Doğalgaz
Türkiye, Enerjide İlklere İmza Attı
İSTANBUL (Enerji Portalı)-Bu yıl enerji alanında dev projelere imza atan Türkiye, doğal gaz ve petrol keşifleri, yenilenebilir enerji santralleri, sondaj ve sismik araştırma gemileri, dev doğal gaz depolama tesisleri ve uluslararası boru hatlarıyla enerjide merkez olmaya hazırlanıyor.
Türkiye, Karadeniz’de gerçekleştirdiği 710 milyar metreküplük gaz keşfi ve Gabar’daki 150 milyon varillik petrol keşfiyle ilklere imza attı.
Türkiye enerjide tam bağımsız bir ülke olmak için sektörün tüm alanlarında kararlılıkla çalışmalara devam ediyor.
Türkiye’nin en büyük doğal gaz keşfi olan Sakarya Gaz Sahası’ndaki çalışmalar son hızıyla devam ederken, Türkali-1 tespit kuyusundaki tüm akış testleri başarıyla tamamlandı.
Dünyanın en geniş sondaj filosunu kurarak yürüttüğü çalışmalar sayesinde Türkiye, Karadeniz’de 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfini gerçekleştirmişti.
Yılın sonuna doğru ise Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir rezervin keşfedildiği, 540 milyar metreküp olarak açıklanan keşfin de yeni veriler ışığında 652 milyar metreküp olarak revize edildiği ve toplam rezervin 710 milyar metreküpe yükseldiği müjdesi geldi.
Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın 2023’ün ilk çeyreğinde evlerde kullanılması bekleniyor. Konutların 33 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedeki Sakarya Gaz Sahası rezervi, uluslararası bağımsız denetim kurumları tarafından da teyit edildi.
Gabar’da 12 milyar dolarlık petrol rezervi
Gabar Dağı’nda mayın temizliği çalışmalarında şehit olan Jandarma Esma Çevik’in adının verildiği bölgede 150 milyon varil net petrol rezervine sahip yeni bir saha bulundu.
Dünyada bu yıl karada yapılan en büyük 10 keşiften biri niteliğindeki rezervin ekonomik değeri yaklaşık 12 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Söz konusu keşifle, Türkiye’nin üretilebilir petrol rezerv miktarı 450 milyon varilden 600 milyon varile çıkmış oldu.
Son yirmi yılda yapılan petrol ve gaz üretimiyle 41,3 milyar dolarlık ithalatın önüne geçildi.
Denizlerde Avrupa’nın en büyük depolama tesisi Silivri’de kuruldu
Türkiye’nin, enerji arz güvenliği alanındaki dev yatırımları arasında bulunan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde kapasite artırma çalışmaları tamamlandı.
Tesis, 4,6 milyar metreküpe ulaşan yeni kapasitesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı.
Denizlerde Avrupa’nın en büyük depolama tesisi unvanına da sahibi olan tesis, günlük 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesiyle Türkiye’nin, en sert kış günlerinde gaz ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayabilecek altyapıya sahip bulunuyor.
Öte yandan, Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde de genişletme çalışmaları devam ediyor. Tamamlandığında tesisin halihazırda 1,2 milyar metreküp depolama kapasitesi 5,4 milyar metreküpe çıkacak. Çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.
Türkiye’nin enerji filosu büyüyor
Türkiye’nin 4’üncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle, 9 Ağustos’ta ilk görev yeri Yörükler-1 kuyusuna uğurlandı.
Türkiye’nin enerji alanındaki yeni vizyonunun sembolü olan Abdülhamid Han Gemisi, teknik donanımı ve fiziki özellikleriyle “Mavi Vatan”daki filonun “en güçlüsü” olarak görev yapacak.
Yedinci nesil olmasının yanı sıra 238 metre uzunluğu, 42 metre genişliği ve çift güvenlik sistemiyle öne çıkan gemi, hidrokarbon arama çalışmalarına güç katacak.
Fatih, Yavuz ve Kanuni Sondaj Gemileri Karadeniz’de, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi ise Akdeniz’de görevine devam ediyor.
