Connect with us

ELEKTRİK

Zorlu Enerji Dağıtım A.Ş. hisselerinin PALMET Enerji A.Ş.’nin %100 hissedarı olduğu Gaztrak Enerji A.Ş.’ye pay devri tamamlandı


 Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin (“Zorlu Enerji”) bağlı ortaklığı Zorlu Enerji Dağıtım A.Ş. hisselerinin tamamının, Palmet Enerji A.Ş.’nin %100 bağlı ortaklığı olan Gaztrak Enerji A.Ş.’ye devredilmesine yönelik işlemler tamamlandı. Stratejik hedefleri doğrultusunda doğal gaz dağıtım alanında büyümeyi hedefleyen PALMET Enerji A.Ş., bu satın almayla portföyünü genişletirken yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanarak enerji teknolojileri ve depolama alanındaki yeni yatırımlarla geleceğin enerjisini bugüne taşımayı hedefleyen Zorlu Enerji, bu pay devri ile doğal gaz dağıtım alanındaki faaliyetlerini sonlandırmış oldu.  

Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.ve Zorlu Doğal Gaz Tedarik Ticaret A.Ş’nin %100, Gazdaş Gaziantep Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.’nin ise %90 oranında iştirak hisselerine sahip olan Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Enerji Dağıtım A.Ş. hisselerinin tamamının PALMET Enerji A.Ş’nin %100 bağlı ortaklığı olan Gaztrak Enerji A.Ş.’ye pay  devir işlemleri, 12 Mart 2024 tarihinde 200.000.000 ABD Doları karşılığı (USD/TRY kuru: 31,8767) 6.375.330.000 Türk Lirası bedelle tamamlandı.

Konuyla ilgili açıklamasında, yapılan anlaşmanın her iki gruba da hayırlı olmasını dileyen Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, Zorlu Enerji’nin karbonsuzlaşma ve geleceğin teknolojilerine odaklı portföy ve çözümleriyle enerji sektörünün dijitalleşme, elektrifikasyon ve mobilite odaklı dönüşümüne giden yolda öncülüğünü üstlendiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan bir şirket olarak sadece yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma stratejimiz doğrultusunda, gaz dağıtım alanında başarıyla sürdürdüğümüz faaliyetlerimizi yenilenebilir enerji alanındaki faaliyetlerimize odaklanmak üzere devretmeye karar vermiştik. Önümüzdeki dönemde de jeotermal, rüzgâr, güneş gibi alanlara yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Dijitalleşme, elektrifikasyon ve enerji teknolojileri çözümlerine odaklanarak ülkemizin enerjisine enerji katmaya devam edeceğiz. Bu vizyonla doğal gaz dağıtım şirketlerimiz için imzaladığımız hisse alım anlaşmasının ardından pay devir işlemlerimizi tamamladık, satışın her iki şirket için de hayırlı ve kazançlı olmasını diliyor, şirketlerimizi bugüne getiren ve devir sürecinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve yöneticilerime içten teşekkürlerimi sunuyorum.” 

Satınalma sürecine ilişkin değerlendirme yapan PALMET Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray ise şunları ifade etti:

Satınalma sürecine ilişkin çalışma yaparken yüksek tüketim hacimli dağıtım bölgelerini operasyon alanımıza dahil etmek ve doğal gaz ithalat, ihracat, toptan tedarik zincirini kuvvetlendirmek amacıyla yola çıktık. PALMET’in sektördeki deneyimi, sahip olduğu ve geliştirmekte olduğu teknolojik altyapı sistemlerinin daha geniş bir alanda uygulayacak olması yaratacağı artı değeri de yükseltecektir. Türkiye’nin enerji politikaları ve stratejileri doğrultusunda en verimli çalışmaları gerçekleştirmek için çalışıyoruz.”

PALMET Enerji, bu satın almadan sonra 5 lisans bölgesi, 7 il ve 62 ilçede 2 milyon aboneye hizmet verecek. Yıllık 8,5 milyar metreküplük gaz hacmiyle Türkiye’de doğal gaz tüketiminin %15’inden fazlasını yöneten PALMET Enerji, 956 MW’lık kurulu gücüyle Türkiye’nin en önemli doğal gaz çevrimli elektrik üreticileri arasında yer alıyor.

