Güneş Enerjisi
HT Solar, İSO 500’de Güneş Paneli Üreticileri Arasındaki Liderliğini Koruyor
İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 Araştırması’na göre HT Solar, bir kez daha Türkiye’nin en büyük güneş paneli üreticisi oldu. 2018’den bu yana kesintisiz olarak listede yer alan HT Solar, geçen yıla göre sıralamasını 30 basamak yukarı taşımayı başararak 170’inci sırada yer aldı. HT Solar, yaklaşık 400 milyon dolarlık yurt dışı satışı ile de Türkiye’nin en çok ihracat yapan 35’inci firması olmayı başardı.
Türkiye’de sanayinin en büyük şirketlerinin belirlendiği, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın 2023 yılı sonuçları açıklandı.
Türkiye genelinde 2 GW’ın üstünde kurulu güce ulaşarak büyük bir başarı elde eden ve başta ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği ihracatlarıyla öne çıkan HT Solar, 2018’den beri yer aldığı listede güneş paneli üreticileri arasındaki lider konumunu sürdürmeye devam etti. İSO 500 2022 listesinde genel sıralamada 200’üncü, ihracat sıralamasında ise 106’ıncı sırada olan HT Solar; 2023 listesinde ise genel sıralamada 30 basamak birden yükselerek 170’inci, ihracat sıralamasında da 71 basamak birden yükselerek 35’inci sırada yerini aldı.
HT Solar Enerji Satış ve Pazarlama Direktörü Emre Kulaç, 2023 yılında da İSO 500’deki liderliklerini sürdürmelerinden dolayı duyduğu gururu ifade ederek şunları söyledi:
“35 milyon dolarlık yatırımla 2016 yılında Tuzla’daki 32.000 m2’lik alana kurulan fabrikamızda faaliyetlerimize başladık ve bugün yıllık 2 GW’lık üretim kapasitemiz ile sektördeki lider konumumuzu sürdürüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye çapında 2 GW kurulu güç kapasitesine ulaşarak ülkemizin güneşten sağladığı enerjinin yaklaşık yüzde 15’ini tek başımıza karşılıyoruz. Türkiye için ürettiğimiz güneş paneli sayısı 5 milyonu aşarken, ulaştığımız 2 GW’lık kurulu güç ise 600.000 konutun ve yaklaşık 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacına tekabül ediyor. Türkiye’de ürettiğimiz güneş panelleri; Avrupa’dan ABD’ye, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya kadar birçok coğrafyada güneşten maksimum verim alarak temiz bir geleceği inşa etmeye yardımcı oluyor. Yenilenebilir enerji alanının en büyük pazarlarından biri olan ABD’ye yılda 1 GW gücünde panel ihraç ederek toplamda yaklaşık 400 milyon dolarlık ekonomik değeri Türkiye’ye kazandırıyoruz. Dünya çapında 8 GW’lık kurulu güce ulaşmış bir firma olarak ihracatta da bayrak taşıyıcı firma konumundayız.”
Önümüzdeki dönemde Türkiye ve ABD’de yapacakları yeni yatırımlarla daha da büyüyeceklerinin altını çizen Emre Kulaç, “İSO 500 gibi Türkiye’nin en prestijli listelerinden birinde elde ettiğimiz sıralamayı çok daha yukarılara taşıyacağımız günler yakın. 500’ün üzerinde çalışanımız ve üstün teknolojiye sahip üretim hatlarımızla Ar-Ge faaliyetlerimize odaklanarak yeni ürünler geliştirmeye devam edeceğiz. Yüksek teknoloji ve verimliliğe sahip güneş panelleri ve hücrelerimizi Türkiye ve dünya geneline yayarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunmayı hedefliyoruz” diye de ekledi.
Doğalgaz
Afrika Enerji Odası Başkanı: Afrika ülkeleri Rusya ile güneş enerjisi projelerini görüşecek
Güneş Enerjisi
Kardemir, elektrik ihtiyacı için Van’da GES kuracak
Kardemir Çelik San. AŞ, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere 235 milyon lira yatırımla Van’da 12 MWe kurulu güce sahip güneş enerji santrali kuracak.
Van’ın İpekyolu ilçesi sınırları içinde 12 MWe kurulu güce sahip KRD Dibekli Güneş Enerji Santrali 1 (GES) kurulacak.
Denizli merkezli demir çelik üreticisi Kardemir Çelik Sanayi Anonim Şirketi tarafından Van İli, İpekyolu İlçesi sınırları içinde 12 MWe kurulu güce sahip KRD Dibekli Güneş Enerji Santrali 1 (GES) kurulup işletilmesi planlanıyor.
235 milyon lira değerindeki proje kapsamında yaklaşık 257 bin metrekarelik alanda 675 W’lık 20 bin 280 adet panel ve 48 adet inverter kurulacak. Santralde yılda 22 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor.
Santralde üretilen elektrik, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında şirketin elektrik tüketimiyle mahsuplaşılacak.
Güneş Enerjisi
BİM, bir güneş santrali daha kuruyor
Ankara’nın Polatlı ilçesinde 30 MW kurulu gücünde File Ankara Polatlı Güneş Enerji Santrali (GES) kurulacak. Santralde üretilen elektrik BİM tesislerinde kullanılacak.
Ankara İli, Polatlı İlçesi, Bayburt Mahallesi sınırları içerisinde faaliyet sahibi Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. tarafından 30 MW kurulu gücünde File Ankara Polatlı Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması planlanıyor. Projenin değeri 633 milyon TL olarak hesaplanıyor.
38 hektarlık alanda kurulacak santralde 550 Wp gücünde 83.646 adet panel ve 5.000 kW gücünde 6 evirici kurulacak. Santralde yılda 280 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor.
Üretilecek olan elektrik Denizli, Muğla, Aydın, Antalya, Isparta, Adıyaman, Kahramanmaraş, Erzurum, Ağrı, Erzincan, Kars, Iğdır, Ardahan, Bayburt, İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak, Şanlıurfa, İzmir, Manisa, Kayseri, Konya, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Karaman, Aksaray illerinde bulunan Birleşik Mağazalar A.Ş.’ye ait tesisinin tüketimini karşılamak amacı ile kullanılacak.
-
Rüzgar Enerjisi3 hafta önce
Nordex’ten Letonya’ya ilk türbin satışı
-
Sektörel4 hafta önce
Çayırhan Termik Santrali özelleştirilecek
-
PETROL3 hafta önce
Küresel petrol talebindeki büyüme düşüyor
-
Sektörel4 hafta önce
Bakan Bayraktar: “Madeni bor karbüre dönüştürdüğümüzde fiyatı değer kazanacak”
-
ELEKTRİK2 hafta önce
Enerjisa Enerji, Sürdürülebilirlik Raporunda Daha İyi Bir Gelecek mesajları verdi
-
Sektörel4 hafta önce
Enerjide yeni atamalar Resmi Gazete’de
-
Yenilenebilir Enerji2 hafta önce
Suudi şirketten Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım planı
-
Sektörel4 hafta önce
Bigadiç Granül Bor Üretim Tesisi açıldı