Enerji merkezi olma çabalarına hız verildi
Türkiye, 2022’de doğal gaz ve petrol keşiflerinin yanında bölgesinde yürüttüğü etkin diplomasi ile enerji merkezi olma çabalarına hız verdi.
Toplamda 7 uluslararası doğal gaz boru hattı, 4 LNG tesisi, 2 yer altı doğal gaz depolama tesisi ve Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasıyla Türkiye enerjide merkez ülke olmak için gereken tüm imkana sahip bulunuyor.
Türkiye’de doğal gaz merkezinin kurulmasıyla bu merkezin gaz piyasasında şeffaf ve adil fiyatlandırma sağlayacağı öngörülüyor. Gaz merkezi olma çalışmalarına yönelik adımların 2023’te atılması bekleniyor.
Akkuyu NGS’de inşaat tüm hızıyla devam ediyor
Türkiye’de Nisan 2018’de ilk ünitenin temelleri atılan ve ülkedeki ilk nükleer enerji tesisi olma özelliği taşıyan 4 üniteli nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) inşaat tüm hızıyla devam ediyor.
Gelecek yıl ilk ünitesi devreye alınacak olan santralle Türkiye, nükleer ülkeler kulübüne dahil olacak.
Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyor olacak.
Rüzgarda 12 bin megavat seviyesine yaklaşıldı
Türkiye’nin rüzgar kurulu gücü 2022’de 12 bin megavat seviyesine yaklaşıldı.
Bu yıl, rüzgar sektörü açısından art arda üretim rekorları geldiği ve günlük elektrik üretiminde rüzgarın payı yüzde 25-27 seviyelerine kadar çıktı.
Öte yandan, 19 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren elektrik depolama düzenlemesi sonrasında enerji depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) rekor başvuru yapıldı.
Toplamda 110 milyar dolara ulaşan bir yatırım talebinin olduğu bu alanda mevcut kapasite dikkate alındığında, bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansıması bekleniyor.
Doğalgaz
Aksa Doğalgaz ve Osaka Gas’dan Ortak Çalışma
Afet önleme ve deprem konusuna yönelik olarak uluslararası alanda stratejik iş birliklerine imza atan Aksa Doğalgaz, Dünya’nın ve Japonya’nın en büyük doğal gaz dağıtım şirketlerinden biri olan Osaka Gas ile imzaladığı protokol kapsamında İstanbul ve Malatya illerinde bir araya geldi. İş birliği sürecinden büyük memnuniyet duyduklarını ve her iki şirketin afet önleme ve deprem konusundaki bilgi birikimleri ile geliştirilebilecekleri teknoloji ve yeniliklerle birlikte önemli kazanımlar elde edeceklerini ifade eden Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, “6 Şubat depremleri hepimize bir kez daha gösterdi ki biz bir deprem ülkesinde yaşıyoruz ve depreme her açıdan hazır olmalıyız” dedi.
Geçtiğimiz yıl yaşanan ve Tüm Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depremleri sonrası uluslararası alanda geleceğe dönük stratejik iş birlikleri gerçekleştiren Aksa Doğalgaz, Japonya’nın en büyük doğal gaz dağıtım şirketlerinden biri olan Osaka Gas ile Afet Önleme ve Deprem Protokolü kapsamında bir araya gelerek saha ziyaretlerine başladı. İlk etapta geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir araya gelen Aksa Doğalgaz ile Osaka Gas temsilcileri, görüşmelerin ardından Malatya ilinde saha ziyaretlerini gerçekleştirdi. Sistem dizaynı, hidrolik hesaplamaları, uydu görüntüleri üzerinden yapay zeka kullanılarak yapılan tespitler, SCADA sistemi, alarm ve iş emirleri ile hızlı müdahale kabiliyeti, kaçak arama, onarım ve devreye alma işlemleri gibi birçok operasyonel konuda bilgi aktarılarak fikir alışverişinde bulunuldu. Yüksek teknoloji ürünü donanım ve yazılımlarla kurulmuş olan Aksa Doğalgaz uygulamaları Osaka Gas temsilcileri tarafından büyük beğeni ile karşılandı. Aksa Doğalgaz, afet ve acil durumlardaki görev, plan ve sorumluluklar, mevzuatsal geliştirmeler, risk faktörlerinin yeniden incelenmesi, ayrıca, önlem ve müdahaleler gibi temel hususların yanı sıra bilgi ve teknoloji paylaşımı gibi temel hususlar üzerine görüşmelerine devam ederken, kazanımlarını deprem bölgeleri başta olmak üzere hizmet verdiği tüm bölgelerde uygulamayı hedefliyor.
