Connect with us

ELEKTRİK

Enerjisa Enerji müşterilerine doğa dostu Yeşil Enerji ile ticari avantaj getiriyor


Sürdürülebilirliği stratejisinin merkezine koyarak, insan ve teknoloji odağıyla daha akıllı ve yeşil bir dünyaya katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Enerjisa Enerji, 1 yılda yüzde 400 artışla 30’dan fazla sektörü yeşil enerji ile buluşturdu.

Müşterilerinin elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı taahhüt eden ve ihtiyaca en uygun çözüm ile sertifika tipini belirleyen Enerjisa Enerji, uluslararası geçerliliği olan bu uygulama sayesinde birçok avantaj sunarken, karbonsuz bir geleceğe de katkı sağlamaya devam ediyor.

‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ vizyonuyla Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük eden lider elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümleri şirketi Enerjisa Enerji, uluslararası geçerliliği olan yeşil enerji sertifikasyon sürecini robotik otomasyona taşıdı. İş süreçlerinde dijitalleşmeyi destekleyen bu yenilikçi ve doğa dostu yaklaşım ile yeşil enerji satışı yapılan tüm müşterilerine, tüketimlerinin yenilenebilir enerji oranını belirten aylık itfa belgelerini otomatik olarak robot yardımıyla gönderen Enerjisa Enerji, birçok alanda olduğu gibi bu alanda da teknolojiyi doğanın ve müşterisinin yararına kullanıyor.

1 yılda yüzde 400 artışla 30 sektöre yeşil enerji 

Enerjisa Enerji, 2023-2024 yılları geçişlerinde yeşil enerji satışını yüzde 400 oranında artırarak büyük bir başarıya imza attı. 2023 yıl sonu itibarıyla portföyünde yer alan işletmelerin 2.671 GWh’lik elektrik tüketimi Yeşil Enerji ile sertifikalandırıldı. Bu sertifikalandırmayla yaklaşık 1.2 Milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilerek doğanın korunmasına önemli bir katkı sağlanacak. Enerjisa Enerji’nin Serbest Tüketici portföyü için ise 3.608 GWh’lik hacim tamamen yenilenebilir kaynaklardan tedarik edildi. Bu hacmin 2024 yılı sonunda %14’lük artış ile 4.100 GWh’e ulaşması hedefleniyor. Yeşil enerji itfalarında gösterilen bu büyük başarı, Enerjisa Enerji’nin sürdürülebilirlik odağındaki çalışmaları ile sektördeki liderliğini sağlamlaştırırken Türkiye’nin enerji dönüşümüne ve net sıfır karbon taahhüdüne katkı sağlama konusundaki iddiasını da destekliyor. Kamu, gıda, tekstil ve turizm vb. gibi sektörler olmak üzere bugüne kadar 30’un üzerinde sektöre yeşil enerji uygulamaları ile uçtan uca çözümler sunarak elektrik enerjisi kullanımlarını yeşil enerjiye dönüştürürken, bir yandan da karbon emisyonlarını azaltarak daha iyi bir gelecek yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Enerjisa Enerji’nin 2023 yıl sonu itibarıyla yeşile dönüştürdüğü 6.279 GWh’lık tüketim, yaklaşık 4.2 milyon konutun yıllık tüketimine denk geliyor. 

Yeşil enerji sertifikasyonu ticarette avantaj sağlıyr

Elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı taahhüt eden ve Enerjisa’dan ihtiyacına en uygun çözüm ile sertifika tipine göre elektrik tüketimini yeşile çeviren  şirketler, uluslararası geçerliliği olan bu uygulama sayesinde birçok avantaj ediniyor. Doğa dostu bu çözüm sayesinde hem kendi kurumlarının hem de Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamanın yanı sıra, özellikle Avrupa ülkelerine ihracat yapan şirketler önemli fırsatlar elde ediyor. Yine Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan şirketlerin bu sertifikayı elde etmesinin birçok sektör için zorunluluk haline de gelmesi bekleniyor. Enerjisa, müşterilerine tüketim analizi, yeşil enerji oranının belirlenmesi, sertifika tipi seçimi, protokol imzalanması ve sertifika tipine bağlı olarak raporlama hizmetlerini bir bütün halinde sunarak maksimum faydayı sağlamayı hedefliyor. 

