Connect with us

Rüzgar Enerjisi

Türkiye 2035’te rüzgarda kurulu gücünü 30 gigavata taşıyacak

Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2035’te 5 gigavatı deniz üstü olmak üzere 29,6 gigavata çıkması öngörülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, Türkiye’nin 2053’te net sıfır emisyona ulaşma hedefi esas alınarak hazırlanan ve bu kapsamda 2035’e kadar atılacak adımları içeren Türkiye Ulusal Enerji Planı yayımlandı.

Derlenen bilgilere göre, 2020-2035 döneminde 96,6 gigavat elektrik kapasitesinin devreye alınması planlanıyor.

Plana göre, söz konusu dönemde elektrik kurulu gücünde kesintili yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yüzde 43,5’e, yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yüzde 64,7 seviyesine yükseleceği hesaplanıyor.

Bu kapsamda, ülkenin rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2035’te 24,6 gigavatı karasal 5 gigavatı deniz üstü olmak üzere toplamda 29,6 gigavat olması hedefleniyor.

“DENİZ ÜSTÜ SANTRALLERLE HİDROJEN ÜRETİMİ DE YAPILABİLİR”

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veli Bilgihan Yaşacan, AA muhabirine, Türkiye’nin raporla birlikte ilk kez açıkladığı deniz üstü rüzgar enerjisi kurulum hedefine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hedefin açıklanmasının sektör açısından önemli bir başlangıç olduğunu belirten Yaşacan, “Dernek olarak, atılan bu adımın ülkemizin deniz üstü rüzgar enerjisi santrali konusunda bir tedarik üssü olmasına ve denizcilik sektörünün gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İhale yapılacaksa hükümetler arası anlaşma veya çok firmalı konsorsiyumlar şeklinde yapılması doğru olacaktır. Bu doğrultuda DÜRED’in çalışmaları devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yaşacan, deniz üstü santrallerle yeşil hidrojen üretiminin de yapılabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Deniz üstü rüzgar enerjisi Türkiye’nin kullanılmayan ancak büyük potansiyel barındıran bir alanı. Dünya genelinde enerjide iş modelleri ve ihtiyaçlar çerçevesinde yenilenebilir enerjide yeni yaklaşımlar deneniyor. Sadece rüzgardan enerji üretmek değil, hidrojen üretiminde de rüzgar kullanılıyor. Türkiye’de yeşil hidrojen üretiminde aktif olarak bu santraller kullanılabilir.”

AA

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rüzgar Enerjisi

Nordex’ten Letonya’ya ilk türbin satışı 

Estonya ve Litvanya’da yıllardır ticari faaliyet gösteren rüzgâr türbini üreticisi Nordex Group, şimdi diğer Baltık ülkesi Letonya’dan da ilk siparişini aldı. Turba çıkarma ve işleme şirketi Laflora’nın bir yan kuruluşu olan Sia Laflora Energy, Nordex’e 16 adet N175/6.X türbini sipariş etti. Taraflar arasında imzalan sözleşme, türbinlerin tedarikini, kurulumunu ve 35 yıllık bir süre için bir Premium Plus Hizmet sözleşmesini de içeriyor.

NORDEX’TEN POLONYA’YA 148 MW’LİK TÜRBİN SATIŞI

108,8 MW’lık Laflora rüzgâr santrali projesi Letonya’nın başkenti Riga’nın güneybatısında yer alıyor. Nordex Group, N175/6.X türbinlerini 179 metrelik göbek yüksekliklerine sahip hibrit kulelere kuracak ve ekipmanları şirketin mevcut soğuk iklim versiyonunda teslim edecek.

Nordex Group CSO’su Patxi Landa Baltıklara ilk N175/6.X türbinlerini sattıklarını belirterek “Kuracağımız ekipmanlar, bugüne kadar, rotor çapı ve 179 metrelik göbek yüksekliği açısından bölgedeki en büyük türbinler olacak. N175/6.X’in Letonya, Litvanya ve Estonya’daki birçok proje için mükemmel bir uyum olduğuna inanıyoruz” dedi.

Letonya rüzgâr enerjisi şirketi Windy Ltd.’nin Laflora adına geliştirdiği Laflora rüzgâr santrali, Jelgava bölgesindeki Līvbērze belediyesindeki Kaigu bataklığının eski bir turba çıkarma alanına kurulacak. Bu RES, şirketin sahip olduğu alanda Laflora’nın planlı rüzgâr parkının bir parçası olacak. Projedeki hibrit kulelerin bileşenleri Consolis Latvija’da (Consolis grup şirketi) üretilecek, bu nedenle projenin Letonya’daki rüzgâr türbini tedarik zinciri altyapısını güçlendireceği düşünülüyor.

Baltık ülkelerinin önde gelen enerji üreticilerinden biri olan devlete ait Latvenergo Grubu, projenin 2026 yazında rüzgâr enerjisi üretimine başlamasını öngörüyor. Laflora rüzgâr santralinde üretilecek yeşil enerji, Latvenergo’nun yeşil portföy stratejisine ulaşma yolundaki temel taşlardan biri olacak.

Laflora, şirketin Kaigu bataklığındaki yeşil endüstri bölgesinin geliştirilmesi için yenilenebilir enerjinin bir kısmını satın alacak. 127 hektarlık bir alanı kaplayan yeşil endüstri bölgesi, turba çıkarma ve işlemede oluşan sera gazı (GHG) emisyonlarının dengelenmesine ve şirketin iklim nötrlüğü stratejisinin 2050 yılına kadar uygulanmasına olanak tanıyacak.

