Connect with us

Yenilenebilir Enerji

Yeni yapılacak kamu binalarına “yeşil sertifika” zorunluluğu getiriliyor


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, toplam inşaat alanı 10 bin metrekarenin üzerinde yapılacak yeni kamu binalarında Yeşil Sertifika (YeS-TR) uygulamasının zorunlu hale getirileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Aslan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneğinin (ÇEDBİK) düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’ne katıldı.

“Sıfırın İnşası: İnsanca Yaşam” temasıyla İstanbul’da düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Aslan, Bakanlığın sektöre yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Dünya genelinde yaşanan çevresel sorunların, sürdürülebilir, yeşil ve her türlü afete dirençli binaların inşasını önemli hale getirdiğini anlatan Aslan, yapım sürecinde alınacak önlemlerle enerji verimliliği yüksek ve daha dirençli binaların inşa edileceğini belirtti.

Bakanlık olarak bu doğrultuda, enerji ve suyu verimli kullanan, çevre dostu, sürdürülebilir, bulunduğu yerin coğrafi ve iklim özelliklerini kullanan bina uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla “Yeşil Bina ve Yerleşme Sertifika” sistemi olan YeS-TR’yi hazırladıklarını hatırlatan Aslan, 2026’dan sonra inşa edilecek ve toplam alanı 10 bin metrekarenin üzerindeki yeni kamu binalarının YeS-TR sertifikasına sahip olmasının zorunlu hale getirileceğini kaydetti.

Aslan, şöyle devam etti:

“Her yıl 10 bin metrekare ve üzerinde inşa edilecek kamu binalarının yeşil bina olarak tasarlanması ile yılda yaklaşık 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu elde edeceğiz. Bu, Keban Barajı’nın 1 ayda ürettiği elektriğe bedeldir. 50 milyon kilogram eşdeğer karbondioksit azaltımı sağlanacak. Bu da 8 dönüm orman yutağına eşdeğer olup maddi karşılığı ise yaklaşık 800 milyon liradır.”

YeS-TR uygulamasının, Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere uluslararası alanda kullanıma açılmasına yönelik çalışmalara başlanıldığını aktaran Aslan, müteahhitleri yeşil bina yapmaları konusunda teşvik edecek uygulamalara ilişkin de bilgiler verdi.

Aslan, mevcut binaların tamamının Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olmasının ve devamında da etaplar halinde enerji verimli hale getirilmesinin teşvik edilmesi noktasında kurumlar arası işbirliği ile çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Belli özellikteki binalar için yağmur suyu ve gri su kullanımına ait zorunluluğun İmar Yönetmeliği’ne ekleneceğini bildiren Aslan, böylece yıllık 10,2 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacağını aktardı.

Aslan, binaların inşasında kullanılan yapı malzemelerinin belirtilen değerlerine ve standartlara uygun olup olmadığına dair Genel Müdürlük ile 81 il müdürlüğünün, ülke genelinde yapı malzemelerine yönelik birleşik denetim sürecinin aralık ayında başlayacağı bilgisini paylaştı.

İnşaat sektöründe dijital dönüşüm başlatılacak
İnşaat sektörünün dijital dönüşümünün odağında bulunan ve projelerde zaman, maliyet, kalite ve koordinasyon problemleri için teknolojik çözümler sunan Ulusal BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) entegrasyonu için çalıştıklarını belirten Aslan, “Bu kapsamda proje, yapım ve işletme süreçlerini tamamen dijital bir platforma taşınmasına dair süreci başlatacağız. Böylece bina yaşam döngüsü boyunca verilerin, üç boyutlu sayısal yapı modelleri ile görselleştirilmesi ve yönetilmesi sağlanacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Aslan, bu konuda çalışacak mimar ve mühendislerin etkinliğini ve yetkinliğini artırmak amacıyla 28 Kasım’da Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Çalıştayı yapılacağını kaydetti.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ELEKTRİK

Çeşme Marina, elektrik tüketiminin tamamını yeşil enerjiden karşılayacak


Çevreye duyarlı uygulamalarıyla sürdürülebilirliğe katkı sunan Çeşme Marina, TREPAŞ aracılığı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) aldı. Çeşme Marina, bu sertifika ile yıllık 3 bin 414 MWh’lik elektrik tüketimini yeşil enerjiden sağlayacağını belgelemiş oldu.

Çevre üzerindeki etkisini en aza indirmek ve ekosisteme katkıda bulunma hedefi ile faaliyetlerini sürdüren Çeşme Marina, tüm elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak üzere Trakya Elektrik Perakende Satış A.Ş. (TREPAŞ) aracılığı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) sahibi oldu. Bu sayede Çeşme Marina, karbon ayak izini azaltırken, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli bir adım atmış oldu.
Bu sertifika ile yıllık 3 bin 414 MWh’lik elektrik tüketimlerinin tamamını yeşil enerji kaynaklarından karşılayacaklarını belgelediklerini ifade eden Çeşme Marina Genel Müdürü Toker Gürer şunları söyledi:
“Türkiye’nin önde gelen yatırım şirketlerinden IC İbrahim Çeçen Holding ve marinacılık sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan Camper & Nicholsons Marinas International ortaklığı ile kurulan marinamızda, faaliyetlerimizin her alanında sürdürülebilirliği temel ilke olarak benimsiyoruz. Doğaya saygılı, çevresel etkilerini gözeten bir işletme anlayışını yalnızca bir sorumluluk değil, aynı zamanda geleceğe bırakacağımız en önemli miraslardan biri olarak görmekteyiz. Bu anlayışla, tüm elektrik tüketimimizi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayarak I-REC belgesi almaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Böylece karbon ayak izimizi azaltırken çevresel sürdürülebilirlik hedeflerimize daha hızlı ulaşacağız. Marina işletmeciliğinde çevreci uygulamaları artırarak bölgedeki ekosistemle daha uyumlu bir yaşam alanı sunmayı amaçlıyoruz. Bu sürecin gerçekleşmesinde çözüm ortağımız olan TREPAŞ’a da değerli katkıları için teşekkür ediyorum.”

