Nükleer Enerji
TÜRKİYE VE GÜNEY KORE’DEKİ NÜKLEER ENERJİ ETKİNLİKLERİNDE İŞ BİRLİĞİ FIRSATI
Nükleer Sanayi Derneği (NSD), Güney Kore’nin en önemli kongre mekanı olan Gyeongju Hwabaek Uluslararası Kongre Merkezi (HICO) ile 10. Nükleer Santraller Zirvesi – NPPES’te bir iyi niyet anlaşması imzaladı. Anlaşmanın iki kurum arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmesi ve nükleer enerji alanında önemli projelere katkı sağlaması bekleniyor.
Anlaşmanın imza törenine; Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi ile Gyeongju Hwabaek Uluslararası Kongre Merkezi Başkanı Yong-Kook Kim katıldı. Anlaşmaya göre; her iki kurum düzenledikleri nükleer enerji organizasyonlarında iş birliği yapacak ve sektörde faaliyet gösteren şirketler için iş bağlantıları kurmayı hedefleyecekler.
NPPES ASO ve NSD tarafından düzenleniyor
Türkiye’nin ilk ve tek nükleer enerji etkinliği10. Nükleer Santraller Zirvesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (
Nükleer Enerji
Dünyanın ilk nükleer güç santralinin faaliyete alınmasının üzerinden 70 yıl geçti
Dünyanın ilk nükleer enerji santrali Obninsk NGS’nin faaliyete alınmasının 70’inci yılına ithafen düzenlenen törende konuşan Likhachev, Obninsk NGS’nin dünyadaki nükleer güç sanayisini başlatmasının ardından çok çeşitli alanlarda önemli gelişmelerin kaydedildiğini söyledi.
Küçük ve büyük kapasiteli NGS’lerden gemi reaktörlerine, nükleer tıptan yeni malzemelere önemli keşiflerin yapıldığını vurgulayan Likhachev, “Bugün aynı zamanda, dünyanın ilk 4. nesil enerji kompleksinin oluşturulması ve temelde farklı bir enerji üretimi türü olan termonükleer füzyona geçiş de dahil olmak üzere yeni nükleer atılımların eşiğindeyiz.” diye konuştu.
Törenin ardından, Rosatom ve Türk öğrencilerin de eğitim gördüğü Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nin (MEPhI) desteğiyle “Obninsk New” adlı forum düzenlendi.
Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki yaklaşık 100 farklı ülkeden 900’den fazla katılımcının yer aldığı forumda, Obninsk NGS’nin faaliyete alınmasının ardından geçen 70 yılda nükleer enerji alanında yaşananlar ve gelecek 70 yılda bu alanda yaşanması beklenenler çeşitli oturumlarda uzmanlar tarafından ele alındı.
Törende, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Nükleer Birliği Genel Direktörü Sama Bilbao y Leon ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi’nin katılımcılara yönelik mesajları da iletildi.
Obninsk NGS
Dünyada barışçıl atom enerjisinin doğduğu şehir olarak tanınan Obninsk, Rusya’nın teknoloji ve bilim alanında yapılan çalışmalar açısından önde gelen şehirleri arasında yer alıyor.
Obninsk’te dünyanın ilk nükleer enerji santrali, 26 Haziran 1954’te faaliyete alınırken, şehirdeki araştırma tesislerinde denizaltılar için nükleer reaktörler ve uzaya yönelik teknolojiler de geliştiriliyor.
Yaklaşık 5 bin kilovatlık düşük bir kapasiteyle faaliyete alınan Obninsk NGS, 5 yıl elektrik üretmesinin ardından nükleer enerji teknolojilerinin geliştirilmesi için kullanılmaya başlandı.
Bilimsel çalışmalarla geçen 48 yılın ardından 2002’de faaliyeti sonlandırılan Obninsk NGS’nin bulunduğu yere artık, öğrenciler ve yabancı heyetler ziyaret düzenliyor.
Nükleer Enerji
Akkuyu NGS’de bir aşama daha kaydedildi
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci Ünitesinin türbin dairesinde en modern teknolojiye sahip yatay buhar kızdırıcı-ayırıcıların montajı tamamlandı. Nükleer santraldeki buhar türbini tesisinin yardımcı sistemlerinin bir parçası olan ekipman, türbin rotor kanatlarını döndüren buharın sıcaklık ve nem parametrelerini ayarlamaya yarıyor.
