ELEKTRİK
Enerjisa Enerji SENTRUM ile uluslararası basında
Enerjisa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle gerçekleşen SENTRUM projesinin ilk durağı olan “Ayvalık Küçükköy yeşil destinasyon modeli” uluslararası basında ilgiyle karşılandı.
Etki odaklı bir sürdürülebilirlik yaklaşımı ile Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük eden lider elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümleri şirketi Enerjisa Enerji’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi ile birlikte hayata geçirdiği Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) uluslararası basında geniş bir yer buldu.
Amerika, Almanya, Belçika, Fransa ve İsveç dahil olmak üzere birçok farklı ülkenin medyasında yer tutan SENTRUM projesi, bu sayede dünyanın farklı yerlerinden milyonlarca okuyucuya ulaştı. Haber, dünyanın en önemli platformları arasında yer alan Associated Press, Bloomberg, Business Insider, UK News, Yahoo, Wallstreet gibi birçok farklı mecrada yer aldı.
18 aylık bir çalışmanın sonucu ve 10 milyon liralık yatırımla oluşturulan Küçükköy yeşil destinasyon modeli, yurt dışında 220’den fazla yayın organında “Enerjisa Enerji, UNDP ve Sabancı Üniversitesi Küçükköy’de Yeşil Destinasyon Modeli Yaratmak İçin Güçlerini Birleştirdi” başlığıyla yayımlandı.
Amerika’nın sıkı takip edilen haber platformlarından MarketWatch, Yahoo Finance, Markets Insider, Benzinga, Bloomberg, Streetinsider, Owler, The Bharat Express News; İtalya’nın en çok okunan gazetelerinden Il Sole 24 Ore; İsveç’in en çok okunan finans gazetelerinden biri olan Dagens industri; Fransa’nın önemli haber sitelerinden Le Figaro, Les Echos, Challanges ve Le Revenu; Belçika’nın takip edilen haber ajanslarından Le Soir, Libre Eco ve L’avenir; Almanya’nın finans ve ekonomi alanında en bilinen yayınlarından Wallstreet:online, Börse München ve Handelsblatt ve birçok ülkeden birçok farklı platform SENTRUM projesinin başarısını okuyucularıyla buluşturdu.
SENTRUM projesi ile hangi adımlar atıldı?
Enerjisa Enerji, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir turizm uygulamalarıyla Küçükköy’de yeşil destinasyon modeli oluşturmayı amaçlayarak 18 aylık ortak bir çalışma gerçekleştirdi. 10 milyon liralık yatırımla tamamlanan SENTRUM projesi kapsamında turizm işletmeleri ve kamu binalarına yönelik enerji etüt çalışmaları gerçekleştirildi; işletmelere enerji verimli aydınlatma ve beyaz eşya desteği verildi, kamu binalarına güneş enerjisi sistemleri kuruldu ve köy yüksek hızlı elektrikli araç şarj altyapısına kavuştu.
Proje kapsamında, enerji verimliliği ve güneş enerjisi santrali uygulamaları gerçekleştirilen Necmi Komili İlk ve Orta Okulu “Net Sıfır Enerjili Bina” olarak Türkiye’de ilklerin arasında yer aldı.
Tüm bu çabalar, iklim değişikliğine karşı mücadelede de ölçülebilir faydalar sağladı. Enerjisa Enerji “İşimin Enerjisi” çatısı altında enerji verimli teknolojiler ve yenilenebilir enerji uygulamalarıyla bölgede yılda 15 bin kg kömür kullanımının önüne geçilerek enerji tasarrufu sağlandı. Yine yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde yıllık ~90 bin kg miktarda karbon emisyonu engellenmiş oldu.
Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) projesi, turizm sektörünün yenilenebilir enerji kaynaklarından ve diğer sürdürülebilir uygulamalardan tek destinasyonda nasıl yararlanabileceğini somut olarak ortaya kondu.
ELEKTRİK
Bandırma Enerji Üssü Türkiye’de bir ilke ev sahipliği yapıyor
Enerjisa Üretim ve ENERCON arasında 2023 yılında gerçekleşen iyi niyet anlaşması kapsamında, Türkiye’nin en uzun kanat ve kule yüksekliğine sahip rüzgar türbini olan E-175 EP’nin tedarik, montaj ve bakım sözleşmeleri imzalandı. Böylece Enerjisa Üretim’in 5 farklı teknolojide üretim yapan ve birçok yenilikçi uygulamasına imza attığı Bandırma Enerji Üssü, Türkiye’de ilk kez bir rüzgar türbininin testlerine ev sahipliği yapacak ve teknolojinin ilerlemesine hizmet edecek.
Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji hedefleri açısından stratejik öneme sahip olan rüzgar enerjisi yatırımlarını sürdüren Enerjisa Üretim, ENERCON ile yeni bir anlaşmaya imza attı. ENERCON’un geliştirdiği ve 175 metre ile dünyada en büyük rotor çaplı türbinler arasında yer alan E-175 EP5 modeli, 6 megavat kurulu güç ve artırılabilir kapasitesiyle enerji üretimi yapacak ve böylece ENERCON, yeni geliştirdiği türbinleri için yurt dışında yaptığı test çalışmalarını ilk kez Türkiye’de de sürdürecek. Bu türbinde yapılacak testler ile yüksek sıcaklıktaki iklimlerde maksimum verimin elde edilebileceği bir güç modu uygulanacak. Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir adım olan proje kapsamında rüzgar türbini kurulumunun 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, “Türkiye’nin hem ekonomik hem de çevresel hedefleri açısından yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmaya ihtiyacı var. Biz de Enerjisa Üretim olarak ülkemizin yenilenebilir enerjideki güçlü potansiyelini kullanmak üzere rüzgar ve güneş yatırımlarımızı hızla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Yatırımda ve üretimde sektöre öncülük eden bir konumda olmakla birlikte sektörün gelişmesi için elimizi taşın altına koymaya ve her türlü desteği vermeye hazırız. Tüm ekosisteme fayda sağlayacak bu iş birliği ile sektörümüzde hem teknolojinin gelişmesine hem de insan kaynağının gelişimine sürdürülebilirlik açısından katkı sağlamayı hedefliyoruz. ENERCON ile imzaladığımız anlaşma ile dünyada en büyük rotor çaplı türbinler arasında yer alan E-175 EP5 türbinlerini test etmek ve gelişimine katkı sağlamak için ev sahipliği yapacağız. Yeni türbinlerin Türkiye’de Enerjisa Üretim santrallerinde test edilecek olması, bizim ve ülkemiz için çok önemli. 5 farklı teknolojiye sahip ve birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiğimiz Bandırma Enerji Üssünün bu yatırıma ev sahipliği yapacak olması ise bizler için ayrı bir gurur vesilesi. Bandırma Enerji Üssü, yüksek elektrik üretim kapasitesinin yanı sıra inovasyon ve AR-GE projeleri ile de Avrupa’nın önemli bir merkezi haline geldi.” dedi.
ENERCON CCO’su Ulrich Südhoff, ‘’E-175 EP5 türbinleri, Türkiye’deki sahalar için oldukça uygun bir model. Enerjisa Üretim ile imzaladığımız tedarik sözleşmesi, bizim için bir başlangıç noktası olacak. Türkiye pazarı ile güçlü bir bağımız var.” dedi.
ELEKTRİK
Enerjisa Dağıtım Şirketleri Yaz Staj Programı SPARK ile Gençlerin Kariyer Yolculuğunu Destekliyor
Türkiye’nin enerji dönüşümüne ‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ vizyonuyla öncülük eden ve kaliteli, kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hedefi ile çalışmalarını sürdüren Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ Yaz Staj Programı SPARK ile bu yıl 170 üniversiteli gencin kariyerlerindeki ilk kıvılcımı yaktı. Enerji sektörüne yeni yetenekler kazandırılmasına ve ülke istihdamına katkı sağlayan SPARK Yaz Staj Programı ile üniversiteli gençler kariyer ve eğitim fırsatları ile destekleniyor.
Sürdürülebilirliği stratejisinin merkezine koyarak, insan ve teknoloji odağıyla projeler üreten ve yatırımlarını gerçekleştirerek Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük eden Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ, sektörün geleceğini şekillendirecek ve istihdama katkı sağlayacak kariyer programlarını sürdürüyor.