 

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doğalgaz

Aksa Enerji, Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralini Rekor Sürede Devreye Aldı


Aksa Enerji’nin 7 ay gibi rekor bir sürede devreye aldığı 430 MW kurulu güce sahip Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in katıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın çevrimiçi bağlantı ile yer aldığı görkemli bir törenle açıldı. Törende, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Berat Çonkar da yer aldı.

Özbekistan’ın en büyük Türk yatırım şirketi Aksa Enerji, 430 MW kurulu güce sahip Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ile Özbekistan’ın enerji arz güvenliği için önemli bir yatırımı daha hayata geçirdi. Taşkent ve Buhara’da halihazırda toplamda 790 MW kurulu güce sahip üç santrali kuran ve işleten Aksa Enerji, Talimercan santralinin tamamlanmasıyla birlikte Özbekistan’daki kurulu gücünü 1220 MW’ye çıkarmış olacak. İlk üniteleri 7 ay gibi rekor bir sürede devreye alınan santral, bugün itibarıyla 352 MW kapasiteye ulaşmış durumda. Santralin tüm ünitelerinin devreye alınması için çalışmaların 2025 yılı başında tamamlanması planlanıyor.

Santralin rekor sürede devreye alınmasını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Sn. Cemil Kazancı, “Bugün, Özbekistan ve Türkiye arasındaki güçlü siyasi ve ekonomik iş birliklerinin en somut örneklerinden biri olan Talimercan santralimizin açılışını gerçekleştirdik. 7 ay gibi rekor bir sürede devreye aldığımız bu proje, Özbekistan’ın enerji arz güvenliğine katkı sağlarken Aksa Enerji’nin uluslararası arenadaki büyüme hedeflerinin de önemli bir parçasını oluşturuyor. Tam kapasiteye ulaştığımızda, Özbekistan’da toplamda 4 santrale ve 1.220 MW kapasiteye ulaşarak bölgedeki en büyük Türk yatırımcısı konumumuzu pekiştireceğiz” dedi.

Aksa Enerji Talimercan Santrali, Özbekistan Enerji Bakanlığı’na bağlı NEGU (National Electric Grid of Uzbekistan) ile yapılan iş birliği kapsamında inşa edildi. Elektrik üretimi için gereken doğal gaz, Özbekistan Hükümeti tarafından sağlanırken, üretilen elektrik 25 yıllık ABD Doları bazlı garantili kapasite anlaşması kapsamında fiyatlandırılacak. Bu model, projenin sürdürülebilirliğinin ve iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin sağlam temeller üzerinde ilerlediğinin önemli bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali için makine ve ekipmanlar, 6 ay gibi kısa bir süre içinde, Türkiye’nin 5 farklı noktasından gerçekleştirilen büyük bir lojistik operasyonu ile Özbekistan’ın Talimercan şehrine taşındı.   Santralin inşası, büyük bir güç birliğiyle rekor hızda tamamlandı.

Bu proje, Aksa Enerji’nin uluslararası enerji yatırımlarındaki başarısını bir kez daha kanıtlarken Özbekistan’ın enerji arz güvenliğinin sağlanmasında ve iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin geliştirilmesinde de kilit bir rol oynuyor.

Continue Reading

ELEKTRİK

AYDEM’İN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ELÇİLERİ ENERJİ KAMPINDA BULUŞTU


Aydem Enerji’nin elektrik perakende şirketleri Aydem Perakende ve Gediz Perakende, Türkiye’nin sürdürülebilirlik elçilerini yetiştiriyor. Yaşar Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçen “Enerjinle Gelecek Senin: Sürdürülebilirlik Elçileri” projesi kapsamında Ege Bölgesi’ndeki meslek liselerinden 20 öğrenci ve 10 öğretmen, İzmir’deki kampta bir araya geldi.

