Rafineri A.Ş.104 milyon TL yatırım gerçekleştirirken,
  • Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş.34 milyon TL yatırım ile projelerde yer alıyor.

Diğer projeler

“Diğer” kategorisinde yer alan projeler, toplamda 11 milyon TL yatırıma karşılık üç projeyi içeriyor. Bu kategoride farklı sektörlerden firmalar ön plana çıkıyor:

  • Yataş Yatak ve Yorgan San. Tic. A.Ş.8 milyon TL yatırım ile ilk sırada.
  • Odelo Otomotiv Aydınlatma A.Ş.3 milyon TL yatırım ile listede yer alıyor.

Sonuç ve değerlendirme

EPSOL Danışmanlık tarafından yapılan analiz, Türkiye’nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarındaki kararlılığını gözler önüne seriyor.  EN-VERİM 100 araştırma verilerine göre yenilenebilir enerji yatırımları, 2,98 milyar TL yatırıma karşılık 117 MW kurulu güç kapasitesiyle özellikle güneş ve rüzgar projelerine odaklanırken, VAP projeleri sanayi sektörünün enerji verimliliği hedeflerini başarıyla destekliyor.

2023 YILI YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI

Toplam Yenilebilir Enerji Harcamaları MW Yatırım  Maliyeti (milyon) Proje sayısı
Güneş Enerjisi 111 2.682 17
Rüzgar Enerjisi 6 304 1
Toplam 117 2.986 18

2023 YILI GÜNEŞ ENERJİSİNE EN FAZLA YATIRIM YAPAN ŞİRKETLER

Güneş Enerjisi MW Yatirim Maliyeti (milyon) Proje sayısı
Iskur Tekstil Enerji Tic. Ve San. A.ş. 22 750 1
Toyotetsu Otomotiv Parçaları San. Ve Tic. A.ş. 16 457 2
Söke Değirmencilik San. Ve Tic. A.ş. 14 370 1
Hayat Kimya Sanayi A.ş. 14 240 1
Bmc Otomotiv San. Ve Tic. A.ş. 8 180 1
Yarış Kabin San. Ve Tic. A.ş. 11 170 1
Er-bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri A.ş. 4 127 1
Humanis Sağlık A.ş. 5 119 1
Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. Ve Tic. A.ş. 4 80 1
Ayd Otomotiv Endüstri San. Ve Tic. A.ş. 4 62 1
Tirsan Kardan San. Ve Tic. A.ş. 3 62 1
Düzce Cam San. Ve Tic. A.ş. 3 37 1
Ekiciler Süt Gıda Tarım Hayvancılık San. Ve Tic. A.ş. 1 13 1
Jantsa Jant San. Ve Tic. A.ş. 1 13 1
Erak Giyim San. Ve Tic. A.ş. 0 3 1
Zahit Alüminyum San.tic.a.ş. 1 0 1
Toplam 111 2.682 17

 

2023 YILI VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELERE (VAP)  EN FAZLA YATIRIM YAPAN ŞİRKETLER

VAP MW Yatirim Maliyeti (milyon) Proje sayısı
Petkim Petrokimya Holding A.ş. u.d 322 1
Star Rafineri A.ş. u.d 104 1
Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.ş. u.d 34 1
Cms Jant Ve Makina Sanayii A.ş. u.d 33 1
Döktaş Dökümcülük Tic. Ve San. A.ş. u.d 28 2
çimsa çimento San. Ve Tic. A.ş. u.d 20 1
Kordsa Teknik Tekstil A.ş. u.d 17 1
Hayat Kimya Sanayi A.ş. u.d 16 2
Firma 1 u.d 8 1
Türk Prysmian Kablo Ve Sistemleri A.ş. u.d 5 1
Aka Otomotiv San. Ve Tic. A.ş. u.d 5 3
Asaş Alüminyum San. Ve Tic. A.ş. u.d 3 1
Inci Gs Yuasa Akü San. Ve Tic. A.ş. u.d 2 1
Akdeniz Chemson Kimya San. Ve Tic. A.ş. u.d 2 1
Bossa Ticaret Ve Sanayi Işletmeleri T.a.ş. u.d 3 3
Yarış Kabin San. Ve Tic. A.ş. u.d 1 1
Coşkunöz Metal Form Makina Endüstri Ve Ticaret A.ş. u.d 1 1
Ayd Otomotiv Endüstri San. Ve Tic. A.ş. u.d 1 1
Zahit Alüminyum San.tic.a.ş. u.d 1 1
Asaş Ambalaj Baskı San.tic. A.ş. u.d 0 1
Toplam u.d 605 26

 