“Biz bir deprem ülkesiyiz”
Aksa Doğalgaz’ın geleceğe dönük yapıcı ve stratejik iş birlikleriyle sektörde öncü atılımlarda bulunduğunu belirten Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, geliştirilecek çalışmaların ve ortaya koyulacak faaliyetlerin her iki ülke için önemli olduğunun bilgisini verdi. Etkin adımların ön planda olduğu çok güçlü iş birlikleriyle fikir alışverişi yapmayı önemsediklerini dile getiren Arslan, “Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depremleri hepimize bir kez daha gösterdi ki biz bir deprem ülkesinde yaşıyoruz ve depreme her açıdan hazır olmalıyız. Kurulduğumuz ilk günden itibaren tüm yer altı ve yer üstü şebeke unsurlarımızı son teknolojiyle takip ediyor, koruyor ve önleyici tedbirler alarak ilerliyoruz” dedi.
Afet durumlarında da kesintisiz gaz arzı sağlıyoruz
Deprem çalışmalarıyla ilgili gerekli uygulamaları hayata geçirdiklerini vurgulayan Arslan, “Türkiye genelinde 45 bin kilometreyi aşan şebeke uzunluğuyla 27 il merkezi, 306 ilçe ve beldede 5 milyonu aşkın abonesine doğal gazı güvenle ulaştıran Aksa Doğalgaz olarak afet önleme yeteneklerimizi geliştirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son olarak Osaka Gas ile önemli bir protokole imza attık; fay zone’larında yer alan her iki ülke birbirine destek olmanın da ötesine geçerek kapsamlı inceleme ve değerlendirmelerin ardından tüm dinamikleri belirleyerek hareket edecek, sonraki süreçte ise bu alandaki tüm gelişmelerimizi kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşacağız. Amacımız, doğal gaz dağıtım hizmeti verdiğimiz bölgelerde vatandaşlarımıza güvenli gaz arzını her koşulda kesintisiz bir şekilde gerçekleştirmek, afet durumlarında da kesintisiz gaz arzı sağlıyoruz. Bizim için vatandaşlarımızın güvenliği her zaman ön planda, dolayısıyla sektörümüzde ilkeleri belirlemeye, doğal gaz dağıtımı alanında uluslararası bir referans noktası olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Doğalgaz
Afrika Enerji Odası Başkanı: Afrika ülkeleri Rusya ile güneş enerjisi projelerini görüşecek
Doğalgaz
Doğalgaz Faturasını Düşürmenin Yolları
Elektriğin ardından doğal gaza gelen zam tüketicileri kara kara düşündürüyor. Asıl fatura havaların soğumasıyla birlikte kaloriferler yanmaya başladığında gelecek olsa da kışın ödeyeceği yüksek doğal gaz faturalarını düşünen tüketiciler şimdiden üşümeye başladı.
Doğal gaza gelen zam sonrası bir açıklama yapan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, artışla birlikte kışın konutları ısıtmak için daha fazla ödenecek doğal gaz faturalarının aile bütçesini zorlayacağını belirterek yalıtımsızlık nedeniyle binalarımızdaki enerji kayıplarının faturaları kabarttığına dikkat çekti.
Türkiye’deki binaların sadece yüzde 25’inin yalıtımlı olduğunu dile getiren Eruslu, doğal gaz ve elektrik faturalarında kalıcı düşüşün binalarda doğru şekilde yapılacak ısı yalıtımıyla sağlanabileceğini söyledi.
