Connect with us

Sektörel

Bakan Bayraktar: “Madeni bor karbüre dönüştürdüğümüzde fiyatı değer kazanacak”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bor madenine ilişkin “Bunu bor karbüre dönüştürdüğümüzde, Bandırma’daki bu tesisimizde yaklaşık 1350 tonluk yıllık üretime ulaştığımızda, inşallah bu ürün artık tonu 500, 600, 700 dolar değil, çok daha fazla 20 bin doların, 30 bin doların, 35 bin doların üzerine çıkabilecek” dedi.

Bayraktar, AK Parti Balıkesir İl Başkanlığı’nı ziyaretinde yaptığı konuşmada, “Türkiye Buluşmaları” etkinlikleri kapsamında Balıkesir’e geldiklerini söyledi.

Balıkesir’in Türkiye’nin enerjisine enerji katan önemli şehirlerden olduğunu belirten Bayraktar, enerjide dışa bağımlılığını azaltacak adımları kararlılıkla atmaya devam ettiklerini vurguladı.

Bayraktar, yerli ve yenilenebilir kaynakları en hızlı şekilde ekonomiye kazandırma hedefiyle çalıştıklarını dile getirerek, “Bu anlamda Balıkesir çok çok önemli bir ilimiz, hemen her yerde 1500 megavata yakın kurulu rüzgar kapasitesine sahip bir ilimiz. Onun dışında Bandırma’daki doğal gaz çevrim santralimiz de yaklaşık 3 bin 500 megavatlık bir kurulu güce sahip. Yani Türkiye’nin enerjisinin yaklaşık yüzde 3,5’i Balıkesir’de kurulu güç olarak bulunmakta.” ifadesini kullandı.

Bakan Bayraktar: “Madeni bor karbüre dönüştürdüğümüzde fiyatı değer kazanacak”Petrol ve doğal gaz rezervlerine değinen Bayraktar, şöyle konuştu:

“Gabar’da Türkiye’nin en kaliteli petrolünü, en yüksek miktarda bugün itibariyle günde 47 bin varili aşmış bir şekilde üretiyoruz. Geçmişte gidilemeyen, ‘girilemez’ denilen coğrafyalarda, ülkemizi hep yıllarca adeta o bölgeye sokulmamak için terörle engellenmiş coğrafyalarda bugün 3 bine yakın gencimize istihdam sağlayan Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi hayata geçiyor. 2020 yılında pandeminin ortasında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük 2020 yılı içinde denizlerdeki dünyadaki en büyük keşfi yaparak Sakarya gaz sahasında doğal gaz keşfetmiştik. ‘Yapılamaz, aranamaz’ dediler. Çok şükür o gazı biz aradık. Karadeniz’de deniz derinliğinin 2 kilometreden fazla deniz derinliğinin olduğu bir lokasyonda, kıyıdan 170 kilometre mesafe taşıdık ve bugün evlerimizde yaklaşık 2,6 milyon hanede doğal gaz kullanılır hale geldi. Dolayısıyla hamdolsun 6 milyon metreküp günlük üretimle, her geçen gün artan üretimle o sahayı çalıştırıyoruz. O sahadan üretim sağlıyoruz.”

– “Yeni doğal gaz platformunun aktif hale gelmesiyle üretim 2 katına çıkacak”

Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda kullanılacak yeni doğal gaz platformunun gelecek hafta sonuna doğru ülkeye geleceğini belirterek, bu platformun aktif hale gelmesiyle üretimin 2 katına çıkarılacağını kaydetti.

AK Parti olarak önce insanı, çevreyi ve katma değerli madenciliği hedefleyen bir anlayışla hareket ettiklerini anlatan Bayraktar, “Burada insanı merkeze alan, elbette ki iş sağlığı ve güvenliğini önceliklendiren sonra çevreyle uyumlu şekilde çevreye zarar vermeden çevreye verilen zararları da rehabilitasyon programlarıyla ortadan kaldıran bir anlayışla ve katma değerli madencilik anlayışıyla, yani ham olarak, toprak olarak en ucuz şekilde bu ham maddeyi ‘bu madenleri ihraç edelim’ deyip ‘kullanalım’ demiyoruz. Bunları ara ürüne ve nihai ürüne çevirelim istiyoruz.” diye konuştu.

Bayraktar, Balıkesir’in bor madenindeki önemine değinerek, katma değerli madenciliğin önemli örneklerinden birinin Bandırma’daki bor tesisi olduğunu anlattı.

