ELEKTRİK
IC Holding “Gelişimin Etkisi” temasıyla hazırladığı sürdürülebilirlik raporunu yayımladı
IC Holding, holding faaliyetlerinden kaynaklı çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerinin yönetimi için oluşturduğu “Gelişimin Etkisi” sürdürülebilirlik stratejisini ve bu kapsamda belirlediği öncelikli konu başlıklarına ait çalışmalarını derlediği sürdürülebilirlik raporunu paydaşlarıyla şeffaf bir şekilde paylaştı.
İnşaat, enerji turizm, sanayi ve altyapı olmak üzere beş ana sektörde faaliyet gösteren IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding (IC Holding), merkezileştirdiği sürdürülebilirlik çalışmalarını, hayata geçirdiği projelerini, 2021-2022 performansını ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini yayımladığı sürdürülebilirlik raporu ile paydaşlarının değerlendirmesine sundu.
Sürdürülebilirlikte merkezileşme sürecini tamamlayarak raporlarını yayımlamanın gururunu yaşadıklarını belirten IC Holding CEO’su Murad Bayar, “Merkezi sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında iç ve dış paydaşlarımızdan oluşan 1100 kişilik iş dünyası profesyoneliyle detaylı bir anket gerçekleştirip, tüm sektörler ve şirketlerden kapsamlı bir boşluk analizi yapabilmek için destek veriler topladık. Paydaşlarımızın talepleri ve boşluk analizi ile belirlediğimiz ihtiyaçlar ışığında strateji ve aksiyon planlarımızı oluşturduk. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, İklim Eylemi, Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı konularını odaklandığımız Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) olarak belirledik. Hedeflerimizi bu SKA’lar odağında oluşturduk ve projelerimizi de bunlara göre şekillendirdik” dedi.
IC Sürdürülebilirlik Takımı ile güçlü adımlar attıklarını belirten Bayar sözlerine şöyle devam etti; “Merkezileşme sürecimizin en önemli kazanımı kurduğumuz IC Sürdürülebilirlik Takımı oldu. Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle oluşturduğumuz özel sertifika programıyla sürdürülebilirliğe gönül veren 50 çalışma arkadaşımıza 12 farklı konuda 18 hafta süren kapsamlı bir eğitimle uzmanlık kazandırdık. Bu ekip IC Grubu’nun sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda, gelecek 10 yıldaki sürdürülebilirlik vizyonumuza liderlik edecek. 50 yılı aşkın süredir kendini ülkemizin gelişimine adamış bir grup olarak 22 binden fazla çalışanımızla gelişim için çalışmaya devam edeceğiz.”
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) sürdürülebilirlik danışmanlığı şirketi Escarus ile merkezi sürdürülebilirlik yönetim sistemini kuran IC Holding, Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Standardı temel ilkeleri doğrultusunda hazırlanan sürdürülebilirlik raporunu da Escarus danışmanlığında hazırladı.
ELEKTRİK
Kontek Enerji 30. yılında globalleşme yolunda büyük adım atıyor
Kontek Enerji, 30 yıllık sektör deneyimi ve inovasyon odaklı yaklaşımıyla global pazardaki gücünü artırmaya devam ediyor. 2025 yılının ikinci çeyreğinde üretime başlayacak Maxxen Enerji Depolama sistemleri fabrikasıyla, üretimin %70’ini ihracata yönlendirmeyi planlayan şirket; önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık 10.000 MWh üzerinde üretim kapasitesine ulaşarak 1 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Enerji sektöründe sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlerle fark yaratan Kontek Enerji, 30 yıllık deneyimiyle globalleşme yolunda kararlı adımlar atıyor. Şirket, yeni yatırımı Maxxen Enerji Depolama sistemleri fabrikası ile enerji depolama teknolojilerinde yeni bir standart oluşturmayı ve sektöre katma değer sağlamayı hedefliyor. Sıfır karbon hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerleyen Kontek, dijitalleşme ve inovasyona dayalı çözümleriyle uluslararası pazarlarda etkin bir oyuncu olmayı amaçlıyor.