Önce elektrik, ardından ise doğal gaz zammı
Aile bütçesinin önemli bir bölümünü oluşturan ısınma giderleri bu kış daha da artacak. Hanehalkı harcamalarında doğal gaz faturalarına ödenen rakamın artması özellikle gelirleri önemli ölçüde azalan ve alım gücü düşen kesimleri her geçen gün daha fazla zorluyor.
Isınma giderlerinin bütçedeki yükünü azaltmada yalıtımın çok önemli bir rol oynağını söyleyen İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Yalıtım, sağladığı enerji tasarrufuyla bütçe dostu bir uygulamadır. Enerji verimli, güvenli, sağlıklı ve konforlu yapılarda yaşamanın ön koşulu olan yalıtım sayesinde kışın doğal gaz, yazın ise elektrik faturalarını yarı yarıya azaltmak mümkün. Doğru malzeme ve doğru işçilikle uygulanan ısı yalıtımı, binalarımızı çepeçevre sararak ısı geçişini azaltır. Bu sayede enerji kayıpları önemli ölçüde azaldığından yalıtımlı binalarda yaşayanlar kışın evlerini ısıtmak, yazın da soğutmak için yaklaşık yüzde 50 daha az fatura öder. Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 32,7’si binalarda tüketilirken bunun da yüzde 80’inini kışın ısınma, yazın ise soğutma için kullanıyoruz. Türkiye, 2023 yılında enerji ithalatına yaklaşık 70 milyar dolar ödedi. Ülkemizdeki binaların sadece yüzde 25’i yalıtımlı olduğundan enerji faturamız ağırlaşmaya devam ediyor. Binalarımızı ısı yalıtımı ile daha az enerji tüketen yapılar haline getirmeyi başardığımızda her yıl yaklaşık 12-15 milyar dolarlık bir tasarruf elde edebiliriz” diye konuştu.
Sadece aile bütçesi değil cari açığa da katkı sunuyor
Son yapılan doğal gaz gaz zammının önümüzdeki kış aylarında aile bütçesi açısından ek bir yük oluşturacağını belirten Emrullah Eruslu, “Yalıtımsızlık nedeniyle enerji faturalarımız kabarık. Binalarımızı ısıtmak ve soğutmak için enerjimizi daha verimli kullanmamız gerekiyor. Yalıtım, aile bütçesi açısından olduğu kadar enerji ithalatı ve cari açığın azaltılması noktasında ülke ekonomisi açısından da büyük önem taşıyor. Türkiye gibi enerjide yüksek oranda ithalata bağımlı bir ülkenin öncelikle binalarındaki enerji kayıplarını en aza indirmeye odaklanması hayati öneme sahip. Doğal gaz ve elektrik faturalarında kalıcı düşüşü binalarda doğru şekilde yapılacak ısı yalıtımıyla sağlayabiliriz. Doğal gaz harcamalarının aile bütçesi ve kamu bütçesi üzerinde oluşturduğu yükün hafifletilmesi için zaman kaybetmeden harekete geçmemiz, yapılarımızı gelişmiş ülkeler seviyesindeki enerji değerlerine getirmemiz gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.
Kaynak: Ekonomim
-
Rüzgar Enerjisi3 hafta önce
Nordex’ten Letonya’ya ilk türbin satışı
-
Sektörel4 hafta önce
Çayırhan Termik Santrali özelleştirilecek
-
PETROL3 hafta önce
Küresel petrol talebindeki büyüme düşüyor
-
Sektörel4 hafta önce
Bakan Bayraktar: “Madeni bor karbüre dönüştürdüğümüzde fiyatı değer kazanacak”
-
ELEKTRİK2 hafta önce
Enerjisa Enerji, Sürdürülebilirlik Raporunda Daha İyi Bir Gelecek mesajları verdi
-
Sektörel4 hafta önce
Enerjide yeni atamalar Resmi Gazete’de
-
Yenilenebilir Enerji2 hafta önce
Suudi şirketten Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım planı
-
Sektörel4 hafta önce
Bigadiç Granül Bor Üretim Tesisi açıldı