Doğalgaz
Azerbaycan, Türkiye’ye 7,3 milyar metreküp doğal gaz ihraç etti
Azerbaycan, 2024’ün 9 ayında Türkiye’ye 7,3 milyar metreküp, Avrupa’ya 9,4 milyar metreküp, Gürcistan’a 1,7 milyar metreküp doğal gaz ihraç etti.
Azerbaycan Enerji Bakanlığı, 2024’ün 9 ayında petrol ve doğal gaz üretim ve ihracatına ilişkin verileri paylaştı.
Verilere göre, Azerbaycan’da bu yılın 9 ayında 21,6 milyon ton petrol (kondensat dahil) üretildi ve bu miktarın 17,9 milyon tonu ihraç edildi.
Azerbaycan’da yılın 9 ayında 37,1 milyar metreküp doğal gaz üretildi ve bu miktarın 18,4 milyar metreküpü yurt dışına satıldı.
Bakanlığın verilerine göre belirtilen dönemde Türkiye’ye 7,3 milyar metreküp, Avrupa’ya 9,4 milyar metreküp, Gürcistan’a 1,7 milyar metreküp doğal gaz ihraç edildi.
AA
Doğalgaz
Aksa Enerji, Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralini Rekor Sürede Devreye Aldı
|
|||
|
Doğalgaz
Socar, Türkiye doğal gaz dağıtım şirketini satacak
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (Socar), Türkiye’deki doğalgaz dağıtım şirketi Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş.’nin satışı için görüşmeler yürütüyor.
Azerbaycan kamu enerji devi Socar, Bursagaz ve Kayserigaz’ı da bünyesinde bulunduran Türkiye’deki doğalgaz dağıtım iştiraki Socar Türkiye Doğalgaz Yatırım AŞ‘nin satışı için son dönemde görüşmelere başladığını duyurdu.
Şirket duyurusunda, mevcut yasal süreçler ve iş sürekliliği gereklilikleri nedeniyle devir sürecinin detaylarının şu aşamada paylaşılmayacağı, süreç ilerledikçe ve netleştikçe, tüm gelişmelerin yasal çerçeveler doğrultusunda kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulacağı ifade edildi.
Doğalgaz
Güvenli doğal gaz kullanımı için dikkat edilmesi gereken 7 adım
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla doğal gaz kullanımı artıyor. Ancak bu önemli enerji kaynağının emniyetli kullanımı büyük önem taşıyor. Aksa Doğalgaz, ekonomik, konforlu ve güvenli enerji doğal gazın kullanımında dikkat edilmesi gereken 7 önemli noktayı paylaştı.
Doğal gaz, ısınmanın yanı sıra dört mevsim kesintisiz sıcak suya erişim imkanı sunuyor, yemek pişirirken “Tüp bitti, yemek yarıda kaldı” sorununu ortadan kaldırarak konforlu yaşama katkı sağlıyor. Peki, bu değerli enerji kaynağı kullanılırken nelere dikkat edilmeli? Doğru ve güvenli bir kullanım için neler yapılmalı? Aksa Doğalgaz, ihmaller sonucunda istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması ve doğal gazın yaşam alanlarında 7/24 gönül rahatlığıyla kullanılabilmesi için abonelerin dikkat etmesi gerekenleri 7 maddede anlattı.
Onay verilmeden kullanılmamalı
Güvenlik risklerini ortadan kaldırmak ve olumsuz durumlarla karşılaşmamak için doğal gazın kullanıma başlamadan önce mutlaka dağıtım şirketinin gerçekleştirdiği kontrollerin tamamlanmış olması gerekiyor. İlk ve yenilenen sözleşmeler sonrasında yalnızca dağıtım şirketinin onayı ile doğal gaz kullanımına başlanmalı. Doğal gaz tesisatına ve yakıcı cihazlara sertifikasız kişiler tarafından müdahale edilmemeli, yapılacak her türlü müdahalede ise öncesinde dağıtım şirketine mutlaka bilgi verilmeli.
Periyodik bakım ve onarım yapılmalı
Her kış dönemi öncesinde cihazların periyodik bakımlarının ve bacaların kontrollerinin yetkili firmalara yaptırılması ihmal edilmemeli. Bu, aynı zamanda tasarruflu doğal gaz kullanımı için de önemli. Tasarruf ve güvenlik bir arada.
