Connect with us

Doğalgaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: ‘Karadeniz gazının ilk fazını mart ayı sonunda devreye alıyoruz’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu sene enerjide Karadeniz gazının ilk fazını inşallah mart ayı sonunda devreye alıyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin ilk ünitesinde elektrik üretimine başlıyoruz. Ülkemizin en önemli strateji ürünlerinden borun katma değerini yükselten karbür üretimi tesisiyle ferro bor tesisini hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) AK Parti Grup Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve millet için çok büyük anlamlara sahip 2023 yılının ilk grup toplantısının herkes için hayırlara vesile olmasını Allah’tan niyaz ederek başladı.

Bugün, 2022 yılının son Kabine Toplantısı’nın ardından bir kısmını milletle paylaştığı geçen yıla ilişkin değerlendirmelerine devam edeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022’de millete kazandırdıkları, insanların günlük hayatlarına dokunan çalışmalardan bazılarını da kısaca tekrar hatırlatacağını, yeni müjdeleri kamuoyuyla paylaşmayı da sürdüreceklerini söyledi.

ELEKTRİKTE YÜZDE 50, DOĞAL GAZDA YÜZDE 75 DEVLET DESTEĞİ SAĞLADIK

Geçen yıl enerjide kurulu gücü 100 bin megavatın, iletim hatları uzunluğunu 73 bin kilometrenin, dağıtım hatlarının uzunluğunu 1 milyon 363 bin kilometrenin üzerine çıkardıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Toplam kurulu gücümüzün yüzde 54’üne ulaşan yenilenebilir enerji gücümüzle Avrupa’da beşinci, dünyada 12’inci sıraya yükseldik. Küresel düzeyde hızla artan enerji fiyatlarından vatandaşlarımızı korumak için elektrikte yüzde 50, doğal gazda yüzde 75 devlet desteği sağladık. Yani elektrik faturalarının yarısını doğal gaz faturalarının dörtte üçünü vatandaşlarımız adına devletimiz üstlendi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli tren hatlarına da değinerek, “Elektrikli tren hatlarımıza 393 kilometrelik Kayseri-Sivas ve 70 kilometrelik Torbalı-Tire kesimlerini de dâhil ediyoruz. Bayburt, Gümüşhane, Yozgat ve Çukurova havalimanlarını bitiriyor, Kayseri ve Malatya havalimanlarının yeni terminal binalarının inşasına geçiyoruz. Kablosuz haberleşme imkânını genişletmek için yaklaşık 1100 köyümüze daha 4,5G teknolojisiyle mobil geniş bant hizmeti sunuyoruz.” dedi.

“2,4 MİLYON HANEYE 2,9 MİLYAR LİRA ELEKTRİK DESTEĞİ, 311 BİN HANEYE 114 MİLYON LİRA DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ VERDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal yardımlar kapsamında 2,4 milyon haneye 2,9 milyar lira elektrik desteği, 311 bin haneye 114 milyon lira doğal gaz tüketim desteği verdiklerini belirterek, meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e düşürdüklerini ifade etti.

Doğal gaz kullanan yerleşim yeri sayısını 703’e, doğal gaz hizmeti sunulan vatandaş sayısını 70 milyona, abone sayısını 19 milyonun üzerine yükselttiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son ilave ile birlikte Silivri tesisindeki doğal gaz depolama kapasitemizi 4,6 milyar metreküpe ulaştırdık. Tuz Gölü’nde de 5,4 milyar metreküpü hedefliyoruz. TANAP’ın kapasitesini iki katına çıkarma kararı aldık. Dördüncü sondaj gemimiz Abdülhamid Han, Yörükler Kuyusu’nda başladığı sondajına Taşucu’nda devam ediyor. Karadeniz gazını millî sisteme bağlamak için 51 gemi ve 8 bin personelle yürüttüğümüz çalışmalarda sona yaklaştık. Yeni keşifler ve güncellemelerle doğal gaz rezervimizi güncel rakamlarla 1 trilyon doları bulan 710 milyar metreküpe yükselttik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşasının günde 20 bin kişinin çalışmasıyla son hızla ilerlediğini belirtti.

Dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervini Türkiye’de keşfettiklerini, madencilik ihracatının 6 milyar doların üzerine çıktığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sene enerjide Karadeniz gazının ilk fazını inşallah mart ayı sonunda devreye alıyoruz. Nükleer güç santralimizin ilk ünitesinde elektrik üretimine başlıyoruz. Ülkemizin en önemli strateji ürünlerinden borun katma değerini yükselten karbür üretimi tesisiyle ferro bor tesisini hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli otomobil sektörünün en kritik parçalarından biri olan lityum üretim tesisinin temelini atacaklarını, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde kapasite genişletme çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili projelere hız vereceklerini bildirdi.

Geçen yıl sanayide KOSGEB destekleri kapsamında 102 bin işletmeye 8,9 milyar lira destek ödemesi yaptıklarını, kurdukları beş yeni teknoloji geliştirme bölgesiyle bu alanda çalışan girişimcilere sundukları altyapıyı güçlendirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Çocuklarımızın teknolojideki kabiliyetlerini keşif amacıyla kurduğumuz Dene-Yap atölyelerini 81 ilimize yaygınlaştırarak 100 adede çıkardık. Ülkemizin dört bir yanından 500 bin öğrencimizin projelerinin bilim fuarlarında sergilenmesini temin ettik. Millî teknoloji hamlemizin lokomotifi TEKNOFEST’in Karadeniz Bölgesi ve Azerbaycan’da gerçekleştirilmesine katkı sağladık. Ülkemizin yerli otomobil rüyası Togg fabrikasının kuruluşunu sağlayarak projeyi bilfiil hayata geçirdik. Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı çerçevesinde 18,1 milyar lira yatırım büyüklüğü olan 100 katma değeri yüksek projeyi destekledik. Kurduğumuz yeni 16 OSB ile toplam sayıyı 348’e yükselttik, ayrıca altı yeni endüstri bölgesi ilan ettik. Yatırım tutarı 480 milyar lirayı bulan 11 bin 613 yatırım teşvik belgesi verirken, yatırım tutarı 101 milyar lira olan 10 proje bazlı destek kararı aldık.”

“KOSGEB DESTEKLERİNİ DİJİTAL VE ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ BAŞTA OLMAK ÜZERE HER ALANDA YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye 10,3 milyar dolar doğrudan uluslararası yatırım çektiklerini, araştırma geliştirme çalışmalarında 8 binin üzerinde projeye 2,5 milyar lira kaynak aktardıklarını, kalkınma ajansları vasıtasıyla 1000’in üzerinde projeye 1,1 milyar lira; bölge kalkınma idareleri aracılığıyla da 633 projeye 1,5 milyar lira destek verdiklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayii alanındaki çalışmaların başlı başına bir program konusu olduğu için başka platformda anlatacaklarını ifade etti.

Bu sene sanayide elektrikli araç altyapısını geliştirmeyi sürdüreceklerini, OSB sayısını 360’a yükselterek, 65 yeni OSB için de yer tahsisi yapacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Teknoloji Sicil Kanunu’nu çıkartarak yüksek teknoloji tasarımı ve üretimi yapan firmalarımızın çalışmalarına hukuki zemin kazandıracağız. KOSGEB desteklerini dijital ve enerji dönüşümü başta olmak üzere her alanda yaygınlaştıracağız. GAP, DAP, DOKAB ve KOB bölge kalkınma idarelerimizin desteklediği proje sayılarını arttıracağız. Ülkemizin tescilli sınai mülkiyet portföyünü 2 milyon 400 bine yükselteceğiz. Enerji, sağlık, toprak ve su verimliliği, savunma, havacılık ve uzay teknolojileri gibi alanlardaki bilimsel çalışmaları daha etkin şekilde destekleyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl çevre ve şehircilikte sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en büyük toplu konut hamlelerinden biri olan İlk Evim, İlk İş Yerim ve İlk Arsam kampanyasıyla 500 bin konut, 1 milyon altyapılı arsa, 50 bin iş yeri için harekete geçtiklerini anımsatarak, hazırlıkları tamamlanan yerlerde hemen ihale ve inşaat çalışmalarına başladıkları projede, şehit yakını ve gaziler, engelliler, emekliler ve gençlere özel kota ayırdıklarını söyledi.