Enerjisa Dağıtım Şirketleri 2021 yılından bu yana yürüttüğü kişisel gelişim, koçluk desteği, proje çalışması, teknik gezi ve proje sunumu aşamalarını içeren yeni nesil yaz staj programı olan SPARK’ın 2024 yılı kapanış etkinliğini gerçekleştirdi.
SPARK’ın son gününde, yirmi gün boyunca devam eden staj programına katılan, 28 proje koçu ile projelerini hayata geçirip, çeşitli eğitimler ve teknik gezilerden faydalanan 170 katılımcı sertifikalarını alarak kariyer yolculuklarındaki ilk kıvılcımı yakmayı başardı.
3 Yılda 154 Üniversiteden 8 Bini Aşkın Başvuru
Staj dönemi boyunca Adana, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere 12 ilde ikamet eden ve üniversitelerin Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği bölümlerinde, İktisadi ve İdari Bilimler veya Sosyal Bilimler Fakülteleri’nde 3. Veya 4. Sınıfta olan adayların başvurabildiği SPARK Yaz Staj Programı bu yıl da üniversiteli öğrencilerden yoğun ilgi gördü.
Bu kapsamda 2024 yılında 154 üniversiteden yapılan 4827 başvuru değerlendirildi ve 54 üniversiteden 170 katılımcı Spark Yaz Staj Programına katılmaya hak kazandı. 2022-2024 yıllarını kapsayan son 3 yılda ise 154 üniversiteden 8418 aday başvuru yaparken, 54 üniversiteden 365 katılımcı SPARK Yaz Staj Programına katıldı.
‘’Yetenekleri geleceğe hazırlıyor, elektrik dağıtım sektöründe fark yaratıyoruz’’
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin yetenek programlarını değerlendiren Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Oğuzhan Özsürekci, “Türkiye’de 3 elektrik dağıtım bölgesindeki, 14 ilde 22 milyondan fazla kullanıcıya kaliteli, kesintisiz ve sürdürülebilir elektrik hizmeti sunarken en değerli kaynağımızın “insan” olduğunu biliyoruz. Şirketimizin ve sektörümüzün ihtiyaç duyduğu yetenekleri desteklemek için de SPARK Yaz Staj Programı gibi kariyer programlarına çok önem veriyor ve gerekli özeni gösteriyoruz. SPARK sayesinde her yıl onlarca üniversiteli genci Enerjisa Dağıtım Şirketleri ve elektrik dağıtım sektörü ile tanıştırıyoruz. Üstelik bu program sayesinde üniversite öğrenimine devam eden gençlerin mezun olmadan önce iş hayatını tecrübe etmelerini ve deneyimlerini güçlendirmelerini destekliyoruz.” dedi.
‘’Şirketlerimiz ana faaliyet alanlarında olduğu gibi yeteneğe de yatırım yapıyor’’
Enerjisa Enerji İnsan ve Kültür Bölüm Başkanı Yakup Aydilek ise Enerjisa Dağıtım Şirketleri bünyesinde yürütülen She-Energy, Enter, Enbiz, Geleceğini Kuran Genç Kadınlar ve SPARK gibi eğitim, kariyer ve sosyal sorumluluk programlarının önemine dikkat çekerek “Tüm programlarımızda kapsayıcılığı, cinsiyet eşitliğini, gönüllülük kültürünü, istihdamı ve gelişim süreçlerini destekliyoruz. Kısa Dönem Yaz Staj Programı Spark ile de özenle seçtiğimiz üniversiteli gençleri proje koçlarımızla buluşturarak, projeler üretmelerine, kariyer yolculuklarını şekillendirmelerine, kişisel gelişimlerini hızlandırmalarına uygun ortamı ve desteği sağlıyoruz. Tüm faaliyetlerimizle sektörün sürdürülebilir enerji dönüşümüne öncülük ederken, genç yeteneklerimizin kariyer yolculuğuna da katkı sağlıyoruz. Bu vesile ile ülkemizin en dinamik ve öğretici sektörlerinden biri olan elektrik dağıtım sektörünü keşfetmeleri için genç yeteneklerimizi programlarımıza davet ediyorum.” İfadelerini kullandı.