Dünyada 4 milyon tonluk bor pazarı olduğunun altını çizen Bayraktar, 2,6 milyon tonluk satışın Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bayraktar, bordan çeşitli ürünlerin imal edildiğini anlatarak, “Bunu bor karbüre dönüştürdüğümüzde, Bandırma’daki bu tesisimizde yaklaşık 1350 tonluk yıllık üretime ulaştığımızda, inşallah bu ürün artık tonu 500, 600, 700 dolar değil, çok daha fazla 20 bin doların, 30 bin doların, 35 bin doların üzerine çıkabilecek. Savunma sanayinin, imalat sanayinin birçok alanında kullanılabilecek çok daha katma değerli ürüne dönüşebilecek bir alan.” dedi.

Bugün Bigadiç ilçesinde bor granül fabrikasının açılışını yapacaklarını anımsatan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bor savunma sanayisinde var, cam endüstrisinde var, birçok alanda var, tarımda da var. Tarımda daha verimli ürün alabilmek için kullanılan bir ürün. Bize tarım sektörümüzden, çiftçilerimizden gelen taleplerden bir tanesi şuydu; Özellikle çok su kullanılan tarım ürünlerinin üretilmesinde granül şeklinde bor daha verimli hale getiriyor ve üretimi daha canlı hale getiriyor. Dolayısıyla biz şimdi boru tarımda granül olacak şekilde, granüllü şekilde üretmeye başlıyoruz. İnşallah Bigadiç’te de bu fabrikamızın açılışını gerçekleştireceğiz.”

– “Türkiye’nin 81 ili doğal gaz ile tanıştı”

Bayraktar, Türkiye’nin 81 ilinin doğal gaz ile tanıştığını belirterek, “Doğal gaz altyapımız da yoğun şekilde büyüyor. 3 bin kilometrenin üzerinde hatla doğal gaz evlerimize ulaşmış durumda. Doğal gazın ithal kaynakla değil de kendi doğal gazımızla vatandaşlarımızın kullanımına sunulması da fevkalade önem arz ediyor. İnşallah Sakarya Gaz Sahası’ndaki çalışmalarımız, üretim artışlarımız bizi doğal gazda hane halkımızın tamamına kendi doğal gazımızı ulaştırdığımız bir seviyeye getirecek. Belki onun ötesine geçip, sanayimizin, ticarethanelerimizin ihtiyacını da kendi gazımızla karşılar hale geleceğiz.”

“Türkiye Buluşmaları” etkinliklerinin devam edeceğini anlatan Bayraktar, “Bugün Mevlit Kandili. Gecenizi de tebrik ediyorum. İnşallah birlik ve bütünlük içinde memleketimiz çok daha büyüyerek, etrafındaki bütün olumsuzluklara rağmen yoluna kararlılıkla devam edecek. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti olarak bizler bu mücadele ve kararlılık hep birlikte yürüyeceğiz.” dedi.

Toplantıda, AK Partili 20 milletvekili de hazır bulundu.

Bakan Bayraktar, daha sonra Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu’nu ziyaret etti.

Ziyaretin ardından öğle namazını Zağnos Paşa Camisi’nde kılan Bayraktar, cami bahçesinde merhum Emine Ercan için kılınan cenaze namazına da katıldı.

Bakan Bayraktar, namazın ardından meydandaki vatandaşlarla sohbet etti.

AA

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel

KRE Kare Lojistik, Araç Filosunu 20 Adet Ford FMAX ile Genişletti

Uluslararası lojistik sektörünün önde gelen firmalarından KRE Kare Lojistik, filosunu 20 adet Ford FMAX model kamyonla genişletti. Bu yeni araçlar, şirketin karayolu taşımacılığı, tekstil taşımacılığı ve depolama gibi çeşitli alanlarda sunduğu hizmetleri daha da güçlendirecek.

Yeni araçlar, Ford Trucks’un bayisi Çetaş Otomotiv’den düzenlenen törenle teslim alındı. Bu teslimatla birlikte KRE Kare Lojistik’in toplam araç sayısı 80’e ulaştı.