Tarihe vefa, geçmişe saygı anlayışıyla 45 ilde 80 tarihî meydanı gün yüzüne çıkartacak faaliyetlere başladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli illerde 27 bin afet konutu ve 20 bin sosyal konutu tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettiklerini; yeni Yusufeli ilçesini altyapısı ve üstyapısıyla tamamlayarak hizmete açtıklarını ifade etti. Sanayi alanlarını şehirlerin dışına çıkarma kapsamında 12 kentte 4 bine yakın iş yeri inşa ettiklerini, Ağrı’da 314 ahırı ve dört veterinerlik binasını kapsayan hayvancılık bölgesi projesinin temelini attıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ ve İzmir’de depremden; Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta selden; Antalya ve Muğla’da da yangından etkilenen vatandaşlar için 45 bin konut, iş yeri, köy evi ve ahır inşasını bitirdiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “BM Genel Kurulu’nun 30 Mart’ı Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan etmesine öncülük yaptık. Millet bahçesi sayımızı 468’e, korunan alan miktarımızı ülkemizin yüzde 12,5’una çıkardık. Doğal Sit alanlarında 24 bin metrekare çevre düzenlemesi gerçekleştirdik. Ülkemizin çeşitli yerlerinde 2 milyon metrekare taşınmazı toplam tutarı 53 milyar lirayı bulan yatırımlar için tahsis ettik. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 1 milyar 634 milyon lirası kira yardımı, 1 milyar 59 milyar lirası kamulaştırma ödemesi, 5 milyar 269 milyon lirası proje uygulaması olmak üzere toplamda diğer başlıklarla 8,5 milyar liraya yakın harcamada bulunduk. Yine kentsel dönüşüm çalışmaları için 80 bine yakın bağımsız bölümü içeren 18 binin üzerinde riskli binanın yıkımını, 155 bine yakın bağımsız birimin de yapımını tamamladık.”

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doğalgaz

Aksa Enerji, Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralini Rekor Sürede Devreye Aldı


Aksa Enerji’nin 7 ay gibi rekor bir sürede devreye aldığı 430 MW kurulu güce sahip Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in katıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın çevrimiçi bağlantı ile yer aldığı görkemli bir törenle açıldı. Törende, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Berat Çonkar da yer aldı.

Özbekistan’ın en büyük Türk yatırım şirketi Aksa Enerji, 430 MW kurulu güce sahip Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ile Özbekistan’ın enerji arz güvenliği için önemli bir yatırımı daha hayata geçirdi. Taşkent ve Buhara’da halihazırda toplamda 790 MW kurulu güce sahip üç santrali kuran ve işleten Aksa Enerji, Talimercan santralinin tamamlanmasıyla birlikte Özbekistan’daki kurulu gücünü 1220 MW’ye çıkarmış olacak. İlk üniteleri 7 ay gibi rekor bir sürede devreye alınan santral, bugün itibarıyla 352 MW kapasiteye ulaşmış durumda. Santralin tüm ünitelerinin devreye alınması için çalışmaların 2025 yılı başında tamamlanması planlanıyor.

