Connect with us

Rüzgar Enerjisi

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay: “Yenilenebilir Enerji Teknolojileri  Karbonsuz Geleceğin Anahtarı!”  

Yenilenebilir enerji sektörü; elektrikli araçlar, ısı pompaları, büyük veri merkezleri ve kuantum bilgisayarlar gibi teknolojilerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için büyüme hızını artırmak zorunda görünüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, uzun süredir elektrik enerjisi üretiminin merkezinde yenilenebilir kaynaklarının olduğunu belirterek, “Günümüzde temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş, tüm dünya için kritik bir hâle geldi. Yenilenebilir enerji teknolojilerini, iklim değişikliği etkilerinin geriye döndürülmesinde anahtar olarak görüyor, yatırımlarımıza Türkiye’nin her bölgesinde hız kesmeden devam ediyoruz.” dedi.

Enerji sektörü, özellikle küresel düzlemde karbonsuz elektrifikasyon ve sürdürülebilir enerji üretimi hedefleri doğrultusunda önemli adımlar atıyor. Fosil yakıtların yerini hızla yenilenebilir enerji kaynakları alırken, güneş ve rüzgar gibi doğal kaynakların verimli kullanımı, enerji üretiminde tarım alanları ve doğal yaşam alanları arasındaki dengenin korunmasını gerektiriyor. Özellikle endüstriyel süreçlerde ve ulaştırmada kullanılan yeşil hidrojen, hidrokarbonların yerine geçecek önemli bir enerji taşıyıcısı olarak öne çıkıyor. Suyun verimli kullanımı ve atmosferin korunmasıyla doğrudan ilişkili olan elektroliz teknolojileri, tarımsal su ihtiyaçları başta olmak üzere artan enerji talebinin dikkate alınarak sürdürülebilir şekilde karşılanması ve karbon salımının doğal dengeye kavuşturulmasında kritik bir rol oynuyor. Yüzde yüz yenilenebilir enerji üretimi alanında faaliyet gösteren Eksim Holding’e bağlı Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Teknoloji kullanımı çevresel etkileri minimize ediyor

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin arttığını belirterek, elektrifikasyonun hızlanması ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle temiz enerjiye geçişin kritik hale geldiğini vurguladı. Akbay, “Ekstrem hava olayları enerji üretim verimliliğini etkilerken, verimli tüketimi de yeniden değerlendirmemiz gerektiğini gösteriyor. Ekipman dayanıklılığının artması ve tasarımların aşırı iklim olaylarına göre gözden geçirilmesi, kesintisiz üretimi sağlamak için önemli. Yenilenebilir enerji teknolojilerini enerji güvenliği ve iklim değişikliğiyle mücadelede anahtar olarak görüyor ve bu nedenle Türkiye genelinde temiz enerji yatırımlarımıza devam ediyoruz. Teknolojik gelişmelerin doğru yönetimi ve etik çerçevede kullanımı, enerji maliyetlerini kontrol etmek ve kaynakları verimli kullanmak açısından hayati önemde.” dedi

 