Continue Reading

Rüzgar Enerjisi

RÜZGÂR ENERJİSİ KURULU GÜCÜNE 15 MİLYAR EURO YATIRIM YAPILDI


Ülkemizde yenilenebilir enerji dönüşümünün önemli bir parçası olan rüzgar enerjisi sektörü 2023 yılında, 500 MW’ı ancak aşan yeni kurulu güç ilavesiyle son 13 yılın en düşük yıllık kurulumuna şahit oldu. TÜREB Başkanı İbrahim Erden yaptığı açıklamada, 2024 yılında yıllık RES kurulumlarının yılsonunda 750 MW seviyesinde gerçekleşebileceği öngörüsünü açıkladı. TÜREB tarafından, bu yeni dönemin şafağında yatırımcı ve ana sanayici üyeleri ile finans sektöründe faaliyet gösteren kurumsal üye ve paydaşları arasındaki iletişimi kuvvetlendirerek, fikir alışverişi yapmak amacıyla “2. TÜREB Finansal Kurum Paydaşları Toplantısı” organize edildi…

TÜREB Finansal Kurum Paydaşları toplantısına; Kamu Kurumları, türbin üreticileri, kanat üreticileri, kule üreticileri, mühendislik firmaları, bankalar, danışmanlık şirketleri yetkilileri, lojistik şirketleri, Sivil Toplum Kuruluşları, yatırımcılar, sanayiciler de dahil olmak üzere 150’ye yakın sektör profesyoneli katıldı.

RÜZGÂR ENERJİSİ KURULU GÜCÜNE 15 MİLYAR EURO YATIRIM YAPILDI

Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücüne yaklaşık 15 milyar euro yatırım yaptığını dile getiren TÜREB Başkanı İbrahim Erden: “10 yıl önce dünya rüzgar enerjisi pazarının yüzde 55’i batılı türbin tedarikçileri tarafından domine edilirken bugün batılı türbin üreticileri yalnızca yüzde 36’lık bir türbin pazarına hakim durumda. COVID-19 pandemisi sürecinde uygulanan genişlemeci mali politikalar, tedarik zinciri sorunları, enerji fiyatlarındaki artış ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi faktörler, küresel çapta enflasyon oranlarını yükseltirken, birçok merkez bankası, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla faiz oranlarını artırmaya yöneldi. Türkiye özelinde yükselen ülke risk primi ile birlikte borçlanma maliyetlerinde yaşanan ilave artış, 2021 yılı itibari ile sona eren YEKDEM-1 dönemi ile birleşerek yatırım hacminin oldukça daralmasına neden oldu. Öte yandan, değişen finansal koşullara rağmen, gün itibariyle işletmedeki RES kurulu gücümüz yaklaşık 15 milyar euroluk yatırımla 12.900 MW’ı, verilen depolamalı lisanslar ve diğer projeler dahil toplam proje portföyümüz de 24.000 MW’ı aşmış durumdadır. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızca açıklanan 2035 Yenilenebilir Enerji Vizyonu ve yeni hedeflerle RES kurulu gücünün 2035 yılında 50.000 MW’a ulaşması hedefleniyor. Türkiye CDS değerlerinin görece normal düzeylere gelmiş olduğu, FED ve ECB’nin faiz indirimlerine başladığı bugünlerde önlisans/lisans almış 24 GW’lık yatırımın hayata geçebilmesi için önümüzdeki birkaç sene içerisinde bugüne kadar sağlanmış olan finansmanın 2 katı kaynağa ihtiyaç duyulacağı kaçınılmaz bir gerçek” dedi.

2. TÜREB Finansal Kurum Paydaşları Toplantısı’nı organize etme amacının, yenilenebilir enerji projelerinin finansmanındaki ihtiyaçları daha iyi anlamak ve finansal kurumlar ile sektörümüz arasında güçlü bir diyalog platformu oluşturmak olduğunu dile getiren ERDEN; “ Aramızda 26 farklı bankayı temsil eden 32 değerli bankacı, 12 farklı finansal kurum temsilcisi  ve yaklaşık 30 TÜREB Yönetim ve denetim kurulu üyemiz bulunuyor. Ayrıca üyemiz bulunan kamu kurumu temsilcileri ve yatırımcı üyelerimizin üst düzey yöneticileri, finans yöneticileri ve sektörümüzün diğer temsilcileriyle toplamda 150’ye yakın güçlü bir katılımcı grubu oluşturuyoruz. Son dönemde yenilenebilir enerjinin gelişimi için sektörümüzü ilgilendiren önemli mevzuat düzenlemeleri hayata geçiriliyor. Bu düzenlemeler, sektörü güçlendirmek ve yenilenebilir enerjiyi şebekeye ve piyasa sistemine daha fazla entegre etmek amacıyla yapılıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse;

            •           Toplayıcılık Faaliyetleri Yönetmeliği ile talep tarafı katılımı teşvik edilerek piyasanın esnekliği artırıldı.

            •           Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği Değişiklikleri ile depolamalı üretim tesislerinin entegrasyonu sağlandı.

            •           Şebeke ve Yan Hizmetler Yönetmeliği Değişiklikleri ile frekans hassasiyet modları ve reaktif güç destek hizmetleri gibi yenilikler getirildi.

 

Bu düzenlemeler, sektörü daha rekabetçi hale getirirken, yenilenebilir enerjinin sistem entegrasyonunu hızlandırmayı hedefliyor” açıklamasında bulundu.

Continue Reading

En Çok Okunanlar