Eskimiş bağlantı noktaları yenilenmeli
Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için yakıcı cihazların bağlantı noktalarındaki yıpranmış veya ömrünü tamamlanmış bağlantı ekipmanları yetkili firmalar tarafından kontrol edilerek değiştirilmeli.
Menfezler kapatılmamalı
Doğal gaz bacaları ve ortama temiz hava akışı sağlayan menfezler kesinlikle kapatılmamalı. Baca boruları, dış ortama çıkan kısımlarına buz kütleleri veya benzer cisimlerin düşmesi nedeniyle yerinden çıkabilir veya hasar görebilir, böyle durumlara karşı gözle kontroller yapılmalı.
Baca ek yerleri sabitlenmiş olarak dışarıda bulunmalı
İlk gaz açma işleminden sonra onaylı tesisata müdahale edilmemeli, dış ortama açılması gereken baca çıkışının yapı içerisinde kaldığı durumlar kesinlikle olmamalı. Yakıcı cihazlar kapalı balkon veya kapalı teras gibi alanlarda yer alıyorsa bacaları mutlaka dışarıya kadar uzatılmalı ve ortamda menfez bulunmalı. Baca ek yerleri için sızdırmaya karşı önlem alınmalı, etrafı kesinlikle kapatılmamalı ve duvara sabitlenmeli. Aksi halde baca atık gazına bağlı zehirlenmeler yaşanabilir. Yakıcı cihaz ve baca işlemlerinin tamamı ilgili markanın yetkili servisleri tarafından yapılmalı.
Bacalı cihazlar özel alanlarda yer almamalı
Banyo, tuvalet veya yatak odasında kesinlikle yer almaması gereken bacalı cihazların dağıtım şirketinin bilgisi ve onayı dışında yeri değiştirilmemeli. Bulundukları odalarda uyunmamalı, uyunması gereken durumlarda cihazlar mutlaka kapatılmalı. Ayrıca bacalı cihazlar ile birlikte karbonmonoksit algılama cihazları kullanılmalı.
İzinsiz kazı çalışması yasak
Doğal gaz hattının bulunduğu sokaklarda yürütülecek kazı faaliyetleri, başta can ve mal güvenliğini sağlamak ve herhangi bir hasara sebebiyet verilmemesi için Altyapı Koordinasyon Merkezi’nin (AYKOME) yönetmeliği kapsamında doğal gaz dağıtım şirketinin bilgisi dahilinde yapılmalı. Tüm altyapı çalışmalarının daha sağlıklı bir şekilde doğal gaz hattına hasar verilmeden yürütülebilmesi için öncesinde 444 4 187 numaralı Aksa Doğalgaz Çözüm Merkezi’ne bilgi verilmeli. Doğal gaz hattı bulunan sokaklarda izinsiz kazı çalışması yapmak yasak olduğundan, duyarlı vatandaşlar şüpheli herhangi bir durumla karşılaştıklarında 7 gün 24 saat hizmet veren 187 Doğal Gaz Acil Hattını arayarak dağıtım şirketini bilgilendirmeli.
-
Yenilenebilir Enerji3 hafta önce
Enis Amasyalı; “Sürdürülebilir bir dünya ve gelecek için çalışmaya devam edeceğiz”
-
Sektörel3 hafta önce
Eksim Enerji 3000 Çocuğa İsrafa Karşı Farkındalık Eğitimi Hedefliyor
-
ELEKTRİK3 hafta önce
Aksa Enerji, Özbekistan’daki Kurulu Gücünü 1220 MW’a Taşıyor
-
ELEKTRİK3 hafta önce
Dicle Elektrik Kaçak Trafoların Yerini Yapay Zeka ile Tespit Etti
-
Sektörel3 hafta önce
Yorglass karbon salımını 3 yılda yüzde 23 azalttı
-
Sektörel2 hafta önce
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Mobil Eğitim Tırı 2025’te Deprem Bölgesini Ziyaret Edecek
-
Sektörel2 hafta önce
Yeni Mezunlara Güçlü Başlangıç Fırsatı Eksim Genç Enerji Programı’na Başvurular Açıldı
-
ELEKTRİK3 hafta önce
Akdeniz Bölgesi, 2025 yılına yüksek enerji ile adım attı