Yenilenebilir enerjide çığır açıcı teknolojiler

Yenilenebilir enerjide devrim yaratacak yeniliklere de değinen Akbay, “Hidrokarbon yakmanın bir süre daha devam etme zorunluluğu göz önünde bulundurulduğunda, güvenilir nükleer enerji teknolojileri ile enerji talebine cevap vermek, arz güvenliğini artıracak. Takip edilmesi elzem olan küçük modüler nükleer reaktörler gibi üretim kaynaklarının da hayatımıza girmesi için çalışılıyor. Aynı zamanda, güneş ve rüzgar enerjilerinden yararlanarak tüketim yerlerine yakın bölgelerde, elektrik üretecek dağıtık mikro şebekeler geliştiriliyor. Böylece hem iletim şebekesinin yükü bir miktar azaltılıyor hem de elektriğin yüksek taşıma maliyetinden tasarruf sağlanabiliyor.” dedi.  Yenilenebilir enerji üretimi artıklarından hidrojen ve saf su üretiminin gerçekleştirilebilmesi konusuna da değinen Akbay,  “Yüksek ısı enerjisi ihtiyacı için suyun kapalı çevrim kullanılacağı hidrojen-oksijen-su döngüsü sağlanırken, karbondioksit salımı tutularak yenilenebilir enerji desteği ile tekrar sentetik metana dönüşümü ardından saf su elde edilebiliyor. Hidrojen üretimi için yenilenebilir enerji fazlasından yararlanılması ve batarya depolama teknolojisi sayesinde elektrik enerjisine ihtiyaç duyulduğunda anlık destek sağlanarak şebeke kalitesinin korunması, çığır açan teknolojiler arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Enerjide sürdürülebilirliği, pil teknolojileri ve depolama çözümleri sağlıyor

Yenilenebilir enerji kaynaklarının düzensiz üretimi ve talebi karşılamak için sürekli olarak depolama teknolojileri geliştirildiğinin altını çizen Akbay,        “Pil teknolojileri ve diğer depolama çözümleri, tüketicilere ekonomik ve güvenilir elektrik sağlamanın yanı sıra enerji sistemlerinin sürdürülebilirliğini de artıracak. Bu teknolojiler, enerji üretim tesislerinin üretim kapasitelerini ve verimliliğini optimize etmek, elektrik enerjisinin transferi ve ticareti ile sınırları aşan çözümler sunmak, arz-talep dengesini hassas bir şekilde yönetmek için önemli bir görev görüyor.” dedi.

Enerji altyapılarımıza son teknolojileri entegre ediyoruz

Elektrikli araçlar, ısı pompaları, büyük veri merkezleri ve yapay zeka algoritmalarını çalıştıracak kuantum bilgisayarlarının enerji yönetiminde önemli araçlar olduğunu belirten Akbay, “Bu teknolojilerin etik çerçevede kullanılması, enerji verimliliğini artırırken doğal kaynakları korumamıza ve zamanımızı verimli kullanmamıza olanak tanıyor. Eksim Enerji olarak, mevcut enerji altyapılarımızı gelişen teknolojilerle bütünleştirerek üretim ve tüketim verimliliğini artırmaya devam ediyoruz. Akıllı şebeke sistemleri, yapay zeka ve veri analitiği, enerji tüketim modellerini optimize ederek enerji tasarrufunu maksimize etmemizi sağlıyor. Yapay zeka ile enerji tesislerimizin projelendirme, yapım, üretim planlama ve bakım süreçlerinde kaynak-zaman yönetimini optimize ediyoruz. Böylece, enerji arz-talep dengesini doğru öngörebiliyor, tesislerimizin ömrünü uzatıyor ve kapasite kullanımını artırıyoruz.” dedi.

 

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rüzgar Enerjisi

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Romanya’daki şirketinin kuruluş işlemleri tamamlandı

Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yapılan açıklamada, “Şirket, Akfen Yenilenebilir Enerji AŞ’nin Romanya’da enerji projeleri geliştirilmesi amacıyla Romanya merkezli DEVVIS SERVICES S.R.L şirketi ile ortaklık anlaşması yaparak, bir Özel Amaçlı Mekanizma (Special Purpose Vehicle-SPV) şirketi kurulması ve 200 Rumen Leyi sermaye ile kurulacak SPV şirketine şirketimizin yüzde 85 oranla kurucu ortak olmasıyla ilgili olarak 27 Mart tarihinde KAP bilgilendirmesi yapılmıştı.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, 7 Mayıs itibarıyla Romanya’da SUNWAY ENERGY S.R.L. adıyla SPV şirketinin kuruluş ve tescil başvuru işlemlerinin tamamlandığı bildirildi.

