Rüzgar Enerjisi
Edirne’de 30 MW’lık depolamalı RES kurulacak
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde 30,4 MW kurulu gücünde Harmanlı Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve 30,4 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi (EDT) kurulacak.
Spark Proje Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Edirne İli, Uzunköprü İlçesi, Bıldır, Ömerbey, Sultanşah, Sipahi, Gazimehmet ve Turnacı Köyleri mevkiinde toplam 990,15 hektar alanda 30,4 MW kurulu gücünde Harmanlı Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve 30,4 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi (EDT) kurulup işletilmesi planlanıyor. Projenin bedeli 490 milyon TL olarak hesaplanıyor.
Proje kapsamında 6 adedi 3 MW ve 2 adedi de 6,2 MW gücünde 8 adet türbin kurulacak. santral sahası içerisinde 0,16 ha alanda da 30,4 MWh kapasiteli lityum- iyon teknolojili Elektrik Depolama Tesisi kurulacak.
Santralde yılda yaklaşık 122 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Üretilen elektrik Elektrik Depolama Tesisinde depolanacak. Santralin işletme süresinin ise 49 yıl olması bekleniyor.
Rüzgar Enerjisi
13. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi 5-6 Kasım’da Başlıyor
Türkiye rüzgâr enerjisi sektöründeki en son gelişme ve fırsatların, Türkiye ve değişen dünya perspektifinden ele alınacağı 13. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi (TÜREK), 5-6 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılacak.Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu TÜREK 2024, Avrupa başta olmak üzere dünyanın rüzgâr alanında öne çıkan diğer bölgelerinden de uzmanların, paydaşların, politika yapıcıların ve akademisyenlerin katılımıyla sektördeki mevcut ve gelecekteki gelişmelere ışık tutacak.
Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliğinden (TÜREB) yapılan açıklamaya göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Christian Ballaro, Uluslararası Enerji Ajansı Yenilenebilir Enerji Birimi Başkanı Paolo Frankl, Uluslararası Finans Kurumu IFC Baş Yenilenebilir Enerji Uzmanı Sean Whittaker ve Windeurope Başkanı Giles Dickson kongrede yer alacak.
TÜREK 2024 oturumları, sektörün önde gelen uzmanları ve kanaat önderleri tarafından yönetilecek ve tüm oturumlar, rüzgâr enerjisi sektöründeki son teknolojik gelişmeler, yatırım fırsatları, sürdürülebilirlik ve daha fazlası üzerine heyecan verici konuları kapsayacak.
Oturumlarda ayrıca rüzgâr enerjisinin Türkiye’nin enerji portföyündeki rolüne odaklanılacak ve sektördeki en son projeler ve stratejiler incelenecek.
Türk Sanayisinin Avrupa Açık Deniz Rüzgâr Tedarik Zincirine Entegrasyonu, Rüzgâr Türbinlerinin Verimli Yaşam Döngüsünü Nasıl Sağlarız?
Yeni Teknolojilerin ve Saha Uygulamalarının Uyarlanması, Enerji Depolamanın potansiyelinin Ortaya Çıkarılması: Yenilikler, Piyasa Trendleri ve Depolamanın Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Entegrasyonu, Depolama Entegre Rüzgâr Enerjisi Santrallerine Yönelik Finansman ve Sigorta Hizmetlerine Erişim, Yenilenebilir Enerjinin Geleceğini Yönlendirmek: Akıllı Şebeke, Enerji Yönetim Sistemleri, HVDC ve Power-to-X Çözümleri, Görünmeyeni Ölçmek: Gelişmiş Açık Deniz Rüzgâr Ölçüm Teknolojileri ve En İyi Uygulamalar, Elektrik ve Karbon Ticareti Yoluyla Değerin Maksimuma Çıkarılması: Stratejiler, Piyasalar ve Politika Çerçeveleri, Geleceği Depolamak: Enerji Depolama Teknolojilerindeki Gelişmeler ve Zorluklar, oturumların konu başlıkları olacak.
Geçen yıl 26 ülkeden 4 bin 358 katılımcıyı ağırlayan TÜREK, rüzgâr sektörü için etkin bir uluslararası buluşma noktası da oldu.