“ÇEVRESEL SORUMLULUK ANLAYIŞININ KURUMSAL KÜLTÜRE YANSIMASI”
Küresel iklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiğine işaret eden TREPAŞ Genel Müdürü Burak Savaş da, “Kurumların enerji tercihlerinde sürdürülebilir çözümleri benimsemeleri, hem çevreye olan sorumluluklarını yerine getirmeleri hem de uzun vadeli stratejik hedeflerine ulaşmaları açısından kritik bir önem taşıyor. TREPAŞ olarak biz de enerji sektöründeki dönüşüme öncülük etme vizyonuyla, müşterilerimizi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirmek ve karbon ayak izlerini azaltmaları için çözüm ortaklığı sunmak konusunda kararlılıkla çalışıyoruz. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) süreci de bu anlayışın en somut örneklerinden biri. Çeşme Marina ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, çevresel sorumluluk anlayışının kurum kültürüne başarıyla entegre edildiğinin güçlü bir göstergesi. Marinanın yıllık elektrik tüketiminin tamamının yeşil enerjiyle karşılanacak olması, sadece sektöre değil, bölgedeki diğer işletmelere de ilham vereceğine inanıyoruz” dedi.

 

Continue Reading

Güneş Enerjisi

CW Enerji’den ilk çeyrekte 283.5 milyon TL net kâr


Türkiye ve Avrupa’nın en büyük güneş paneli üreticilerinden CW Enerji [CWENE], 2025 yılı ilk çeyrek mali verilerini açıkladı. Buna göre CW Enerji’nin toplam bilanço büyüklüğü, 31 Mart 2025 tarihi itibariyle 20.585.734.773 TL’ye yükseldi. Şirketin Ocak-Mart 2025 dönemindeki net dönem karı ise 283.507.050 TL oldu. Bu kalem geçtiğimiz yılın aynı döneminde 401.988.305 TL olarak kaydedilmişti.

YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR

CW Enerji Türkiye’nin enerji ekipmanı yerlileştirme hedeflerine de uygun olarak, üretti güneş panellerindeki yerlilik oranını yukarı taşıyacak yatırımlar yapmaya devam ediyor. Güneş panellerinin en önemli girdilerinden hücre üretimi yapan, ayrıca backsheet ile alüminyum çerçeve konusunda da yatırımlar yapan CW Enerji’nin ingot dilimleme aşamasından başlayan entegre güneş hücresi üretim projesi de Hit30 kapsamında devlet teşviki almış durumda. Şirketin bu konudaki yatırım hazırlıkları sürüyor.

CW Enerji ekipman üretimi ve satışının yanında anahtar teslim santral kurulum hizmetleri de sunuyor. Şirket, yakın geçmişte satış ve pazarlamada bayilik modeline geçtiğini duyurmuştu.

Continue Reading

Yenilenebilir Enerji

Galata Wind kurulu gücünü 348 MW’a yükseltti


Türkiye’nin halka arz edilen ilk yenilenebilir enerji şirketi olan Galata Wind, “Temiz bir gelecek için temiz enerji” vizyonu doğrultusunda toplam kurulu gücünü yaklaşık 348 MW’a yükseltti. Taşpınar Hibrit GES projesi ikinci fazını tamamlayan şirket, Mersin RES’te de 5 yeni türbini devreye alıyor.

Bu kapasite artışlarıyla birlikte, Galata Wind’in yıllık toplam portföy üretiminin yüzde 25 artış göstermesi, karbon emisyon azaltımına katkısının ise yıllık yaklaşık 70 bin ton CO2 yükselmesi bekleniyor.

İLK ÇEYREKTE FAVÖK 395 MİLYON TL OLDU

Galata Wind, 2025 yılının ilk çeyreğinde 556 milyon TL konsolide gelir elde etti. Galata Wind’in ilk üç ayda faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) 395 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu sonuçta, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artan kullanımı önemli rol oynadı. FAVÖK marjını %70 üzerinde koruyan şirketin vergi öncesi kârı, 315 milyon TL olarak kaydedildi.

“YATIRIM VE BÜYÜME İŞTAHIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

Galata Wind CEO’su Burak Kuyan, “Ülkemizin yeşil dönüşümü için yapılan her kapasite artırımı, çocuklarımızın ve bizim ortak geleceğimiz için yapılan bir yatırımdır. Bu sorumluluğun bilinciyle yatırım ve büyüme iştihamızı sürdürüyor, ülkemiz ve tüm paydaşlarımız için değer yaratma önceliğiyle çalışıyoruz” dedi.

Continue Reading

En Çok Okunanlar