PETROL
OPET, Doğaya Saygı Projesi kapsamında Çökertme Köyü’ndeki çalışmalarını tamamladı

Muğla ve çevresinde 2021 yılında yaşanan orman yangınlarından olumsuz etkilenen köylerin kalkınmasına destek olmak amacıyla Doğaya Saygı Projesi’ni yürüten OPET; Milas’ın Çökertme Köyü’ndeki restorasyon, rehabilitasyon ve eğitim çalışmalarını tamamladı. Çökertme Köyü’nde düzenlenen törende konuşan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Doğaya Saygı Projesi kapsamında bölge halkının orman yangınları, iklim değişikliği ve afetlerle ilgili bilinçlenmesine katkı sağlamanın sürdürülebilir bir gelecek için çok değerli olduğuna inanıyoruz. Artan sıcaklıkla birlikte aynı felaketi tekrar yaşamamak için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi ve dikkatli olması gerekiyor” çağrısında bulundu. Proje kapsamında eğitim amaçlı kullanımı için yenilenerek tahsisi Milas Halk Eğitimi Merkezi’ne devredilen Çökertme Ek Hizmet Binası’nın açılışı da gerçekleştirilen törende, bölgenin kalkınmasında eğitimin önemine dikkat çekildi.
“Bilinçli Toplum” yaratma hedefi ve sosyal sorumluluk vizyonu doğrultusunda “Doğaya Saygı Projesi” ile 2021 yılında yaşanan orman yangınlarından olumsuz etkilenen köylerin yeniden kalkınması için hareket geçen OPET, bu yolculukta önemli bir kilometre taşını daha tamamladı. Yangınlarda büyük maddi ve manevi kayba uğrayan Marmaris’e bağlı Bayır ve Osmaniye, Köyceğiz’e bağlı Otmanlar, Milas’a bağlı Gökbel ve Bozalan köylerinde rehabilitasyon, eğitim ve ekonomik kalkınma alanında çalışmalar yürüten OPET, Milas’ın Çökertme Köyü’nü de yeni bir çehreye kavuşturdu.
Doğaya Saygı Projesi kapsamından Çökertme Köyü’nde yapılan yenileme ve rehabilitasyon çalışmalarının devir teslimi ile Yalı Bölgesi’nde bulunan ve eğitim amaçlı kullanılmak üzere tadilatı yapılan Muğla Valiliği’ne ait binanın açılışı nedeniyle 27 Haziran tarihinde bir tören düzenlendi. Tören, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Ferhat Davran, Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ile OPET Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Fikret Öztürk, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Milas Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ali Pilavcı, Halk Eğitimi Merkezi müdür yardımcıları, Çökertme Muhtarı Ertan Konar, Gökbel Muhtarı Halil İbrahim Gönül, Bozalan Muhtarı Dursun Kayıhan, OPET Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Ayşenur Aydın, Halk Eğitimi Merkezi öğretmenleri, Opet temsilcileri ve köy halkının katılımıyla gerçekleştirildi.
“DOĞAYA SAYGI, İNSANA SAYGIDIR”
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık törende şöyle konuştu: “Çok güzel bir yerde güzel bir eserin açılışını yapıyoruz. Bu dünyada en güzel yatırım, eğitime yapılandır. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Müdürlüklerimiz yaptıkları bu çalışmalar ile ülkemize büyük katkı sağlıyor. Hak ettiğimiz yere yani Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi için çok çalışmalı, yeni buluşlara imza atmalı, yeni teknolojiler geliştirmeliyiz. Başta Nurten Öztürk olmak üzere, bu sürece katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Doğaya saygı, insana saygıdır.”
“HAYAT BOYU ÖĞRENME OLARAK HER ZAMAN YANINIZDAYIZ”
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Ferhat Davran ise “Birçok Halk Eğitim Merkezi’ni gezmiş biri olarak söylüyorum; belki Türkiye’nin en güzel Halk Eğitim Merkezi binasında bulunmanın mutluluğunu huzurunu yaşıyorum. Şöyle baktığınız zaman hani biz sadece Halk Eğitimi dört duvar arasında değil, Halk Eğitimi her yerde. Denizin kenarında, dağın tepesinde, bir köy ovasında, bir okulun dört duvarının arasında, Halk Eğitimi her yerde… O yüzden bizim sloganımız şuydu zaten; “Hayat Boyu Öğrenme olarak her zaman yanınızdayız”. Burada en çok istediğimiz nokta da şu; yaptığımız kursların istihdama yönelik olarak bir katkı sunması. İmkân olsa kendimi buraya kursiyer olarak yazdırıp, şu denizin sesiyle beraber güzel etkinliklere imza atmayı isterim. Emeği geçen herkese bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“ÇEVRE BİLİNCİNİ ARTIRMAK AMACIYLA YÜRÜTÜLEN PROJELERE ÖNEM VERİYORUZ”
İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Doğaya saygı göstermek hepimizin ortak sorumluluğu. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, bizlerin en önemli görevi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak çevre bilincini artırmak amacıyla yürütülen projelere büyük önem veriyoruz. OPET’in bu anlamlı projesi de öğrenci ve kursiyerlerimizin çevre bilinciyle yetişmesi adına son derece önemli bir adım. Açılışını yaptığımız bu güzel binanın da bu amaçla faaliyetlerini yürüteceğini düşünüyor ve emekleri için OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Sayın Nurten Öztürk’e ve saygıdeğer eşi Opet Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Fikret Öztürk’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“ORMAN YANGINLARI, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE AFETLER HAKKINDA FARKINDALIK EĞİTİMLERİ VERİLDİ”
Törende OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Doğaya Saygı Projesi ve Çökertme’de bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek projenin farklı aşamalarında destek sağlayan yerel yönetimlere teşekkürlerini iletti.