Continue Reading

Rüzgar Enerjisi

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 2023 Yılı Net Kârı 4.5 Milyar TL Olarak Gerçekleşti

Güneş, su ve rüzgar olarak sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretim yapan 699 MW kapasiteli 53 enerji santraline sahip Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 2023 yılında net kârı 4.5 milyar TL’ye ulaştı. Tüm çevresel taahhütlerini yerine getiren şirket, bununla birlikte 126,4 milyon TL’lik karbon emisyon sertifika geliri elde etti.

Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, “Geleceğe yönelik hedeflerimiz, yenilenebilir enerji kapasitemizi daha da artırarak Türkiye’nin sürdürülebilir enerji hedeflerine katkıda bulunmak ve global enerji geçişine öncülük etmektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin önde gelen yenilenebilir enerji şirketlerinden Akfen Yenilenebilir Enerji, 2023 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını duyurdu. 699 MW kurulu güce sahip 53 yenilenebilir enerji santrali ile faaliyetlerini başarıyla sürdüren Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 2023 yılında enflasyon muhasebesi standartlarına göre hazırlanmış finansal sonuçları kapsamında toplam konsolide net satış gelirleri 4,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin net dönem kârı ise 2022 yılına göre artış göstererek 4,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Bununla birlikte 2023 yılı, şirketin toplam varlıkları 34,6 milyar TL’ye, özkaynakları ise 20,4 milyar TL’ye ulaşarak finansal sağlamlığını ve piyasadaki güçlü konumunu pekiştirdiği bir yıl oldu.

126,4 MİLYON TL’LİK KARBON EMİSYON SERTİFİKA SATIŞ GELİRİ

Akfen Yenilenebilir Enerji ayrıca 126,4 milyon TL değerinde karbon emisyon sertifika satış geliri elde ederek çevresel sürdürülebilirlik yönünde de önemli bir başarıya imza attı.

Açıklanan finansal sonuçları değerlendiren Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, “2023 yılı, Akfen Yenilenebilir Enerji için dönüm noktası oldu. Karlılık, sürdürülebilir büyüme ve çevresel taahhütlerimizi yerine getirme konusunda gösterdiğimiz çabalar, sektördeki lider konumumuzu pekiştirdi. Geleceğe yönelik hedeflerimiz, yenilenebilir enerji kapasitemizi daha da arttırarak Türkiye’nin sürdürülebilir enerji hedeflerine katkıda bulunmak ve global enerji geçişine öncülük etmektir” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

Rüzgar Enerjisi

Edirne’de 106 MW’lık depolamalı RES kurulması planlanıyor

Edirne’nin Lalapaşa ilçesi sınırları içinde 105,64 MW kurulu gücünde Şarköy Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve 105,64 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi (EDT) kurulacak.

Reis Grubu şirketlerinden Reis RS Enerji tarafından Edirne İli, Lalapaşa İlçesi, Doğanköy, Çallıdere, Küçünlü Mevkiinde 105,64 MW kurulu gücünde Şarköy Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve 105,64 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi (EDT) tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor.

900 milyon TL değerindeki proje kapsamında yaklaşık 30 bin m2 santral alanında 19 adet türbin ve 1 adet Enerji Depolama Tesisi/Şalt Merkezi yer alacak. 19 adet rüzgâr türbininin; U1-U19 arası türbinlerin her biri 5,56 MWe kurulu gücünde olacak.  Enerji Depolama Tesisinde “Elektrokimyasal Enerji Depolama Teknolojisi” kullanılacak olup, çalışma prensibi olarak “ikincil hücre veya pil”, kullanılan kimyasalın çeşidine göre ise “Lityum iyon Piller” kullanılacak.

Santralde yılda yaklaşık 423 milyon kWh elektrik üretilmesi ve üretilecek olan elektrik enerjisinin “Kofçaz Havza TM (yeni tesis edilecek) 154 kV “ne aktarılması planlanıyor.

Continue Reading

En Çok Okunanlar