KRE Kare Lojistik Genel Müdürü Berk Yalçınkaya, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bu anlamlı günde burada olmaktan ve iş ortaklığımızı taçlandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. 34 yıldır taşımacılık sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 1990’da başlayan yolculuğumuzda, filo yapımız sürekli olarak artarak güçlendi. Sektördeki başarımız, işe bakış açımız, ilkeli duruşumuz ve yenilikçi çalışmalarımızın bir sonucudur. İnsan kaynağımıza ve ekipmanlarımıza yaptığımız yatırımlar, hizmet kalitemizin temelini oluşturuyor. Bugün filomuza eklediğimiz yeni F-MAX araçlarla, müşterilerimize kaliteli ve üst düzey hizmet sunmaya devam edeceğiz. Ford Trucks ve Çetaş Otomotiv ile olan iş ortaklığımızın önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğine inanıyorum. Yeni araçlarımızın hayırlı olmasını diliyor, Çetaş Otomotiv’e bu süreçte gösterdikleri dürüst ve düzgün hizmet anlayışları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Çetaş Otomotiv Satış Yönetmeni Hakan German da tören sırasında yaptığı konuşmada, “ KRE Kare Lojistik’in Genel Müdürü Berk Yalçınkaya ile uzun yıllara dayanan dostluğumuz, güvene ve karşılıklı saygıya dayanıyor. Bu 20 araçlık teslimat, sadece bir ticari işlem değil, aynı zamanda markalarımızın güçlü iş birliğini ve güvenini de simgeliyor. Lüks, konfor, güvenlik ve teknolojiyi bir araya getiren Ford Trucks araçlarımızın, KRE Kare Lojistik ailesine hayırlı olmasını diliyoruz. Kendilerinin beklentilerini en üst düzeyde karşılayacak çözümler sunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

Sektörel

SOCAR Türkiye, Iğdır Futbol Kulübü’nün  Forma Sponsoru Oldu

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı ve en büyük entegre endüstri grubu SOCAR Türkiye, 2024-2025 sezonunda Iğdır Futbol Kulübü’nün tüm resmi maçlarının forma göğüs sponsoru oldu.

Alagöz Holding Iğdır Futbol Kulübü Tesisleri’nde düzenlenen imza törenine, SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov, Iğdır Futbol Kulübü Başkanı Cantürk Alagöz, kulüp yöneticileri ve Iğdır FK futbolcuları katıldı. Yapılan anlaşmaya göre Iğdır Futbol Kulübü tüm resmi maçlarında, formasında SOCAR logosunu taşıyacak.

SOCAR Türkiye bu sponsorluk anlaşmasıyla sporun birleştirici gücüne enerji katmaya devam ediyor. Türkiye’nin batısından doğusuna futbolun enerjisini taşıyan SOCAR Türkiye, Iğdır şehrinin Futbol Kulübü’nü desteklemenin gururunu yaşıyor.

İmza töreninde konuşan SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov, “SOCAR Türkiye olarak, ülkemizde hayata geçirdiğimiz ekonomik yatırımları, toplumsal kalkınma projeleri ve spora verdiğimiz desteklerle taçlandırıyoruz. Bu anlamda Iğdır’ın Futbol Kulübü’nü desteklemek bizim için büyük mutluluk. Bu iş birliğimizin Iğdır’a ve her iki ülkeye hayırlı olmasını diliyor; Iğdır Futbol Kulübü’ne bu sezonki mücadelesinde başarılar temenni ediyorum” dedi.

Iğdır Futbol Kulübü Başkanı Cantürk Alagöz de “Kardeş ülke Azerbaycan’ın en büyük enerji şirketi ve Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin kulübümüze destek vermesinden büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu değerli anlaşma için SOCAR Türkiye’ye teşekkür ediyor,  her iki tarafa da hayırlı olmasını diliyoruz “ şeklinde konuştu.

Continue Reading

Sektörel

Çayırhan Termik Santrali özelleştirilecek

Çayırhan Termik Santrali ile Çayırhan Linyit İşletmesi tarafından kullanılan taşınırlar ve taşınmazlar özelleştirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, internet sitesinde konuya ilişkin duyuru yayımladı.

Buna göre, Çayırhan Termik Santrali ile Çayırhan Linyit İşletmesi tarafından kullanılan taşınırlar ve taşınmazlar “varlık satışı” yöntemiyle, Elektrik Üretim AŞ adına kayıtlı “23405” ve “30963” numaralı maden ruhsatları ile bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları ise “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilecek.Çayırhan Termik Santrali özelleştirilecek

Özelleştirmeye ilişkin ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli 200 bin lira, geçici teminat bedeli 150 milyon lira olarak belirlendi.

İhaleye katılmak isteyenler, 4 Aralık 2024’e kadar son teklif verebilecek.

İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle “pazarlık” usulüyle gerçekleştirilecek. Pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak açık artırmayla ihale sonuçlandırılacak.

Continue Reading

En Çok Okunanlar