Doğaya Saygı Projesi’ni, OPET’in yıllardır sürdürdüğü Örnek Köy Projesi ve Çanakkale’de Tevfikiye Arkeo-köy ve Çıplak Etno-köy projeleri örneklerinden yola çıkılarak şekillendirdiklerini kaydeden Öztürk, “2021 yılında Muğla ili ve çevresinde yaşanan orman yangınlarının ardından, bu bölgedeki köylerimize nasıl destek olabiliriz diye harekete geçtik. Yangın sonrasında yaşam alanlarının yanı sıra arıcılık ve zeytincilik gibi geçim kaynaklarını kaybettikleri için zor durumda olan köylerimizi belirleyerek çalışmalara başladık. Yangından hem ekonomik hem de fiziksel olarak zarar gören köylerimizde yeni geçim kaynakları oluşturmak, köylerimizin sürdürülebilir kalkınmasına destek olmak için tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Tüm köy evleri ve köy meydanlarında yürüttüğümüz mimari çalışmalarla köylerimizi yeni bir çehreye kavuştururken, halk eğitim kursları, kooperatifçilik, köylerimize özgü ürünlerin coğrafi işaret başvuruları ile köylerimizin kalkınması ve ülkemizin gelişimi için çalışıyoruz. Çökertme’de de kamu ve yerel yönetim kuruluşlarıyla birlikte bölge halkına destek vermek ve topluma örnek olmak amacıyla, yenileme çalışmalarının yanı sıra ekonomik ve sosyal etki yaratacak eğitimler düzenledik. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile 2006 yılından bu yana birlikte çalışıyoruz. Ve rehabilite ettiğimiz örnek köylerde farklı alanlarda birçok kurs programını onların desteğiyle birlikte organize ediyoruz. Bu güzel binayı eğitime tahsis etmek üzere Muğla Valimiz ve değerli eşleri, Kaymakamımız, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz ve Belediye Başkanlarımız desteklerini esirgemedi. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Artan sıcaklıkla birlikte aynı felaketi tekrar yaşamamak için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi ve dikkatli olması gerektiği çağrısında bulunan Öztürk şöyle devam etti: “Köylerimizde yangının izlerini silerken, bölge halkının orman yangınları, iklim değişikliği ve afetlerle ilgili bilinçlenmesine katkı sağlamanın sürdürülebilir bir gelecek için çok değerli olduğuna inanıyoruz. Yangınları ve yangın nedeniyle oluşabilecek zararı en aza indirmenin en önemli yolu, bu konudaki farkındalığı artırmak ve bilgi sahibi olmak. Doğaya Saygı projemiz kapsamında bir yandan zarar gören köylerimize destek verirken diğer yandan eğitim odaklı farkındalık çalışmaları yürüterek daima temkinli olunması gerektiğine dikkat çekiyoruz.”
Törende ayrıca Doğaya Saygı Projesi kapsamında yapılan çalışmaların yer aldığı beratlar her bir köyün muhtarına teslim edildi. Çökertme Muhtarı Ertan Konar, Gökbel Muhtarı Halil İbrahim Gönül, Bozalan Muhtarı Dursun Kayıhan hazırlanan beratları Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Fikret Öztürk ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’ün elinden aldı.