- yılı geride bırakmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Kontek Grup CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, “Kontek Enerji olarak, tam 30 yıldır sektöre yenilikçi çözümler sunarak, enerji verimliliği, otomasyon, solar EPC /yatırımcılık ve işletme bakımı gibi alanlarda öncü olmayı başardık. 2024 yılı, globalleşme hedeflerimize yönelik stratejik adımlar attığımız, kurumsal yapımızı güçlendirdiğimiz ve sürdürülebilirlik odaklı projelerle büyümemizi hızlandırdığımız bir dönem oldu. Mayıs ayında faaliyete geçecek Maxxen Enerji Depolama Sistemleri üretim fabrikamızla, enerji depolama alanında öncü konumumuzu korurken, Ar-Ge yatırımlarımızla da sektöre değer katmayı hedefliyoruz” dedi.
“Hedefimiz 5 yılda 1 milyar dolar ciroya ulaşmak”
Tolga Murat Özdemir, 2025 Mayıs ayında Maxxen Enerji Depolama Sistemleri fabrikasında deneme üretimlerine başlayacaklarını ve hedeflerinin ürettikleri ürünlerin %70’ini ihraç etmek olduğunu vurguladı. Hedeflerinin Maxxen için 5 yılda 1 milyar dolar ciro ve 10.000 MWh plus üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu belirten Özdemir, “Ana pazarımız Avrupa depolama sektörü olacak, ancak yakın coğrafyalar ve Latin Amerika ülkelerinde de faaliyet göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
“LEED Sertifikası ile sürdürülebilir üretim hedefliyoruz”
Kontek Enerji; 2025 yılında, ESG Komitesi (Environmental, Social, Governance) öncülüğünde sektörün gelişimine katkı sağlayacak adımlar atacak. Aydın Ortaklar bulunan fabrikanın sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda tasarlandığını dile getiren Özdemir, “Fabrikamız, çevresel standartların en üst seviyesini temsil eden LEED sertifikasına sahip bir tesis olacak. Üretim sürecinde bataryaların şarj ve deşarjında kullanılan enerjiyi temiz enerji kaynaklarından karşılayarak karbon salınımını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Haziran ayında ise LEED sertifikamızı almayı planlıyoruz” dedi.
“Enerji depolama sistemlerinin ulaşmadığı alan kalmayacak”
Enerji depolama ürün yelpazesini genişletme hedeflerine de dikkat çeken Özdemir, üretim portföylerinin yalnızca şebeke ölçekli ve kabin tipi endüstriyel batarya sistemleriyle sınırlı olmadığını belirterek, “Fabrikamızda, elektrikli araçların şarj sistemlerine entegre depolama çözümlerini de geliştireceğiz” dedi. Özdemir, marin sektörü için de enerji depolama sistemleri geliştireceklerine dikkat çekerek, “Elektrikli motorlara geçiş yapan tekneler, enerji depolama ihtiyacını doğuracak. Bu ihtiyaçlara hızlı ve esnek bir şekilde adapte çözümler sunma kapasitesine sahibiz. Ayrıca, ürünlerimizi dijital platformlarla destekleyeceğiz. Depolama alanındaki uçtan uca çözümlerimiz, üretici kimliğimizle birleşerek yüksek katma değer yaratıyor” şeklinde konuştu.
“Enerji depolama sistemlerinin satış hacmi çok hızlı büyüyor”
Enerji depolamanın günümüzde hemen her sektör için önemli olduğunun, gelecekte de her alanda yerini alacağının altını çizen Özdemir, “Elektrikli araç satışları her yıl artış gösterirken, enerji depolama sistemlerinin satış hacmi çok daha hızlı büyüyor. Bu teknolojiler, şebekeye olan bağımlılığı da ortadan kaldırıyor. Örneğin, organize sanayi bölgelerinde artık sanayicilere trafolardan kapasite sağlanamıyor. Bu noktada devreye enerji depolama sistemleri girerek çözüm sunuyor. Ayrıca COP 28’de yenilenebilir enerji kaynaklarının 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması taahhüdü verildi. COP 29’da da benzer taahhütler yinelendi. Bu bağlamda Türkiye olarak, İklim Değişikliği Kanunu’nu bir an önce hayata geçirmeliyiz. Bu hedeflere ulaşmak için enerji depolama teknolojileri kritik bir rol oynadığını da unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.
