Sektörel
DEİK, 27. Japonya-Türkiye İş Konseyi Ortak Toplantısı’nı Tokyo’da gerçekleştirdi
Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Japonya’nın sahip olduğu teknoloji, finansman ve inovasyon gücü ile Türkiye’nin dinamik üretim gücü ve üçüncü ülke pazarlarına erişim kabiliyeti bir araya geldiğinde, bölgesel ve küresel düzeyde önemli sonuçlar elde edileceğine inandıklarını söyledi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) yapılan açıklamaya göre, DEİK 27. Japonya-Türkiye İş Konseyi Ortak Toplantısı Tokyo’da gerçekleştirilirken, toplantı kapsamında ‘DEİK-Keidanren Ortak Bildirisi’ ve ‘Çalık Enerji-Japon Uluslararası İşbirliği Bankas ı(JBIC) Mutabakat Zaptı’ imzalandı.
Toplantıya, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Ryosuke Kozuki, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen, DEİK Başkanı Nail Olpak, Keidanren Japonya-Türkiye Ekonomi Komitesi Başkanı Tsugio Mitsuoka, DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Ahmet Çalık ve 150’den fazla Türk ve Japon iş insanı katıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tuzcu, küresel ticaret ve yatırımda karşılaşılan büyük değişimlerin altını çizdi.
Türkiye’nin Asya Pasifik ile ilişkilerinin güçlendirilmesine ve Japonya ile daha kapsamlı bir ilişki geliştirmesine büyük önem verdiklerini belirten Tuzcu, ‘Türkiye ve Japonya arasındaki ikili ticaret hacmi 2023 itibarıyla 6 milyar dolar seviyesini aşmış durumda. İkili ticaret rakamları incelendiğinde Türkiye’nin ithalatının, ihracatından 8,5 kat fazla olduğu görülüyor. Ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin karşılıklı yarar temelinde dengeli bir biçimde geliştirilmesini hedefliyoruz. Müzakereleri devam eden Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin daha dengeli bir şekilde geliştirilmesi adına temel bir görev ifa etmesi gerektiğini düşünüyorum.’ ifadelerini kullandı.
Tuzcu, anlaşmanın, Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 100. yıl dönümüne yakışır bir şekilde kazan-kazan prensibi çerçevesinde sonuçlanmasının en büyük arzuları olduğunu belirtti.
Oluşturulan sinerji ile birçok alanda işbirliği yapılabileceğini kaydeden Tuzcu, ‘Yeşil-temiz enerji, elektrikli araba ekosistemi, akıllı şehirler, alt ve üst yapı projeleri, finans, ulaştırma, dijital sektörler, e-ticaret, tarım ve sağlık gibi birçok alanda birbirimizin güçlü ve zayıf yönlerini tamamlayan ortak girişimler geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Japonya’nın sahip olduğu teknoloji, finansman ve inovasyon gücü ile Türkiye’nin dinamik üretim gücü ve üçüncü ülke pazarlarına erişim kabiliyeti bir araya geldiğinde, bölgesel ve küresel düzeyde önemli sonuçlar elde edileceğine inanıyoruz. Hem Japon hem de Türk iş insanlarının, kültürel zenginliklerimizi ve ticaretin gücünü bir araya getirerek ortak projelerde buluşacağına inanıyorum.’ açıklamalarında bulundu.
‘Türkiye önemli ve gelecek vadeden bir pazar’
Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Kozuki de diplomatik ilişkilerin başlamasının 100’üncü yılında, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin Japonya İş Federasyonu (Keidanren) Japonya Türkiye Ekonomi Komitesi ve DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi’nin iki ülkede kilit rol oynadığını aktardı.