LETONYALI LAFLORA KİMDİR? Nordex’ten Letonya’ya ilk türbin satışı 

Laflora, 1995 yılından beri bahçecilik, ormancılık ve tarım için girdi üreten Letonya’daki en büyük turba çıkarma ve işleme şirketlerinden biri konumunda. Şirket, çıkarma alanlarının hazırlanmasından, turba çıkarma ve yüksek katma değerli ürünlere işlenmesinden uzun vadeli arazi geliştirme veya yeniden ekime kadar tam bir turba çıkarma ve işleme döngüsü sağlıyor. Bu döngü, kalite ve karbon nötr konusundaki Avrupa Birliği yönergelerine ve düzenlemelerine, ayrıca çevresel, sosyal sorumluluğa ve iyi kurumsal yönetim uygulamalarına bağlı kalarak tüm aşamalarda sürdürülebilirliği teşvik ediyor. Laflora, yenilenebilir enerji projelerini uygulamak için, Jelgava belediyesindeki Kaigu turba bataklığında rüzgar-güneş parkı geliştiren Laflora Energy adlı bir yan kuruluşun da sahibi.

LATVENERGO GRUBU HAKKINDA 

Yenilenebilir enerji üretiminde lider ve Baltık ülkelerinde en büyük enerji tedarik hizmetleri sağlayıcılarından biri konumundaki Latvenergo Group, ana şirket Latvenergo AS’nin belirleyici etkiye sahip olduğu bir ticari şirketler grubu. Tamamen devlete ait bir şirket olan Latvenergo AS hisseleri Letonya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı tarafından kontrol ediliyor. Latvenergo Group, dengeli ve çevre dostu bir enerji üretim portföyüne sahip. Çok güçlü bir hidroelettrik geç işi bulunan Grubun 2023 yılında ürettiği enerdjide yenilenebilir elektriğin payı yüzde 73’e ulaştı. Latvenergo Group 2030 yılına kadar Baltık ülkelerinde üretilen mevcut elektrik miktarını 2.300 MW kapasiteli güneş ve rüzgâr santralleriyle destekleyerek, rüzgârın toplam elektrik üretiminde lider kaynak haline gelmesini hedefliyor.

Continue Reading

Rüzgar Enerjisi

Edirne’de 30 MW’lık depolamalı RES kurulacak

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde 30,4 MW kurulu gücünde Harmanlı Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve 30,4 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi (EDT) kurulacak. 

Spark Proje Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Edirne İli, Uzunköprü İlçesi, Bıldır, Ömerbey, Sultanşah, Sipahi, Gazimehmet ve Turnacı Köyleri mevkiinde toplam 990,15 hektar alanda 30,4 MW kurulu gücünde Harmanlı Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve 30,4 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi (EDT) kurulup işletilmesi planlanıyor. Projenin bedeli 490 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Proje kapsamında 6 adedi 3 MW ve 2 adedi de 6,2 MW gücünde 8 adet türbin kurulacak. santral sahası içerisinde 0,16 ha alanda da 30,4 MWh kapasiteli lityum- iyon teknolojili Elektrik Depolama Tesisi kurulacak.

Santralde yılda yaklaşık 122 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Üretilen elektrik Elektrik Depolama Tesisinde depolanacak. Santralin işletme süresinin ise 49 yıl olması bekleniyor.

Continue Reading

Rüzgar Enerjisi

Galata Wind’in “hız”ında gerileme

Galata Wind 2024’ün ilk yarısına ilişkin mali verilerini açıkladı. Buna göre Galata Wind, yılın ilk altı aylık döneminde 977,4 milyon TL’lik konsolide gelir elde etti.

Taşpınar Hibrit santralinin devreye alınması şirketin operasyonel gücünün daha da pekiştirmesine katkı sağladı. Şirketin 2024 yılının ilk yarısında brüt kârı 523,6 milyon TL, FAVÖK ise 714,2 milyon TL olarak gerçekleşti.

Ayrıca, YEKDEM kapsamındaki santrallerinin gelir yaratma performansında USD/TL paritesinde meydana gelen artış sayesinde etkili oldu.

Galata Wind’in yılın ilk altı aylık dönemindeki vergi öncesi kârı yüzde 2,6 artışla 595,8 milyon TL’ye yükseldi. Ancak şirketin yılın ilk yarısındaki net kâr rakamı geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, gerileme gösterdi. 2023 yılının ilk altı ayında 777 milyon 779 bin 704 TL olarak açıklanan Galata Wind’in net kârı bburak-kuyan1.jpgu yılın ilk yarısında yüzde 46’lık gerilemeyle 416 milyon 500 bin 846 TL seviyesine indi.

Galata Wind CEO’su Burak Kuyan “Galata Wind olarak büyüme stratejimiz ve 2025 hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2024 yılı sonuna kadar Mersin RES ile Taşpınar Hibrit GES santralin ikinci fazının devreye girmesiyle kurulu gücümüzü artırarak 350 MW’ın üzerine taşımayı planlıyoruz” dedi.

2025’de 550 MW, 2030’da 1000 MW kurulu güce ulaşmak için çalışmalarının devam ettiğini belirten Burak Kuyan, Şirket’in 2030 yılında sektöründe global bir oyuncu olmayı hedeflediğini ifade etti.

Galata Wind, Türkiye’nin dört bir yanındaki Gold Standard ve VCS sertifikalı rüzgâr ve güneş enerjisi santralleriyle yüzde 100 yenilenebilir enerji üretiyor.

Galata Wind hisseleri, Nisan 2021’den beri Borsa İstanbul Yıldız pazarında işlem görüyor. Yıllık yaklaşık 430.000 ton karbon emisyon azaltımı sağlayan şirket, toplam 300 MW kurulu güce sahip.

Continue Reading

En Çok Okunanlar