“30. yılımızı kutlamanın gururunu yaşıyoruz!”
2025 yılının şirketin hedef ve stratejileri açısından önemine değinen Özdemir, “Kontek Enerji olarak, sektöre yön veren yenilikçi çözümlerimizle enerji dönüşümünü hızlandırıyor ve geleceğin sürdürülebilir dünyasını inşa etme hedefiyle kararlılıkla ilerliyoruz. Her geçen gün büyüyen ve güçlenen ekibimizle enerji sektöründe fark yaratmaya devam ediyor, daha iyi bir yarın için çalışıyoruz. Bu yıl, 30. yılımızı kutlamanın gururunu yaşıyoruz! Otuz yıllık tecrübemiz, inovasyon odaklı yaklaşımımız ve sürdürülebilirlik vizyonumuzla global arenada daha büyük hedeflere doğru ilerliyoruz. Geçmişten aldığımız güç ve birikimle, yarının daha sürdürülebilir dünyasını birlikte inşa ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki enerjinin ötesine geçmek, birlikte mümkün!” dedi.
ELEKTRİK
YILIN SON GÜNÜ ELEKTRİK TÜKETİMİ 84 MİLYON KWH OLDU
BEDAŞ’ın verilerine göre, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 31 Aralık 2024 günü elektrik tüketimi son 5 yılın son günkü tüketimine kıyasla en yüksek seviyesine ulaşarak 84 milyon kWh’yi buldu. Yılbaşı gecesi hazırlıklarının da etkisi ile yılın son günü saat 11:00 ile 19:00 arası elektrik tüketimi yüksek seviyelerde seyretti.
10 milyonun üzerindeki nüfusu ile birçok Avrupa ülkesinden daha büyük olan ve dünyanın mega kentleri arasında yer alan İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yeni yılın enerjisi yüksek oldu. İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtım hizmeti sunan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (BEDAŞ), verilerine göre 2024’ün son günü 31 Aralık’ta elektrik tüketimi 84 milyon kWh ile son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bir önceki yıl aynı gün gerçekleşen 59,8 milyon kWh’lik tüketimi ile kıyaslandığında ise geçen yıla göre elektrik kullanımının yüzde 40,46 arttığı görüldü.
YILBAŞI GECESİ HAZIRLIKLARI ERKEN BAŞLADI
Avrupa Yakası’nda 2024’ün son günü yılbaşı gecesi hazırlıklarının erken başlamasının da etkisi ile gün içinde en yüksek tüketim 4,6 milyon kWh ile 11:00-12:00 saatleri arasında yaşandı. Ardından saat 19:00’a kadar tüketim yüksek seyrini sürdürdü. Bunun yanında 2025 yılının ilk günü de elektrik tüketimi 68,1 milyon kWh ile son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
BEDAŞ YILBAŞI GECESİ PERSONEL SAYISINI YÜZDE 36 ARTIRDI
İstanbul Avrupa Yakası’nda her zaman olduğu gibi yeni yılda da kesintisiz, güvenli ve kaliteli elektrik dağıtım hizmeti hedefi ile faaliyet gösteren BEDAŞ, 31 Aralık günü personel sayısını yüzde 36 artırarak ekiplerini güçlendirdi. Arıza, onarım ve bakım ekipleri, olası enerji problemlerine anında müdahale için 7/24 sahada hazır bulundu.