Kozuki, ‘Türkiye, 85 milyondan fazla nüfusuyla çok yoğun ve genç nüfusuyla coğrafi konumu ve çevresindeki ülkelere erişimiyle malların dolaşım ve lojistik işbirliğiyle Türkiye önemli ve gelecek vadeden bir pazar. Türkiye’de faaliyeti bulunan 300’e yakın Japon firma farklı alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Bu firmaların Türkiye’ye yatırımlarını güçlendirmelerini ve ekonomik gelişme yaratmayı arzu ediyoruz ve Bakanlık olarak bu konuda çalışmalarımız bulunuyor.’ değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının hayata geçmesini arzu ettiğine dikkati çeken Kozuki, Ukrayna’nın yeniden inşa sürecinde de işbirliği için fırsatlar gördüklerini kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Çonkar da Japon şirketlerin Türkiye’deki enerji sektöründe geçmişten bugüne faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü hatırlattı.
Çonkar, ‘Oldukça dinamik bir alan olan enerji sektöründe, karşımıza her gün yeni fırsatlar ve birlikte çalışabileceğimiz yeni alanlar çıkıyor. Küresel bir enerji dönüşümü sürecine şahitlik ettiğimiz bu dönemde, hem Türk hem Japon şirketlere her iki ülkedeki enerji yatırımlarını artırmaları için çağrı yapmak istiyorum. Özellikle rüzgar ve güneş odaklı yenilenebilir enerji projeleri için yakın zamanda yeni ihale duyurularına çıkacağız. Japon özel sektörünün bu ihalelere katılımından ve muhtemel projeler kapsamında iki ülke şirketleri arasında gerçekleştirilecek ortaklıklardan memnuniyet duyacağız.’ ifadelerini kullandı.
‘İşbirliğimizi, denizaşırı iş birlikleri ve küresel ortaklıklarla daha da ilerletmeliyiz’
DEİK Başkanı Nail Olpak da Türkiye’nin ‘Yeniden Asya Açılımı’ ve Japonya’nın ‘Serbest ve Açık Indo-Pasifik’ stratejisinin örtüşen vizyonlara sahip olduğunu anlattı.
Olpak, buradan hareketle, işbirliklerinin denizaşırı işbirlikleri ve küresel ortaklıklarla daha da ilerletilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
‘Müzakereleri devam eden Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının, iki ülkenin de faydasına olacak şekilde sonuçlanması önemli. Bu noktada DEİK ve Kaidanren arasında imzalanacak Ortak Bildiri önemli bir adım olacaktır. Tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği günümüz dünyasında Türkiye’nin önemli bir üretim ve ihracat kapasitesine sahip. Japonya, bunun farkında ve İstanbul Boğazı’ndaki ikinci köprü ve Marmaray tüp geçici projeleri dahil, farklı yatırımlara da ev sahipliği yapıyor. Japon iş dünyası ile bu iş birliğimizi üçüncü ülkelerde de kullanabileceğimizi düşünüyorum. Türk ve Japon iş dünyaları olarak, pes etmeyen mücadeleci kimliğimizle ülkelerimiz arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerimizi derinleştirmek için gayreti elden bırakmayacağımıza inanıyorum.’
Keidanren Japonya-Türkiye Ekonomi Komitesi Eş Başkanı Mitsuoka da Japonya’nın ticaretinde pay sahibi olan ülkelerin yüzde 80’iyle serbest ticaret anlaşması bulunduğunu aktararak, ticaretin ve yatırımların gelişmesi, istihdamın gelişmesi için Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın tamamlanmasını arzu ettiklerini ifade etti.
DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Çalık da Türk-Japon ilişkilerinin tarihine değinerek, Türkiye’nin güçlü ve kabiliyetli iş gücünü de göz önünde bulundurarak, Japon dostları Türkiye’ye daha fazla yatırıma davet ettiğini belirtti.
Çalık, ‘Yatırımları hızlandırmasını beklediğimiz Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın iki ülkenin de karşılıklı faydasına olacak şekilde imzalanmasını bekliyoruz.’ açıklamasında bulundu.
Toplantıda ‘Yatırım ve İş Ortamı’ ile ‘Karşılıklı yarar sağlayan ortaklığa vurgu yapan belirli alanlar’ başlıklı paneller düzenlendi.