ELEKTRİK
Bandırma Enerji Üssü Türkiye’de bir ilke ev sahipliği yapıyor
Enerjisa Üretim ve ENERCON arasında 2023 yılında gerçekleşen iyi niyet anlaşması kapsamında, Türkiye’nin en uzun kanat ve kule yüksekliğine sahip rüzgar türbini olan E-175 EP’nin tedarik, montaj ve bakım sözleşmeleri imzalandı. Böylece Enerjisa Üretim’in 5 farklı teknolojide üretim yapan ve birçok yenilikçi uygulamasına imza attığı Bandırma Enerji Üssü, Türkiye’de ilk kez bir rüzgar türbininin testlerine ev sahipliği yapacak ve teknolojinin ilerlemesine hizmet edecek.
Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji hedefleri açısından stratejik öneme sahip olan rüzgar enerjisi yatırımlarını sürdüren Enerjisa Üretim, ENERCON ile yeni bir anlaşmaya imza attı. ENERCON’un geliştirdiği ve 175 metre ile dünyada en büyük rotor çaplı türbinler arasında yer alan E-175 EP5 modeli, 6 megavat kurulu güç ve artırılabilir kapasitesiyle enerji üretimi yapacak ve böylece ENERCON, yeni geliştirdiği türbinleri için yurt dışında yaptığı test çalışmalarını ilk kez Türkiye’de de sürdürecek. Bu türbinde yapılacak testler ile yüksek sıcaklıktaki iklimlerde maksimum verimin elde edilebileceği bir güç modu uygulanacak. Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir adım olan proje kapsamında rüzgar türbini kurulumunun 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, “Türkiye’nin hem ekonomik hem de çevresel hedefleri açısından yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmaya ihtiyacı var. Biz de Enerjisa Üretim olarak ülkemizin yenilenebilir enerjideki güçlü potansiyelini kullanmak üzere rüzgar ve güneş yatırımlarımızı hızla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Yatırımda ve üretimde sektöre öncülük eden bir konumda olmakla birlikte sektörün gelişmesi için elimizi taşın altına koymaya ve her türlü desteği vermeye hazırız. Tüm ekosisteme fayda sağlayacak bu iş birliği ile sektörümüzde hem teknolojinin gelişmesine hem de insan kaynağının gelişimine sürdürülebilirlik açısından katkı sağlamayı hedefliyoruz. ENERCON ile imzaladığımız anlaşma ile dünyada en büyük rotor çaplı türbinler arasında yer alan E-175 EP5 türbinlerini test etmek ve gelişimine katkı sağlamak için ev sahipliği yapacağız. Yeni türbinlerin Türkiye’de Enerjisa Üretim santrallerinde test edilecek olması, bizim ve ülkemiz için çok önemli. 5 farklı teknolojiye sahip ve birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiğimiz Bandırma Enerji Üssünün bu yatırıma ev sahipliği yapacak olması ise bizler için ayrı bir gurur vesilesi. Bandırma Enerji Üssü, yüksek elektrik üretim kapasitesinin yanı sıra inovasyon ve AR-GE projeleri ile de Avrupa’nın önemli bir merkezi haline geldi.” dedi.
ENERCON CCO’su Ulrich Südhoff, ‘’E-175 EP5 türbinleri, Türkiye’deki sahalar için oldukça uygun bir model. Enerjisa Üretim ile imzaladığımız tedarik sözleşmesi, bizim için bir başlangıç noktası olacak. Türkiye pazarı ile güçlü bir bağımız var.” dedi.
-
PETROL4 gün önce
SOCAR Energy School’da Üçüncü Dönem Başlıyor
-
Güneş Enerjisi4 hafta önce
Erdemir Şanlıurfa’da güneşe 2,4 milyar dolar yatıracak
-
Yenilenebilir Enerji4 hafta önce
Nordex ve Akfen’den yenilenebilir enerjide dev iş birliği
-
Elektrikli Araçlar4 hafta önce
Raşit Kırkağaç: Küresel elektrikli araç pazarı büyüyor
-
PETROL5 gün önce
Oruç Reis, Somali’de 3 boyutlu sismik çalışma yapacak
-
PETROL4 gün önce
Tüpraş Tüm Rafinerilerinde Randevu Sistemi ve Temassız Satış Uygulamasını Devreye Aldı
-
Sektörel5 gün önce
ABD kömürünün ilacı Asya ve Afrika mı?
-
PETROL4 gün önce
Aytemiz Vaay ile %4’e Varan Akaryakıt İndirimi