Ayrıca 29 Aralık -1 Ocak tarihleri arasında yatırım kaynaklı planlı bakım çalışmalarına ara verilirken, olası arızalara müdahalenin uzun sürmesi durumunda devreye girmesi için mobil jeneratörler de işletme lokasyonlarında hazır bekletildi. Yılbaşı gecesi otel ve eğlence mekânlarındaki yoğunluk dikkate alınarak operasyon merkezinde görevli personeller tarafından bu bölgelerin anlık yük takibi yapıldı.
31 Aralık 2024 günü elektrik tüketimi 84 milyon kWh oldu
Yıl | 31 Aralık
Elektrik Tüketimi (milyon kWh) |
Yıl | 1 Ocak
Elektrik Tüketimi (milyon kWh) |
2020 | 69.8 | 2021 | 53.0 |
2021 | 81.6 | 2022 | 63.4 |
2022 | 67.3 | 2023 | 57.3 |
2023 | 59.8 | 2024 | 60.2 |
2024 | 84.0 | 2025 | 68.1 |
ELEKTRİK
Aksa Enerji, ÇSY Puanını Artırarak BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki Yerini Sağlamlaştırdı
Aksa Enerji, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki yerini bir kez daha korurken sürdürülebilirlik performansını da geliştirdi. 2015 yılından bu yana endekste yer alan şirket, çevresel ve toplumsal sorumluluk bilinciyle sektördeki öncü konumunu güçlendirmeye devam ediyor.
Aksa Enerji, Borsa İstanbul (BIST) tarafından açıklanan endeks değişiklikleri kapsamında, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi dahil olmak üzere tüm endekslerdeki mevcut yerini korumayı başardı. Sürdürülebilirlik Endeksi kriterleri kapsamında London Stock Exchange iştiraki bağımsız derecelendirme şirketi Refinitiv tarafından çevre, sosyal ve yönetişim alanlarında derecelendirilen Aksa Enerji’nin Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ÇSY) puanı geçen yıla göre 11 puan artışla 64’e yükselmiştir.
9 yıldır aralıksız olarak BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan Aksa Enerji, sürdürülebilirliği iş süreçlerinin de merkezine alarak, bu alandaki uzun vadeli çalışmalarla sürekli gelişime odaklanmaktadır.
2016’dan bu yana GRI Standartları’na uygun olarak hazırladığı sürdürülebilirlik raporlarını kamuoyunun bilgisine sunan Aksa Enerji, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Erişilebilir ve Temiz Enerji, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, Eşitsizliklerinin Azaltılması, Sorumlu Üretim ve Tüketim, İklim Eylemi, Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar ilkelerine katkı sağlamaktadır.
Türkiye’nin en büyük halka açık global elektrik üreticisi olan Aksa Enerji, 7 ülkede 10 santral ve 2.600 MW’ı aşan kurulu gücüyle faaliyet gösterdiği bölgelerde yaşam kalitesini iyileştirmeyi ve enerjiye eşit, güvenli erişim sağlamayı hedefliyor.
-
Yenilenebilir Enerji3 hafta önce
Yenilenebilir enerji yatırımlarının kapasitesi ve VAP sonuçları belli oldu
-
PETROL4 hafta önce
Türk Telekom ve Petrol Ofisi Grubu’ndan akaryakıt sektörünün en büyük dijital dönüşüm hamlesi
-
Rüzgar Enerjisi3 hafta önce
RÜZGÂR ENERJİSİ KURULU GÜCÜNE 15 MİLYAR EURO YATIRIM YAPILDI
-
Yenilenebilir Enerji1 hafta önce
Enis Amasyalı; “Sürdürülebilir bir dünya ve gelecek için çalışmaya devam edeceğiz”
-
ELEKTRİK1 hafta önce
Aksa Enerji, Özbekistan’daki Kurulu Gücünü 1220 MW’a Taşıyor
-
Sektörel7 gün önce
Eksim Enerji 3000 Çocuğa İsrafa Karşı Farkındalık Eğitimi Hedefliyor
-
ELEKTRİK1 hafta önce
Dicle Elektrik Kaçak Trafoların Yerini Yapay Zeka ile Tespit Etti
-
Sektörel7 gün önce
ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN HAREKETE GEÇİN