Santralin rekor sürede devreye alınmasını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Sn. Cemil Kazancı, “Bugün, Özbekistan ve Türkiye arasındaki güçlü siyasi ve ekonomik iş birliklerinin en somut örneklerinden biri olan Talimercan santralimizin açılışını gerçekleştirdik. 7 ay gibi rekor bir sürede devreye aldığımız bu proje, Özbekistan’ın enerji arz güvenliğine katkı sağlarken Aksa Enerji’nin uluslararası arenadaki büyüme hedeflerinin de önemli bir parçasını oluşturuyor. Tam kapasiteye ulaştığımızda, Özbekistan’da toplamda 4 santrale ve 1.220 MW kapasiteye ulaşarak bölgedeki en büyük Türk yatırımcısı konumumuzu pekiştireceğiz” dedi.

Aksa Enerji Talimercan Santrali, Özbekistan Enerji Bakanlığı’na bağlı NEGU (National Electric Grid of Uzbekistan) ile yapılan iş birliği kapsamında inşa edildi. Elektrik üretimi için gereken doğal gaz, Özbekistan Hükümeti tarafından sağlanırken, üretilen elektrik 25 yıllık ABD Doları bazlı garantili kapasite anlaşması kapsamında fiyatlandırılacak. Bu model, projenin sürdürülebilirliğinin ve iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin sağlam temeller üzerinde ilerlediğinin önemli bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali için makine ve ekipmanlar, 6 ay gibi kısa bir süre içinde, Türkiye’nin 5 farklı noktasından gerçekleştirilen büyük bir lojistik operasyonu ile Özbekistan’ın Talimercan şehrine taşındı.   Santralin inşası, büyük bir güç birliğiyle rekor hızda tamamlandı.

Bu proje, Aksa Enerji’nin uluslararası enerji yatırımlarındaki başarısını bir kez daha kanıtlarken Özbekistan’ın enerji arz güvenliğinin sağlanmasında ve iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin geliştirilmesinde de kilit bir rol oynuyor.

Continue Reading

Doğalgaz

Socar, Türkiye doğal gaz dağıtım şirketini satacak


Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (Socar), Türkiye’deki doğalgaz dağıtım şirketi Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş.’nin satışı için görüşmeler yürütüyor.

Azerbaycan kamu enerji devi Socar, Bursagaz ve Kayserigaz’ı da bünyesinde bulunduran Türkiye’deki doğalgaz dağıtım iştiraki Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım AŞ‘nin satışı için son dönemde görüşmelere başladığını duyurdu.

Şirket duyurusunda, mevcut yasal süreçler ve iş sürekliliği gereklilikleri nedeniyle devir sürecinin detaylarının şu aşamada paylaşılmayacağı, süreç ilerledikçe ve netleştikçe, tüm gelişmelerin yasal çerçeveler doğrultusunda kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulacağı ifade edildi.

 

Continue Reading

Doğalgaz

Güvenli doğal gaz kullanımı için dikkat edilmesi gereken 7 adım


Kış mevsiminin yaklaşmasıyla doğal gaz kullanımı artıyor. Ancak bu önemli enerji kaynağının emniyetli kullanımı büyük önem taşıyor. Aksa Doğalgaz, ekonomik, konforlu ve güvenli enerji doğal gazın kullanımında dikkat edilmesi gereken 7 önemli noktayı paylaştı.

Doğal gaz, ısınmanın yanı sıra dört mevsim kesintisiz sıcak suya erişim imkanı sunuyor, yemek pişirirken “Tüp bitti, yemek yarıda kaldı” sorununu ortadan kaldırarak konforlu yaşama katkı sağlıyor. Peki, bu değerli enerji kaynağı kullanılırken nelere dikkat edilmeli? Doğru ve güvenli bir kullanım için neler yapılmalı? Aksa Doğalgaz, ihmaller sonucunda istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması ve doğal gazın yaşam alanlarında 7/24 gönül rahatlığıyla kullanılabilmesi için abonelerin dikkat etmesi gerekenleri 7 maddede anlattı.