AKKUYU NGS’YE ÖZEL OLARAK ÜRETİLDİ
Buhar kızdırıcı-ayırıcılar Rusya’da bugüne kadar hep dikey olarak imal edilirken, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, bu yatay buhar kızdırıcı-ayırıcıları Akkuyu NGS için özel olarak üretti. Buhar kızdırıcı-ayırıcıların optimize edilmiş modifikasyonu, geleneksel olarak tasarlanmış iki tesisin tek bir gövdede birleştirilmesini mümkün kılarak 4 yerine 2 ekipmanın kullanılmasını sağlıyor. Rus makine mühendisleri ayrıca bu modifikasyonla kızdırıcı üretimindeki metal yoğunluğunu yarıya indirerek verimlilik, güvenilirlik ve maliyet etkinliğini de artırdı.
317 TON AĞIRLIĞINDA
Buhar kızdırıcı-ayırıcıların çalışma prensibi, buhar ve suyun ayrılmasını sağlayan santrifüj ivmesine dayanıyor. Buhar-su karışımı ayırıcıdan geçerken daire şeklinde hareket ediyor. Büyük su partikülleri, ayırıcının duvarlarına ve bölmelere yerleşiyor ve tahliye bağlantısı yoluyla uzaklaştırılıyor. Nemli buharla temas eden iç parçalar, aşınma ve paslanmayı ortadan kaldıran ferritik paslanmaz çelikten üretiliyor. Ağırlığı 317 ton olan buhar kızdırıcı-ayırıcının uzunluğu 22 metreyi, çapı ise 4,5 metreyi buluyor.
Nükleer Enerji
Çin’in elektrik üretiminde nükleerin payı yüzde 5’e ulaştı
Çin’in nükleer enerji üretimi, 2023 yılında 440 bin gigavat saate (GWh) ulaşarak toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 5’ine ulaştı. Bu miktar 130 milyon ton standart kömür tasarrufuna ve 350 milyon ton karbondioksit emisyonunun azaltılmasına eşdeğer.
ÇİN’DE 55 NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ BULUNUYOR
Çin Atom Enerjisi Kurumu’ndan yapılan açıklamada, Çin anakarasında 2023 sonu itibarıyla toplam kurulu gücü 57 bin MW olan faaliyet halinde 55 nükleer enerji santrali ile kurulu gücü 44 bin MW olan onaylanmış veya inşa halinde 36 nükleer enerji santrali bulunduğu bilgisi paylaşıldı.
NÜKLEERDE SAĞLAM BİR TEMEL ATILDI
Atom Enerjisi Kurumu, aynı anda birden fazla nükleer enerji santrali inşa etme kabiliyetine sahip olan Çin’in ayrıca mühendislik, inşaat ve işletme alanlarında da uzmanlık geliştirdiğini ve nükleer enerjinin yüksek kaliteli gelişimi için sağlam bir temel attığını belirtti.
Son yıllarda nükleer enerji konusundaki çalışmalarını hızlandıran Çin, şu anda dünyada inşa halinde en fazla nükleer tesise sahip ülke konumunda bulunuyor. Çin tarafından geliştirilen dünyanın ilk dördüncü nesil yüksek sıcaklıklı gaz soğutmalı reaktörü ticari faaliyete başlarken, küçük modüler reaktörlerin ve hızlı reaktörlerin inşasında da istikrarlı ilerleme kaydedildi.
-
PETROL4 gün önce
SOCAR Energy School’da Üçüncü Dönem Başlıyor
-
Güneş Enerjisi4 hafta önce
Erdemir Şanlıurfa’da güneşe 2,4 milyar dolar yatıracak
-
Yenilenebilir Enerji4 hafta önce
Nordex ve Akfen’den yenilenebilir enerjide dev iş birliği
-
Elektrikli Araçlar4 hafta önce
Raşit Kırkağaç: Küresel elektrikli araç pazarı büyüyor
-
PETROL5 gün önce
Oruç Reis, Somali’de 3 boyutlu sismik çalışma yapacak
-
PETROL4 gün önce
Tüpraş Tüm Rafinerilerinde Randevu Sistemi ve Temassız Satış Uygulamasını Devreye Aldı
-
Sektörel5 gün önce
ABD kömürünün ilacı Asya ve Afrika mı?
-
PETROL4 gün önce
Aytemiz Vaay ile %4’e Varan Akaryakıt İndirimi