Aydem Perakende ve Gediz Perakende, gençlerin öncülüğünde sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak için farklı projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Aydem Perakende ve Gediz Perakende’nin Yaşar Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirdiği “Enerjinle Gelecek Senin: Sürdürülebilirlik Elçileri” projesi kapsamında Ege Bölgesi’ndeki meslek liselerinden seçilen 20 öğrenci ve 10 öğretmen, İzmir’de düzenlenen kampta buluştu. Katılımcılar, beş gün süren kampta enerji verimliliği, yeşil enerji, çevre koruma, atık yönetimi ve akıllı şehir planlaması gibi konularda eğitimler aldı. Liderlik, problem çözme ve ekip çalışması becerilerini geliştirmeye yönelik interaktif çalışmaların yanı sıra çözüm odaklı tasarım atölyeleri de gençlerle buluştu. Katılımcılar ayrıca İzmir Jeotermal Enerji işletmesini ziyaret ederek, deneyimlerini artırdı. Kamp boyunca öğretmenler de duygusal zeka, mentorluk becerileri, gönüllülük çalışmaları, sosyal girişimcilik ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri üzerine düzenlenen özel oturumlara katıldılar. 

Elçiler 2025’te sahnede olacak

“Enerjinle Gelecek Senin: Sürdürülebilirlik Elçileri Projesi”, 2025 yılında “Elçiler Sahnede” fazıyla devam edecek. Program kapsamında öğrenciler, sürdürülebilir akıllı şehirlere yönelik projeler geliştirerek, topluluk bilinci oluşturmaya ve çevre farkındalığı yaratmaya odaklanacak.

Proje her yıl kapsamını genişleterek büyüyor

“Enerjinle Gelecek Senin” projesi, 2022 yılında İzmir, Manisa, Denizli, Muğla ve Aydın’da ilköğretim öğrencilerinde enerji tasarrufu ve sürdürülebilir şehirler konularında farkındalık yaratmak hedefiyle başladı. 2023 yılında daha çok çocuğa ulaşmayı amaçlayan projede, Samsun, Bursa, Ankara ve Diyarbakır’da da eğitimler verildi. Özellikle dezavantajlı okullarda düzenlenen bilim seanslarıyla öğrencilerin geleceğin akıllı şehirleri ve sürdürülebilirlik konularında bilinç kazanmaları amaçlandı. Hayata geçtiği her ilde büyük ilgi gören proje, 2024 yılında Yaşar Üniversitesi iş birliğiyle lise öğrencilerini ve öğretmenleri kapsayacak şekilde genişleyerek, hedeflerini büyüttü.

Continue Reading

ELEKTRİK

Enerji Dönüşümünde Önemli İş Birliği


Türkiye’nin özel sektör lider elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, yenilenebilir enerji ve hidrojen üretimi alanında uluslararası bir iş birliğine imza attı. Almanya’nın önde gelen araştırma kuruluşlarından HAW Hamburg CC4E ile gerçekleştirilen iş birliği anlaşması, Berlin’de düzenlenen 6. Türk-Alman Enerji Forumu kapsamında imzalandı. Törene Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar ve Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Dr. Robert Habeck katılım sağladı. İmza töreninde Enerjisa Üretim adına İşletme ve Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Aziz Ünal, Haw Hamburg CC4E adına ise Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hans Schäfers yer aldı.

Bu kapsamlı iş birliği, enerji dönüşümünü destekleyecek iki önemli projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor:

Hidrojen Üretimi Araştırmaları: Farklı hidrojen üretim yöntemlerinin analiz edilmesiyle maliyet verimliliği, çevresel etkiler ve teknolojik uygulanabilirlik konularında kapsamlı sonuçlar elde edilecek.

Araştırma Parkı: Türkiye’de kurulması planlanan bu park, yenilenebilir enerji sistemlerini, enerji depolama çözümlerini ve şebeke istikrarını artıracak teknolojileri bir araya getirecek.

Enerjisa Üretim İşletme ve Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Aziz Ünal, imza töreni sonrasında yaptığı açıklamada, “Enerjisa Üretim olarak enerji dönüşümüne katkıda bulunacak bu tür projelerde uluslararası iş birliklerini güçlendirmekten büyük bir gurur duyuyoruz. HAW Hamburg CC4E ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, sürdürülebilir enerjinin geleceği için önemli bir adım niteliği taşıyor. Bu projelerin aynı zamanda Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırmanın yanı sıra enerji teknolojilerinde uluslararası alanda rekabet gücünü de pekiştireceğine inanıyoruz. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımızı tebrik ediyor, bu iş birliğinin gelecekte daha fazla yenilikçi ve çevreci projeye öncülük edeceğine inanıyoruz.” dedi.

Continue Reading

En Çok Okunanlar