Türkiye-Japonya Enerji Forumu
Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI) ev sahipliğinde ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliğiyle ‘1. Japonya-Türkiye Enerji Forumu’ gerçekleştirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar, METI Bakan Yardımcısı Ryosuke Kozuki, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Ahmet Çalık, kamu ve özel sektörden Türk ve Japon iş insanlarının katılımıyla düzenlendi.
Japonya-Türkiye Enerji Forumu kapsamında, ‘Çalık Enerji ve Mitsubishi Corporation’ ve ‘DB Tarımsal Enerji ile Mitsubishi Corporation’ arasında Türkiye ve çevre ülkelerde yeni nesil enerji ve ham madde potansiyellerinin geliştirilmesine yönelik mutabakat anlaşmaları imzalandı.
Sektörel
Skoda, Kasım Ayına Özel Fırsatlar Sunuyor
Skoda, yenilikçi tasarımları ve yüksek performansıyla dikkat çeken modelleri için Kasım ayına özel avantajlı finansman ve fiyat seçenekleri sunuyor.
Kasım ayı boyunca Fabia modeli 100.000 TL’ye kadar 12 ay yüzde 0,99 faiz oranıyla kredi imkanı ve 1.320.100 TL’den başlayan fiyatlarla, en yeni teknolojilere sahip Kamiq, 250.000 TL’ye kadar 12 ay yüzde 0,99 faiz oranıyla kredi imkanı ve 1.469.100 TL’den başlayan fiyatlarla, konfor donanımlarıyla öne çıkan Karoq ise tüzel müşterilere özel 500.000 TL’ye kadar 12 ay yüzde 2,99 faiz oranıyla kredi imkanı ve 1.999.200 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
SUV segmentinin en çok tercih edilen modellerinden olan ve bu sene yenilenerek Türkiye pazarında satışa çıkan Kodiaq için Kasım ayı boyunca tüzel müşterilere özel 1.000.000 TL’ye kadar 12 ay yüzde 2,99 faiz oranıyla kredi imkanı bulunurken, sedan segmentinin rakipsiz modeli Superb‘de çok özel cazip fırsatlar ile Škoda meraklılarının beğenisine sunuluyor.
Škoda, Kasım ayı kampanya döneminde çiftçilerimizi de unutmuyor. Ziraat Odası’na kayıtlı ve aktif olarak çiftçilikle uğraşan müşteriler, kendi adlarına alacakları araçlarda ek indirimlerden faydalanabilecekler.
Yüce Auto-Škoda, her ihtiyaca uygun seçenekleri ve rekabetçi finansman çözümleri ile Kasım ayı boyunca müşterilerini Türkiye geneline yayılmış tüm yetkili Škoda satış noktalarına bekliyor.
Sektörel
Bayraktar: Özel Sektör Girişimlerini Teşvik Edeceğiz
Türkiye ile Kırgızistan, başta yenilebilir enerji olmak üzere enerji verimliliği ve enerji tasarrufu alanlarında projeler geliştirecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırgızistan temasları sırasında iki ülkenin enerji bakanlıkları arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Konuya ilişkin sosyal medyadan bir paylaşım yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu anlaşma ile enerji, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu alanlarında ortak projeler geliştirmeyi, başta güneş, rüzgâr ve hidroelektrik olmak üzere enerjinin farklı alanlarında özel sektör girişimlerinin teşvik edilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bişkek’te TDT Konseyi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi’ne katılmak üzere Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’e gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar da yer aldı. TDT zirvesi öncesinde Türkiye ve Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 6.Dönem Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov huzurunda anlaşmalar imzalandı.
Mutabakat Zaptı İmzalandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar ile Kırgızistan Enerji Bakanı Taalaibek İbrayev, iki bakanlık arasında enerji, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu alanlarında iş birliğine ilişkin mutabakat zaptını imza altına aldı.