Yeşil enerjinin ihracat yapan şirketler için kilit rol oynadığına inanıyoruz

Enerjisa Perakende Satış Şirketleri Genel Müdürü Ersin Esentürk, “Dünyanın en önemli gündem maddesi olan iklim krizinin üstesinden gelebilmek adına enerji sektörüne büyük görevler düşüyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının fosil yakıt yatırımlarının önüne geçmesi ile birlikte dünyamız ve gelecek nesiller için umutlu bir atmosfer oluştu. Bu konuda Türkiye olarak yenilenebilir enerji kurulu gücünde 11. Sıraya yükselerek iddiamızı ve kararlılığımızı da bir kez daha kanıtlamış olduk.

Yeşil enerji sertifikası ile buluşan ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere yurt dışına ihracat yapan şirketlerimiz için yakın gelecekte ön koşulu yeşil enerji olan kredilere yani yeşil fonlara erişimde önemli yasal düzenlemeler yapılmasını bekliyoruz. Müşterilerimize tüketim analizi, yeşil enerji oranının belirlenmesi, sertifika tipi seçimi, protokol imzalanması ve sertifika tipine bağlı olarak raporlama hizmetlerini bir bütün halinde sunduğumuz bu uygulama kapsamında bu rakamlara ulaşırken amacımız gelecek nesiller için Türkiye’de daha temiz, daha verimli enerjiye ve herkes için daha iyi bir geleceğe katkı sağlamak. Yeşil Enerji itfa sürecini robotik otomasyona taşıyarak müşterilerimize daha hızlı ve doğa dostu bir hizmet sağlıyoruz. Yeşil Enerji uygulamalarımızda uluslararası arenadaki ve sektördeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yeşil enerjinin ihracat yapan şirketler için kilit rol oynadığına inanıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunabilmek için ürün ve hizmet yelpazemizi çeşitlendirerek geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

’Yeşil Enerji’ Kapsamındaki Çözümler ve Ürünler Hakkında

Enerjisa Enerji, doğanın ve gelecek nesillerin korunması adına yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen, uluslararası geçerliliğe sahip akredite kuruluşlarca sertifikalandırılan ve şeffaf olarak raporlanabilen yeşil enerjiyi müşterilerine sağlıyor. Müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik farklı yeşil enerji sertifikasyon çözümlerinin sunulması ile tesislerin elektrik tüketiminden kaynaklı sera gazı salınımları azaltılıyor veya nötr seviyeye getiriliyor. Bu kapsamda Enerjisa, tüketim analizi, yeşil enerji oranı belirlenmesi, sertifika seçimi, protokol imzalanması ve sertifika tipine bağlı olarak raporlama hizmetlerini sunuyor. Yeşil Enerji Sertifikasıyla işletmeler müşterilerinin sürdürülebilirlik konusundaki taleplerini karşılarken, kendi sürdürülebilirlik hedeflerine de bir adım daha yaklaşıyorlar.

 

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ELEKTRİK

Galata Wind’in net karı 834,4 milyon TL, EBITDA’sı 1.635,8 milyar TL oldu


İstikrarlı büyümesine devam eden Galata Wind, 2024 yılında bir önceki yıla göre rüzgâr enerjisi üretimini % 11,7, güneş enerjisi üretimini ise % 2,1 artış artırdı.

Galata Wind Enerji A.Ş., yenilenebilir enerji sektöründe küresel ve ulusal düzeyde büyümesini sürdürürken, 2024 yılında da önemli bir performans sergiledi.  Şirketin 2024 yılı EBITDA’sı 1.635,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Özkaynaklarla finanse edilen yatırımlar sayesinde Net Borç / EBITDA oranı 0,54 seviyesinde kalırken, enflasyon muhasebesi uygulamaları sonucu net kârı 834,4milyon TL oldu.