Onay verilmeden kullanılmamalı

Güvenlik risklerini ortadan kaldırmak ve olumsuz durumlarla karşılaşmamak için doğal gazın kullanıma başlamadan önce mutlaka dağıtım şirketinin gerçekleştirdiği kontrollerin tamamlanmış olması gerekiyor. İlk ve yenilenen sözleşmeler sonrasında yalnızca dağıtım şirketinin onayı ile doğal gaz kullanımına başlanmalı. Doğal gaz tesisatına ve yakıcı cihazlara sertifikasız kişiler tarafından müdahale edilmemeli, yapılacak her türlü müdahalede ise öncesinde dağıtım şirketine mutlaka bilgi verilmeli.

Periyodik bakım ve onarım yapılmalı

Her kış dönemi öncesinde cihazların periyodik bakımlarının ve bacaların kontrollerinin yetkili firmalara yaptırılması ihmal edilmemeli. Bu, aynı zamanda tasarruflu doğal gaz kullanımı için de önemli. Tasarruf ve güvenlik bir arada.

Eskimiş bağlantı noktaları yenilenmeli

Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için yakıcı cihazların bağlantı noktalarındaki yıpranmış veya ömrünü tamamlanmış bağlantı ekipmanları yetkili firmalar tarafından kontrol edilerek değiştirilmeli.

Menfezler kapatılmamalı

Doğal gaz bacaları ve ortama temiz hava akışı sağlayan menfezler kesinlikle kapatılmamalı. Baca boruları, dış ortama çıkan kısımlarına buz kütleleri veya benzer cisimlerin düşmesi nedeniyle yerinden çıkabilir veya hasar görebilir, böyle durumlara karşı gözle kontroller yapılmalı.

Baca ek yerleri sabitlenmiş olarak dışarıda bulunmalı

İlk gaz açma işleminden sonra onaylı tesisata müdahale edilmemeli, dış ortama açılması gereken baca çıkışının yapı içerisinde kaldığı durumlar kesinlikle olmamalı. Yakıcı cihazlar kapalı balkon veya kapalı teras gibi alanlarda yer alıyorsa bacaları mutlaka dışarıya kadar uzatılmalı ve ortamda menfez bulunmalı. Baca ek yerleri için sızdırmaya karşı önlem alınmalı, etrafı kesinlikle kapatılmamalı ve duvara sabitlenmeli. Aksi halde baca atık gazına bağlı zehirlenmeler yaşanabilir. Yakıcı cihaz ve baca işlemlerinin tamamı ilgili markanın yetkili servisleri tarafından yapılmalı.

Bacalı cihazlar özel alanlarda yer almamalı

Banyo, tuvalet veya yatak odasında kesinlikle yer almaması gereken bacalı cihazların dağıtım şirketinin bilgisi ve onayı dışında yeri değiştirilmemeli. Bulundukları odalarda uyunmamalı, uyunması gereken durumlarda cihazlar mutlaka kapatılmalı. Ayrıca bacalı cihazlar ile birlikte karbonmonoksit algılama cihazları kullanılmalı.

İzinsiz kazı çalışması yasak

Doğal gaz hattının bulunduğu sokaklarda yürütülecek kazı faaliyetleri, başta can ve mal güvenliğini sağlamak ve herhangi bir hasara sebebiyet verilmemesi için Altyapı Koordinasyon Merkezi’nin (AYKOME) yönetmeliği kapsamında doğal gaz dağıtım şirketinin bilgisi dahilinde yapılmalı. Tüm altyapı çalışmalarının daha sağlıklı bir şekilde doğal gaz hattına hasar verilmeden yürütülebilmesi için öncesinde 444 4 187 numaralı Aksa Doğalgaz Çözüm Merkezi’ne bilgi verilmeli. Doğal gaz hattı bulunan sokaklarda izinsiz kazı çalışması yapmak yasak olduğundan, duyarlı vatandaşlar şüpheli herhangi bir durumla karşılaştıklarında 7 gün 24 saat hizmet veren 187 Doğal Gaz Acil Hattını arayarak dağıtım şirketini bilgilendirmeli.

Continue Reading

En Çok Okunanlar