Toplam 163 B2B toplantının gerçekleştirildiği ve iş birliklerinin güçlendirildiği TÜREK 2023’te, 131 konuşmacı, sektördeki en son trendleri ve gelecek projeksiyonlarını paylaştı.
AA
Rüzgar Enerjisi
TÜREK 2024 İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Türkiye rüzgâr enerjisi sektöründeki en son gelişme ve fırsatların hem ülkemiz hem de değişen dünya perspektifinden ele alınacağı TÜREK 2024, 5-6 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Hilton Bomonti Otel’de düzenlenecek. Avrupa başta olmak üzere dünyanın rüzgar alanında öne çıkan diğer bölgelerinden de uzmanların, paydaşların, politika yapıcıların ve akademisyenlerin katılımıyla sektördeki mevcut ve gelecekteki gelişmelere ışık tutacak. Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Christian Ballaro, Uluslararası Enerji Ajansı Yenilenebilir Enerji Birimi Başkanı Paolo Frankl, Uluslararası Finans Kurumu IFC Baş Yenilenebilir Enerji Uzmanı Sean Whittaker, Windeurope Başkanı – Giles Dickson, T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar kongrede yer alacak…
Kamu ve özel sektörün en üst düzey karar vericilerinin yanı sıra WindEurope ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden rüzgâr derneklerinin üst düzey yöneticilerinin de katılacağı 13. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi katılımcılar için hem stratejik bir bakış açısı kazandıracak hem de işbirliği olanaklarını genişletecek.
TÜRK SANAYİSİNİN AVRUPA AÇIK DENİZ RÜZGAR TEDARİK ZİNCİRİNE ENTEGRASYONU
TÜREK 2024 oturumları, sektörün önde gelen uzmanları ve kanaat önderleri tarafından yönetilecek. Oturum konu başlıkları; Türk Sanayisinin Avrupa Açık Deniz Rüzgar Tedarik Zincirine Entegrasyonu, Rüzgar Türbinlerinin Verimli Yaşam Döngüsünü Nasıl Sağlarız? Yeni Teknolojilerin ve Saha Uygulamalarının Uyarlanması, Enerji Depolamanın potansiyelinin Ortaya Çıkarılması: Yenilikler, Piyasa Trendleri ve Depolamanın Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Entegrasyonu, Depolama Entegre Rüzgar Enerjisi Santrallerine Yönelik Finansman ve Sigorta Hizmetlerine Erişim, Yenilenebilir Enerjinin Geleceğini Yönlendirmek: Akıllı Şebeke, Enerji Yönetim Sistemleri, HVDC ve Power-to-X Çözümleri, Görünmeyeni Ölçmek: Gelişmiş Açık Deniz Rüzgar Ölçüm Teknolojileri ve En İyi Uygulamalar, Elektrik ve Karbon Ticareti Yoluyla Değerin Maksimuma Çıkarılması: Stratejiler, Piyasalar ve Politika Çerçeveleri, Geleceği Depolamak: Enerji Depolama Teknolojilerindeki Gelişmeler ve Zorluklar.
TÜREK 2024 oturumları, sektörün önde gelen uzmanları ve kanaat önderleri tarafından yönetilecek ve tüm oturumlar, rüzgar enerjisi sektöründeki son teknolojik gelişmeler, yatırım fırsatları, sürdürülebilirlik ve daha fazlası üzerine heyecan verici konuları kapsayacak. Oturumlarda ayrıca rüzgar enerjisinin Türkiye’nin enerji portföyündeki rolüne odaklanılacak ve sektördeki en son projeler ve stratejiler incelenecek.
Geçtiğimiz yıl 26 ülkeden 4.358 katılımcıyı ağırlayan TÜREK, rüzgar sektörü için etkin bir uluslararası buluşma noktası da oldu. Toplam 163 B2B toplantının gerçekleştirildiği ve iş birliklerinin güçlendirildiği TÜREK 2023’te, 131 konuşmacı, sektördeki en son trendleri ve gelecek projeksiyonlarını paylaştı.