2024 yılı sonunda Galata Wind, rüzgar enerjisi üretimini bir önceki yıla göre  %11,7 artışla 757.907 MWh’ye ulaştı, güneş enerjisi üretimi ise %2,1 artışla 52.220 MWh olarak gerçekleşti.2024 yılını değerlendiren Galata Wind CEO’su Burak Kuyan, enerji sektörünün riskler kadar fırsatları da içinde barındıran, son derece dinamik bir yatırım alanı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Yenilenebilir enerji, iklim krizinin etkilerini derinden hissettiğimiz bu dönemde dönüşümün merkezinde yer alıyor ve sürdürülebilir büyümenin anahtarını oluşturuyor.. Tüm dünyada yangın, kuraklık, sel gibi doğal afetlerin giderek artması, çevre dostu enerji kaynaklarına olan ihtiyacı çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Sadece yenilenebilir enerji alanında faaliyette bulunan bir şirket olarak, 2030 yılına kadar yurt dışındaki projelerimizle birlikte yenilenebilir enerji kapasitemizi 1.000 MW’ın üzerine çıkarmayı amaçlıyoruz.”

2024 yılı başında 16,4 MW’lık ilk fazı ile faaliyete geçen Taşpınar Hibrit GES projesine yıl boyunca yatırım yapmaya devam eden Galata Wind, ikinci fazı 2025 yılının başında devreye almayı planlıyor. 2024 yılında Mersin RES’te 39 MWe’lık kapasite artırımı için sürdürülen çalışmalarla santrale 6 adet Vestas V162 6,2 MW türbin eklendi. 2025 yılının ilk çeyreğinde bu kapasite artırımının kabulü planlanıyor.

2025 yılı beklentileri

Galata Wind, 2025 yılında da büyüme stratejisi doğrultusunda yatırımlarını hızlandırarak sürdürecek ve yurt içi ile yurt dışındaki satın alma fırsatlarını yakından takip etmeyi hedefliyor. Özellikle Avrupa’daki proje geliştirme çalışmalarının yatırım aşamasına taşınması planlanırken, şirket 2025 yılı için yıllık üretim hedefini 900.000 – 980.000 MWh aralığında belirledi.

Yenilenebilir enerji sektöründeki liderliğini sürdüren Galata Wind, yatırımlarına devam ederken sürdürülebilirlik ve karbon azaltımı hedeflerine olan bağlılığını da güçlendirmeye devam ediyor.

Continue Reading

ELEKTRİK

Enerjisa Enerji’den Girişimcilere Açık Çağrı: NAR ve İVME Programları Başvurulara Açıldı


Türkiye’nin lider elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümleri şirketi Enerjisa Enerji, inovasyonu teşvik eden Kurum İçi Girişimcilik Programı NAR’ın 11. dönem ve Açık İnovasyon Programı İVME’nin 5. dönem başvurularını tüm girişimcilere açtı. Çalışanların girişimci ruhunu ortaya çıkarmak, yenilikçi fikirleri haya geçirmek ve girişim ekosistemini güçlendirmek için tasarlanan bu programlar hem şirket içindeki projelerin gelişmesine hem de startupların ölçeklenmesine destek oluyor. Enerji sektöründe geleceği şekillendirecek girişimlerin bir parçası olmak isteyen herkes, 7 Mart 2025 gününe kadar başvuruda bulunabilir.

Teknoloji odağında geliştirdiği yenilikler ile müşterilerinin memnuniyetini ön planda tutan Türkiye’nin lider elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümleri şirketi Enerjisa Enerji, inovasyonu teşvik eden girişimcilik programlarıyla sektörde dönüşümü desteklemeye devam ediyor. Kurum İçi Girişimcilik Programı NAR’ın 11’inci dönem ve Açık İnovasyon Programı İVME’nin 5’inci dönem başvuruları başladı. Enerji sektöründe sürdürülebilir büyümeyi desteklemek ve inovatif çözümleri teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen bu programlar, çalışanların girişimci ruhunu ortaya çıkarmaktan startupların ölçeklenmesini sağlamaya kadar geniş bir kapsam sunuyor.