MİLAS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ÇÖKERTME KURS BİNASI HİZMETE AÇILDI
Proje kapsamında Yalı bölgesinde yer alan ve mülkiyeti Muğla Valiliği’ne ait olan beş oda kapasiteli iki katlı bina yenilendi. Binanın tüm tadilatı ve iç düzenlemeleri OPET tarafından yapıldı ve bina tamamen yenilenerek bugünkü halini aldı. Yenileme çalışmalarının ardından ilgili kurumlar arasında koordinasyon ve iş birliği sağlayarak binanın eğitim amaçlı kullanımı için tahsisinin Milas Halk Eğitim Merkezi’ne verilmesini sağladı Opet, Milas Halk Eğitimi Merkezi ile imzaladığı protokol kapsamında Çökertme Ek Hizmet Binasında eğitimlere başladı. Çökertme, Gökbel, Bozalan ve çevre köylerin katılımıyla başlatılan kurslarda İngilizce, diksiyon, hijyen ve el sanatları gibi eğitimler veriliyor. İlerleyen dönemlerde ise bilgisayar, işletmecilik, kırsal turizm, takı tasarımı ve üretimi, seramik, hediyelik eşya üretimi, ahşap boyama, aşçılık ve yemek, halk oyunları, su sporları ve dans gibi eğitimler hayata geçirilecek. Tüm bu çalışmaların sonunda bu bölgenin kalkınmasına hizmet edecek.
DOĞAYA SAYGI PROJESİ İLE ÇÖKERTME KÖYÜNÜN ÇEHRESİ NASIL DEĞİŞTİ?
OPET Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Ayşenur Aydın ise proje kapsamında köylerde yapılan tüm çalışmaları anlatarak, sonuçları hakkında bilgi verdi. Çalışmalara başlamadan önce tüm köylerde yapılan anket çalışması ile hanelerdeki ihtiyaçlar belirlendiğine ve çalışmaların bu doğrultuda planlandığına dikkat çeken Aydın, Çökertme’nin kültürel ve mimari özellikleri korunarak iyileştirme çalışmalarının yapıldığını aktardı. Aydın, yapılan faaliyetler arasında, altyapı çalışmaları, köy ana yol düzenlemeleri, ana arter üzerindeki taş duvar ve ahşap çit uygulamaları, köy evleri için boya dağıtımı ve boya uygulaması, köy okulu dış cephe boyamaları, Temiz Tuvalet Kampanyası standartlarına uygun tuvalet düzenlemeleri, köy kahvesi düzenlemeleri, örnek pansiyon uygulaması, köyde bulunan tüm mekanlara masa ve sandalye temini, yöreye uygun motiflerle tabela ve kapı numarası uygulamaları, yerel halk ve köy dışından ziyaretçilere hizmet vermek amacıyla kafe ve restoran yapımı gibi çalışmaların hayata geçirildiğini belirtti. Aydın, bu çalışmaların ardından Milas Halk Eğitimi Merkezi’nin kullanımı için düzenlenen bu binayı hediye etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
PETROL
TotalEnergies İstasyonları’ndan “Bir Kural, 1 Ömür” eylem planına destek

T.C. İçişleri Bakanlığı’nın motosiklet kazalarını önleme hedefiyle başlattığı “Bir Kural, 1 Ömür” eylem planına desteğini açıklayan TotalEnergies İstasyonları, motosiklet sürücülerine özel olarak sunduğu avantajlarla plana katkı sağlamayı hedefliyor
TotalEnergies İstasyonları, motosiklet sürücülerinin güvenliğini artırmak ve kask kullanımını teşvik etmek amacıyla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan “Bir Kural 1 Ömür” adlı eylem planına katıldı. Türkiye’nin 81 ilinde hizmet veren TotalEnergies İstasyonları, söz konusu plan kapsamında motosiklet sürücülerine özel avantajlar sunacak.
Beş kat yakıt puan kazanma imkânı
Eylem planına destek kapsamında TotalEnergies İstasyonları, Club TotalEnergies mobil uygulamasında motosiklet kullanıcılarını ayrı bir kategori altında tanımlayarak, platforma ilk kez üye olan motosiklet kullanıcılarına hoş geldin puanı hediye edecek. Motosiklet kullanıcılarına beş kat yakıt puan kazanma imkânı sunan TotalEnergies İstasyonları, farklı markalarla yaptığı iş birlikleri ile sigorta, lastik, bakım gibi hizmetlerden indirimli şekilde yararlanılmasına olanak tanıyacak.
“Bir Kural, 1 Ömür” eylem planına yönelik farkındalığı artırmayı hedefleyen TotalEnergies İstasyonları, çeşitli iletişim çalışmaları da gerçekleştirecek. TotalEnergies İstasyonları, Club TotalEnergies uygulaması ve kurumsal web sitesinin yanı sıra istasyonlarındaki dijital ekranlarından bilgi ve farkındalık yaratmak amacıyla mesajlar yayınlayacak. TotalEnergies İstasyonları, iletişim izni veren motosiklet kullanıcısı Club TotalEnergies üyelerine farkındalığı artıran bildirimler de gönderecek.
PETROL
BP Petrolleri A.Ş.’nin Petrol Ofisi Grubu ile birleşme işlemleri resmen tamamlandı

28 Şubat 2025 tarihinde İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tescil edilen birleşme ile BP Petrolleri A.Ş.’nin tüm hak ve yükümlülükleri Petrol Ofisi’ne devredildi.