Rüzgar Enerjisi
BAKAN BAYRAKTAR: “2035 RES GES YATIRIM HEDEFİMİZ 80 MİLYAR DOLAR”
T.C.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “yenilenebilir enerji ve enerji dönüşümü 2035 yol haritası”nı açıklamak üzere özel sektör temsilcileri, ilgili STK’lar, uluslararası şirketlerin yöneticileri, bürokratlar ve basın mensupları ile İstanbul Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. Rüzgar enerjisi adına TÜREB (Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği) Başkanı İbrahim Erden ve Yönetim Kurulu’nun katılım gösterdiği toplantıda 2035 yılı RES-GES kurulu güç hedefi 120.000 MW, 80 milyar dolar yatırım açıklandı…
Bakan Bayraktar, toplantıda 11 yılı kapsayan dönemde Türkiye’nin enerji dönüşümü ve yenilenebilir enerji vizyonunu paylaştı. Her yıl en az 2.000 MW YEKA, denizüstü RES 5.000 MW, uluslararası projeler, mevcut santraller için hibrit kapasite, aynı bağlantı noktasında şebekeye enerji vermeksizin öz tüketim kapasitesi stratejileri ile 2035 yılı hedefi olan 120.000 MW güç hedefine ulaşılacağını açıkladı.
Yenilenebilir enerji güç oranı 2015 yılında 31.610 MW iken 2024 yılında 67.400 MW. Bunun 12.400 MW RES oluşturuyor. Bunlara ek olarak 2024’de; Sivas, Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere toplamda yaklaşık 1.200 MW kapasiteli projelerin yapılacağı açıklandı. Yenilenebilir enerji stratejisini şekillendirecek üç ana hedefin ise; arz güvenliği, enerji bağımsızlığı ve 2053 sıfır net hedefi olduğunu, bunları takip eden 3 temel unsurun reform süreçleri, kaynak çeşitliliği ve dijitalleşmenin önemini ve yenilenebilir enerji ve yerlileşme, doğal gaz ve petrol üretimi, nükleer enerji, enerji verimliliği, hidrojen ve yeni teknolojilerin de öncelikli alanlar olduğunun altını çizdi.
Bunlara ek olarak açıklanan Yeşil İletim Altyapısına göre; 2024’te 75.464 km olan AC şebeke hattının, 2035’te 90.500 km’ye çıkacağının, 40 MW HVDC koridoru ile birlikte, 14.700 km HVDC hat ve 40 adet HVDC dönüştürücü merkezi ile büyük bir altyapının hedeflendiğinin de bilgisi verildi.
TÜREB Başkanı İbrahim Erden: “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ülkeler için büyük önem arz ediyor. Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamalar hepimizi mutlu etti. Sektörümüz adına yapılacak bu yatırımlar ülkemizin global arenada yenilenebilir enerji kaynakları açısından söz sahibi olması noktasında önemli bir adım sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.
-
Sektörel3 hafta önce
Aramco, Horse Powertrain Limited’ın %10 hissesini satın alma işlemini tamamladı
-
ELEKTRİK3 hafta önce
Enerji Dönüşümünde Önemli İş Birliği
-
Yenilenebilir Enerji3 hafta önce
Arkın Akbay: Küresel Enerji Talebi 2050’ye Kadar Yüzde 18 Artacak!
-
Yenilenebilir Enerji3 hafta önce
TÜRKİYE’DE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE VE YÖNETİMİNE EN FAZLA HARCAMA YAPAN SANAYİCİ VE İHRACATÇI FİRMALAR ARAŞTIRMASI SONUÇLANDI
-
Yenilenebilir Enerji4 hafta önce
Yeni yapılacak kamu binalarına “yeşil sertifika” zorunluluğu getiriliyor
-
Doğalgaz4 hafta önce
Socar, Türkiye doğal gaz dağıtım şirketini satacak
-
Yenilenebilir Enerji4 hafta önce
GENSED, Eskişehir’de “Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri” düzenledi
-
Yenilenebilir Enerji4 hafta önce
TİKAV ve Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Kadınların Güçlenmesi İçin Kırsal Bölgelere Uzanan Farkındalık Projesi ‘Dijitaldeki Ayak İzimiz’ Tamamlandı