NAR programı ile çalışanlardan yenilikçi çözümler

2015 yılında başlatılan NAR Kurum İçi Girişimcilik Programı, Enerjisa çalışanlarının yenilikçi fikirlerini destekleyerek iç girişimciliği teşvik etmeye devam ediyor. Program kapsamında bugüne kadar yatırıma değer 11 fikir desteklenmiş olup, bunlardan biri olan MIOTE, sektörde fark yaratan başarılı bir spin-off olarak konumlandı. NAR Programı, çalışanların fikir sahibi olmanın ötesine geçerek bu fikirleri hayata geçirebilecek girişimciler haline gelmelerini sağlıyor. Süreçleri iyileştiren, kaynak verimliliğini artıran ve enerji sektörüne değer katabilecek projeler önceliklendirilerek çalışanlar, inovatif iş modelleri geliştirmeye teşvik ediliyor.

İVME programı ile girişimcilere açık inovasyon desteği

İVME Açık İnovasyon Programı, enerji sektörüne yönelik yenilikçi çözümler geliştiren girişimlere destek sağlayarak, ürün ve hizmetlerin ticarileşmesini ve ölçeklenmesini amaçlıyor. Şimdiye kadar 30 startup ile iş birliği yapılarak bu girişimlerin ürün test süreçlerine finansal destek sağlandı. Bu program, girişimcilere yalnızca finansman sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Enerjisa’nın geniş müşteri ağı ve sektör deneyimi ile startupları buluşturarak onların büyüme yolculuklarını hızlandırıyor. İVME süreci kapsamında birçok girişimin ürünleri test edilirken, projelendirme ve ölçeklenme aşamalarında da destek sunuluyor.

 

“Enerjinin geleceğinde rol almak isteyen tüm girişimcileri programlarımıza davet ediyoruz’’

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, inovasyonun enerji sektöründeki dönüşüm sürecinde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Bu programlar kapsamında birçok yenilikçi fikrin geliştirilmesine destek verdik. Ar-Ge ve inovasyon süreçlerine sağladığımız katkıyla, geleceğin enerji çözümlerini birlikte şekillendiriyoruz. Bugüne kadar girişimlerin projelendirilmesine destek olurken, enerji sektörünün ihtiyaçlarına uygun çözümler üreten girişimlerin finansmana erişimini de kolaylaştırdık. Ayrıca, yerli girişimlerin uluslararası pazarlara açılmasını teşvik eden adımlar attık. Enerji sektöründe dönüşümü hızlandırmak ve sürdürülebilir inovasyonu desteklemek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Çalışan buluşlarına patent başvuruları yapıldı

Enerjisa Enerji, yalnızca girişimcileri değil, aynı zamanda çalışanlarını da inovasyon süreçlerine dahil ediyor. Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Çalışan Buluşları Programı kapsamında 3 patent başvurusu gerçekleştirildi. Bu girişim, çalışanların sektöre yön verecek projeler geliştirmesini teşvik ederken, şirketin inovasyon kapasitesini artırmayı da hedefliyor.

Geleceğin enerji çözümlerini şekillendirmek için başvurular başladı

Enerjisa Enerji, inovasyon odaklı projeler geliştiren tüm girişimcileri ve şirket çalışanlarını NAR ve İVME programlarına başvurmaya davet ediyor. Enerji sektöründe dönüşümün bir parçası olmak isteyen herkes, 7 Mart 2025 gününe kadar başvuruda bulunabilir.

Detaylı bilgi ve başvuru için:

Continue Reading

ELEKTRİK

Hizmet Binasına Zarar Verip Çalışanları Darp Ettiler


Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde tarımsal sulama abonelerinden oluşan yaklaşık 50 kişi, Dicle Elektrik’in teknolojik altyapısı ile tespit ederek bedellendirdiği kaçak elektrik cezalarını bahane ederek şirketin hizmet binasını bastı. İlçe yöneticisine saldırarak güvenlik görevlisini darp eden saldırganlar, ölüm tehditleri savurarak hizmet binasına zarar verdi. Güvenlik görevlilerinin müdahalesi ile olaylar büyümeden önlenirken saldırganlardan 3 kişi gözaltına alındı.