BP Petrolleri A.Ş.’nin (BP), Petrol Ofisi A.Ş. çatısı altında birleşme işlemi 28 Şubat 2025 tarihinde resmen tamamlandı. Bu kapsamda, DAĞ/471-7/10208 numaralı Petrol Piyasası Dağıtıcı Lisansı sahibi Petrol Ofisi A.Ş., yüzde 100 oranında hissedarı olduğu DAĞ/471-143/10338 numaralı Petrol Piyasası Dağıtıcı Lisansı sahibi BP ile Türk Ticaret Kanunu’nun 155 ve ilgili maddeleri çerçevesinde kolaylaştırılmış birleşme usulüyle birleşti. 1282 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilen tescil işlemi ile birlikte BP, tüzel kişiliğini sona erdirerek tasfiyesiz infisah etti ve tüm hak ve yükümlülükleri külli halefiyet yoluyla Petrol Ofisi A.Ş.’ye devredildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu, “BP’nin Petrol Ofisi Grubu’na katılması hem bizim hem de sektör için yeni bir dönemin başlangıcı. Ülke genelindeki 9 terminalimizin ikmal ve tedarik gücüyle beslenen 2.700’e yakın istasyonumuzla hem tüketicimize hem de bayilerimize katma değer sağlarken Türkiye’nin enerji güvenliği stratejilerine de fayda yaratacak projelerimizi artırarak sürdüreceğiz. Sektörümüze örnek teşkil eden bu birleşmenin tamamlanmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza, iş ortaklarımıza ve düzenleyici kurumlara teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
İstasyon dönüşümleri sürüyor
BP’nin dağıtıcısı olduğu akaryakıt bayileri, 1 Mart 2025 itibariyle faaliyetlerine Petrol Ofisi dağıtıcı lisansı altında devam ediyor. Bu çerçevede “bp” markası ve “Petrol Ofisi” markası altında hizmet veren istasyonlardan akaryakıt alımı aynı şekilde sürdürülüyor. Hâlihazırda “bp” markası ile faaliyet gösteren perakende akaryakıt istasyonlarının marka dönüşüm süreci 1 Kasım 2026 tarihine kadar tamamlanmış olacak.
PETROL
Shell, Madeni Yağlar Stratejilerini Türkiye’deki Distribütörleriyle Paylaştı

Shell & Turcas Madeni Yağlar ekibi Antalya’da düzenlenen Shell Champions Club etkinliğinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve indirekt satışlarından sorumlu madeni yağlar distribütörleriyle yıllık stratejilerini paylaştı.
Küresel pazar araştırma ve danışmanlık şirketi Kline + Company’nin raporuna göre, üst üste 18’inci kez dünyanın bir numaralı madeni yağlar tedarikçisi olan Shell, Türkiye’de Shell & Turcas Madeni Yağlar ekibi olarak distribütörleriyle bir araya geldi.
Etkinliğe katılan 250 katılımcıyla, 2025 yılı ve sonrası için yeni iş birliği fırsatları, inovatif fikirler ve uygulanabilir projeler tartışılarak somut aksiyon planları oluşturuldu.
Türkiye Madeni Yağlar İndirekt Satışlar Müdürü Emre Şuyalçınkaya’nın sunumuyla başlayan etkinliğin ilk gününde, 2025 stratejileri, pazarlama planları ve teknik eğitimler katılımcılarla paylaşıldı. Yeni ürünler, teknik onay mekanizmaları ve Shell’in teknoloji faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler aktarılırken, pazarlama seansında global örnekler ve sektörel gelişmeler ele alındı. Ayrıca katılımcılar, Shell’in dijital araçları konusunda da kapsamlı eğitimler alarak bilgi ve yetkinliklerini artırma fırsatı buldu.
İkinci gün ise İş Sağlığı, Emniyet ve Çevre (İSEÇ) seansında satış ekiplerinin günlük hayatta karşılaştığı İSEÇ riskleri ve Shell’in Hayat Kurtaran Kuralları ele alınırken, Etik ve Uyum seansında güncel uygulamalar ve kanuni gereklilikler değerlendirildi. Ayrıca, Shell’in Derince’de yer alan Madeni Yağ ve Gres Üretim Tesisi’ndeki üretim süreçleri hakkında da bilgi verildi.
Saffet Üçüncü deneyimlerini paylaştı
Etkinliğin dikkat çeken anlarından biri, sektörün deneyimli ismi Saffet Üçüncü’nün de konuk olduğu, küresel gelişmeler ve Shell’in teknoloji alanındaki yenilikçi yaklaşımını anlattığı ilham verici konuşması oldu. Günün sonunda düzenlenen egzersiz seansıyla da katılımcılar hem zihinsel hem de fiziksel olarak yenilenme fırsatı buldu.