Özel Sektöre Teşvik
Bu anlaşma ile ilgili alanlarda iş birliği çerçevesi oluşturulurken teknik bilgi ve uzman paylaşımının kolaylaştırılması sağlandı. Anlaşmaya göre; iki ülke, başta yenilenebilir enerji olmak üzere enerji verimliliği ve enerji tasarrufu alanlarında projeler geliştirecek. Güneş, rüzgâr ve hidroelektrik dahil olmak üzere enerji alanında özel sektör girişimleri teşvik edilecek. Mutabakat zaptı aynı zamanda enerji verimliliği ve enerji verimli teknolojilerin devreye alınması ve uygulanması konularında iş birliği tesis edilmesine yönelik bir yol haritası niteliği taşıyor.
Yenilenebilir Enerji Projeleri
Bu arada Bakan Bayraktar, Kırgız mevkidaşı İbrayev ile baş başa bir görüşme de gerçekleştirdi. Görüşmede başta yenilenebilir olmak üzere enerji alanında hayata geçirilebilecek projeler değerlendirildi.
Sektörel
Sanayi sektörü nihai enerji tüketimi toplam 1 milyon 706 bin 480 terajul oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Sanayi Sektörü Nihai Enerji Tüketim İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, sanayi sektöründe 2023 yılında toplam nihai enerji tüketimi 1 milyon 706 bin 480 terajul oldu.
Alt sektörler itibariyle nihai enerji tüketiminde en büyük payı, yüzde 28,6 ile “diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı” sektörü aldı. Bu sektörü sırasıyla, yüzde 22,4 ile “ana metal sanayii”; yüzde 9,4 ile “gıda ürünleri imalatı” ve yüzde 7,5 ile “tekstil ürünlerinin imalatı” sektörleri takip etti. “Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı” sektörünün nihai enerji tüketimindeki payı yüzde 7,0 olurken “inşaat” sektörünün payı yüzde 4,4 olarak gerçekleşti.
Elektrik, 475 bin 532 terajul ile en çok tüketilen enerji kaynağı oldu
Sanayi sektöründe enerji kaynaklarının paylarına göre; yüzde 27,9 ile elektrik, yüzde 24,6 ile katı fosil yakıtlar, yüzde 23,4 ile doğal gaz ve yüzde 12,6 ile petrol ürünleri nihai enerji tüketiminde en çok tüketilen enerji kaynakları oldu.
Alt sektörler itibariyle enerji tüketiminin en yoğun olduğu “diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı” sektöründe ise en çok tüketilen enerji kaynağı yüzde 28,6 ile petrol ürünleri oldu. Bu sektörde, petrol ürünlerini yüzde 28,0 ile katı fosil yakıtlar, yüzde 19,2 ile doğal gaz ve yüzde 12,8 ile elektrik takip etti.
İHA
-
Yenilenebilir Enerji2 hafta ago
Türkiye’nin 2024 Hedefi:” yenilenebilir enerji yatırımları”
-
ELEKTRİK4 hafta ago
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Enter Programı ile Genç Yetenekler Enerji Sektörüne Adım Atıyor
-
Güneş Enerjisi4 hafta ago
Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay: “2029’a Kadar 1.337 MW’lık Yenilenebilir Enerji Projemizi Hayata Geçireceğiz”
-
ELEKTRİK3 hafta ago
“ETD ELEKTRİK” Fuarda Yeni Sözleşmelere İmza Attı!
-
Sektörel4 hafta ago
Dr. Ömer Fatih Sayan: GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN SADECE TEKNOLOJİ DEĞİL, ONUN ARKASINDAKİ NİYET
-
Sektörel3 hafta ago
Enerji tüketimini yüzde 22 azaltmak için soğutucu sistemlerini iyileştirin
-
Elektrikli Araçlar4 hafta ago
Dünyada elektrikli araç satışları Çin öncülüğünde bu yıl 17 milyona ulaşması bekleniyor
-
Rüzgar Enerjisi4 hafta ago
BAKAN BAYRAKTAR: “2035 RES GES YATIRIM HEDEFİMİZ 80 MİLYAR DOLAR”