Dicle Elektrik, sorumluluk bölgesinde kaçak elektrik kullanımıyla mücadeleye kanun ve yönetmelikler çerçevesinde sürdürürken şirketin çalışanları zaman zaman saldırılara uğruyor, binaları tahrip ediliyor ve yöneticileri ölümle tehdit ediliyor. Bu doğrultuda, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde yaşanan son olay, güvenlik kameralarına da yansıdı.

50 kişi ilçe merkezinde toplandı

Kaçak elektrik kullanımının yüzde 90’ın üzerinde bulunduğu Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı kırsal Yazçiçeği ve Ağaçsever mahallelerinde kaçak elektrik kullananlar tespit edildi. Mevzuata uygun biçimde hazırlanan idari para cezaları, söz konusu kullanıcılara da tebliğ edildi. Ancak, gelen cezalara öfkelenen kaçak elektrik kullanıcıları, ‘’Ekip gelmedi, şirket kafasına göre ceza kesiyor’’ iddiasıyla ilçe merkezinde toplandı. Söz konusu mahallelerden gelen yaklaşık 50 kişi, Cumhuriyet Mahallesindeki Dicle Elektrik İlçe İşletme binasına yürüdü.

Saldırganlardan 3’ü gözaltına alındı

Kalabalık grup, görüşmek istedikleri ilçe şefini odasında darp etmek istedi. Araya giren güvenlik görevlisini darp eden öfkeli kalabalık, binadan çıkarken camları indirdi, ellerine geçen eşyalara zarar verdi. Olay yerine gelen polis ve jandarma kuvvetleri, taşkınlığın daha fazla büyümesinin önüne geçti. Güvenlik kamerası kayıtlarının incelenmesi ve alınan ifadelerin ardından saldırganlardan 3’ünün gözaltına alındığı öğrenildi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı

Dicle Elektrik avukatları, saldırganlar hakkında ölümle tehdit, darp, mala zarar verme ve kamu hizmetini engellemek suçlamasıyla savcılığa başvurdu. Güvenlik kameralarına da yansıyan olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Hem şebekeye hem ekonomiye zarar

Kaçak elektrik kullanımının diğer abonelerin kesintisiz enerji alabilmesini engellediğini, ekonomiye olduğu kadar şebekeye de zarar verdiğini belirten şirket yetkilileri, “Akıllı şebekeler, uydu gözlemleri, drone’lar ve yapay zeka gibi teknolojik imkanlarımızla nerede ne kadar kaçak elektrik kullanıldığını belirleyebilecek kabiliyete sahibiz. ‘Ekip gelmedi’ gibi bahanelerle şirketimizi zan altında bırakmayaçalışan söylemler gerçeği yansıtmamaktadır. Kaçakla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek’’ açıklamasını yaptı.

Kaçakla mücadelenin başrolünde teknoloji ve Ar-Ge var

Dicle Elektrik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hizmet kuralları çerçevesinde, dağıtım bölgesi olan Güneydoğu Anadolu’daki 6 ilde, ‘kesintisiz, kaliteli, kayıpsız’ enerji tedariki için çalışmalarını sürdürüyor. Özelleştirmeden bu yana yüzde 76’larda olan kayıp-kaçak oranını yüzde 37’lere düşüren şirketin bu başarısında özellikle teknolojik altyapısı ve Ar-Ge çalışmaları büyük rol oynuyor. 2.2 milyon abonesinin yarısını akıllı şebekeye (OSOS – Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) dahil eden Dicle Elektrik, uydulardan alınan veriler, yapay zeka ve drone filosu sayesinde uzaktan kaçak tespiti yapabiliyor.

Continue Reading

En Çok Okunanlar